Luonnollinen hoito liikahikoiluun

· kesäkuu 12, 2016

Tiesitkö, että kova hikoilu kainaloissa, käsissä ja jaloissa tunnetaan lääketieteen parissa liikahikoiluna. Olet saattanut kokea liikahikoilua esimerkiksi kesällä tai kuumassa ilmastossa.

Jos liikahikoilu on sinulle tuttu vaiva, jatka tämän artikkelin lukemista. Tutustumme lähemmin liikahikoilun syihin ja siihen, miten sitä voi lievittää. Noudata artikkelin ohjeita ja voit heittää hyvästit nolostuttavalle hikoilulle.

Mitä hiki on?

Aivan aluksi on tärkeää ymmärtää, miksi hikoilemme. Hikoilu säätelee kehon lämpötilaa. Kun keho lämpenee joko liikunnan tai lämpimän ilman vaikutuksesta, yrittää elimistö tasoittaa ja viilentää lämpötilaa hikoilulla.

Tästä syystä hikoilet, kun olo on kuuma, kun astut lämmitettyyn huoneeseen, kun kärsit kuumeesta, kun vietät aikaa suorassa auringonvalossa, tai kun harrastat liikuntaa.

Hiki erittyy hikirauhasista ja se koostuu vedestä, mineraalisuoloista, aminohapoista ja ureasta. Hikeä erittyy kaikista ihohuokosista, mutta useimmiten hikoilu keskittyy hikirauhasten seutuville. Kasvoissa, kainaloissa, kämmenissä ja jalkapohjissa on eniten hikirauhasia, ja tästä syystä juuri nämä alueet hikoavat herkästi.

Hikoilu auttaa epäpuhtauksien poistamista verenkierrosta, ja hikoilemalla poistuu mm. alkoholia, öljyjä ja tupakan jäämiä. Kovan kaljotteluillan jälkeen hiki voi tuoksua vahvasti alkoholille, sillä se poistuu elimistöstä hien kautta.

Liikahikoilua ilmenee, kun sympaattinen hermosto ei toimi normaalisti ja kehon täytyy hikoilla huomattavasti enemmän säädelläkseen lämpötilaa. Hermoston toiminta on häiriintynyt ja se johtaa kovaan hikoiluun.

Usein liikahikoilu on pahimmillaan kesäkuumalla tai rantalomilla, kun lämpötilat nousevat korkeisiin lukemiin ja vietät paljon aikaa ulkona. Lisäksi liikahikoilu voi johtua henkisistä seikoista ja hermostuneisuus, ahdistus, stressi, masennus sekä jännitys voivat pahentaa oireita.

Liikahikoilu on inhottava vaiva, joka saa olon epämukavaksi, etenkin kun hiki näkyy selkeästi kasvoilla ja käsissä. Pahimmillaan ihminen voi hikoilla monien vaatekerrosten läpi. Hikoilu voi aiheuttaa ihoärsytystä ja sienten kasvua iholla.

Mitkä ovat parhaat luonnolliset hoitokeinot liikahikoiluun?

Hikoilevat kädet

Vihreä tee

Ainekset

Valmistus

Kaada vesi kattilaan ja anna kiehua yhdessä teepussien kanssa 15 minuuttia. Siirrä sivuun viilenemään. Huuhtele kädet, jalat ja kainalot nesteessä. Vihreän teen hapokkuus toimii sitovana aineksena, joka ehkäisee hikoilua.

Salvia

Urheilija hikoilee

Ainekset

 • 1 litra vettä
 • 1 rkl kuivattua salviaa

Valmistus

Kiehauta vesi ja lisää salvia, anna kiehua 3 minuuttia. Poista liedeltä ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Siivilöi neste ja kaada lämpimään kylpyveteen.

Voit kaataa salvianesteen myös suureen kulhoon, jossa uitat käsiä ja jalkoja, tai levittää sitä pyyheliinalla kainaloihin. Huuhtele ihoalueet lopuksi kylmällä vedellä. Vaihtoehtoisesti voit nauttia salviateetä.

Omenaviinietikka

Ainekset

Valmistus

Sekoita vesi ja etikka keskenään ja nauti joka aamu ennen aamiaista. Anna hoidon vaikuttaa puoli tuntia ennen aamiaisen nauttimista; aamiaiseksi suosittelemme täysjyväleipää ja hedelmiä.

Rauhoittava yrttitee

Hikiset kasvot

Ainekset

 • 250 ml vettä
 • 1 rkl rauhoittavaa yrttiteetä (kokeile appelsiininkukkaa, minttua, lehmusta, passionhedelmänkukkaa, kamomillaa ja valeriaanaa)

Valmistus

Valmista tee tavalliseen tapaan ja nauti se kuumana. Rauhoittava vaikutus ehkäisee hermostuneisuudesta johtuvaa liikahikoilua.

Saksanpähkinäpuun lehdet

Ainekset

 • 2 rkl saksanpähkinäpuun lehtiä
 • Puoli litraa vettä

Valmistus

Saksanpähkinä ja etenkin sen puun lehdet ovat antiseptisiä, ja ne sitovat nestettä itseensä. Ne pystyvät siis luonnollisesti säätelemään hikoilun määrää. Keitä lehtiä viisi minuuttia, poista liedeltä ja anna uuttua. Siivilöi neste ja uita vanulappua seoksessa, taputtele hikoileville alueille.

Korte ja omenaviinietikka

Ainekset

 • 1 rkl peltokortetta
 • 250 ml vettä
 • Pari tippaa omenaviinietikkaa

Valmistus

Valmista tee keittämällä peltokortetta viisi minuuttia. Anna sen uuttua ja jäähtyä hieman ennen siivilöintiä. Lisää omenaviinietikka ja uita sitten vanulappua seoksessa. Taputtele neste kainaloihin, käsiin ja jalkapohjiin.

Appelsiini

Hikinen kaula

Ainekset

 • 2 rkl kortetta
 • Kahden appelsiinin kuoret
 • 250 ml kiehuvaa vettä

Valmistus

Kiehauta vesi ja lisää korte sekä appelsiinin kuori. Höyrytä kattilan yllä kätesi ja kainalosi.

Sitrushedelmät ja ruokasooda

Ainekset

 • Kahden appelsiinin kuoret
 • Kahden sitruunan kuoret
 • Litra vettä
 • 400 g karkeaa suolaa
 • 3 rkl ruokasoodaa

Valmistus

Aseta kuoret ja vesi kattilaan ja kiehauta. Anna kiehua 3 minuuttia ja poista liedeltä. Aseta sivuun odottamaan ja anna seoksen viilentyä ainakin 5 minuuttia. Siivilöi.

Täytä kylpyamme lämpimällä vedellä ja lisää perään valmistamasi neste yhdessä suolan ja ruokasoodan kanssa. Nauti kylvystä 15 minuuttia (tai siihen asti että vesi viilenee). Kylpy poistaa myrkkyjä ja ehkäisee liikahikoilua.

Rosmariini ja omenaviinietikka

Naisen liikahikoilu

Ainekset

 • 250 ml vettä
 • 2 rkl rosmariinia
 • 100 ml omenaviinietikkaa

Valmistus

Tämä hoito on erittäin tehokas ja se hillitsee liikahikoilua huomattavasti. Rosmariinivesi valmistetaan keittämällä yrttiä vedessä 15 minuuttia. Poista kattila liedeltä ja anna seoksen jäähtyä, siivilöi ja lisää etikka. Uita vanulappua tai pyyheliinaa nesteessä ja painele kainaloihin ja jalkapohjiin.

Eukalyptus

Ainekset

 • 2 kourallista eukalyptuksen lehtiä
 • 1 litra vettä

Valmistus

Kaada lehdet kattilaan veden kera. Anna kiehua 2 minuuttia. Poista liedeltä ja anna jäähtyä 5 minuuttia. Siivilöi neste ja huuhtele kädet vedellä hanaveden sijaan.