Logo image
Logo image

4 vinkkiä tunnesyömisen voittamiseksi

3 minuuttia
Tunnesyöminen on ongelma, joka saa monet ihmiset syömään enemmän kuin pitäisi tai olisi tarve. Se johtuu kaupallisesti jalostettujen tuotteiden liikakasvusta.
4 vinkkiä tunnesyömisen voittamiseksi
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Ruoan syöminen vaikka et olisi nälkäinen on suuri, maailmanlaajuinen ongelma. Tätä kutsutaan tunnesyömiseksi. Se johtuu monien markkinoilla olevien elintarvikkeiden liiallisesta jalostamisesta. Kärsitkö sinäkin tästä tavallisesta ongelmasta? Lue eteenpäin, niin annamme vinkkejä tunnesyömisen voittamiseksi.

Lisättyjen sokereiden, transrasvojen ja lisäaineiden määrä saa ihmiset jatkamaan syömistä. He syövät, vaikka he ovat jo tyydyttäneet ruokahalunsa.

Tämä tilanne tekee ihmisestä usein ylipainoisen, koska hän syö enemmän kaloreita kuin mitä keho kuluttaa päivän aikana. Tästä syystä henkilön yleinen terveydentila heikkenee, mikä edistää kroonisten terveysongelmien kehittymistä. Tunnesyöminen on kuitenkin jotain, josta on mahdollista päästä eroon.

Mitä on tunnesyöminen ja miksi se vahingoittaa ihmistä?

Kuten olemme maininneet, tunnesyöminen tarkoittaa syömistä ilman nälkää – syömistä vain siksi, että jotkut ruoat näyttävät herkullisilta. Suurin ongelma tässä on se, että ylitämme kehon ravintotarpeet. Sen lisäksi väärinkäytämme aineita, jotka eivät ole terveydelle hyödyllisiä.

On huomattava, että sekä yksinkertaisilla sokereilla että transrasvoilla on osoitettu olevan negatiivinen vaikutus kehoon, mikä muuttaa kehon sisäisten järjestelmien toimintaa sekä aineenvaihduntaa.

Tunnesyöminen liittyy vahvasti erittäin jalostettujen elintarvikkeiden nauttimiseen, mikä on vaarallista. On todisteita siitä, että tämäntyyppinen ruoka voi lisätä sairausriskiä.

Itse asiassa on suositeltavaa, että ruokavalio perustuu tuoreisiin elintarvikkeisiin ja raaka-aineisiin, jolloin teollisesti jalostetut elintarvikkeet vievät vain pienen osan ruokavaliosta. Valitettavasti monet ihmiset pitävät jalostettujen elintarvikkeiden mausta.

Some figure
Ultraprosessoidut elintarvikkeet ovat yleensä maukkaampia, mikä lisää halua syödä niitä liikaa.

Vinkit tunnesyömisen voittamiseksi

Seuraavaksi esittelemme vinkkejä, joiden avulla voit päästä eroon tunnesyömisestä ja parantaa terveyttäsi.

1. Älä mene kauppaan nälkäisenä

Meidän ei koskaan tulisi mennä ruokaostoksille kun olemme nälkäisiä. Nälkäisenä ostamme helpommin makeita ja pitkälle jalostettuja elintarvikkeita. Pitkälle jalostettujen elintarvikkeiden ostamista tulisi välttää, jotta emme altista itseämme niille kotona. Herkullisen makunsa vuoksi meidän on vaikea lopettaa niiden syömistä, vaikka olisimmekin kylläisiä.

2. Lisää kuidun määrää ruokavaliossa

Toinen tärkeä neuvo liittyy kuitujen saantiin. Kuidulla on kyky lisätä kylläisyyden tunnetta European Journal of Clinical Nutrition -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan.

Kuitu lisää kylläisyyden tunnetta aterioiden välillä ja ehkäisevät makeiden herkkujen syömistä välipaloina.

3. Vältä häiriötekijöitä aterioiden aikana

Sinun ei tulisi syödä television tai muiden elektronisten laitteiden edessä. Kun keskityt katsomaan lempisarjaasi, et huomaa kuinka paljon syöt.

Tämä voi johtaa siihen että syöt enemmän kuin tarvitset, vain koska se tyydyttää toiveesi ja makuhermosi. Mutta tämä ei johdu todellisesta fysiologisesta nälästä tai ravitsemuksellisesta tarpeesta.

Kun syöt, on tärkeää laittaa kaikki aistisi siihen ja olla tietoinen syömästäsi ruuasta.

4. Älä nauti virvoitusjuomia

Säännöllinen sokerin kulutus voi aiheuttaa riippuvuuden. Tämä prosessi liittyy tunnesyömiseen. Virvoitusjuomille on ominaista, että niissä on suuri määrä yksinkertaisia ​​hiilihydraatteja nestemäisessä muodossa.

Näiden vaikutus kehoon on negatiivinen, ja on mahdollista että aivosi jäävät koukkuun näihin elintarvikkeisiin. Näin henkilö kuluttaa näitä elintarvikkeita enemmän kuin mitä hän tarvitsee.

Some figure
Tietyt kotona tehtävät tavat edistävät emotionaalista nälkää, kuten elektronisten laitteiden käyttö.

Tunnesyömisen voittaminen on mahdollista

Tunnesyömisen voittaminen on vaikeaa mutta täysin mahdollista. Tärkeintä on olla tietoinen tunnesyömisestä, muuten et voi aloittaa ratkaisemaan tunnesyömisen aiheuttamaa ongelmaa.

Tästä eteenpäin suosittelemme, että käytät yllä mainittuja vinkkejä tunnesyömisen voittamiseksi, koska ne ovat tehokkaita pitkällä aikavälillä.

Sinun tulee muistaa että tunnesyömisellä on paljon tekemistä psykologisen käyttäytymisen kanssa. Joskus voi siis olla hyödyllistä osallistua ravintovalmennuksiin tai käydä terapiassa. Tärkeää on, että tällaisesta käyttäytymisestä ei tule säännöllistä.

On tärkeää pitää aina mielessä että nälkä on tunne, joka ilmoittaa tarpeesta. Kun tämä tarve on tyydytetty, tulee syöminen lopettaa. Kehon on ymmärrettävä, että olet täyttänyt pakolliset ravinnolliset vaatimukset.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Freeman CR, Zehra A, Ramirez V, Wiers CE, Volkow ND, Wang GJ. Impact of sugar on the body, brain, and behavior. Front Biosci (Landmark Ed). 2018 Jun 1;23:2255-2266.
  • Mendonça RD, Pimenta AM, Gea A, de la Fuente-Arrillaga C, Martinez-Gonzalez MA, Lopes AC, Bes-Rastrollo M. Ultraprocessed food consumption and risk of overweight and obesity: the University of Navarra Follow-Up (SUN) cohort study. Am J Clin Nutr. 2016 Nov;104(5):1433-1440.
  • Warrilow A, Mellor D, McKune A, Pumpa K. Dietary fat, fibre, satiation, and satiety-a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr. 2019 Mar;73(3):333-344

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.