10 täydellistä ruokaa naisille

Jogurtti on erinomainen tuote juuri naisille, sillä se sisältää probiootteja, jotka auttavat suolistoa palautumaan sekä torjuvat sieniperäisiä tulehduksia. Tällaiset tulehdukset voivat tunkeutua ihmisen kudoksiin silloin, kun kehon vastustuskyky on heikko.
10 täydellistä ruokaa naisille

Kirjoittanut Ekhiñe Graell

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

On olemassa joitakin ruokia, jotka sopivat erityisen hyvin johonkin tiettyyn ihmisen elämänvaiheeseen. Samalla tavoin on olemassa ruokia, jotka sopivat ravintosisältönsä puolesta aivan täydellisesti juuri naisille. Näillä ruokatuotteilla on ominaisuuksia, jotka edistävät naisen hyvinvointia suuresti. Tässä artikkelissa kerromme 10 tuotteesta, jotka ovat täydellistä ruokaa naisille.

1. Omena

Omenalla on useita terveyttä edistäviä ominaisuuksia, jotka tunnetaan yleisestikin. Mikäli mahdollista, älä jätä syömättä sen kuorta, sillä siinä sijaitsee suurin osa tämän hedelmän C-vitamiineista. Lisäksi omenan kuoresta saa runsaasti liukenematonta kuitua, joka on erittäin hyväksi suoliston toiminnan kannalta.

Kuitu on olennainen tekijä ruoansulatuksen hyvässä toiminnassa, ja se auttaa estämään yleisiä vaivoja, kuten muun muassa ummetusta. Monet naiset kärsivät ruoansulatuksen ongelmista, joten omenat ovat monelle hyvin hyödyllinen osa ruokavaliota. Niissä on liukenevaa kuitua nimeltään pektiini, joka auttaa vähentämään kolesterolin määrää veressä.

2. Jogurtti

Jogurttia ja marjoja

Jogurtti on erinomainen proteiinin, kalsiumin, kaliumin, sinkin sekä B6- ja B12-vitamiinien lähde. Nämä ovat kaikki hyväksi ruoansulatuksen ja luuston kannalta. Siksi onkin erittäin suositeltavaa, että naiset nauttisivat kolme maitotuotetta joka päivä (nämä voivat olla esimerkiksi kolme annosta jogurttia).

Jogurtti on hyväksi myös kaikille sellaisille, jotka ovat joutuneet syömään viime aikoina antibiootteja, sillä ruoansulatus hävittää tällöin terveellisiäkin bakteereja. Kun syöt jogurttia, jossa on probiootteja, autat palauttamaan ruoansulatuksesi sen normaalille tasolle, ja vältät myös tulehduksia, jotka aiheutuvat sienistä. Sienet pääsevät joskus tunkeutumaan kudoksiin etenkin naisen emättimen seudulla – jogurttihan on siis täydellistä ruokaa naisille!

3. Kala

Tietty kalatyyppi, niin kutsuttu “sininen kala”, johon kuuluvat esimerkiksi lohi, sardiini ja makrilli, sisältää runsaasti Omega-3 -rasvahappoja. Nämä hapot auttavat torjumaan sydänsairauksia, ja lisäksi ne ovat hyvä D-vitamiinin lähde. Tämä vitamiini on rasvaliukoinen, ja se edistää luuston terveyttä.

Vaikka asiasta ei olekaan varmaa todistetta, ovat tutkimukset antaneet syytä olettaa, että näiden kalojen syönti saattaisi suojella ihmistä silmänpohjan rappeumalta. Tämä rappeuma voi aiheuttaa ikääntyneille ihmisille sokeutumista.

Onkin parasta syödä vähintään yksi annos tällaisia kaloja viikossa. Tässä on kuitenkin tärkeää muistaa, että niille naisille, jotka ovat raskaana, imettävät tai yrittävät hankkiutua raskaaksi, on suositus enintään kaksi kertaa viikossa.

Pieniä kaloja kannattaa suosia isojen sijaan, sillä pienten kalojen lihaan on kertynyt vähemmän raskasmetalleja.

4. Vihannekset ja palkokasvit

Papuja

Vihannekset ovat hyvä proteiinin lähde, ja niissä on vain vähän rasvaa. Saat niistä myös hiilihydraatteja, kuitua ja rautaa. Vihannekset edesauttavat suoliston terveyttä, ja ne estävät ruoansulatuksen ongelmia pidemmällä aikavälillä. Niiden sisältämä kuitu voi myös auttaa alentamaan verenpainetta.

Papuihin liittyy erityisesti eräs lisähyöty: International Journal of Cancer -lehden mukaan erityisesti linssit, mutta myös pavut yleisesti, voivat auttaa rintasyövän ehkäisyssä. Ne ovat siis täydellistä ruokaa naisille!

5. Marjat

Karpalot, mansikat ja vadelmat ovat sekä herkullisia että todella hyödyksi naisen terveydelle. Niissä on paljon foolihappoa ja C-vitamiinia, joten saat marjojen antioksidanteista suojaa elimistöllesi.

Antioksidanteilla epäillään olevan eräitä ominaisuuksia, jotka taistelevat syöpää vastaan. Tätä käsitystä tukee suuri joukko tutkimuksia, mutta toisaalta lääketieteen piirissä ei ainakaan vielä olla täysin omaksuttu kaikkea antioksidantteihin liittyvää tutkimustietoa.

Varmaa on kuitenkin se, että karpaloissa ja mansikoissa olevat flavonoidit ovat hyödyksi silmien ja sydämen terveyden kannalta.

Karpalot voivat auttaa ehkäisemään ja hoitamaan virtsatietulehduksia, joten ne ovat erittäin hyödyllisiä näistä tulehduksista usein kärsiville naisille.

6. Täysjyvävilja

Täysjyväriisi on täydellistä ruokaa naisille

Täysjyvävilja on terveellisen ruokavalion kulmakivi, ja se sisältää sellaiset täysjyvätuotteet kuten riisin, leivän, pastan ja kauran.

Täysjyvä tarkoittaa sitä, että jyvässä on vähintään kolme kerrosta, joilla kaikilla on erilaisia hyötyjä. Uloin kerros sisältää paljon kuitua, seuraava kerros tarjoaa runsaasti ravinteita, ja jyvän sisin osa sisältää tärkkelystä. Nämä kolme kerrosta toimivat yhdessä monien sairauksien estämiseksi, joihin kuuluvat muun muassa sydän- ja aivoverisuonitaudit, tietyt syövän lajit sekä kakkostyypin diabetes.

Täysjyvätuotteet ovat myös hyödyksi suoliston terveyden kannalta, ja ne vähentävät verenpainetta ja kolesterolia. Monet täysjyvätuotteet vahvistetaan foolihapolla ja raudalla, mikä on erityisen hyödyllistä naisille, sillä verrattuna miehiin naiset kärsivät helpommin anemiasta.

7. Banaanit

Banaanit ovat täydellistä ruokaa naisille! Se on herkullinen välipala, jonka voit syödä missä tahansa. Se on paljon terveellisempi vaihtoehto kuin vaikkapa pussillinen perunalastuja tai suklaapatukka. Banaanissa on paljon kaliumia, joka voi auttaa verenpaineen säätelyssä. Siinä on myös B6-vitamiinia, joka on hyväksi iholle ja hiuksille.

8. Vihreät vihannekset

Parsakaali on täydellistä ruokaa naisille

Vihreät vihannekset, kuten muun muassa parsakaali, pinaatti ja vihreät pavut, ovat loistava vaihtoehto hyvinvoinnistaan kiinnostuneelle. Niissä on vain vähän kaloreita ja rasvaa, mutta paljon rautaa ja kuitua. Lisäksi niissä on runsaasti vitamiineja ja mineraaleja, kuten magnesiumia ja C- ja K-vitamiinia.

Leicesterin yliopiston tekemissä kuudessa tutkimuksessa todettiin, että suuri määrä vihreitä vihanneksia auttaa vähentämään riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen. Lisäksi ne ovat erityisen tärkeää ravintoa juuri naisille, sillä ne sisältävät rautaa ja pienentävät todennäköisyyttä kärsiä tämän puutoksesta.

University College of London -yliopiston tänä vuonna tekemän tutkimuksen perusteella hedelmät ja vihannekset ovat takuuvarmasti tärkeä osa ihmisen ruokavaliota. Tutkimuksen mukaan seitsemän tai useampi hedelmä- tai vihannesannosta päivässä vähentää riskiä kuolla syöpään 25 prosentilla, ja todennäköisyyttä sairastua sydäntauteihin se pienentää 31 prosentilla. Tutkimuksessa todettiin myös, että vihanneksista saa huomattavasti enemmän hyötyjä kuin hedelmistä.

9. Kananmunat

Kananmunat ovat eräs kaikkein ravinteikkaimmista ruokatuotteista. Niiden sisältämä proteiini on täynnä ravinteita, kuten esimerkiksi rautaa sekä D-, A ja B2-vitamiineja. Vastoin melko yleistä käsitystä, eivät kananmunat ole mitenkään terveydelle haitallisia, ja niitä olisikin hyvä syödä joka päivä.

10. Vesi

Vesi pullosta

Vettä voidaan kutsua kaikista ravintotuotteista tärkeimmäksi, sillä se on ihmisen terveydelle välttämätön neste. Tämä koskee kuitenkin erityisesti naisia, sillä monella kertyy nestettä elimistöön, ja lisäksi naiset kärsivät usein virtsatietulehduksista sekä muista sellaisista ongelmista, jotka liittyvät liian vähäiseen vedenjuontiin. Kehon kosteustasapainosta huolehtiminen on hyvin tärkeää, sillä ihmisen elimistö koostuu suurilta osin juuri vedestä.

Kaiken lisäksi on yksi tärkeä seikka, joka tekee vedenjuonnista tärkeän, etenkin jos haluat pudottaa painoa. Aivojen lähettämät kemikaalisignaalit ovat hyvin samanlaiset nälän- ja janontunnetta koskien, joten nälän iskiessä on tärkeää juoda ensin lasillinen vettä sen sijaan, että turvautuisit heti johonkin välipalaan. Tämä varmistaa sen, että et ryhdy automaattisesti syömään silloin, kun elimistösi itse asiassa kaipaa vain vettä.

Hyödynnä siis näitä tuotteita, jotka ovat täydellistä ruokaa naisille, jotta voisit parantaa terveyttäsi!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Batra, P., & Sharma, A. K. (2013). Anti-cancer potential of flavonoids: recent trends and future perspectives. 3 Biotech. https://doi.org/10.1007/s13205-013-0117-5
  • Sæterdal, I., Underland, V., & Nilsen, E. S. (2012). Cranberries for preventing urinary tract infections. Alternative Therapies in Health and Medicine. https://doi.org/10.1002/14651858.CD001321.pub4
  • Liu, R. H. (2007). Whole grain phytochemicals and health. Journal of Cereal Science. https://doi.org/10.1016/j.jcs.2007.06.010
  • Kim Y., Je Y., Dietary fibre intake and mortality from cardiovascular disease and all cancers: a meta analysis of prospective cohort studies. Arch Cardiovasc Dis, 2016. 109 (1): 39-54.
  • Lee ES., Song EJ., Nam YD., Lee SY., Probiotics in human health and disease: from nutribiotics to pharmabiotics. J Microbiol, 2018. 56 (11): 773-782.
  • Bolland MJ., Grey A., Reid IR., Should we prescribe calcium or vitamin D supplements to treat or prevent osteoporosis? Climacteric, 2015. 2: 22-31.
  • Nabavi SF., Sureda A., Daglia M., Izadi M., Nabavi SM., Cranberry for urinay tract infrection: from bench to bedside. Curr Top Med Chem, 2017. 17 (3): 331-339.
  • Blesso CN., Fernandez ML., Dietary cholesterol, serum lipids, and heart diesease: are eggs working for or against you?. Nutrients, 2018.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.