5 fibromyalgian aikaista varoitusmerkkiä

Vaikka fibromyalgian oireet voivatkin muistuttaa eräiden muiden sairauksien varoitusmerkkejä, jos huomaat itselläsi enemmän kuin yhden näistä oireista, on hyvä käydä lääkärissä. Näin voit saada aikaisen diagnoosin, mikäli tosiaan on kyse tästä häiriöstä.

Fibromyalgia on sairaus, jonka kaikki maailman terveysorganisaatiot tunnustavat (Maailman terveysjärjestö on luokitellut sen sairaudeksi jo vuodesta 1992 lähtien). Sen ilmeneminen on ehdottomasti tavallisempaa naisilla kuin miehillä.

Nykyisin fibromyalgia on haaste sekä tieteellisessä että lääketieteellisessä mielessä, sillä potilaan kliininen profiili ja oireet voivat olla hyvin laajat kyseisen sairauden ollessa kyseessä. Fibromyalgia voi sisältää kroonista lihas- ja luustosärkyä, IBS:ää eli ärtyvän suolen oireyhtymää, yliaktiivisen rakon, unihäiriöitä ja esimerkiksi bruksismia eli hampaiden narskuttelua.

Yliherkkyys kivulle ja häiriöille mielialassa, joita tämä krooninen tila aiheuttaa, ovat kaksi tavallista oiretta, kuten myös päivittäisen elämän rajallisuus.

Potilaan kärsimys voikin saada hänet lamaantuneeksi ja on vaikeaa antaa täydellistä ja toimivaa hoitoa, jotta hän voisi parantaa elämänlaatuaan.

Kuten aina kroonisten sairauksien kohdalla, on tärkeää, että hankitaan niin paljon tietoa kuin mahdollista. Lisäksi on hyvä olla mukana jossakin tukiryhmässä, joka auttaa potilasta kokeilemaan useita hoitoja, kunnes hän saa parhaat tulokset.

Tällä kertaa kutsumme sinut siis lukemaan viidestä aikaisesta varoitusmerkistä fibromyalgiaan liittyen – pidä nämä mielessäsi!

Fibromyalgian aikaiset oireet

Aloitetaan käsittelemällä erästä tärkeää asiaa. Keskimääräisesti fibromyalgiasta kärsivällä ihmisellä menee kauan, ennen kuin hän saa oikean diagnoosin, sillä hänellä voi olla monenlaisia oireita ja diagnoosi on vaikea tehdä.

Onkin tavanomaista, että ihminen käy erilaisilla lääkäreillä ja asiantuntijoilla ennen kuin lopulta annetaan osuva määrittely. Potilas saattaa kuulla paljon esimerkiksi reumaattisista tai niveltulehduksiin liittyvistä sairauksista. Fibromyalgia on kuitenkin paljon laajempi sairaus.

Neurologit ovat todenneet, että fibromyalgia ei itse asiassa ole reumaattinen sairaus, vaan se on ongelma, joka on peräisin ihmisen keskushermostosta.

Siksi onkin tärkeää pitää silmällä seuraavaksi kuvaamiamme oireita, ja jos ne jatkuvat tai ilmenevät yhdistettyinä muihin ongelmiin, on aika käydä hyvällä asiantuntijalla saamassa lisätietoa.

KipupisteetLuutuminen

Luutuminen, tai kokemus nivelten liikkuvuuden vähenemisestä, on hyvin kivulias ongelma.

  • Tämä halvaantumisen tunne ilmaantuu yleensä aamuisin, ja se on yksi fibromyalgian aikaisista tunnusmerkeistä.
  • Jos olet ollut istuma-asennossa tai makuulla pidemmän aikaan, kehosi ja nivelesi eivät reagoi samalla tavalla.
  • Saatat myös kokea tätä oiretta silloin, kun koet muutoksen lämpötilassa tai suhteellisessa kosteudessa ympäristössäsi.

Esimerkkinä tästä voisi olla se, että olet ilmastoidussa huoneessa. Kun sitten menet ulos ja huomaat eron lämpötilassa, tunnet päänsärkyä sekä jäykkyyttä niskan tai hartioiden lihaksissa.

Unen häiriintyminen

Siitä huolimatta että saat paljon unta, tästä ongelmasta kärsivät ihmiset saattavat herätä aamulla ja tuntea itsensä yhtä väsyneeksi kuin nukuttuaan vain pari tuntia.

Useat tutkimukset aiheesta ovatkin osoittaneet, että unen syvimmän vaiheen aikana (delta-vaiheessa), potilas saattaa kokea häiriöitä niissä aivojen aalloissa, jotka saavat aikaan rauhallisuutta.

Tämä tarkoittaa sitä, että siitä huolimatta, että ihminen on unessa, hän ei voi levätä.

Pienet kognitiiviset ongelmat

Päänsärky

Ne ihmiset, joilla on fibromyalgia, sanovat usein varhaisiin oireisiin kuuluvan vaikeudet keskittymisessä sekä nopeuden väheneminen tiettyjen keskittymistä vaativien asioiden yhteydessä.

  • Nämä ongelmat tunnetaan ”fibro fog” -nimellä, ja niihin sisältyy pieniä pulmia muistissa sekä vaikeus tehdä useaa asiaa samalla kertaa.
  • On tärkeää että muistat sen, että nämä ongelmat voivat myös liittyä stressiin. Jos siis yrität miettiä, onko vai eikö sinulla ole fibromyalgia, on parasta pohtia myös muita, tätä sairautta selkeämmin määrittäviä oireita (nivelkipu, uupumus jne.).

Vatsan särky

Moni fibromyalgiasta kärsivä kokee useita ruoansulatuksen ongelmia, jotka esiintyvät varhain seuraavien oireiden muodossa:

  • vatsakipu, ummetus tai ripuli
  • IBS eli ärtyvän suolen oireyhtymä
  • vaikeudet sulattaa tai niellä ruokaa – asiantuntijoiden mukaan fibromyalgia voi joskus aiheuttaa ongelmia ruokatorven lihaksissa

Peitinkalvolihaselementtien kivun syndrooma

Peitinkalvolihaselementtien kivun syndroomassa on kyse hermostollisesta ja lihasongelmasta, johon kuuluu hyvin kipeitä pisteitä kehossa (nämä tunnetaan nimellä laukaisinpisteet), ja ne muodostuvat ja jakaantuvat lihasten tai yhdistävien kudosten ympärille.

  • Jos koet kipeitä toistuvia liikkeitä, jotka ilmenevät yllättävissä paikoissa, saattaa olla kyse tästä sairaudesta.
  • Joskus vain raskaan olkalaukun kantaminen voi aiheuttaa terävän kivun kaulassa, olkapäässä tai jopa alempana. Tämä kannattaa pitää mielessä.

Fibromyalgia aiheuttaa särkyä niskassa

Näistä kuvauksista huolimatta kannattaa muistaa, että fibromyalgia voi vaikuttaa jokaiseen ihmiseen eri tavalla, ja sen oireet voivat olla hyvin monenlaiset.

On silti olemassa muutamia tavallisempia oireita, joten kannattaa hakea apua, jos yksikään näistä kuvaamistamme merkeistä ilmenee itselläsi yhä useammin, ja jos oireet vaikuttavat elämäsi laatuun.