10 tapaa kosteuttaa ihoa kotitekoisilla luonnollisilla hoidoilla

Ihon kosteuttamiseen tarvitaan hyvälaatuisia aineita, kuten hyviä rasvahappoja, vitamiineja ja mineraaleja, jotka ovat kaikki tärkeitä ihon kunnossa pitämiseen.
10 tapaa kosteuttaa ihoa kotitekoisilla luonnollisilla hoidoilla
Karla Henríquez

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Karla Henríquez.

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Ihon kuivuus on yleinen ongelma. Ihotuotevalikoima on laaja, mutta kotoasi voi löytyä joitain oikein hyviä luonnollisia aineita, joita voit huoletta käyttää. Kerromme niistä lisää tässä artikkelissa, joten lue eteenpäin mitä 10 kotitekoista ja luonnollista ihonhoitoa voit käyttää ihosi kosteuttamiseen.

Mistä ihon kuivuus johtuu?

Geeneillä on suuri osa ihotyypin laadun määrittelyssä. Ihon terveyteen vaikuttaa myös muutama muukin tekijä, jotka kannattaa pitää mielessä:

 • ruokavalio
 • terveysongelmat
 • ikä
 • hormonaaliset vaihtelut
 • sää, ilmasto ja ilmansaasteet
 • tupakointi ja muut epäterveelliset tavat

Ihon kosteuttamiseen ei siis riitä pelkkä kosteusvoiteen käyttö, vaan siihen vaikuttaa edellä mainitut tekijät.

Mistä sinun ihon kuivuus voi johtua? Kotitekoisten luontaishoitojen säännöllisellä käytöllä voi olla apua ihon kosteuden ylläpitoon.

10 kotitekoista ja luonnollista hoitoa

1. Oliiviöljy

hoida ihon kuivuus oliiviöljyllä

Ekstra-neitsytoliiviöljy on yksi tärkeimmistä osista tasapainoista ja terveellistä ruokavaliota. Siinä on runsaasti ravintoaineita ja elintärkeitä rasvahappoja, mikä tekee siitä hyvän ja tehokkaan luonnollisen raaka-aineen kotitekoisiin ihonhoitotuotteisiin.

Öljy imeytyy ihoon helposti kun olet levittänyt sitä iholle.

 • Oliiviöljy imeytyy ihoon paremmin kun lämmität sitä hieman.
 • Käytä oliiviöljyä kevyeen kasvohierontaan.

2. Avokado

Avokado on oikea aarre, sillä siinä on proteiinia, hyviä rasvoja, kuitua ja antioksidantteja. Toisin sanoen siinä on kaikki mitä ihollesi tarvitset pitääksesi sen kuulaana, kosteutettuna ja kiinteänä.

 • Muussaa avokadoa ja levitä ihollesi.
 • Anna vaikuttaa 30 min. Huuhtele vedellä. Sen vaikutukset huomaa heti!

3. Banaani

Kypsät banaanit ovat parhaita kuivalle ja läikikkäälle iholle. Banaania voi käyttää kotitekoiseen kasvonaamioon, sillä se ehkäisee aknea ja ryppyjä.

4. Kaura

kaurahiutaleet

Kaura on hyvin terveellinen ja kosteuttaa ihoa aiheuttamatta ärsytystä sen kostean ja limamaisen ominaisuuden vuoksi. Kauraa voi käyttää hyvin herkälle iholle, joka on herkkä muille tuotteille.

 • Käytä kauraa joko puurona tai murskaa kaurahiutaleet hyvin pieniksi ja lisää niihin hieman vettä.
 • Voit käyttää kauraa myös ihon kuorintaan kun poistat naamiota. Hiero kauranaamiota sormenpäilläsi.

5. Maito

Maitoa on käytetty jo kauan ihon pehmentämiseen ja kosteuttamiseen, eikä se ei jätä ihoa öljyiseksi. Ihmiset ovat jo kauan sitten käyttäneet eri eläimistä peräisin olevaa maitoa ihonhoitoon, muun muassa aasinkin maitoa.

 • Siinä on laktoosia, joka kosteuttaa ja korjaa ihoa.
 • Tätä käytetään geeleissä ja kosmeettisissa tuotteissa, jotka hoitavat iho-ongelmia kuten ihottumaa.

6. Hunaja

Ravinnerikas hunaja on luonnon oma hoito erilaisiin iho-ongelmiin. Se kosteuttaa ja uudistaa ihoa sekä suojaa ihoa vapailta radikaaleilta.

7. Munankeltuainen

hoida ihon kuivuus keltuaisella

Kananmunan keltuaisissa on paljon rasvaa ja vitamiineja. Sitä käytetään paljon kotitekoisissa hoitotuotteissa hius- ja ihonaamioihin.

 • Levitä pelkkä keltuainen sellaisenaan kasvoillesi ja anna vaikuttaa muutaman minuutin ajan kunnes se on kuivunut. Huuhtele pois vedellä.

8. Majoneesi

Majoneesin tekoon käytetään munia ja öljyä. Se on nopea, tehokas ja edullinen luonnollinen hoitokeino ravitsemaan ja tehokosteuttamaan ihoa. Käytä tietenkin kotitekoista majoneesia, jotta vältyt säilöntäaineilta ja saat parhaan hyödyn.

9. Jogurtti

Luonnonjogurtti on hyvä kosteuttamaan ja hoitamaan ihoa jättäen sen samalla kuultavaksi ja tasaiseksi. Sitä voi käyttää kasvonaamiona kaikille ihotyypeille, myös sekaiholle. Huomaat hyviä tuloksia ja ihosi tuntuu kiinteältä ja näyttää säteilevältä.

10. Kaakao

hoida ihon kuivuus kaakaopavuilla

Jos olet kuullut ihonhoitotuotteista joissa on kaakaota, tiedät jo sen olevan hyväksi iholle. Kaakaossa on paljon antioksidantteja ja se ravitsee kuivaa ja suomuista ihoa, joten se sopii loistavasti kotitekoisiin kasvonaamioihin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Hashizume H. Skin aging and dry skin. J Dermatol. 2004. doi:10.1111/j.1346-8138.2004.tb00565.x
 • Kurt A. Reynertson PhD MGMJNMSCPSKP/> KMPMKBMDSP. Anti-Inflammatory Activities of Colloidal Oatmeal (Avena sativa) Contribute to the Effectiveness of Oats in Treatment of Itch Associated With Dry, Irritated Skin. J Drugs Dermatol. 1420;14(1):43-48. http://jddonline.com/articles/dermatology/S1545961615P0043X. Accessed November 10, 2018.
 • Mori H-M, Kawanami H, Kawahata H, Aoki M. Wound healing potential of lavender oil by acceleration of granulation and wound contraction through induction of TGF-β in a rat model. BMC Complement Altern Med. 2016;16(1):144. doi:10.1186/s12906-016-1128-7
 • Latreille J, Kesse-Guyot E, Malvy D, et al. Dietary monounsaturated fatty acids intake and risk of skin photoaging. PLoS One. 2012;7(9):e44490. doi:10.1371/journal.pone.0044490
 • Dreher ML, Davenport AJ. Hass avocado composition and potential health effects. Crit Rev Food Sci Nutr. 2013;53(7):738–750. doi:10.1080/10408398.2011.556759
 • Singh, B., Singh, J. P., Kaur, A., & Singh, N. (2016). Bioactive compounds in banana and their associated health benefits – A review. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.03.033
 • Pazyar, N., Yaghoobi, R., Kazerouni, A., & Feily, A. (2012). Oatmeal in dermatology: A brief review. Indian Journal of Dermatology, Venereology and Leprology. https://doi.org/10.4103/0378-6323.93629
 • Ediriweera ER, Premarathna NY. Medicinal and cosmetic uses of Bee’s Honey – A review. Ayu. 2012;33(2):178–182. doi:10.4103/0974-8520.105233

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.