5 luontaishoitoa kynsipsoriasikseen
Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Karla Henríquez
Haluatko hoitaa terveyttäsi luonnollisella tavalla? Kokeile jotain ehdottamaamme tehokasta luontaishoitoa kynsipsoriasikseen!
Ihomme uusiutuu jatkuvasti. Koska kaikki asiat voivat kuitenkin liiallisessa määrin olla pahasta ja jos ihosi uusiutuu tavallista nopeammin, voi siitä olla negatiivisia seurauksia terveydellesi.
Psoriasis on selkeä esimerkki tästä. Vaikka se ei olekaan erityisen vaarallista tai tarttuvaa, voi se kuitenkin olla erittäin kivuliasta ja vaikeahoitoista.
Siitä syystä haluammekin jakaa kanssasi viisi luontaishoitoa, jotka auttavat kynsipsoriasiksen hoidossa.
Mikä psoriasis on?
Sana “psoriasis” tulee kreikan kielisestä sanasta “psora”, joka tarkoittaa “kutinaa”.
Ihon uloimmassa kerroksessa eli orvaskedessä olevat kuolleet ihosolut korvataan uusilla soluilla. Tämä prosessi tapahtuu noin 30 päivän välein.
Kun tätä tapahtuu normaalia tiheämpään, aiheuttaa se psoriasista. Sen oireita ovat ihon punaisuus ja hilseily, ja se aiheuttaa yleensä kipua ja kutinaa. Se voi vaikuttaa myös kynsiin.
Kynsipsoriasiksessa on yleisempää saada haavoja käsiin kuin jalkoihin. Ne saattavat usein olla ainoita merkkejä siitä, että jollakulla on psoriasis.
Kynsipsoriasiksen yleisimpiä piirteitä ovat muun muassa:
- Kuopat tai lommot kynsien pinnalla, aivan kuin niitä olisi pistelty neulalla.
- Kynnen oheneminen jostakin kohtaa tai kokonaan.
- Keltaiset tai hieman pinkit jäljet kynsien kärjissä, jotka voivat aiheuttaa kynsien sivujen rikkoutumista.
- Kiillon menetys ja kynsien karheus.
- Kynnen katkeilu, joka aiheuttaa sahanpurumaista puuteria kynnen alle.
- Vahingoittuneet kynnet voivat olla erittäin hauraat.
Koska kynnet kasvavat hyvin hitaasti, on melko yleistä, että ihmiset lannistuvat siitä kuinka kauan hoitotulosten näkemisessä kestää. Kynsipsoriasiksen hoidon tulee olla jatkuvaa ja valvonnan alaista, jotta potilas ei luovuttaisi liian pian.
Lue myös: 7 luonnollista tapaa torjua psoriasista
5 tehokasta luontaishoitoa kynsipsoriasikseen
Kynsipsoriasishoidot eivät yleensä tee ihmisiä tyytyväisiksi ja niiden on tapana keskittyä pääasiassa tapauksiin, joissa tapahtuu huomattavaa heikentymistä tai näkyviä vahinkoja.
On kuitenkin joitakin luonnollisia vaihtoehtoja, joita voit tehdä kotona kynsipsoriasiksen vaikutuksen hoitamiseksi.
1. Käytä voiteita, joissa on D-vitamiinia
D-vitamiinilla on tulehduksen vastaisia ominaisuuksia ja se tehostaa kynsien paranemisprosessia, kun ne ovat vahingoittuneet. Siitä syystä voiteet ja rasvat sisältävät paljon D-vitamiinia ja ovat paras hoito kynsipsoriasikseen.
Ainesosat
- Voide, joka sisältää D-vitamiinia
Valmistus
- Hiero voidetta kynnen päälle 5 minuutin ajan.
- Käytä 2-3 kertaa päivässä.
- On myös hyvä idea syödä ruokia, jotka sisältävät D-vitamiinia auttaaksesi sekä sisäistä että ulkoista paranemisprosessia.
2. Aloe vera
Aloe vera on tunnettu sen monista lääkinnällisistä ominaisuuksista. Sitä on myös helposti saatavilla ja sen takia se on yksi suosituimmista luontaishoidoista. Sen käyttö psoriasiksen hoitoon on myös hyvin helppoa.
Sen uudistavat voimat auttavat parantamaan ja ravitsemaan vahingoittuneita kudoksia ja korjaamaan kynnen täysin. Tämä auttaa ehkäisemään hilseilyä ja lievittämään kipua.
Ainesosat
- 1 aloe veran lehti
Valmistus
- Ota geeli lehdestä ja levitä vahingoittuneelle kynnelle.
- Anna vaikuttaa 30 minuutin ajan ja pese pois.
- Voit myös levittää sen yön ajaksi.
- Muista kuitenkin pestä se pois aamulla.
Saatat myös pitää: 5 syytä käyttää aloe veraa ihonhoitoon
3. Epsom-suolat
Lämmin epsom-suolakylpy on myös yksi vaihtoehto joidenkin perinteisten hoitojen täydennykseksi. Tällaisella suolalla on parantavia vaikutuksia ja se parantaa sekä ihon että kynnen ulkonäköä ja terveyttä. Se lievittää myös kutinaa ja ärsytystä.
Ainesosat
- 2 rkl epsom-suolaa
- Vettä (tarpeen mukaan)
Valmistus
- Täytä kulho lämpimällä vedellä ja lisää 2 rkl epsom-suolaa.
- Upota kyntesi kulhoon 20-30 minuutin ajaksi.
- Kuivaa puhtaalla liinalla ja kosteuta D-vitamiinia ja lääkeöljyä sisältävällä voiteella.
4. Arnikkiöljy
Tällä öljyllä on antibakteerisia ja tulehduksen vastaisia ominaisuuksia. Se auttaa sellaisenaan ehkäisemään kynsien tilaa pahenemasta sieni- tai bakteeritulehduksesta johtuen.
Ainesosat
- 250 ml oliiviöljyä
- 200 g arnikinkukkia
Valmistus
- Sekoita oliiviöljy ja arnikinkukat kulhossa ja jätä pimeään paikkaan 7-10 päiväksi.
- Siivilöi seos ja käytä sitä sellaisenaan levittäen sitä vahingoittuneille kynsille.
5. Kaura
Tällä viljalla on monia puhdistavia hyötyjä ja se voi myös auttaa hoitamaan ihovaurioita. Kynsien tapauksessa se on myös todella tehokas kosteuttaja, joka rauhoittaa kutinaa ja kipua.
Tämä kaurahoito on erittäin helppo.
Ainesosat
- 2 rkl kaurahiutaleita
- 250 ml vettä
Valmistus
- Laita kaurahiutaleet ja lämmin vesi kulhoon ja sekoita hyvin.
- Upota kätesi tai jalkasi seokseen 20 minuutin ajaksi.
- Voit myös nostaa määrää ja käydä täydessä kylvyssä parantaaksesi ihosi ulkonäköä.
Vaikka psoriasikseen ei ole lopullista parannusta, on kaupoissa saatavilla monia hoitoja. Tärkeintä on kuitenkin käydä asiantuntijan luona, jos huomaat tähän sairauteen viittavia oireita.
Ehkäisy on aina parempi keino kuin parantaminen, minkä takia näiden luontaishoitojen tulisi olla sinun ensimmäisiä apukeinojasi psoriasiksen lievittämiseen ja rauhoittamiseen.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Rich, P., & Manhart, R. (2017). Nail psoriasis. In Psoriasis, Second Edition. https://doi.org/10.1201/9781315119298
- Pasch MC. Nail Psoriasis: A Review of Treatment Options. Drugs. 2016;76(6):675–705. doi:10.1007/s40265-016-0564-5
- Schons KR, Knob CF, Murussi N, Beber AA, Neumaier W, Monticielo OA. Nail psoriasis: a review of the literature. An Bras Dermatol. 2014;89(2):312–317. doi:10.1590/abd1806-4841.20142633
- Balbás, G. M., Regaña, M. S., & Millet, P. U. (2009). Tacalcitol ointment for the treatment of nail psoriasis. Journal of Dermatological Treatment. https://doi.org/10.1080/09546630902787585
- Chapman, A., & El Miedany, Y. (2017). Psoriasis. In Comorbidity in Rheumatic Diseases. https://doi.org/10.1007/978-3-319-59963-2_4
- Menter, A., & Griffiths, C. E. (2007). Current and future management of psoriasis. Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(07)61129-5
- Rich, P., & Scher, R. K. (2003). Nail Psoriasis Severity Index: A useful tool for evaluation of nail psoriasis. Journal of the American Academy of Dermatology. https://doi.org/10.1067/S0190-9622(03)00910-1
- Pazyar, N., Yaghoobi, R., Kazerouni, A., & Feily, A. (2012). Oatmeal in dermatology: A brief review. Indian Journal of Dermatology, Venereology and Leprology. https://doi.org/10.4103/0378-6323.93629
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.