Logo image
Logo image

10 munuaisia hoitavaa superruokaa

3 minuuttia
10 munuaisia hoitavaa superruokaa
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Munuaiset kuuluvat ihmisen kehon tärkeimpiin elimiin. Ne vastaavat monien sairauksien estämisestä, ja ne ovat myös äärimmäisen tärkeät kehon yleisen toiminnan kannalta. Yksi munuaisten oleellisimmista rooleista on kuona-aineiden ja myrkyllisten aineiden poistaminen verestä. Tässä artikkelissa esittelemme 10 munuaisia hoitavaa ruokaa, jotka auttavat ylläpitämään näiden elinten terveyttä.

Monet asiat voivat heikentää munuaisia, ja tämän seurauksena alkaa usein ilmetä vaivoja, jotka saattavat joskus muuttua vakaviksikin ongelmiksi. On siis hyvin tärkeää pitää kiinni sellaisista päivittäisistä tavoista, jotka ylläpitävät munuaisten terveyttä sekä auttavat niitä toimimaan kunnolla.

Ruokavalio on yksi munuaisten kuntoon eniten vaikuttavista asioista. Tätä asiaa helpottaa onneksi se, että tietyt ruoka-aineet vaikuttavat erittäin myönteisesti munuaisiin – pystyt siis ruokavaliosi kautta hoitamaan niitä luonnollisella tavalla. Seuraavassa kerromme siis tarkemmin sellaisista superruoista, jotka auttavat sinua pitämään kyseiset elintärkeät elimet vahvoina ja terveinä.

10 munuaisia hoitavaa ruokaa

Juurikkaat

Juurikkailla on myrkyistä puhdistavia ja nestettä poistavia ominaisuuksia, joten ne ovat mahtava valinta munuaisten kannalta. Niissä on paljon kaliumia, joten juurikkaat sopivat erittäin hyvin munuaisten vahvistamiseksi ja puhdistamiseksi. Sama koskee myös maksan ja sappirakon kunnon hoitoa.

Jotta voisit hyötyä juurikkaiden hyödyllisistä ominaisuuksista, voit nauttia niitä mehun muodossa, ja juomassa voi olla lisäksi esimerkiksi porkkanaa. Voit hyvin myös lisätä juurikkaita salaatteihin ja muihin ruokiin.

Mustikat

Some figure

Mustikat eivät puhdista ainoastaan munuaisia myrkyllisistä aineista, vaan ne kohentavat myös virtsarakkoaMustikat parantavat munuaisten toimintaa ja estävät tulehduksia, sillä ne hillitsevät bakteerien määrän kasvua. Mustikkamehua kannattaa nauttia aina tyhjään vatsaan, jotta saisit siitä irti suurimman hyödyn.

Täysjyvävilja

Täysjyvävilja tunnetaan hyvänä kuidun lähteenä, ja siksi se vaikuttaa myönteisesti myrkkyjen ja jätteen poistumiseen elimistöstä. Täysjyvävilja auttaa vähentämään elimistöön kerääntyneen nesteen määrää, mikä puhdistaa samalla myös munuaisia.

Selleri

Some figure

Selleri koostuu pääasiassa vedestä, mutta se sisältää myös tärkeitä vitamiineja ja mineraaleja, kuten muun muassa alfatokoferolia, beetakaroteenia, folaattia sekä A-, C- ja E-vitamiinia. Sellerin sisältämien mineraalien ja nestettä poistavien ominaisuuksien vuoksi sitä suositellaan munuaisten luonnolliseen puhdistukseen sekä jätteen poistumisen helpottamiseksi. Voit nauttia selleriä esimerkiksi mehuissa tai salaateissa.

Sipulit

Sipuleissa on paljon flavonoideja, ja etenkin kversetiiniä. Tämä on tehokas antioksidantti, joka edistää elinten pysymistä terveinä. Sipulit ovat hyödyksi myös aineenvaihdunnan kannalta, ja ne poistavat elimistöstä myrkyllisiä aineita ja muita jäteaineita.

Mansikat

Some figure

Mansikat sisältävät voimakkaita antioksidantteja, jotka auttavat suojaamaan solujen rakennetta sekä estävät hapettumisesta aiheutuvaa vahinkoa. Jos sisällytät ruokavalioosi enemmän mansikoita, pystyt parantamaan munuaistesi terveyttä, estät tulehduksia sekä edesautat yleisestikin elimistön puhdistumista.

Vesimeloni

Vesimeloni on yksi parhaista ruoka-aineista munuaisten vahvistamiseksi, ja se auttaa myös virtsateiden tulehdusten hoitamisessa. Se on hyvin herkullinen hedelmä, joka koostuu 93-prosenttisesti vedestä, joten 100 grammassa vesimelonia on ainoastaan 20 kaloria. Siinä on myös tehokkaita antioksidantteja ja se on hyvä mineraalien, kuten esimerkiksi kaliumin ja magnesiumin, lähde. Tätä munuaisia hoitavaa ruokaa suositellaan muun muassa virtsarakon tulehduksen, munuaiskivien, virtsatietulehduksen ja nesteen kertymisen hoitoon.

Ananas

Some figure

Ananaksella on tehokkaita nestettä poistavia ominaisuuksia, joten se on erittäin hyvä apu munuaisten terveyden kohentamisessa. Tällä eksoottisella hedelmällä on muitakin hyötyjä, sillä se on hyvä C-vitamiinin, kaliumin ja bromelaiini-entsyymien lähde. Yhdessä nämä auttavat tulehduksien hillitsemisessä, parantavat ruoansulatusta sekä vähentävät munuaiskivien kehittymisen todennäköisyyttä.

Peruna

Perunat ovat täynnä vitamiineja ja mineraaleja, ja ne auttavat siksi munuaiskivien hoidossa ja niiden estämisessä. Perunat ovat mahtava tärkkelyksen, kaliumin, magnesiumin, kalsiumin, fosforin sekä B- ja C-vitamiinin lähde.  Nämä vitamiinit ja mineraalit ovat kokonaisuudessaan tehokas apu munuaisten puhdistamisessa sekä munuaiskivien poistamisessa.

Perunaa voi syödä monella tavalla, ja suosittelemme erityisesti keitetyn ja kuorimattoman perunan syöntiä. Voit myös tehdä esimerkiksi perunajuoman. Perunaa voi nauttia raakana tai keitettynä – tärkeää on kuitenkin kunnollinen peseminen ennen valmistusta.

Vesikrassi

Some figure

Vesikrassi on myös yksi sellainen ruoka-aine, joka poistaa elimistöstä nestettä, ja siksi se soveltuu hyvin munuaisten hoitoon. Tämä kasvi estää ja hillitsee munuaisissa ja virtsarakossa muodostuvien kivien syntyä, rajoittaa nesteen kertymistä sekä edesauttaa yleistä elimistön puhdistumista myrkyllisistä aineista.

Tätä munuaisia hoitavaa ruokaa voi nauttia helposti sellaisenaan tai esimerkiksi mehun muodossa, ja parasta on jättää mehu makeuttamatta.

Jos siis haluat antaa munuaisillesi tehokasta luonnollista hoitoa, ota esittelemämme ruoat osaksi päivittäistä ruokavaliotasi!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


    • Wikipedia, la enciclopedia libre. (Consulta 2018). POTASIO. Online [https://es.wikipedia.org/wiki/Potasio#Funci%C3%B3n_biol%C3%B3gica].
    • Martínez-Flórez, S., González-Gallego, J., Culebras, J. M., & Tuñón, M. J. (2002). Los flavonoides: Propiedades y acciones antioxidantes. Nutricion Hospitalaria. https://doi.org/10.3305/nutr hosp.v17in06.3338.
    • Camacho, J. A., & Vila, J. (2008). Litiasis renal. Protocolos Diagnóstico Terapeúticos de La AEP. https://doi.org/10.1157/13068212

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.