Logo image
Logo image

Vaseliinin käyttö 13 eri tarkoitukseen

4 minuuttia
Tämä on todella monikäyttöinen tuote. Voit käyttää sitä erilaisissa kosmeettisissa puuhissa, aina hiustenhoidosta kynsien kunnostamiseen.
Vaseliinin käyttö 13 eri tarkoitukseen
Karla Henríquez

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Karla Henríquez

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Vaseliinin käyttö toimii moneen asiaan. Niksinä on se, että sitä tulee käyttää oikea määrä, sillä tämä on raskas tuote. Sitä on helppo laittaa, ja se kestää vettä hyvin, joten sitä voi olla joskus hiukan vaikea poistaa.

Tämä raakaöljyyn perustuva tuote on yksi kaikkein käytetyimmistä aineista meikeissä ja kauneudenhoidon tuotteissa. Sen hyödyt ovat kuitenkin paljon suuremmat – nyt kerromme 13 yllättävästä asiasta joihin vaseliinin käyttö toimii.

Saat tästä perustuotteeista oivan avun jokapäiväisiiin rutiineihisi.

Vaihtoehtoisia tapoja käyttää vaseliinia – 13 niksiä

1. Se saa hajuveden kestämään pidempään

Some figure

Jos olet yksi niistä, jotka yrittävät turhaan saada hajuveden kestämään, eikä sen runsaampi käyttö auta, ratkaisu on hyvin helppo: hiero hiukan vaseliinia niihin kohtiin kehossasi joihin haluat tuoksun jäävän, kuten kaulalle, ranteisiin ja korvien taakse.

Vaseliinin käyttö saa tuoksun kiinnittymään, ja se auttaa sitä kestämään keholla kauemmin.

2. Se on hyvä apu kuorintavoiteiden valmistuksessa

Koska sen koostumus on sopiva, saat vaseliinista oivan avun kotitekoisiin kuorinta-aineisiin. Sekoita sitä pieneen määrään merisuolaa tai ruskeaa sokeria, ja sitten hiero vartaloasi. Pese se aina pois runsaalla lämpimällä vedellä.

Lue aiheesta lisää: Vaalenna polvia luonnollisesti – 5 kuorivaa hoitoa

3. Se kosteuttaa tehokkaasti kyynärpäät ja nilkat

Some figure

Vaseliinin käyttö on erinomainen niissä kohdissa, jotka tuppaavat kuivumaan helposti, kuten nilkat, kyynärpäät, kädet ja jalat. Hiero iholle tehden pyöriviä liikkeitä, ja jätä vaikuttamaan 20 minuutin ajaksi, jotta voide voisi mennä syvälle ja siten olla tehokkaampi.

4. Se estää ihosi värjäytymistä hiusten värjäyksen yhteydessä

Yksi tapa käyttää tätä rasvaa liittyy siis hiustenvärjäykseen. Oletko koskaan kuullut, että vaseliini on kätevä tuote tähänkin puuhaan?

Voit laittaa voidetta otsallesi, korviisi ja muihin sellaisiin kohtiin, joissa hiusväri saattaa muuten aiheuttaa valuessaan värjääntymistä. Saat näin varmuuden siitä, että väri on helppo saada pois, kun sitä päätyy iholle.

5. Se hoitaa avoimia haavoja

Some figure

Jos sinulla on avoin haava, laita hiukan vaseliinia huolellisesti alueelle, jotta voisit estää hyvin näkyvän arven muodostumista. Sen lisäksi, että saat tästä käsittelystä tehoa parantumiseen, pystyt paremmin estämään kutinaa.

6. Voit käyttää sitä meikinpoistossa

Useimmat meikinpoistoon tarkoitetut tuotteet sisältävät kemikaaliaineita. Et kenties vielä huomaa asiaa, mutta näiden tuotteiden käyttö jatkuvasti tulee vahingoittamaan ihoasi. Siksi suosittelemmekin, että vaihdat nämä tuotteet luonnollisiin ratkaisuihin, kuten esimerkiksi vaseliiniin, jolla voi siis myöskin oivallisesti puhdistaa kasvot.

Toimi näin: puuvillavanun avulla pyyhi hiukan rasvaa koko kasvoillesi, kunnes meikki lähtee pois. Pese rasva sitten pois lämpimällä vedellä, ja valmista tuli!

Jos kuitenkin käytät liikaa tätä rasvaa kasvoillasi, tuloksena voi olla ihohuokosten tukkeutuminen, joten varmista, että laitat vain pienen määrän poistaaksesi meikin, ja lisäksi käytä paljon vettä pestäksesi sen kunnolla pois.

7. Se toimii myös kulmakarvoissa ja silmäripsissä

Some figure

Jos sinulla on sotkuiset ja kurittomat kulmat, laita niihin hiukan vaseliinia vanupuikon avulla. Näin saat geelin, joka toimii tehokkaasti kulmakarvojen pitämiseksi kuosissa.

Ja mitä tulee silmäripsiin, niihinkin se toimii loistavana apuna. Laita hiukan rasvaa ripsiisi iltaisin, ja jätä vaikuttamaan seuraavaan päivään asti. Jo lyhyessä ajassa voit jo huomata, että ripsesi ovat paksummat, pidemmät ja säteilevämmät.

8. Se auttaa myös tekemään meikin pitkäkestoisemmaksi

Jotta voisit saada luomivärin kestämään pidempään, ota pieni määrä vaseliinia, jonka laitat luomelle. Näin saat pohjan, joka toimii värin pitämiseksi kiinni, ja se myös lisää luomivärin intensiteettiä.

9. Se ravitsee hiuksiasi juurista latvoihin asti

Some figure

Jos hiuksesi kasvavat hitaasti ja vahingoittuvat helposti, ja jos ne ovat kuivat ja sameat, tämä öljy toimii korvikkeena muille hoitotuotteille, ja se onkin todella tehokas apu hiusten kunnon parantamiseksi. Laita vain pieni määrä päänahkaasi, ja sitten hiero hyvin.

10. Se hoitaa ihottumia

Todellakin, eli tämä tuote sopii loistavasti ihottumien lievittämiseksi. Se auttaa vähentämään kutinaa, ja se rauhoittaa ärtynyttä aluetta.

Lue aiheesta lisää: Kotikonsteja nokkosihottumalle

11. Se on ratkaisu huulten kosteutukseen

Some figure

Jos huulesi ovat halkeilleet, ratkaisu on taas kerran vaseliinissa, sillä se toimii tehokkaasti niiden kosteuttajana. Voit valita joko pienen määrän rasvaa käytön sellaisenaan, tai siten valmistaa oman kotitekoisen huulirasvan tästä perustuotteesta.

Huulirasva saadaan aikaan siten, että lämmität pienen määrän vaselinia vesihauteessa, ja kun se on kuumaa, lisää sekaan mikä tahansa aromi, joka itseäsi erityisesti miellyttää.

12. Se voi estää kynsilakan tekemiä tuhoja

Aivan kuten tämä tuote toimii hiusvärin jättämien jälkien torjunnassa, se on samanlainen apu käsien ja kynsilakan kohdalla.

Laita vain pieni määrä vaseliinia kynsiesi ympärille siltä varalta, että lakkaa menee yli kynsien. Käytä sitten puuvillavanua, jotta voisit pyyhkiä turhat pois vaseliinin mukana.

13. Se toimii ihokarvojen ajelun jälkeisenä hoitona

Some figure

Tämä on viimeinen vinkkimme vaseliinin hyödyntämiseksi monilla tavoilla, eli laita sitä iholle sen jälkeen, kun olet poistanut ihokarvat.

Joskus ajelun jälkeen käy niin, että iho on kuiva ja halkeileva. Tämän estämiseksi tarvitset vain ohuen kerroksen vaseliinia, ja kun olet levittänyt rasvaa iholle, anna sen olla hetken aikaa. Näin yksinkertaisesti saat ihon kosteutettua tehokkaasti sen jälkeen, kun se on kärsinyt ihokarvojen poiston seurauksena.

Kokeile siis vaseliinia ratkaisuna moneen pulmaan – se toimii kaikissa näissä 13 erilaisissa kehonhoitoon liittyvissä tilanteissa!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Gooch, J. W. (2011). Petroleum Jelly. In Encyclopedic Dictionary of Polymers. https://doi.org/10.1007/978-1-4419-6247-8_8610
  • “Etymology of Vaseline”. The Concise Oxford Dictionary of English Etymology. Visto 26 agosto de 2008.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.