Zanthoxylon clava-herculis: lääketieteelliset käyttötarkoitukset

Zanthoxylon clava-herculis on limopuiden lajike, jota arvostetaan sen anti-inflammatoristen, kipua lievittävien ja diureettisten ominaisuuksien vuoksi.
Zanthoxylon clava-herculis: lääketieteelliset käyttötarkoitukset
Franciele Rohor de Souza

Kirjoittanut ja tarkastanut farmaseutti Franciele Rohor de Souza.

Viimeisin päivitys: 09 maaliskuuta, 2023

Zanthoxylum clava-herculis on ruutakasvien heimoon kuuluva limopuulajike. Sillä on ruskeat, piikikkäät oksat sekä tummanvihreät lehdet, jotka erottuvat voimakkaalla aromillaan. Se muodostaa vihertävän keltaisia kukkia ja pieniä hedelmiä, jotka muuttuvat kypsänä vihreästä punertavanruskeaksi.

Kasvi on kotoisin Yhdysvalloista, mutta sitä kasvaa kosteissa rotkoissa, pensaikoissa ja metsissä myös Kanadassa ja Euroopassa. Sitä käytetään usein yrttilisänä sairauksien, infektioiden ja verenkiertohäiriöiden lievittämiseen. Otetaan enemmän selvää sen ominaisuuksista ja käyttötarkoituksista!

Zanthoxylum clava-herculisin lääketieteelliset käyttötarkoitukset

Zanthoxylum clava-herculisilla on pitkä historia perinteisenä lääkeaineena, ja sillä on useita ominaisuuksia.

Frontiers in Pharmacology -lehdessä julkaistun artikkelin mukaan tämä johtuu suurelta osin sen alkaloidien, flavonoidien, terpenoidien ja lignaanien sisällöstä. Nämä puolestaan antavat antibakteerista, antifungaalista, antiviraalista, anti-inflammatorista ja antioksidanttivaikutusta.

Vaikka sen kuorta ja lehtiä käytetään usein teen muodossa, sitä on saatavana myös kapseleina, uutteina ja jauheena. Sen maine lisäravinteena liittyy usein myönteisiin vaikutuksiin nivelten, hampaiden ja verenkierron terveydessä.

Näyttö on kuitenkin edelleen rajallista.

Kuten muitakin kasviperäisiä lääkkeitä, tätäkin tulee käyttää varoen, vain lisäravinteena. Ei ole tarpeeksi tutkimuksia osoittamaan, että se toimii ensisijaisena hoitona.

Kansankirjallisuus toteaa, että intiaaniheimot käyttivät tätä rohtoa lihassairauksien, keuhkosairauksien, vilustumisen ja kuumeen hoitoon. Ajan myötä sillä havaittiin myös olevan positiivisia vaikutuksia koleraan, hammassärkyyn ja lavantautiin. Mutta mitä tiede sanoo?

Hammassärky on yksi Zanthoxylon clava-herculisin anekdoottisista sovelluksista.

Zanthoxylon clava-herculista koskeva tutkimus

Kansainvälinen Molecular Sciences -lehti kertoo, että Zanthoxylon clava-herculisista on tunnistettu vähintään 140 bioaktiivista yhdistettä. Näistä merkittävimmät ovat alkaloidit, terpenoidit, flavonoidit ja vapaat rasvahapot. Siksi se liittyy useisiin terveyshyötyihin.

Mainitun julkaisun mukaan sekä tämän kasvin uutteilla että yhdisteillä on biologista aktiivisuutta anti-inflammatorisena, kipua lievittävänä, antioksidanttina, antibakteerisena ja kasvaimia estävänä aineena. Tämä selittäisi sen käytön perinteisessä kasviperäisessä lääketieteessä, joihin kuuluvat seuraavat:

 • Pahoinvointia ehkäisevänä aineena
 • Antifungaalisena lääkkeenä
 • Reumalääkkeenä
 • Veren ja lymfaattisen kierron stimulaattorina
 • Ruoansulatushäiriöihin (mm. vatsakipu, ripuli)

Useimpia näistä käyttötavoista ei kuitenkaan ole validoitu nykyisessä tutkimuksessa.

Tutkijat uskovat, että tarvitaan lisää kliinisiä tutkimuksia kasvin kemiallisten yhdisteiden ja niiden vaikutusten välisen suhteen selvittämiseksi, sekä sen turvallisuusprofiilin ja uusien kliinisten sovellusten vahvistamiseksi.

Toistaiseksi vain Journal of Traditional and Complementary Medicine –lehden kautta jaettu in vitro -tutkimus raportoi, että Zanthoxylon clava-herculisilla on antifungaalisia ominaisuuksia, jotka ovat hyödyllisiä Aspergillus flavus- ja Trichophyton longifusis -bakteereita vastaan. Siten siitä voi olla hyötyä lievien sieni-infektioiden hoidossa.

Sillä välin Natural Product Communications -lehdessä julkaistussa artikkelissa kommentoitiin, että Zanthoxylon clava-herculisin haihtuvat öljyt edistävät parempaa verenkiertoa stimuloimalla suonten laajentumista. Tämä selittyy sen alkaloidipitoisuudella.

Mitä tulee sen kasvainten vastaisiin ominaisuuksiin, todisteet ovat hyvin rajalliset. Phytotherapy Researchissa jaettu koeputkitutkimus raportoi kasvin sytotoksisista vaikutuksista ja sen kyvystä estää ihmisen leukemiasoluja. Lisää tutkimusta kuitenkin tarvitaan.

Riskit ja turvallisuus

Kenties tutkimusten puutteen vuoksi tämän kasvin käytölle ei ole kuvattu vakavia sivuvaikutuksia. On kuitenkin suositeltavaa rajoittaa sen kulutusta ja rajoittaa annoksia lisäravinteen valmistajan ehdottamiin.

Ylimääräiset vaikutukset voivat aiheuttaa maksatoksisuutta ja anafylaksiaa. Jotkut varoitusoireet ovat seuraavat:

 • Huimaus
 • Urtikaria
 • Rintakipu
 • Hengitysvaikeudet
 • Muuttunut sydämen rytmi
 • Kurkun tai kielen turvotus

Tällaisten kliinisten oireiden esiintyessä kiireellinen lääkärinhoito on välttämätöntä. Se on kuitenkin todennäköisesti harvinaista.

Vasta-aiheita ovat seuraavat:

 • Raskaus ja imetys
 • Munuaisten tai maksan vajaatoiminta
 • Ihmiset, jotka ottavat antikoagulantteja tai diureetteja
Zanthoxylon clava-herculis voi aiheuttaa ihottumaa.
Nokkosihottuman esiintyminen Zanthoxylon clava-herculisin nauttimisen jälkeen tulee ilmoittaa lääkärille.

Zanthoxylon clava-herculis: annostus ja valmistus

Tällä hetkellä Zanthoxylon clava-herculisin käytölle ei ole määriteltyjä ohjeita. Lisäravinteiden kohdalla ehdotetaan usein 400 milligramman päivittäisiä annoksia.

Tämä voi kuitenkin vaihdella valmistajan ja tuotetyypin mukaan. Siksi on tarpeen tutustua etikettiin.

Kuorta ja jauhetta käytetään usein teessä. Riittää, kun lisäät puoli teelusikallista jauhettua tuotetta kupilliseen kuumaa vettä. Sitä voidaan käyttää myös paikallisesti kompression muodossa. Tämä viimeinen vaihtoehto on usein perinteinen lääke lihas- ja nivelkipuihin.

Mitä Zanthoxylon clava-herculisista tulee muistaa

Zanthoxylon clava-herculis on Pohjois-Amerikasta kotoisin oleva pensas. Sitä arvostetaan sen runsaan bioaktiivisten yhdisteiden, kuten alkaloidien, terpenoidien, flavonoidien ja rasvahappojen, pitoisuuden vuoksi. Näillä uskotaan olevan anti-inflammatorisia, antireumaattisia, kasvaimia ehkäiseviä ja ruoansulatusta edistäviä vaikutuksia.

Tällä hetkellä sen sovellusten tukemiseksi ei kuitenkaan ole riittävästi tieteellistä näyttöä. Suurin osa sen käytöstä on selitetty perinteisellä tavalla eikä tieteellisesti pätevästi. Siksi sitä, kuten muitakin lääkeyrttejä, tulee käyttää varoen, vain lisäravinteena ja mieluiten lääkärin valvonnassa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Okagu IU, Ndefo JC, Aham EC, Udenigwe CC. Zanthoxylum Species: A Review of Traditional Uses, Phytochemistry and Pharmacology in Relation to Cancer, Infectious Diseases and Sickle Cell Anemia. Front Pharmacol. 2021 Sep 15;12:713090. doi: 10.3389/fphar.2021.713090. PMID: 34603027; PMCID: PMC8479109.
 • Zhang, M., Wang, J., Zhu, L., Li, T., Jiang, W., Zhou, J., Peng, W., & Wu, C. (2017). Zanthoxylum bungeanum Maxim. (Rutaceae): A Systematic Review of Its Traditional Uses, Botany, Phytochemistry, Pharmacology, Pharmacokinetics, and Toxicology. In International Journal of Molecular Sciences (Vol. 18, Issue 10, p. 2172). MDPI AG. https://doi.org/10.3390/ijms18102172
 • Bhatt, Vinod & Sharma, Sushila & Kumar, Neeraj & Sharma, Upendra & Singh, Bikram. (2017). Chemical Composition of Essential Oil among Seven Populations of Zanthoxylum armatum from Himachal Pradesh: Chemotypic and Seasonal Variation. Natural product communications. 12. 1643-1646. 10.1177/1934578X1701201030.
 • Alam, F., & us Saqib, Q. N. (2017). Evaluation of Zanthoxylum armatum Roxb for in vitro biological activities. In Journal of Traditional and Complementary Medicine (Vol. 7, Issue 4, pp. 515–518). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.jtcme.2017.01.006
 • Ju, Y., Still, C. C., Sacalis, J. N., Li, J., & Ho, C.-T. (2001). Cytotoxic coumarins and lignans from extracts of the northern prickly ash (Zanthoxylum americanum). In Phytotherapy Research (Vol. 15, Issue 5, pp. 441–443). Wiley. https://doi.org/10.1002/ptr.686

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.