Logo image
Logo image

12 kosmeettista käyttöä vaseliinille

3 minuuttia
Vaseliinia voi käyttää monella eri tavalla. Tiesitkö esimerkiksi, että vaseliini soveltuu hiusongelmien hoitoon? Se siloittaa ja parantaa kaksihaaraiset, ravitsee hiuksia ja poistaa hilseen.
12 kosmeettista käyttöä vaseliinille
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Vaseliini on maaöljyn eli petroleumin tislauksessa sivutuotteena saatu rasva, jolla on monia käyttötarkoituksia. Sitä voi hyödyntää monella eri tavalla, mukaan lukien kosmeettisesti. Vaseliinilla ei ole vahvaa tuoksua ja sen öljyinen rakenne kosteuttaa ihoa ja pitää sen sileänä ja kimmoisana.

Vaseliini ja sen lukuisat hyödyt kauneudenhoidossa

Vaseliinin kosteuttava vaikutus pehmittää myös kovettumia ja auttaa poistamaan kuollutta ihosolukkoa. Se korjaa myös hiussuonia, ehkäisee kuivan päänahan ongelmia, sekä ehkäisee kaksihaaraisten muodostumista.

Monet kosmetiikkayhtiöt lisäävätkin vaseliinia tuotteisiinsa tai käyttävät vaseliinia pohjana voiteilleen, meikkituotteilleen ja muille valmisteille. Vaseliinia voi myös ostaa käsittelemättömässä muodossa, se on halpaa ja täysin luonnollinen tuote, jota voit hyödyntää kauneudenhoidossa.

Alta löydät 12 loistavaa vinkkiä vaseliinin käyttöön – kokeile niitä jo tänään!

1. Huulirasva

Some figure

Sen sijaan että käyttäisit paljon rahaa kalliisiin huulivoiteisiin tai -puikkoihin, voit levittää tipan vaseliinia suoraan huulille ja pitää ne kauniin pehmeinä ja tasaisina. Vaseliini kosteuttaa ja antaa huulille lisäksi viehättävän kiillon.

Jos haluat tehostaa vaseliinin vaikutusta, voit sekoittaa joukkoon hyppysellisen sokeria ja käyttää sitä kuorintavoiteena.

2. Ryppyvoide

Vaseliinin sisältämä A- ja E-vitamiini voi hidastaa ikääntymisen merkkien ilmestymistä ja ehkäistä vapaiden radikaalien aiheuttamia muutoksia ihossa, sekä ennenaikaisia ryppyjä. Levitä vaseliinia herkille ihoalueille, kuten silmänympäryksiin hellästi hieromalla, alaspäin suuntautuvin liikkein.

Muista levittää vaseliinia vain puhtaalle iholle. Suosittelemme vaseliinin käyttöä iltaisin ennen nukkumaanmenoa, sillä yön aikana vaseliini pääsee imeytymään rauhassa.

3. Kaksihaaraisten karkoitus

Some figure

Vaseliinin sisältämät luonnolliset öljyt ja vitamiinit auttavat sulkemaan kaksihaaraiset, jotka saavat hiukset näyttämään kuivilta ja harottavilta.

Vaseliini palauttaa kosteuden, korjaa vaurioita ja auttaa vahvistamaan hiuksia – tämä ehkäisee myös hiustenlähtöä.

Jos hiuksesi ovat herkästi rasvoittuvat, on suositeltavaa välttää vaseliinin käyttöä, sillä se voi pahentaa hiusten rasvoittumista.

4. Ripsien hoito

Pieni määrä vaseliinia silmäripsiin levitettynä voi auttaa vahvistamaan, tuuhentamaan ja pidentämään ripsiä.

Voit levittää vaseliinin pumpulipuikolla tai vanhalla, puhdistetulla ripsiväriharjalla. Levitä vaseliini huolellisesti ripsen tyvestä latvaan, mutta vältä sen joutumista silmiin.

5. Kynsinauhojen hoito

Some figure

Kuivat ja halkeilevat kynsinauhat voivat vaikuttaa kynsien terveyteen haitallisesti. Joskus kynsinauhat voivat myös tulehtua, mikäli ne repeilevät ja haavaumaan pääsee bakteereja.

Voit hoitaa kynsinauhoja tehokkaasti pienellä tipalla vaseliinia – se kosteuttaa kynsinauhoja ja pitää ne sileinä ja kauniina.

6. Kuivien jalkojen hoito

Vaseliinin kosteuttava ja pehmittävä vaikutus sopii täydellisesti kantapäiden ja jalkojen kuivan ihon hoitoon. Vaseliinilla voit pehmittää kovettumia ja ehkäistä haavaumien syntymisen kantapäihin.

Hiero vaseliinia jalkoihin joka ilta ennen nukkumaanmenoa ja vedä sen jälkeen sukat jalkoihin. Sukat estävät vaseliinin leviämistä lakanoihin ja tehostavat sen vaikutusta.

7. Karvojenpoisto

Some figure

Vaseliinin rauhoittava vaikutus lievittää karvojenpoiston jälkeistä polttelua ja ärsytystä. Levitä ohut kerros vaseliinia alueelle, jolta karvat on poistettu – käytä hellää hierovaa liikettä vaseliinin levityksessä.

8. Hilseen hoito

Hilseestä kärsivät voivat käyttää vaseliinia päänahan hoitoon ja kosteutukseen. Vaseliini hoitaa kuivan päänahan kutinaa, kirvelyä ja kiristämistä, ja ehkäisee hilseen muodostumista.

Levitä vaseliini päänahkaan ennen suihkussa käymistä, ja hiero se päänahkaan kunnolla. Muutaman minuutin vaikutusajan jälkeen voit pestä hiukset huolellisesti ja huuhdella vaseliinin pois.

9. Meikinpoisto

Some figure

Loppuiko puhdistusvoiteesi yllättäen? Ei hätää. Voit käyttää vaseliinia kasvojen puhdistukseen ja meikinpoistoon, sillä öljyinen voide vie mukanaan jopa vedenkestävänkin meikin.

10. Kermainen puna

Jos poskipunasi on loppu, etkä ole ehtinyt ostaa uutta, voit sekoittaa pienen määrän huulipunaa vaseliinin sekaan ja levittää sen poskille. Seos antaa kauniin hehkun kasvoille.

11. Lievitä pieniä palovammoja

Vaseliini rauhoittaa pienistä palovammoista aiheutuvaa polttelua ja särkyä. Levitä vaseliinia hoidettaville alueille, pian punoitus ja turvotus hälvenee. Voit käyttää vaseliinia palovamma-alueella joka päivä, näin ehkäiset ihon arpeutumisen.

12. Luonnollinen hiustenhoitoaine

Some figure

Vaseliini sopii ihanteellisesti hiusten kiillon ja sileyden kohentamiseen. Vaseliini pehmittää hiuksia ja ehkäisee pörröttymistä.

Levitä vaseliini pituuksista latvoihin, anna vaikuttaa muutama minuutti ja huuhtele huolella.

Kokeile näitä nokkelia keinoja käyttää vaseliinia arjen kauneudenhoidossa, tulet varmasti ihastumaan saamiisi tuloksiin!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • SCHAFFER, G. (1948). The effect of vaseline on wound healing. Acta Dermato-Venereologica. https://doi.org/10.1006/jsre.2001.6316


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.