14 vinkkiä keittiöjätteen vähentämiseksi

· lokakuu 15, 2016
On olemassa monia keinoja ruuan haaskaamisen ja ruokajätteen määrän vähentämiseen. Jos kaapin perukoilla piilee lähes tyhjä suklaalevitepurkki, voit lisätä siihen lämmintä maitoa: herkullinen suklaajuoma on syntynyt.

Ruokajätteen määrä on suuri ongelma ympäri maailmaa. Ruokaa päätyy roskiin aivan turhaan ja maailmanlaajuisesti kaikesta tuotetusta ruuasta jätteeksi joutuu jopa kolmannes, joka ikinen vuosi. Ajatus syömäkelpoisen ruuan haaskaamisesta tuntuu käsittämättömältä, etenkin kun mietitään vähempiosaisia ihmisiä, jotka kärsivät nälästä ja ruuan puutteesta.

Viime vuosina erilaiset yhdistykset ovat vedonneet kuluttajiin ja ruuan tuottajiin ja ehdottaneet keinoja ruuan haaskaamisen vähentämiseksi. Lisäksi nämä yhdistykset ovat kehittäneet strategioita, joilla vähennetään sadon alkuvaiheessa syntyvää jätettä.

Suurin haaste ruuan tuotannossa ja kuluttamisessa on vähentää jätteen määrää ja lisätä ruuan saatavuutta maailmanlaajuisesti niille ihmisille, jotka sitä eniten tarvitsevat. Ympäristön kannalta on tärkeää, että jokainen omistautuu jätteen vähentämiselle omassa elämässään.

Tässä artikkelissa jaamme 14 loistavaa keinoa ruokajätteen määrän vähentämiseen ja ruuan kokonaisvaltaiseen hyödyntämiseen. Näillä vinkeillä pidennät ruuan säilyvyyttä ja hyödynnät ruokajäämät.

1. Pidä kananmunat tuoreina pidempään

Kananmunat

Ennen kananmunien siirtämistä jääkaappiin, hiero niiden pintaan tilkka oliiviöljyä. Näin munat pysyvät tuoreina jopa kolme tai neljä viikkoa.

Suositeltua lukemista: Oliiviöljyn 10 yllättävää hyötyä

2. Pelasta liian suolainen keitto

Perunat

Jos lisäsit epähuomiossa liikaa suolaa keittoosi, älä huoli. Kuori yksi peruna, laita se keittokattilaan, odota 20 minuuttia ja poista peruna. Peruna imee ylimääräisen suolan ja keitto on pelastettu.

3. Käytä viimeisetkin majoneesin rippeet

Majoneesi

Päästäksesi käsiksi majoneesijäämiin purkin pohjalla, voit tiputtaa muutaman ruokalusikallisen etikkaa tai sitruunamehua purkkiin. Ravistele, ja herkullinen salaattikastike on syntynyt.

4. Pidä marjat tuoreina

Marjat

Marjat pilaantuvat harmittavan nopeasti, jollei niitä nauti parin ensimmäisen päivän jälkeen ostamisesta. Ehkäistäksesi marjojen mätänemistä, huuhtele ne kulhollisessa vettä ja omenaviinietikkaa.

Jos et aio syödä marjoja heti, säilytä ne ilmatiiviissä rasiassa ja aseta pakastimeen.

5. Pidä valkosipuli ja sipuli tuoreena

Sipulit

Sipulit ja valkosipuli säilyvät parhaiten paperipusseissa, joihin on puhkottu reikiä. Sipulit pysyvät tuoreina ja maukkaina huoneenlämmössä säilytettynä.

6. Pidä avokadon puolikas tuoreena

Ruokajätteen minimisointi avokado

Joskus avokadosta käytetään vain puolet ja kun toinen puoli laitetaan jääkaappiin, se alkaa ruskistua ja pilaantua nopeasti. Välttääksesi ruokajätteen syntymisen, säilytä avokado lasi- tai muoviastiassa suuren sipulipalan kera.

7. Käytä suklaalevitteestä rippeetkin

Maitoa suklaalevitepurkkiin

Suklaalevitteet kuten Nutella ovat herkullisia paahtoleivällä ja leivonnassa. Ikävä kyllä purkista on välillä vaikea saada kaavittua viimeisimmätkin jämät.

Älä heitä purkkia jämineen roskiin, vaan kaada tilkka kuumaa maitoa purkkiin, sekoita lusikalla ja nauti herkullinen kuuma suklaajuoma välittömästi.

8. Sellerin säilyttäminen

Selleri folioon

Kääri selleritanko folioon. Tämä pitää sellerin syötävänä ja rapeana jopa viikkokaupalla.

Muista säilyttää selleri jääkaapin vihanneslaatikossa.

9. Pitkitä banaanien elämää

Banaanit muovikääreessä

Jos käärit pienen palan muovikäärettä banaanin kärkeen, ne pysyvät hyvässä kunnossa 3-4 päivää pidempään, eivätkä ne tummu yhtä nopeasti.

10. Maidon uusiokäyttö

Maito

Vaikka maito olisi jo ohittanut parasta ennen -päivämääränsä, voit käyttää sitä vaikka raejuuston ja muiden maitotuotteiden valmistukseen.

11. Yrttien säilyttäminen

Yrttien jäädytys

Tuoreet yrtit alkavat huonontua nopeasti, mutta ne voi myös säilöä helposti. Kokeile tätä helppoa kikkaa ja pidä yritit tuoreena jopa kuuden kuukauden ajan:

Aseta yrtit jääpalamuottiin kuvan osoittamalla tavalla ja täytä lokerot vielä oliiviöljyllä. Aseta pakastimeen. Voit käyttää yrttikuutioita padoissa, keitoissa ja kastikkeissa.

Suositeltua lukemista: Laihdu syömällä riisipuuroa

12. Perunoiden ja omenoiden säilytys

Pitääksesi omenat tuoreina, aseta ne samaan astiaan perunoiden kanssa.

13. Näin hyödynnät koko mangon

Mangon kuoriminen voi olla hankalaa. Usein tuntuu, että hedelmälihaa jää käyttämättä paljolti, sillä mango on pahamaineisen vaikea kuoria oikein. Kokeile seuraavalla kerralla tuoreen mangon kuorimista juomalasia käyttämällä. Leikkaa mango viipaleiksi ja kaavi hedelmäliha lasin reunaa käyttämällä suoraan lasiin.

Voit käyttää samaa kikkaa kiivin, avokadon ja muiden samantyylisten hedelmien kanssa.

14. Kahvipurujen uusiokäyttö

Kahviporot kauneudenhoidossa

Käytetyt kahvipurut sisältävät yhä tärkeitä ja hyödyllisiä ravintoaineita, ja ne sopivat hyvin uusiokäyttöön.

Kahvipurut sopivat loistavasti kasvimaalle tai kukkapenkkiin sellaisten kasvien kasvatukseen, jotka kaipaavat hapokasta maaperää kukoistaakseen.

Lisäksi kahvipuruja voi käyttää ihon kuorimiseen, kirkastamiseen ja puhdistamiseen. Voit käyttää puruja vartalokuorinnan tai kasvokuorinnan tekoon.

Näillä vinkeillä pääset hyvään alkuun. Tärkeintä on alkaa tosissaan miettiä, miten ruokajätteen määrää voi pienentää. Samalla säästät rahaa, kun käytät ruuasta kaikki mahdolliset osat. Kokeile näitä vinkkejä jo tänään!