10 vinkkiä helteestä selviytymiseen

Vaikka tätä ei ehkä uskoisi, kylmä suihku voi nostaa elimistön lämpötilaa ja tehdä olosta vielä tukalamman. Parasta on käyttää haaleaa vettä.
10 vinkkiä helteestä selviytymiseen
Leidy Mora Molina

Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Kesä tarkoittaa lomaa, ulkona oleskelua ja lämpöä. Mutta jos asut alueella, jossa lämpötila kohoaa joskus sietämättömän korkeaksi, kiinnitä huomiota seuraavaan annamme vinkkejä ja suosituksia helteestä selviytymiseen.

Vinkkejä helteestä selviytymiseen

1. Hikoile ja juo vettä

Hikoilu on elimistön luonnollinen puolustusmekanismi lämpötilan säätelemiseksi ja kehon viilentämiseksi. Viilennyksestä huolehtivat miljoonat hikirauhaset, jotka sijaitsevat tietyillä kehon alueilla (apokriiniset hikirauhaset) ja iholla (ekkriiniset hikirauhaset). Tunteja kestävä hikoilu voi kuitenkin johtaa nestevajeeseen. Tästä syystä on tarpeen juoda vettä säännöllisesti.

Vastoin yleistä uskomusta, hiki itsessään ei haise. Haju syntyy iholla ja ihokarvoissa elävien bakteerien toiminnan seurauksena. Suosittelemme siis noudattamaan hyvää hygieniaa ja ruokavaliota.

2. Vältä peseytymistä kylmällä vedellä

helteestä selviytyminen suihkun avulla

Kylmä suihku saattaa vaikuttaa hyvältä keinolta viilentää kehoa. Todellisuudessa se kuitenkin vain stimuloi elimistöä ja saa sen nostamaan lämpötilaa, jotta lämpö ei kaikkoaisi.

Haalea vesi riittää elimistön viilentämiseksi. Se on samalla myös riittävän lämmintä, jotta elimistö ei ryhdy nostamaan lämpötilaa.

3. Syö mausteisia ruokia

Mausteiset ruoat lisäävät hikoilua. Kuten aiemmin mainitsimme, hikoilu auttaa säätelemään kehon lämpötilaa. Pyri syömään mahdollisimman paljon mausteisia ruokia.

4. Käytä vaaleita, väljiä ja hengittäviä vaatteita…

helteestä selviytyminen vaatetuksen avulla

Väljät vaatteet auttavat elimistöä vähentämään lämpöä hien haihtumisen kautta. Pyri käyttämään vaaleita vaatteita ja kevyitä materiaaleja, jos et ole suorassa auringonvalossa.

5. … tai pukeudu tummiin vaatteisiin

Yleensä suositellaan vaaleiden vaatteiden käyttämistä, sillä tumma vaatetus kerää itseensä lämpöä. On kuitenkin myös huomioitava, että ihmiselimistö itsessään on lämmönlähde. Valkoiset vaatteet heijastavat takaisin kehon lämpöä päästämättä sitä ulos, jolloin se palaa takaisin suoraan iholle. Mustat vaatteet puolestaan imevät lämpöä itseensä.

Vaatteen värin valinta riippuu myös säästä. Jos ilma on tuulinen ja kuivan lämmin, on parasta käyttää mustia vaatteita. Salaisuus piilee tuulessa: se kuljettaa pois mustan vaatteen imemän lämmön. Tästä syystä beduiinit ylittivät aavikon mustissa vaatteissa. Jos ilma sen sijaan on kuuma, kostea ja tuuleton, paras vaihtoehto ovat vartalonmyötäisemmät valkoiset vaatteet.

Mustissa vaatteissa ei myöskään hikiläikät näy yhtä selvästi kuin vaaleissa, jos ollenkaan.

6. Käytä hattua tai lippalakkia

helteestä selviytyminen hattua käyttämällä

Päähineet ovat tärkeitä auringonsäteiltä suojautuessa. Katso, että ne on valmistettu synteettisistä kuiduista, jotka eivät ime hikeä. Niiden on oltava myös ilmavia, jotta hiki ja lämpö pääsevät pois.

7. Syö kevyesti

Vitamiini- ja kivennäisainepitoisten ruokien syöminen nesteyttää elimistöä ja pitää terveenä. Parhaimmat ruoat nestepitoisuutensa takia ovat seuraavat:

  • parsakaali
  • porkkanat
  • pinaatti
  • lehtisalaatti
  • tomaatit
  • kurkku
  • meloni
  • vesimeloni
  • omenat
  • päärynät

8. Vältä kofeiinia, alkoholia ja sokeripitoisia juomia

vältä alkoholia ja kahvia helteellä

Varo jäätelöä, virvoitusjuomia, sokeripitoisia mehuja ja olutta. Ne eivät viilennä, vaan lisäävät nesteiden menetystä. Joissakin tapauksissa ne voivat jopa lisätä elimistön kuumuutta.

9. Yritä pudottaa painoa

Ihmisen lämmöntuotanto on suhteessa kehon kokoon. Toisin sanoen, lämpimät säät ovat tuskallisempia isommille ihmisille kuin hoikille. Tästä syystä normaalipainossa pysyminen on yksi hyvä keino sietää hellettä paremmin.

Jos haluat karistaa muutaman ylimääräisen kilon, suosittelemme vilkaisemaan aiheesta kirjoitettuja artikkeleita sivustoltamme.

10. Viilennä tärkeät paikat

Kylmähauteiden käyttäminen tietyillä kehon alueilla on yksi helppo ja toimiva keino viilentää kehoa helteillä. Näitä paikkoja ovat ranteet, polvitaipeet, kaula ja niska. Syy tähän on se, että verisuonet ovat näissä kohdissa paljon lähempänä ihoa. Kylmäpussi tällaisella kehon alueella alentaa verenkierron lämpötilaa, ja verenkierto myös hidastuu. Tämä saa kehon tuntumaan viileämmältä.

Kuten näet, näitä vinkkejä on helppo noudattaa. Toivomme, että niistä on apua ja pystyt nauttimaan lämmöstä!

Pääkuva on lähteestä © wikiHow.com


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.