5 fibromyalgian aikaista varoitusmerkkiä

Vaikka fibromyalgian oireet voivatkin muistuttaa eräiden muiden sairauksien varoitusmerkkejä, jos huomaat itselläsi enemmän kuin yhden näistä oireista, on hyvä käydä lääkärissä. Näin voit saada aikaisen diagnoosin, mikäli tosiaan on kyse fibromyalgiasta.
5 fibromyalgian aikaista varoitusmerkkiä

Viimeisin päivitys: 09 lokakuuta, 2018

Fibromyalgia on sairaus, jonka kaikki maailman terveysorganisaatiot tunnustavat (Maailman terveysjärjestö on luokitellut sen sairaudeksi jo vuodesta 1992 lähtien). Sen ilmeneminen on kiistatta tavallisempaa naisilla kuin miehillä.

Nykyisin fibromyalgia on haaste sekä tieteellisessä että lääketieteellisessä mielessä, sillä potilaan kliininen profiili ja oireet voivat olla hyvin laajat. Fibromyalgia voi sisältää mm. kroonista lihas- ja luustosärkyä, IBS:ää eli ärtyvän suolen oireyhtymää, yliaktiivisen rakon, unihäiriöitä ja esimerkiksi bruksismia eli hampaiden narskuttelua.

Yliherkkyys kivulle ja muutokset mielialassa vaikuttavat suuresti potilaan päivittäiseen elämään.

Potilaan kärsimys voikin olla lamauttavaa, mutta täydellistä ja toimivaa hoitoa on vaikeaa löytää elämänlaadun parantamiseksi.

Kuten aina kroonisten sairauksien kohdalla, on tärkeää hankkia niin paljon tietoa kuin mahdollista. Lisäksi on hyvä olla mukana jossakin tukiryhmässä, joka auttaa potilasta kokeilemaan useita hoitoja kunnes hän saa parhaat tulokset, sekä ihan psyykkisessä mielessä.

Tällä kertaa kutsumme sinut siis lukemaan fibromyalgian viidestä aikaisesta varoitusmerkistä – pidä nämä mielessäsi!

Fibromyalgian varoitusmerkit ja aikaiset oireet

Aloitetaan käsittelemällä erästä tärkeää asiaa. Fibromyalgiasta kärsivällä ihmisellä menee yleensä kauan ennen kuin hän saa oikean diagnoosin, sillä hänellä voi olla monenlaisia oireita ja diagnoosi on vaikea tehdä.

Onkin tavanomaista, että potilas käy erilaisilla lääkäreillä ja asiantuntijoilla ennen kuin lopulta annetaan osuva määrittely. Potilas saattaa kuulla paljon esimerkiksi reumaattisista tai niveltulehduksiin liittyvistä sairauksista. Fibromyalgia on kuitenkin paljon laajempi sairaus.

Neurologit ovat todenneet, että fibromyalgia ei itse asiassa ole reumaattinen sairaus, vaan se on ongelma, joka on peräisin ihmisen keskushermostosta.

Siksi onkin tärkeää pitää silmällä seuraavaksi kuvaamiamme oireita, ja jos ne jatkuvat tai ilmenevät yhdistettyinä muihin ongelmiin, on aika käydä hyvällä asiantuntijalla saamassa lisätietoa tilanteestasi.

fibromyalgian kipupisteet

Jäykkyys

Jäykkyys, tai kokemus nivelten liikkuvuuden vähenemisestä, on hyvin kivulias ongelma.

  • Tämä halvaantumisen tunne ilmaantuu yleensä aamuisin, ja se on yksi fibromyalgian aikaisista tunnusmerkeistä.
  • Jos olet ollut istuma-asennossa tai makuulla pidemmän aikaan, kehosi ja nivelesi eivät reagoi normaaliin tapaan.
  • Saatat myös kokea tätä oiretta silloin, kun koet muutoksen lämpötilassa tai suhteellisessa kosteudessa ympäristössäsi.

Esimerkkinä tästä voisi olla se, että olet ilmastoidussa huoneessa. Kun sitten menet ulos ja huomaat eron lämpötilassa, tunnet päänsärkyä sekä jäykkyyttä niskan tai hartioiden lihaksissa.

Unen häiriintyminen

Vaikka potilas saisikin tarpeeksi unta yön aikana, hän saattaa herätä aamulla tuntien itsensä rättiväsyneeksi.

Useat tutkimukset aiheesta ovatkin osoittaneet, että unen syvimmän vaiheen aikana (delta-vaiheessa), potilas saattaa kokea häiriöitä niissä aivoaalloissa, jotka saavat aikaan rauhallisuutta.

Tämä tarkoittaa sitä, että siitä huolimatta että ihminen on unessa, hän ei saa kunnon lepoa.

Pienet kognitiiviset ongelmat

 

fibromyalgian varoitusmerkit: päänsärky

Fibromyalgiaa sairastavat sanovat usein varhaisiin oireisiin kuuluvan vaikeudet keskittymisessä sekä nopeuden väheneminen tiettyjen keskittymistä vaativien asioiden yhteydessä.

  • Nämä ongelmat tunnetaan nimellä “fibro fog”, ja niihin sisältyy pieniä pulmia muistissa sekä vaikeus tehdä useaa asiaa samalla kertaa.
  • On tärkeää muistaa, että nämä ongelmat voivat myös liittyä stressiin. Jos siis yrität miettiä, onko vai eikö sinulla ole fibromyalgia, on parasta pohtia myös muita, tätä sairautta selkeämmin määrittäviä oireita (nivelkipu, uupumus jne.).

Vatsakipu

Moni fibromyalgiasta kärsivä kokee useita ruoansulatusongelmia, jotka esiintyvät varhain seuraavien oireiden muodossa:

  • vatsakipu, ummetus tai ripuli
  • IBS eli ärtyvän suolen oireyhtymä
  • vaikeudet sulattaa tai niellä ruokaa – asiantuntijoiden mukaan fibromyalgia voi joskus aiheuttaa ongelmia ruokatorven lihaksissa

Peitinkalvolihaselementtien kipu

Peitinkalvolihaselementtien kivussa on kyse hermostollisesta ongelmasta ja lihasongelmasta, johon kuuluu hyvin kipeitä pisteitä kehossa (nämä tunnetaan nimellä laukaisinpisteet), ja ne muodostuvat ja jakaantuvat lihasten tai yhdistävien kudosten ympärille.

  • Jos koet kipeitä toistuvia liikkeitä, jotka ilmenevät yllättävissä paikoissa, saattaa olla kyse tästä sairaudesta.
  • Joskus vain raskaan olkalaukun kantaminen voi aiheuttaa terävän kivun kaulassa, olkapäässä tai jopa alempana.

 

fibromyalgian varoitusmerkit: kipu hartioissa

Näistä kuvauksista huolimatta kannattaa muistaa, että fibromyalgia vaikuttaa jokaiseen ihmiseen eri tavalla, ja sen oireet voivat olla hyvin monenlaiset.

On silti olemassa muutamia tavallisempia oireita, tässä artikkelissa kuvaamiamme. Niinpä kannattaa hakea apua, jos yksikään näistä merkeistä ilmenee itselläsi yhä useammin, ja jos oireet vaikuttavat elämäsi laatuun.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.