10 merkkiä siitä, että kärsit SIBO:sta

Jotkut sairaudet, kuten diabetes, voivat vaikuttaa suoliston lihasten toimintaan ja nostaa suoliston lämpötilaa normaalitason yläpuolelle.
10 merkkiä siitä, että kärsit SIBO:sta
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López.

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Tunnetko olosi turvonneeksi muutama tunti ruokailun jälkeen? Turvotus voi olla niin voimakasta, että tuntuu siltä, että haluat avata vetoketjun tai housujen ylimmän napin – vatsa tuntuu kovalta pallolta ja olo on tukala. Tämä on hyvin yleinen vaiva ja usein aamulla maha on täysin normaali ja litteä, mutta iltaan mennessä turvotus ottaa vallan. Kyse saattaa olla SIBO:sta.

Vatsan pullotus ja turvotus, oli se sitten kuinka pientä tahansa, voi olla merkki suoliston tulehduksesta ja epätasapainosta. Jos turvotuksen yhteydessä esiintyy muita oireita, kuten ilmavaivoja ja epämukavaa oloa, voi tämä olla merkki siitä, että kärsit ruokayliherkkyydestä tai bakteeriperäisestä tulehduksesta, joka nostaa suoliston lämpötilaa. Jälkimmäinen tunnetaan myös nimellä SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth), joka tarkoittaa ohutsuolen bakteerien liikakasvua.

Mitä SIBO tarkoittaa?

Suolistossamme on paljon hyödyllisiä bakteereja, jotka pitävät huolta ruoansulatuksesta ja suoliston toiminnasta. Kun suoliston tasapaino järkkyy ja bakteerit pääsevät lisääntymään liikaa, siitä voi aiheutua inhottavia oireita. Mistä tämä johtuu? Usein SIBO:a esiintyy ihmisillä, joiden ruokavalioon kuuluu paljon hiilihydraatteja, pitkälle prosessoitua ruokaa, alkoholia ja muita epäterveellisiä aineksia. Tällaiset ruoat ruokkivat suolistobakteereja ja pilkkovat rasvahappoja, mikä puolestaan johtaa ilmavaivoihin ja turvotukseen.

Toinen syy tähän voi olla erityyppinen bakteeri, joka hajottaa sappinestettä ennen kuin keho pääsee hyödyntämään sitä ruoansulatuksessa. Tämä johtaa ruoan hitaaseen ja huonoon sulamiseen, rasvojen heikentyneeseen imeytymiseen ja ripuliin.

Kolmas syy ohutsuolen bakteerien liikakasvulle voi olla bakteerikanta, joka kehittää tietynlaisia myrkkyjä. Nämä vaurioittavat suolen seinämää ja estävät ravintoaineiden tehokkaan ja luonnollisen imeytymisen.

10 merkkiä siitä, että suolistoon on kehittynyt SIBO

vatsakipu

Seuraavat oireet ovat hyvin yleisiä silloin, kun suoliston bakteerikanta on järkkynyt ja bakteereja on liikaa. Käänny lääkärin puoleen mikäli oireesi ovat vakavia ja jatkuvat pitkään.

  • Ilmavaivat.
  • Vatsan kova turvotus.
  • Rasvojen huono imeytyminen.
  • Ruokayliherkkyys ja intoleranssi, etenkin laktoosin, gluteenin ja fruktoosin kohdalla.
  • Vatsakivut ja krampit.
  • Ruuansulatuksen ongelmat, kuten ummetus.
  • IBS eli ärtyneen suolen oireyhtymä tai muu suolen tulehdusperäinen sairaus.
  • Krooniset ongelmat, kuten jatkuvat väsymys, diabetes, fibromyalgia, autoimmuunisairaudet, hermoperäiset sairaudet jne.
  • Vitamiinien ja mineraalien puutostilat, etenkin mitä tulee B12-vitamiiniin.
  • Ripuli.

Mistä bakteerikannan liikakasvu johtuu?

Bakteerit pääsevät kasvamaan ja monistumaan liikaa, kun jokin tekijä aiheuttaa häiriöitä ruoansulatusprosessissa. Suoliston hermo- tai lihasperäiset vauriot voivat aiheuttaa sen, etteivät bakteerit pääse liikkumaan suolessa, mikä voi johtaa SIBO:n kehittymiseen. Jotkin sairaudet, kuten diabetes, voivat myös aiheuttaa suoliston lihasten toiminnan muutoksia, mikä lisää riskiä ohutsuolen bakteerien liikakasvuun.

SIBO

Muita mahdollisia tekijöitä bakteerien liikakasvulle suolistossa ovat fyysiset tukokset suolessa, leikkausarvet ja Crohnin tauti. Lääkitykset, jotka muuntavat suoliston bakteerikantaa, kuten antibiootit, steroidit ja happamuutta tasoittavat lääkkeet voivat johtaa ohutsuolen bakteerien liikakasvuun. Useimmiten SIBO kehittyy kuitenkin ruokavalion seurauksena eli prosessoitujen ja epäterveellisten ruokien nauttimisesta. Jätä siis pois sokeri, valkoinen jauho, alkoholi jne.

Näkyykö SIBO kokeissa?

Ohutsuolen bakteerien liikakasvua voi testata kotona tehtävällä hengitystestillä, jonka toteuttamiseen saat ohjeet lääkäriltäsi. Testiin liittyy yleensä 12 tunnin paastoaminen ja kontrolloidun sokerimäärän nauttiminen. Sitten puhalletaan ilmapalloon 15 minuutin välein kolmen tunnin ajan. Tällä tavalla voidaan testata SIBO:a sekä muita sairauksia, kuten keliakiaa tai haiman toimintaa.

Sairaaloissa ja klinikoilla lääkärit voivat todeta SIBO:n myös testaamalla virtsaa ja ulostetta. Keskustele aiheesta lääkärisi kanssa, hän osaa määritellä tarpeen jatkotutkimuksille.

Miten SIBO:a hoidetaan?

Aivan ensimmäiseksi tulee katsoa tarkasti ruokavaliota ja vähentää hiilihydraattien nauttimista sekä välttää käsiteltyjä ruoka-aineita, kuten sokeria ja vehnäjauhoja. Rajoita myös nauttimasi alkoholin määrää ja juttele lääkärisi kanssa, mikäli käytät säännöllisesti lääkitystä johonkin muuhun vaivaan. Yleensä lääkäri määrää SIBO:n hoitoon antibiootteja. Älä lähde diagnosoimaan ja hoitamaan itse itseäsi, vaan käy lääkärin puheilla.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
5 ruokaa suoliston puhdistamiseen
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
5 ruokaa suoliston puhdistamiseen

Säännöllinen suoliston puhdistaminen on hyvä idea, sillä se ehkäisee kuona-aineiden kertymistä. Olosi tulee olemaan paljon parempi kun suolisto on ...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.