Yöahdistuksen aiheuttajat ja hoito

Tässä artikkelissa kerromme yöahdistuksen aiheuttajista ja kuinka siitä pääsee yli. Olemme alttiimpia negatiivisille ajatuksille öisin, mikä voi aiheuttaa ahdistusta ihmisissä. Jos ahdistus jatkuu, voi sillä olla negatiivinen vaikutus hyvinvointiin.
Yöahdistuksen aiheuttajat ja hoito

Viimeisin päivitys: 12 helmikuuta, 2021

Yöahdistus on jännityksen ja levottomuuden tunnetta öisin – varsinkin silloin, kun yritämme nukahtaa. Yöllisten negatiivisten ajatusten tulva aiheuttaa usein ahdistusta, sillä aivot ajattelevat meidän olevan vaarassa.

Aivot siis reagoivat tähän havaittuun uhkaan menemällä selviytymistilaan. Se synnyttää fyysisiä ja henkisiä oireita. Jos nämä oireet eivät katoa tai mikäli ne pahenevat, voivat ne aiheuttaa vakavaa vahinkoa ihmisen henkiselle ja fyysiselle terveydelle.

Mitä yöahdistus oikein on?

Yöahdistus on levoton tunnetila, joka aiheuttaa jännitystä, stressiä ja huolta. Kaikki havaitut vaarat tai uhat voivat aiheuttaa ahdistusta, mikä puolestaan johtaa fysiologisiin ja kognitiivisiin reaktioihin ja voi jopa muuttaa ihmisen käyttäytymistä. Kuten nimikin jo kertoo, esiintyy tätä ahdistusta nimenomaan öisin.

Mielenkiintoinen fakta ahdistukseen liittyen on se, että ahdistuksella on oma tarkoituksensa ja se auttaa sopeutumaan sekä selviytymään elämässä. Ahdistus on puolustusmekanismi, joka auttaa kohtaamaan henkeä uhkaavat tilanteet. Aivot eivät kuitenkaan erota todellista ja havaittua uhkaa toisistaan. Havaittuja uhkia voivat olla esimerkiksi tunkeilevat ajatukset, jotka aiheuttavat stressiä ja ahdistusta.

Tällaisessa tapauksessa aivot reagoivat vääriin hälytyksiin (uhkiin, jotka eivät ole todellisia) tai yliarvioivat senhetkisen vaaran. Jos siis kärsit voimakkaasta yöahdistuksesta tai mikäli tämä ahdistus kestää pitkän aikaa, saattaa sinulla olla patologinen sairaus, joka tunnetaan nimellä ahdistuneisuushäiriö.

Ahdistuneisuushäiriöt estävät päivittäisen elämän terveet reaktiot, luovat henkistä epämukavuutta sekä vaikuttavat kykyyn toimia oikealla tavalla ja yleisesti ottaen vaativat ammattilaisen apua. Yöahdistus voi johtaa unenpuutteeseen, mikä puolestaan voi tuoda lisää ongelmia vuorokaudenajasta riippumatta. 

Yöahdistuksen aiheuttajat ja oireet.
Yöahdistus voi vaikuttaa negatiivisesti unirytmiin ja aiheuttaa unettomuutta, mikä voi aiheuttaa ongelmia päivittäisessä elämässä.

Yöahdistuksen oireet

Yöahdistus aiheuttaa yleensä erilaisia somaattisia ja henkisiä oireita öisin juuri ennen nukkumaanmenoa. Kaikki eivät kuitenkaan koe yöahdistuksen oireita samalla tavalla tai samanlaisella voimakkuudella, sillä ne riippuvat monista tekijöistä.

Tässä joitakin yleisimpiä yöahdistuksen aiheuttamia oireita:

  • Kohonnut sydämen syke: Saatat saada sydämentykytyksiä tai sydän voi jättää lyöntejä väliin. Koet myös tukehtumisen tunnetta sekä jännitystä rintakehässä.
  • Hikoilu: Runsas ja kylmä hikoilu, joka ei liity huoneen lämpötilaan.
  • Epämukava tunne vatsassa: Toisinaan sitä esiintyy yhdessä pahoinvoinnin ja oksentelun kanssa.
  • Epärealisointi: Tunne siitä, että olet vaihtoehtoisessa todellisuudessa tai tunnet itsesi epätodelliseksi, kuin olisit erillään itsestäsi.
  • Äärimmäiset pelot: Tunne siitä, että olet menettämässä hallinnan tai kuolemassa.

Yöahdistuksen aiheuttajat

Yöahdistus voi johtua lukuisista eri syistä, jotka vaihtelevat ihmisestä toiseen. Yöahdistuksen lievittämiseksi on tärkeää tunnistaa näiden kohtausten takana piilevät ongelmat ja yrittää työstää niitä. Tässä joitakin yleisimpiä yöahdistuksen aiheuttajia:

  • Päivittäiset stressitekijät: Ihmissuhteet sekä työ- tai rahahuolet ovat kaikki tekijöitä, jotka voivat aiheuttaa ahdistusta ja paniikkikohtauksia. Nämä tunkeilevat ajatukset ilmestyvät tyypillisesti silloin, kun yrität rentoutua ja nukahtaa tehden siten lepäämisestä melkein mahdotonta.
  • Traumaattiset tapahtumat: Katastrofaalisesta kokemuksesta, kuten muun muassa luonnonkatastrofi, seksuaalinen väkivalta tai raiskaus, kidutus tai kidnappaus, selviytyminen voivat vahingoittaa mielenterveyttä vakavasti. Tämä yhdistetään ahdistuksen vakavampiin oireisiin. Öisin nukkumaan mennessä on tavallista, että ihminen elää nämä traumaattiset kokemukset uudelleen.
  • Biologiset tekijät: Geeneillä on merkittävä rooli paniikkikohtausten syntymisessä. Jotkut ihmiset ovat alttiimpia ahdistukselle kuin toiset.
  • Vääristyneet ajatukset: Aivojen mahdollisten uhkien yliarviointi voi laukaista ahdistuskohtauksen. Koska häiriötekijöitä ei ole paljon nukkumaanmennessä, voivat nämä ajatukset viedä helposti mukanaan.

Kuinka yöahdistuksesta voi päästä eroon?

Jos tunnet voimakasta ahdistusta öisin ja koet sitä säännöllisesti, suosittelemme hakemaan apua ammattilaiselta. On mahdollista, että kärsit ahdistuneisuushäiriöstä, jota voidaan hoitaa tehokkaimmin terapian avulla ja joissakin tapauksissa myös lääkkein. Jotkut yöahdistuksesta kärsivät ihmiset voivat kuitenkin kokeilla rentoutumismenetelmiä, jotka saattavat auttaa hillitsemään ahdistusta.

Apuja stressin vähentämiseen

Liikunnan harrastaminen auttaa kehoa vähentämään jännitystä, mikä puolestaan auttaa sinua tuntemaan olosi rentoutuneemmaksi. Jos kokeilet harrastaa liikuntaa noin kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa, tunnet itsesi väsyneemmäksi ja nukahdat helpommin.

Meditointi ja jooga auttavat myös ihmistä keskittymään tähän hetkeen. Se voi auttaa ehkäisemään ahdistusta, mutta toimii myös apuvälineenä paniikkikohtausten pysäyttämisessä. Muutaman venyttelyliikkeen tekeminen ennen nukkumaanmenoa voi myös auttaa lievittämään jännitystä.

Lihasten rentouttamistekniikat sekä syvähengitysharjoitukset ovat myös hyviä vaihtoehtoja yöahdistuksen vähentämiseen. Nämä harjoitukset voivat lievittää lihasjännitystä sekä auttaa välttämään hyperventilaatiota, jotka ovat paniikkikohtauksen oireita.

Rutiinit

Uniaikataulun luominen menemällä nukkumaan suunnilleen samaan aikaan joka yö saa kehon ennakoimaan unen. Laita elektroniset laitteet pois päältä tiettyyn aikaan ja vältä käyttämästä makuuhuonetta työskentelyyn tai opiskeluun, sillä se voi opettaa aivot yhdistämään makuuhuoneen stressiin.

Sinun tulisi myös välttää piristeiden, kuten alkoholin tai kofeiinin, käyttöä iltaisin. Ne voivat virittää aivot ja kehon ahdistukselle, koska niillä on vaikutus ihmisen hermostoon.

Makuuhuoneen käyttäminen työskentelyyn tai opiskeluun on haitallista terveille unirutiineille.

Yritä ajatella positiivisia asioita ennen nukkumaanmenoa

Olemme taipuvaisia negatiivisille ajatuksille öisin juuri ennen nukkumaanmenoa. Tämä johtuu siitä, että ilta- ja yöaika on yleensä sellainen hetki päivästä, kun mielellä on vapaus harhailla. Negatiiviset ajatukset voivat hiipiä sisään ja aiheuttaa ahdistusta, mikäli emme keskity siihen tarpeeksi.

Mikäli yöahdistus muuttuu säännölliseksi ja voimakkaammaksi, voi se olla vaarallista terveydelle. On siis tärkeää tunnistaa ongelma varhain ja käyttää oikeita menetelmiä yöahdistuksen yli pääsemiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bourne E, Garano L. HAGA FRENTE A LA ANSIEDAD: 10 formas sencillas de aliviar la ansiedad, los miedos y las preocupaciones. [Internet]. Barcelona: Amat Editorial. 2006.
  • Matud, Ma Pilar, and Juan Manuel Bethencourt. “Ansiedad, depresión y síntomas psicosomáticos en una muestra de amas de casa.” Revista Latinoamericana de Psicología 32.1 (2000): 91-106.
  • Fernández LOI, Jiménez HB, Alfonso ARB, et al. Manual para diagnóstico y tratamiento de trastornos ansiosos. Medisur. 2012;10(5):466-479.
  • Navas OW, Vargas BMJ . Trastornos de ansiedad: Revisión dirigida para atención primaria. Rev Med Cos Cen. 2012;69(604):497-507.
  • Sierra, Juan Carlos, Ortega, Virgilio, Zubeidat, Ihab, Ansiedad, angustia y estrés: tres conceptos a diferenciar. Revista Mal-estar E Subjetividade [Internet]. 2003;3(1):10 – 59. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=27130102
  • Gorwood, P. “Comorbilidad del trastorno de ansiedad generalizada y el trastorno depresivo mayor:¿ Un ejemplo de peliotropía genética?.” European Psychiatry Spanish edition 11.3 (2004): 170-177.
  • Echeburúa, Enrique. Avances en el tratamiento psicológico de los trastornos de ansiedad. Pirámide, 2002.
  • Irurtia, Mª Jesús, Vicente E. Caballo, and Anastasio Ovejero. “Trastorno de ansiedad provocado por sustancias psicoactivas.” Behavioral Psychology/Psicología Conductual 17.1 (2009): 155-168.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.