Logo image
Logo image

4 merkkiä siitä, että kumppanisi pettää psyykkisesti

4 minuuttia
Mitä ajattelet kun kuulet käsitteestä psyykkinen uskottumuus? Tiesitkö, että tämän tyyppisellä pettämisellä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, että ollaan fyysisessä yhteydessä toiseen?
4 merkkiä siitä, että kumppanisi pettää psyykkisesti
Kirjoittanut Okairy Zuñiga
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Mitä ajattelet kuullessasi sanan pettäminen? Suurin osa ihmisistä liittää tämän käsitteen seksiin muun ihmisen kanssa kuin oman kumppanin. Mutta kun kumppani on psyykkisesti uskoton, tämä tarkoittaa sitä että hänellä on tunteita kolmatta osapuolta kohtaan.

Tunnetason pettäminen on vaikea käsite määritellä, sillä kyseessä on subjektiivinen asia. Ne käsitykset joita meillä on liittyen siihen kuinka ihmisen tulisi käyttäytyä, ovat suuressa asemassa.

Tämän tyyppinen uskottomuus ei ole yhtään vähemmän tärkeää kuin muut pettämisen muodot. Toisin sanoen tunnetason pettäminen voi olla vakavakin ongelma suhteessa.

Tosin pettävä osapuoli yleensä vakuuttaa kumppaninsa käyttämällä aseenaan sitä faktaa, että hänellä ei ole ollut intiimiä yhteyttä toiseen ihmiseen.

Miksi psyykkinen uskottomuus on vakava asia?

Tunteiden maailma on äärimmäisen tärkeä asia ihmisen elämässä. Siihen kuuluu niiden kokemusten, tunteiden, tuntemusten ja ideoiden ymmärtäminen joita meillä on eri hetkillä, se kuinka koemme asiat ja se tapa millä valitsemme näiden asioiden käsittelemisen.

Kun kumppanisi ei jaa tunteitaan kanssasi, teillä on selvästi jokin ongelma, tai sitten jotakin puuttuu. Saattaa olla että suhteessa on viestintämuuri tai sitten jonkin muu pulma, joka saattaa johtua luottamuksen puutteesta tai huonosta kemiasta.

Kun aikaa kuluu etkä kiinnitä huomiota psyykkiseen uskottomuuteen, muut suhteen puolet tulevat myös kärsimään. Riski astuu kuvaan silloin kun lakkaat luottamasta kumppaniisi siksi että hän on uskoton, ja kun itsetuntosi vahingoittuu.

Siksi on tärkeää arvioida se side joka sinulla on kumppanisi kanssa sekä parantaa sitä mikäli tarpeen.

Merkkejä sitä, että kumppanisi on psyykkisesti uskoton

1. Välillänne on vain vähän tai ei ollenkaan viestintää

Some figure
Ensimmäinen merkki siitä että kumppanisi on psyykkisesti uskoton on se, että viestinnässä tapahtuu muutos. Ennen se oli miellyttävää ja jatkuvaa, ja nyt sitten ette puhu juurikaan tai riitelette. Selvittäkää, mikä tähän on syynä.

Tässä tilanteessa tulisi kiinnittää huomiota kaikkeen mitä kumppanin kanssa tapahtuu. Suurin osa ihmisistä ajattelee että kumppani automaattisesti lakkaa puhumasta silloin kun kuvassa on joku toinen henkilö. Tämä ei kuitenkaan ole totta.

Se mikä yleensä näkyy on vähittäinen muutos, sillä kyseessä on rakastumisen prosessi. Siksi käykin niin että kun petetty osapuoli tajuaa asian, tilanne on jo ollut meneillään jo jonkin aikaa ja sitten se on vain muuttunut selkeäksi.

On tärkeää käyttää hetkinen siihen, että kysyt itseltäsi seuraavaa: vietättekö yhä vähemmän aikaa yhdessä? Onko kumppanisi lakannut kertomasta sinulle tärkeitä asioita, joita hän ennen aina kertoi?

Jotta voisitte vähentää ongelmia tässä mielessä, yrittäkää ensin puhua intiimeistä asioista. Joskus viestinnän puute alkaa itsestä ja ihminen huomaa ongelman vasta silloin kun haluaa puhua, mutta ei saa myönteistä reaktiota.

Jätä sivuun se ajatus että kumppanisi antaa sinulle aikaa ja tilaa siksi, että hän ei halua tehdä asioista pahempia tai lisätä stressisi määrää.

2. Seksielämäsi on parantunut merkittävästi tai sitä ei ole lähes ollenkaan

Mitä tulee seksiin, voi tapahtua kahdenlaista asiaa silloin kun kumppanisi on tunnetasolla uskoton:

  • Kumppanisi yrittää pitää yllä suhdetta kanssasi, mutta tämä sisältää joitakin muutoksia, etkä tiedä mistä ne johtuvat.
  • Toinen mahdollisuus on se, että kumppanisi ei näe kanssasi tulevaisuutta. Jos näin on, hän saattaa olla jo mennyt tunnetason suhteesta fyysiseen toisen ihmisen kanssa, tai sitten hän on juuri menemässä tähän. Siksi onkin tällöin tavallista, että kumppani ei enää ole kiinnostunut viettämään aikaa yhdessä ja välttää fyysistä kontaktia.

Ennen kuin laitat suojamuurisi pystyyn, puhu kumppanisi kanssa. Vältä syyttämästä häntä psyykkisestä uskottomuudesta, ellei sinulla ole siitä todisteita. Muista, että ilmassa voi olla fyysisiä ja tunnetason ongelmia jotka vähentävät ihmisen seksuaalista halua, ja tällöin tuloksena voi olla tarpeeton keskustelu.

3. Hän on muuttanut asennettaan sinua kohtaan

Some figure

Toinen merkki siitä että kumppanisi on tunnetasolla uskoton on se, että hänen asenteensa sinua kohtaan on toisenlainen kuin ennen. Kun ihmisellä on uusi suhde, hän pitää alitajuisesti etäisyyttä vanhaan kumppaniinsa.

Joissakin tilanteissa hän ottaa etäisyyttä välttääkseen viestintää. Toisissa tilanteissa sen sijaan vietetään tunteja riidellen ja kumppania syyttäen ihan kaikesta.

Ennen kuin ajattelet että tämä on vain pieni ongelma, mieti ovatko nämä muutokset tapahtuneet myös kaikilla muilla kumppanisi elämän osa-alueilla vai vain sinun kanssasi. Olipa tilanne mikä tahansa, on tärkeää että puhut kumppanisi kanssa.

4. Et enää näe kumppanisi elämää sosiaalisessa mediassa, tai hän haluaa enemmän tilaa

Some figure

Vakaassa suhteessa on tavallista, että halutaan viettää aikaa yhdessä ja puhua jotta voitaisiin ymmärtää kumppanin näkökulmaa ja yleisesti ottaen nauttia ideoiden vaihtamisesta toisen kanssa – olipa tämä henkilökohtaisesti tai sosiaalisen median kautta.

Kumppanit joka on psyykkisesti uskoton, yleensä rajoittaa keskustelua toisen kanssa sekä vähentää yhteisiä teemoja. On kyllä normaalia että ihmisellä on omat aktiviteettinsa ja että kaikkea ei haluta jakaa. Se ei kuitenkaan ole tavallista, että ne asiat jotka toinen ennen jakoi kanssasi, ovat nyt salaisuuksia.

Tunnistatko näitä merkkejä omasta parisuhteestasi? Jos vastasit kyllä, ne voivat olla merkkejä siitä että kumppanisi on psyykkisesti uskoton.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Buss, David. (2018). Sexual and Emotional Infidelity: Evolved Gender Differences in Jealousy Prove Robust and Replicable. Perspectives on Psychological Science. 13. 155-160. 10.1177/1745691617698225.
  • Shackelford, Todd & J. LeBlanc, Gregory & Drass, Elizabeth. (2000). Emotional Reaction to Infidelity. Cognition & Emotion – Cognition Emotion. 14. 643-659. 10.1080/02699930050117657.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.