11 yrttiä hyttysten karkottamiseksi

Nämä kasvit eivät vain karkota hyttysiä, vaan ne myös tuovat kotiisi väriä sekä antavat koko tilalle miellyttävän tuoksun. Kannattaa siis valita tehokkaita kasveja kemikaalien sijaan, mikäli haluat eroon hyttysistä ja muista hyönteisistä kotonasi.
11 yrttiä hyttysten karkottamiseksi

Kirjoittanut Katherine Flórez

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Hyttyset ovat pieniä hyönteisiä, jotka imevät ihmisen verta. Tämä voi tehdä hyttysistä vaarallisiakin, sillä ne voivat levittää vakavia sairauksia, kuten esimerkiksi malariaa, dengue-virusta, chikungunya-virusta sekä zika-virusta. Tässä artikkelissa esittelemme 11 yrttiä hyttysten karkottamiseksi.

Hyttysten puremat tuntuvat epämukavilta, sillä ne aiheuttavat iholla pienen pahkuran sekä allergisen reaktion, joka voi kestää tunti- tai jopa päiväkausia.

Yleensä hyttyset lisääntyvät seisovassa vedessä ja muissa epäterveellisissä ympäristöissä, joita saattaa olla kotien lähettyvillä. Tämän vuoksi on tärkeää tehdä tiettyjä hygieniaa edistäviä asioita kotona sekä pitää saatavilla tehokasta hyönteiskarkotetta. Näin nämä mahdollisesti vaaralliset eliöt voidaan paremmin pitää poissa itsesi ja perheesi lähettyviltä.

On olemassa monia erilaisia tapoja hyttysten karkottamiseksi, ja tavallisia tuotteita ovat kaupoista saatavat kemikaalit. Emme kuitenkaan suosittele niitä, sillä ainesosiin voi lukeutua sellaisia kemikaaleja, jotka ovat hyvinkin haitallisia ympäristölle ja ihmisten terveydelle.

Hyvä asia on kuitenkin se, että on olemassa monia hyvin tehokkaita luonnollisia tuotteita hyttysten karkottamiseksi. Lisäksi ne tekevät kotisi paremman tuoksuiseksi ja siistimmäksi. Seuraavassa kerromme näistä ratkaisuista enemmän, joten jatka lukemista ja karkota hyttyset kodistasi luonnollisesti!

11 yrttiä hyttysten karkottamiseksi

1. Valkosipuli karkottaa hyttyset tehokkaasti

Voit käyttää valkosipulia hyttysten karkottamiseksi.

 

Valkosipulilla on hyvin erityinen ja voimakas tuoksu, joka on sen tuottamien rikkiyhdisteiden ansiota. Se on loistava tuote hyttysten karkottamiseksi sekä niiden pitämiseksi loitolla kodistasi.

Toimi näin

Murskaa yksi valkosipulinkynsi ja laita se lähelle niitä paikkoja, josta hyönteisiä tulee sisälle kotiisi.

2. Kaneli

Tämän mausteen tuoksu on ihmisille mahtava, mutta hyttysille se on kaamea.

Toimi näin

Laita hiukan kanelia kuumaan veteen, ja jätä nestettä astiassa esimerkiksi olohuoneeseen.

3. Basilika

Basilika auttaa pitämään hyttyset loitolla.

 

Jos laitat tämän kasvin kotisi sisäänkäynnin lähelle, voit pitää loitolla monet hyönteiset. Basilikan tuoksu on hyttysille hyvin epämiellyttävä, ja siten basilika karkottaa ne tehokkaasti.

Toimi näin

 • Laita pieni basilika kotisi sisäänkäynnin lähelle tai sisätiloihin nurkkien lähettyville.
 • Voit myös käyttää kuivattuja basilikan lehtiä hyönteisten karkottamiseen.

4. Timjami

Timjamin siemenet ovat hyviä hyönteisten torjunnassa – pääset niiden avulla eroon tuholaisista niin kodissasi kuin puutarhassasi.

Toimi näin

Polta muutama timjamin siemen, ja anna tuoksun päästä leviämään koko kotiisi.

5. Minttu

Mintun raikas tuoksu on epämiellyttävä hyönteisille.

 

Tämän yrtin raikas tuoksu on kumma kyllä epämiellyttävä näille pienille hyönteisille. Siksi minttua kannattaa käyttää ihon suojelemiseksi hyttysten puremilta, ja se toimii myös kodin hyttystentorjunnassa.

Toimi näin

 • Pidä tätä kasvia istutettuna puutarhassasi. Laita sitä myös keittiöösi ruukkuun istutettuna.
 • Käytä kuivattuja lehtiä pienemmissä tiloissa, kuten esimerkiksi makuuhuoneessa.

6. Mausteneilikka

Poltetun mausteneilikan tuottama tuoksu on yksi parhaista luonnollisista ratkaisuista hyönteisten torjumiseksi kotona.

Toimi näin

 • Laita muutama mausteneilikka jollekin pienelle alustalle, joka sopii polttamiseen, ja anna kasvin tuoksun levitä.
 • Sido yhteen useampi mausteneilikka sopivaa narua käyttäen, ja laita kimppu sitten etuovesi lähettyville.

7. Rosmariini

Jo vuosisatojen ajan ihmiset ovat käyttäneet sekä tämän yrtin lehtiä että sen eteeristä öljyä luonnollisessa terveydenhoidossa. Rosmariinin ominaisuudet eivät ainoastaan paranna kehon terveyttä, vaan niitä voidaan hyödyntää myös kodin ylläpidossa monellakin tapaa.

Toimi näin

 • Jotta voisit suojella ihoasi hyttysten puremilta, laita hiukan eteeristä öljyä niille alueille, jotka saattavat jäädä alttiiksi puremille.
 • Kotona tätä yrttiä voidaan käyttää karkotteena niin, että poltat muutaman kuivatun lehden tai valmistat voimakkaan haudukkeen.

8. Sitrusheinä

Hyttyset eivät pidä sitrusheinän tuoksusta.

Tämä yrtti tunnetaan sen herkullisesta sitruunan tuoksusta, joka on kuitenkin useimmille hyönteisille hyvin epämiellyttävä.

Toimi näin

 • Laita muutama varsi tätä yrttiä kaikkien niiden huoneiden nurkkiin, joista haluat karkottaa hyttyset.
 • Voit myös valmistaa teetä sitrusheinän lehdistä, sillä sen tuoksu leviää koko kotiisi ja toimii hyvänä hyttyskarkotteena.

9. Mustapippuri

Tämän kasvin voimakas ja mausteikas tuoksu pitää sinnikkäät hyttyset poissa kodistasi.

Toimi näin

Murskaa hiukan mustapippuria, ja laita sitten jauhetta kotisi nurkkiin.

10. Eukalyptus

Eukalyptus auttaa torjumaan hyönteisiä.

Eukalyptuksen tuoksu tulee välittömästi torjumaan hyttysiä ja muitakin häiritseviä hyönteisiä kodissasi.

Toimi näin

 • Polta useampaa eukalyptuksen lehteä, ja anna savun levitä koko kotiisi.
 • Jos haluat, voit myös keittää lehtiä vedessä, sillä tämäkin niksi toimii, jotta voisit paremmin päästä eroon hyönteisistä.

11. Laakerinlehdet

Laakerinlehtien miellyttävä tuoksu on hyttysille inhottava, kuten myös muillekin hyönteisille. Jotta voisit hyödyntää tämän luonnontuotteen ominaisuuksia hyönteistorjunnassa, kokeile seuraavaa vinkkiä.

Toimi näin

Murskaa useampi laakerinlehti, ja sirottele jauhetta kaikille niille alueille, joilla usein näet paljon hyönteisiä.

Nyt kun tiedät muutaman tehokkaan luonnollisen keinon hyttysten karkottamiseksi kodistasi, älä mieti kahta kertaa niiden kokeilemista tuholaisongelman ratkaisemiseksi. Helppoa, luonnollista ja edullista!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Stjernberg, Louise & Berglund, Johan. (2000). Garlic as an Insect Repellent. JAMA : the journal of the American Medical Association. 284. 831. 10.1001/jama.284.7.831.
 • Med Vet Entomol. 2005 Mar;19(1):84-9. A double-blinded, placebo-controlled trial of garlic as a mosquito repellant: a preliminary study. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15752181
 • Parasites & Vectors. (2017). Evaluation of active ingredients and larvicidal activity of clove and cinnamon essential oils against Anopheles gambiae (sensu lato). https://link.springer.com/article/10.1186/s13071-017-2355-6
 • Malaria Journal. (2011). Natural products for the control of malaria. https://malariajournal.biomedcentral.com/articles/supplements/volume-10-supplement-1
 • J Am Mosq Control Assoc. 2002 Dec;18(4):348-51. Repellent activities of essential oils and monoterpenes against Culex pipiens pallens. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12542193
 • Begum, Sabira & Sara, Sara & Ayub, Anjum & Tariq, Rajput & Siddiqui, Bina. (2014). Mosquito Repellent Activity and Toxicity of Flower Buds (Cloves) of Syzygium aromaticum Linn.. 10.13140/RG.2.1.5003.0964.
 • Malar J. 2019; 18: 436. Published online 2019 Dec 21. Effectiveness of plant-based repellents against different Anopheles species: a systematic review. doi: 10.1186/s12936-019-3064-8
 • Parasit Vectors. 2016; 9: 238. Published online 2016 Apr 26. The larvicidal effects of black pepper (Piper nigrum L.) and piperine against insecticide resistant and susceptible strains of Anopheles malaria vector mosquitoes. doi: 10.1186/s13071-016-1521-6
 • Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Mosquitoes, Ticks & Other Arthropods. https://wwwnc.cdc.gov/travel/yellowbook/2020/noninfectious-health-risks/mosquitoes-ticks-and-other-arthropods
 • Rani, Nandini & Wany, Aakanksha & Vidyarthi, Ambarish & Pandey, D M. (2013). Study of Citronella leaf based herbal mosquito repellents using natural binders. Current Research in Microbiology and Biotechnology. 1. 98-103.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.