5 asiaa, jotka on hyvä tietää endometrioosista
Moni on varmasti jo kuullutkin endometrioosista, mutta usein on epäselvää, mikä tämä sairaus tarkalleen ottaen on. Kyseessä on häiriö, johon kuuluu kohdun limakalvojen solujen kasvaminen kohdun ulkopuolella. Tämä ilmiö koskee hedelmällisessä iässä olevia naisia.
Kun kohdun limakalvo alkaa kehittyä epänormaalilla tavalla, se voi kiinnittyä mihin tahansa kohtaan vatsaontelossa. Tämä tilanne saattaa sitten johtaa pienten vammojen, suurten vammojen ja endometomien eli munasarjojen kystien kehittymiseen.
Endometrioosista kärsivä nainen saattaa kokea flunssan tyyppisiä oireita etenkin talvella.
Jos sinulla on tällaisia oireita, eli uupumusta ja kuumetta, saatat ajatella kyseessä olevan sään aiheuttama flunssa. Kuume saattaa kuitenkin nousta endometrioosin yhteydessä hyvin korkeaksi, ja henkilö voi joutua sairaalahoitoon.
Ajan kuluessa ongelma saattaa pahentua, sillä tämä sairaus voi vaarantaa ihmisen hengen umpilisäkkeen puhkeamisen tai munuaisille koituvan paineen vuoksi.
Jos et ole koskaan kokenut endometrioosin aiheuttamaa kipua ja epämukavuutta, et ehkä ymmärrä niitä valituksia, joita tästä sairaudesta kärsivät naisilta usein kuulee.
Tämän vuoksi haluammekin nyt kertoa hiukan enemmän kyseisestä sairaudesta, josta hyvin moni nainen kärsii. Mitä oireita endometrioosiin kuuluu, ja miten sitä tulisi hoitaa? Jatka lukemista!
1. Sietämättömät krampit
Ei tiedetä, miksi endometrioosi aiheuttaa niin kovaa kipua, mutta yksi mahdollinen selitys on se, että kohdun limakalvoa pääsee kuukautisten yhteydessä munanjohtimien kautta vatsaonteloon ja kiinnittyy vatsakalvon pintaan kohdun limakalvon tapaiseksi kudokseksi. Näin käy siis sen sijasta, että veri pääsisi pois kehosta.
Tämän ilmiön aiheuttavat syyt eivät ole tiedossa, ja useimmissa tapauksissa kyseessä ei näytä olevan perinnöllinen asia. Mikä on kuitenkin varmaa on se, että endometrioosi saa aikaan suurta kipua.
Kyseessä ei ole vain vakava ja halvaannuttava kipu, eikä se ole vain kuukautisiin kuuluvien kramppien syytä. Kivun lisäksi ilmenee yleensä myös seuraavia oireita:
- pahoinvointi
- oksentelu
- ummetus
- selkäkipu
- kipu yhdynnän aikana
- tiputteluvuoto kuukautisten välillä
Jotta endometrioosi voitaisiin havaita sen varhaisimmissa vaiheissa, lääkärit yrittävät kiinnittää huomiota näihin pulmiin. Jos he pystyvät huomaamaan sairauden ajoissa, on helpompaa pitää potilaan hedelmällisyys kunnossa.
Lue aiheesta lisää: 8 konstia ummetuksen lievitykseen
2. Lasten hankkiminen voi tuoda helpotusta
Raskaus saattaa vähentää joitakin endometrioosin oireista.
Tämän jakson aikana naisen progesteronin tasot ovat korkeammat, ja estrogeenin tasot puolestaan laskevat (endometrioosi on riippuvainen tästä). Epämukavuus voi tällöin kadota suurimmilta osin tai jopa täysin.
Tämä ei kuitenkaan ole hyvä parannuskeino, sillä useimmilla naisilla oireet palaavat yhdeksän raskauskuukauden mentyä ohitse. Tämän lisäksi haasteena ovat tällöin vauvanhoitoon liittyvät uudet velvollisuudet, joten asiaa ei tulisi nähdä “helppona” ratkaisuna endometrioosiin.
Lisäksi on otettava huomioon, että endometrioosista kärsivien naisten ei välttämättä ole helppoa tulla raskaaksi. Ikävä kyllä endometrioosista kärsiviä naisia koskien yhdestä kolmasosasta puoleen on mahdotonta saada lapsia. Tämä johtuu siitä, että heidän sukuelimensä ovat vahingoittuneet vakavasti.
3. Kohdunpoisto ei joskus tunnu huonolta idealta
Tämä ei myöskään ole parannuskeinona nähtävä ratkaisu. Endometrioosi ilmenee kohtuun liittyen, joten tämän elimen poistaminen voi tietysti poistaa itse ongelman.
Kohdunpoisto voi kyllä auttaa vähentämään kipua, mutta ei kuitenkaan muita asioita. Ajan kuluessa kystat saattavat jatkaa kasvamista muissa elimissä.
Monien asiantuntijoiden mukaan tulisi välttää kohdunpoistoa endometrioosin ollessa kyseessä, vaikka toisinaan se onkin ainoa järkevä vaihtoehto. Jos lääkärisi ehdottaa tätä sinulle, mutta et itse ole asiasta samaa mieltä, hae toisen asiantuntijan arvio ja harkitse sellaista hoitoa, joka ei ole yhtä radikaali.
Jos sinulla on endometrioosi ja haluat hankkia lapsia jossakin vaiheessa, yritä raskaaksi tuloa yhä uudelleen. Loppujen lopuksi kohdunpoisto on kuitenkin asia, josta vain sinä itse voit päättää.
Joillekin naisille se on paras ratkaisu, kun taas toiset eivät edes halua harkita kohdunpoistoa vaihtoehtonaan.
4. Endometrioosista puhuminen auttaa
Ne naiset, joilla on endometrioosi, tarvitsevat rinnalleen sellaisen ihmisen, joka todella kuuntelee heitä. Sinulla ei välttämättä ole ylenpalttisesti aikaa tällaisen ihmisen löytämiseksi, mutta muista kuitenkin, että tuen hankkiminen on todella asia, joka kannattaa.
Jos tarvitset, yritä tukiryhmien, terapeutin tai gynekologin löytämistä tähän tarkoitukseen. Ei myöskään koskaan ole pahitteeksi etsiä sellainen asiantuntija, joka on erikoistunut juuri endometrioosiin.
5. Hyvä ruokavalio ja runsas unensaanti ovat ehdottoman tärkeitä asioita
Jos todella haluat vähentää kipuasi, nuku hyvin ja pidä myös ruokavaliosi terveellisenä – nämä ovat päivittäinen velvollisuutesi, jos kärsit endometrioosista. Jos olet käynyt leikkauksessa tai sinulle annetaan hormonihoitoa, tämä pätee vieläkin enemmän.
Juuri nyt asiantuntijat sanovat, että endometrioosia tulee hoitaa hyvin, jotta sitä voitaisiin hallita.
Muista, että saatat joutua kokeilemaan monia erilaisia vaihtoehtoja ennen kuin löydät sellaisen ratkaisun, joka saa oman olosi paranemaan. Näitä voivat olla seuraavat:
- fysioterapia, jonka avulla lantiossa tuntuvaa kipua voidaan lievittää
- tulehtuneisuutta vähentävä ruokavalio
- akupunktio
- jooga
Älä unohda, että kevyt fyysinen liikunta voi myös olla avuksi kipuun. Jotta voisit välttää verenvuotoa, älä kuitenkaan tee liikkeitä liian rasittavasti.
Lue aiheesta lisää: Joogan 6 psykologista hyötyä
Endometrioosi on sairaus, joka ihmisellä tulee olemaan koko loppuelämänsä ajan
Endometrioosiin ei ole olemassa parannuskeinoa, mutta leikkaus voi kuitenkin vähentää joitakin sen oireista, ja lisäksi lääkkeet voivat tarjota helpotusta oloon.
Muista kuitenkin ennen kaikkea, että mikään ei ole niin tehokas lääke kuin rauhallisesti ottaminen ja runsas lepo.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
-
Stratton, P., & Berkley, K. J. (2011). Chronic pelvic pain and endometriosis: Translational evidence of the relationship and implications. Human Reproduction Update. https://doi.org/10.1093/humupd/dmq050
-
Bulletti, C., Coccia, M. E., Battistoni, S., & Borini, A. (2010). Endometriosis and infertility. Journal of Assisted Reproduction and Genetics. https://doi.org/10.1080/00362177985380601
-
Pearce, C. L., Templeman, C., Rossing, M. A., Lee, A., Near, A. M., Webb, P. M., … Berchuck, A. (2012). Association between endometriosis and risk of histological subtypes of ovarian cancer: A pooled analysis of case-control studies. The Lancet Oncology. https://doi.org/10.1016/S1470-2045(11)70404-1
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.