Logo image
Logo image

4 hyvää syytä syödä täysjyväpastaa

3 minuuttia
Täysjyväpasta erottuu joukosta ravintokuitupitoisuutensa ansiosta. Säännöllinen kuitujen saanti onkin liitetty niin matalampaan diabetekseen kuin sydän- ja verisuonisairauksien riskiin sekä keskipitkällä että pitkällä aikavälillä.
4 hyvää syytä syödä täysjyväpastaa
Saúl Sánchez Arias

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Oletko jo kuullut täysjyväpastan eduista? Se omaa laadukkaat aistinvaraiset ominaisuudet ja tarjoaa meille merkittäviä annoksia energiaa. Lisäksi se on reseptien suhteen erittäin monipuolinen ainesosa. Siksipä haluammekin jakaa tässä artikkelissa 4 hyvää syytä syödä täysjyväpastaa.

Täysjyväpasta on kuidun lähde

Valkoisesta pastasta poiketen täysjyväpasta sisältää huomattavasti enemmän kuitua. Tämä ravintoaine puolestaan on välttämätön osa vatsan ja suoliston terveyttä ja hyvinvointia. Tämän ravintoaineen kulutus on liitetty myös vatsan ja suoliston mikrobiston hyvinvointiin, kuten myös Cell Host & Microbe -lehdessä julkaistu artikkeli puoltaa.

Riittävän kuidun saannin avulla voidaan vähentää myös sydän- ja verisuonisairauksien riskiä sekä keskipitkällä että pitkällä aikavälillä. Useat tutkimukset ovatkin yhdistäneet kuidun riittävän saannin pienempään sydän- ja verisuonisairauksien riskiin.

Toisaalta tämä ravintoaine sallii myös yksilön lipidiprofiilin kevyen modifioinnin estämällä osittain kolesterolin imeytymistä suoliston tasolla.

Some figure
Yksi asia, minkä takia kannattaa mieluummin syödä täysjyväpastaa kuin valkoista pastaa, on sen korkeampi kuitupitoisuus.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Kuitupitoiset ruoat auttavat pudottamaan painoa

Täysjyväpasta lisää kylläisyyttä

Täysjyväpastan toinen merkittävä etu valkoiseen pastaan verrattuna on se, että se edistää alhaisempaa verensokerin ja insuliinin piikkiä. Tämä puolestaan vähentää reaktiivisen hypoglykemian ja lisääntyneen ruokahalun todennäköisyyttä pian aterian nauttimisen jälkeen. Tämän pohjalta voimmekin vakuuttaa, että täysjyväpastan valinta on kylläisyyden kannalta parempi vaihtoehto kuin valkoinen puhdistettu pasta.

Kylläisyyttä säätelevän mekanismin hyvästä hallinnasta tulee ratkaisevan tärkeä kaikille niille, jotka haluavat pudottaa painoa. Yksi merkittävä syy tietyn dieetin tai ruokavalion hylkäämiseen on niin kutsuttu ruoka-ahdistus. Tämä johtuu pääasiassa huonoista valinnoista, mitkä puolestaan johtavat jatkuvaan haluun syödä jotakin.

Kuitupitoisten ja alhaisen glykeemisen indeksin sisältävien ruokien valitseminen auttaa indusoimaan kylläisyyttä, jolloin vältät myös turhien välipalojen popsimista päivän pääasiallisten aterioiden välillä. Tämä tarkoittaa käytännössä katsoen myös pienempää nautittujen kaloreiden määrää, millä on luonnollisesti positiivinen vaikutus myös omaan painoon.

Täysjyväpasta on terveyden kannalta parempi vaihtoehto

Toinen täysjyväpastan terveyseduista on sen alhaisempi vaikutus haimaan. Tämän elintarvikkeen nauttiminen stressaa haimaa vähemmän kuin valkoisen pastan kuluttaminen. Tällä menetelmällä on puolestaan useita terveyteen liittyviä etuja, mukaan lukien vähentynyt insuliiniresistenssin riski.

Kasvanut insuliiniresistenssi on täydellinen kasvualusta tyypin 2 diabeteksen kehittymiselle, ja tänä päivänä tarve estää tämäntyyppisiä patologioita haiman tasolla tunnetaan yksityiskohtaisesti. Diabetes on liitetty usein myös liikalihavuuteen ja erilaisten sydänsairauksien kehittymiseen.

Tästä syystä valkoisten viljojen ja jauhojen kulutuksen korvaaminen niiden täysjyväversioilla on tärkeä askel, joka kaikkien meidän tulisi ottaa elimistömme paremman hyvinvoinnin ja terveydentilan hyväksi.

Some figure
Terveyden kannalta valkoisista jauhoista valmistetun tuotteen parempi vaihtoehto on aina täysjyväversio.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Mitkä ovat glukoosin tehtävät elimistössä?

Täysjyväpasta on parempi vaihtoehto urheilijoille

Monille urheilijoille pasta on tärkeä energianlähde sekä harjoittelun että kisojen aikana. Täysjyväpastan syönti voikin osoittautua hyödylliseksi valinnaksi tällaisessa tilanteessa, sillä tämä elintarvike kykenee pitämään verensokeria vakaana sen sijaan, että se indusoisi lyhyempää ja selkeämpää piikkiä.

Tämän tärkein seuraus näkyy sekä kehon että mielen hyvinvoinnissa, sillä verensokerin hitaampi nousu ja lasku näkyvät myös väsymyksen ilmaantumisen viivästymisessä. Lisäksi reaktiivisen hypoglykemian riskin vähentäminen voi vaikuttaa suoralla tavalla myös suorituskyvyn nousuun.

Tästä samaisesta syystä puhdistettuja valkoisia ​​sokereita ja jauhoja tulisi pyrkiä välttämään juuri ennen suuria fyysisiä ponnisteluja, kuten urheilijoiden tapauksessa ennen kisoja. Täysjyväpastan ohella esimerkiksi täysjyväriisi on paljon sopivampi vaihtoehto oikean ja turvallisen energiansaannin takaamiseksi.

4 hyvää syytä syödä täysjyväpastaa

Täysjyväpasta tarjoaa monia terveyden kannalta merkittäviä etuja verrattuna sen puhdistettuun versioon. Suurimmassa osassa täysjyväpastasta valmistetuissa tuotteissa on valkoista pastaa huomattavasti korkeampi määrä kuitua. Tämä ravintoaine mahdollistaa lisääntyneen kylläisyyden tunteen muodostumisen sekä moduloi veren insuliinipiikkiä vähentäen reaktiiviseen hypoglykemiaan liittyviä komplikaatioita.

Samalla on kuitenkin hyvä pitää mielessä, että kyseessä on loppujen lopuksi runsaasti hiilihydraatteja sisältävä ruoka, jota ei pidä nauttia ruokavaliossa liikaa. Pastaa parempia hiilihydraattien lähteitä ovatkin esimerkiksi kvinoa tai  riisin terveellisimmät versiot, kuten villiriisi ja täysjyväriisi. Toisaalta on kuitenkin huomattava, että hyvän ravitsemuksen perustana toimii aina ruokavalion monimuotoisuus, joten emme voi liikaa korostaa, miten tärkeää erityyppisten elintarvikkeiden sisällyttäminen osaksi päivittäistä ruokavaliota on.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Hartley L., May MD., Loveman E., Colquitt JL., Rees K., Dietary fibre for the primary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev, 2016.
  • Makki K., Deehan EC., Walter J., Backhed F., The impact of dietary fiber on gut microbiota in host health and disease. Cell Host Microbe, 2018. 23 (6): 705-715.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.