14 vinkkiä keittiöjätteen vähentämiseksi

On olemassa monia keinoja ruuan haaskaamisen ja ruokajätteen määrän vähentämiseen. Jos kaapin perukoilla piilee lähes tyhjä suklaalevitepurkki, voit lisätä siihen lämmintä maitoa: herkullinen suklaajuoma on syntynyt.
14 vinkkiä keittiöjätteen vähentämiseksi

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Ruokajätteen valtava määrä on suuri ongelma ympäri maailmaa. Ruokaa päätyy roskiin aivan turhaan ja maailmanlaajuisesti kaikesta tuotetusta ruuasta jätteeksi joutuu jopa kolmannes, joka ikinen vuosi.

Ajatus syömäkelpoisen ruuan haaskaamisesta tuntuu käsittämättömältä, etenkin kun mietitään vähempiosaisia ihmisiä, jotka kärsivät nälästä ja ruuan puutteesta.

Viime vuosina erilaiset yhdistykset ovat vedonneet kuluttajiin ja ruuan tuottajiin ja ehdottaneet keinoja ruuan haaskaamisen vähentämiseksi. Lisäksi nämä yhdistykset ovat kehittäneet strategioita, joilla vähennetään sadon alkuvaiheessa syntyvää jätettä.

Haasteet ruokajätteen määrän pienentämisessä

Suurin haaste ruuan tuotannossa ja kuluttamisessa on vähentää jätteen määrää ja lisätä ruuan saatavuutta maailmanlaajuisesti niille ihmisille, jotka sitä eniten tarvitsevat. Ympäristön kannalta on tärkeää, että jokainen omistautuu jätteen vähentämiselle omassa elämässään.

Tässä artikkelissa jaamme 14 loistavaa keinoa ruokajätteen määrän vähentämiseen, sekä ruuan kokonaisvaltaiseen hyödyntämiseen. Näillä vinkeillä pidennät ruuan säilyvyyttä ja hyödynnät ruokajäämät!

1. Pidä kananmunat tuoreina pidempään

vähennä ruokajätteen määrää: kananmunat

Ennen kananmunien siirtämistä jääkaappiin, hiero niiden pintaan tilkka oliiviöljyä. Näin munat pysyvät tuoreina jopa kolme tai neljä viikkoa.

2. Pelasta liian suolainen keitto

Jos lisäsit epähuomiossa liikaa suolaa keittoosi, älä huoli. Kuori yksi peruna, laita se keittokattilaan, odota 20 minuuttia ja poista peruna. Peruna imee ylimääräisen suolan ja keitto on pelastettu.

3. Käytä viimeisetkin majoneesin rippeet

vähennä ruokajätteen määrää: majoneesi

Päästäksesi käsiksi majoneesijäämiin purkin pohjalla, voit tiputtaa muutaman ruokalusikallisen etikkaa tai sitruunamehua purkkiin. Ravistele, ja herkullinen salaattikastike on syntynyt.

4. Pidä marjat tuoreina

Marjat pilaantuvat harmittavan nopeasti, jollei niitä nauti parin ensimmäisen päivän jälkeen ostamisesta. Ehkäistäksesi marjojen mätänemistä, huuhtele ne kulhollisessa vettä ja omenaviinietikkaa.

Jos et aio syödä marjoja heti, säilytä ne ilmatiiviissä rasiassa ja aseta pakastimeen.

5. Pidä valkosipuli ja sipuli tuoreena

Sipulit ja valkosipuli säilyvät parhaiten paperipusseissa, joihin on puhkottu reikiä. Sipulit pysyvät tuoreina ja maukkaina huoneenlämmössä säilytettynä.

6. Pidä avokadon puolikas tuoreena

avokado ja sipuli

Joskus avokadosta käytetään vain puolet ja kun toinen puoli laitetaan jääkaappiin, se alkaa ruskistua ja pilaantua nopeasti. Välttääksesi ruokajätteen syntymisen, säilytä avokado lasi- tai muoviastiassa suuren sipulipalan kera.

7. Käytä suklaalevitteestä rippeetkin

Suklaalevitteet kuten Nutella ovat herkullisia paahtoleivällä ja leivonnassa. Ikävä kyllä purkista on välillä vaikea saada kaavittua viimeisimmätkin jämät.

Älä heitä purkkia jämineen roskiin, vaan kaada tilkka kuumaa maitoa purkkiin, sekoita lusikalla ja nauti herkullinen kuuma suklaajuoma välittömästi.

8. Sellerin säilyttäminen

Kääri selleritanko folioon. Tämä pitää sellerin syötävänä ja rapeana jopa viikkokaupalla.

Muista säilyttää selleri jääkaapin vihanneslaatikossa.

9. Pitkitä banaanien elämää

vähennä banaanin ruokajätteen määrää

Jos käärit pienen palan muovikäärettä banaanin kärkeen, ne pysyvät hyvässä kunnossa 3-4 päivää pidempään, eivätkä ne tummu yhtä nopeasti.

10. Maidon uusiokäyttö

Vaikka maito olisi jo ohittanut parasta ennen -päivämääränsä, voit käyttää sitä vaikka raejuuston ja muiden maitotuotteiden valmistukseen.

11. Yrttien säilyttäminen

Tuoreet yrtit alkavat huonontua nopeasti, mutta ne voi myös säilöä helposti. Kokeile tätä helppoa kikkaa ja pidä yritit tuoreena jopa kuuden kuukauden ajan:

Aseta yrtit jääpalamuottiin ja täytä lokerot vielä oliiviöljyllä. Aseta pakastimeen. Voit käyttää yrttikuutioita padoissa, keitoissa ja kastikkeissa.

12. Perunoiden ja omenoiden säilytys

Pitääksesi omenat tuoreina, aseta ne samaan astiaan perunoiden kanssa.

13. Näin hyödynnät koko mangon

Mangon kuoriminen voi olla hankalaa. Usein tuntuu, että hedelmälihaa jää käyttämättä paljolti, sillä mango on pahamaineisen vaikea kuoria oikein. Kokeile seuraavalla kerralla tuoreen mangon kuorimista juomalasia käyttämällä. Leikkaa mango viipaleiksi ja kaavi hedelmäliha lasin reunaa käyttämällä suoraan lasiin.

Voit käyttää samaa kikkaa kiivin, avokadon ja muiden samantyylisten hedelmien kanssa.

14. Kahviporojen uusiokäyttö

Käytetyt kahvinporot sisältävät yhä tärkeitä ja hyödyllisiä ravintoaineita, ja ne sopivat hyvin uusiokäyttöön.

Kahvinporot sopivat loistavasti kasvimaalle tai kukkapenkkiin sellaisten kasvien kasvatukseen, jotka kaipaavat hapokasta maaperää kukoistaakseen.

Lisäksi kahvinporoja voi käyttää ihon kuorimiseen, kirkastamiseen ja puhdistamiseen. Voit käyttää puruja vartalokuorinnan tai kasvokuorinnan tekoon.

Näillä vinkeillä pääset hyvään alkuun. Tärkeintä on alkaa tosissaan miettiä, miten ruokajätteen määrää voi pienentää. Samalla säästät rahaa, kun käytät ruuasta kaikki mahdolliset osat. Kokeile näitä vinkkejä ruokajätteen vähentämiseksi jo tänään!

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Detox-juoma pinaatista, porkkanasta ja sitruunasta poistaa myrkkyjä
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Detox-juoma pinaatista, porkkanasta ja sitruunasta poistaa myrkkyjä

Jos tunnet itsesi väsyneeksi tai voit muutoin fyysisesti huonosti, on ihanteellinen aika alkaa poistaa myrkkyjä kehosta. Tee se tämän detox-juoman ...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Qi, D., & Roe, B. E. (2016). Household food waste: Multivariate regression and principal components analyses of awareness and attitudes among u.s. consumers. PLoS ONE.
  • https://doi.org/10.1371/journal.pone.0159250
  • Ilyuk, V. (2018). Like throwing a piece of me away: How online and in-store grocery purchase channels affect consumers’ food waste. Journal of Retailing and Consumer Services.
  • https://doi.org/10.1016/j.jretconser.2017.11.003
  • Ganglbauer, E., Fitzpatrick, G., & Molzer, G. (2012). Creating Visibility : Understanding the Design Space for Food Waste. MUM’12. Blichfeldt, B. S., Mikkelsen, M., & Gram, M. (2015). When it stops being food: The edibility, ideology, procrastination, objectification and internalization of household food waste. Food, Culture and Society.
  • https://doi.org/10.2752/175174415X14101814953963

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.