Logo image
Logo image

Mitä on neuraaliterapia ja mitä sillä hoidetaan?

2 minuuttia
Neuraaliterapia on kasvussa oleva hoitomuoto, jolla pyritään hoitamaan kehon sähköisen järjestelmän muutoksia. Sen tavoitteena on hoitaa monimutkaisia terveysongelmia, kuten neuropaattista kipua, paikallispuudutteilla.
Mitä on neuraaliterapia ja mitä sillä hoidetaan?
Viimeisin päivitys: 14 lokakuuta, 2020

Neuraaliterapia on hoitomenetelmä, josta on tulossa yhä suositumpi. Sen tärkeimpänä tehtävänä on hoitaa kehon sähköjärjestelmän häiriöiden aiheuttamia sairauksia. Nämä sähköhäiriöt tunnetaan “interferenssikenttinä”.

Interferenssikenttiä löytyy kehon elimistä, hermosolmuista, ihosta ja käytännössä katsoen mistä tahansa osasta kehoa. Tämän tyyppinen häiriö on pitkään jätetty huomiotta lääketieteessä tai sen merkitystä on aliarvioitu. Nykyäänkin tämä hoitomuoto on edelleen avoin kysymys lääketieteessä ja tutkimuksessa.

Tässä artikkelissa selitämme, mitä neuraaliterapia on ja mihin sitä käytetään.

Mitä neuraaliterapia on?

Neuraaliterapia auttaa palauttamaan hermoston normaalin toiminnan. Näin se pyrkii nopeuttamaan monien vaivojen paranemista, jotka eivät ole kohentuneet perinteisillä hoidoilla.

Hermosto on joukko sähkösignaalien johtamiseen erikoistuneita soluja. Sen tehtävänä on ohjata ja säädellä monia kehossa tapahtuvia toimintoja. Se auttaa myös säilyttämään tasapainon kehon ja ympäristön välillä.

Hermosto on muiden kehonosien tapaan altis vaurioille ja infektioille. Se voi vahingoittua esimerkiksi trauman tai leikkauksen seurauksena. Jos kyseessä on pieni vaurio, hermosto toipuu yleensä hyvin.

Kun vaurio on liian suuri tai pitkittynyt, se voi vahingoittaa hermostoa pysyvästi. Tällöin syntyy joukko tuntemuksia, kuten kipua, joilla ei ole selkeää alkuperää ja jotka eivät välttämättä häviä perinteisillä hoidoilla.

Tässä peliin astuu neuraaliterapia. Tämä terapia pyrkii palauttamaan hermoston normaalin toiminnan, eli se auttaa korjaamaan johtoratojen vauriot. Näin se voi saada kivun lakkaamaan.

Some figure
Neuropaattiseen kipuun voi saada apua neuraaliterapiasta.

Saatat pitää myös: 6 vinkkiä hermoston vahvistamiseen

Kuinka neuraaliterapia toimii?

Neuraaliterapiassa pistetään paikallispuudutteita alueille, joissa voi olla hermovaurioita. Normaalisti puuduteaineina käytetään prokaiinia tai lidokaiinia, joita injektoidaan pieninä määrinä fysiologiseen suolaliuokseen laimennettuna.

Usein kipu lievittyy nopeasti, mutta vaste voi olla potilailla erilainen. Joillakin on esimerkiksi paljon enemmän energiaa, kun taas toiset ovat erittäin väsyneitä päivien ajan.

Ihanteellisesti lääkäri järjestää seurantakäynnin tavallisesti noin kuukauden päähän pistoksista. Haluttujen tulosten saamiseksi saatetaan tarvita useita pistoksia.

Some figure
Neuraaliterapiassa lääkäri pistää potilaaseen paikallispuudutteita.

Saatat pitää myös: Kaulan selkäydinhermot: mitä niistä tulee tietää?

Mitä neuraaliterapialla hoidetaan?

Neuraaliterapia voi olla hyödyllinen hoito useisiin vaivoihin, erityisesti krooniseen kipuun tai tulehdukseen. Siitä voi olla apua esimerkiksi alaselkäkipuun, niskakipuun ja jännetulehdukseen.

Toisaalta siitä voi olla hyötyä myös monimutkaisemmissa sairauksissa, kuten fibromyalgiassa. Sitä käytetään jopa Crohnin taudin ja tiettyjen somatisaatiota aiheuttavien mielialahäiriöiden hoidossa.

Neuraaliterapiaa, vaikka se kuulostaakin monimutkaiselta, voidaan käyttää myös lapsilla vanhempien luvalla. Sillä voidaan hoitaa toistuvia infektioita, kuten keuhkoputkentulehdusta, rakkotulehdusta ja jopa mahatautia.

Huomioitavaa

Todellisuudessa neuraaliterapian kohdalla on otettava huomioon monta seikkaa. Lisäksi se tulee tehdä aina ammattilaisen kanssa. Tästä syystä hoitoon on tärkeää perehtyä tarkasti ja miettiä sitä aina tilannekohtaisesti. Lääkäri päättää, kannattaako sitä hyödyntää vai ei.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Olarte, Diana Marcela Villamizar, and Daicy Rojas de Rangel. “Eficacia de la terapia neural en pacientes con dolor cervical o lumbar, del servicio de medicina física y rehabilitación de un centro hospitalario, 2016.” Revista Colombiana de Medicina Física y Rehabilitación 27.1 (2017): 25-37.
  • De La Torre, Faneth Toscano, and Laura Bibiana Pinilla Bonilla. “Los principios de la terapia neural desde los fundamentos del nervismo hasta la neurociencia actual.” Revista Salud UIS 44.2 (2012).
  • Vinyes, David. “Terapia Neural.” Rev Cubana Ortop Traumatol 9.3 (2005).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.