Logo image
Logo image

8 yleistä virhettä WC-pöntön puhdistuksessa

5 minuuttia
WC-pöntön hygienia on avainasemassa siivousrutiinissa. Home, sienet, bakteerit ja kalkkikerrostumat lisääntyvät, kun et puhdista pyttyä kunnolla. Opi tekemään se oikein näiden vinkkien avulla.
8 yleistä virhettä WC-pöntön puhdistuksessa
Viimeisin päivitys: 22 toukokuuta, 2023

Koko talon hygienia on perheen hyvinvoinnin perusta, mutta erityisen tärkeää on kylpyhuoneen ja etenkin WC-pöntön puhdistaminen.

WC-pöntön puhdistaminen on yleensä yksi epämiellyttävimmistä tehtävistä, mutta se on välttämätöntä, koska se on suuri bakteerien lähde.

Lisäksi kylpyhuoneiden kosteus tekee pöntöstä ihanteellisen kasvualustan monenlaisille sienille, jotka ennemmin tai myöhemmin voivat vaikuttaa terveyteemme. Haluaisitko tietää, mitä virheitä saatat tehdä, kun siivoat pyttyä? Jatka tämän artikkelin lukemista niin saat selville!

1. Puhdistat WC-pöntön ensimmäisenä

Tämä virhe on yksi yleisimmistä.

Saatat ihmetellä, miksi järjestyksellä on väliä. Kuten jo totesimme, WC on bakteerien keskus, ja siksi se on parasta desinfioida viimeiseksi. Aloita siitä, mikä likaantuu vähiten, ja päätä siivous pytyn puhdistamiseen.

2. Käytät samaa puhdistusainetta kuin muualla kylpyhuoneessa

Esimerkiksi suihkuhanan tai peilin puhdistaminen ei ole sama asia kuin WC-pöntön sisäpinnan. Jälkimmäinen vaatii tehokkaampia tuotteita bakteereille ja kalkkitahroille.

On parasta käyttää erityistä puhdistusainetta unohtamatta käsien suojaamiseen tarkoitettuja kumihanskoja (käytä niitä vain kylpyhuoneessa) ja muoviesiliinaa, jos mahdollista. Myös saippua ja vesi (ehkä lisäämällä hieman valkaisuainetta) ovat hyvä ratkaisu.

Voit myös  kaataa kiehuvaa vettä pytyn sisään kiinnittyneen kalkin poistamiseksi. Tee tämä erittäin huolellisesti. Myöhemmin kerromme joistakin luonnontuotteista, jotka antavat erinomaisia tuloksia tässä tehtävässä.

3. Uskot, että puhdistusaine tekee kaiken työn

Sinulla voi olla maailman paras puhdistusaine, mutta jos et harjaa pönttöä rivakasti, siitä ei ole mitään hyötyä. Tee oma osasi työstä: hankaa sisäpuoli kaikista kulmista alkaen ylhäältä ja jatkamalla alas.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että sinun täytyy harjata pönttöä pitkään, vaan 10 minuuttia riittää.

Some figure
WC-pöntön puhdistaminen vaatii välineitä, joita käytetään vain pöntössä, eikä niitä käytetä muualla kylpyhuoneessa tai talossa.

4. Et käytä puhdistusvälineitä oikein

Useimmissa tapauksissa WC-harja ei riitä, koska aina löytyy kulmia, joita sillä ei voi puhdistaa. Tätä varten on parasta käyttää riepua, sientä tai vanhaa hammasharjaa. Huomaat kyllä, kuinka kaikki lika tulee vihdoin ulos!

5. Unohdat puhdistaa pöntön ulkopuolelta

Bakteerit eivät ole vain sisäpuolella, vaan pytystä roiskuu jonkin verran vettä myös ulkopuolelle. Tästä syystä sinun on puhdistettava ulkopuoli kokonaisuudessaan, mukaan lukien huuhtelupainike. Käytä yleistä desinfiointiainetta tai yleispuhdistusainetta aerosolimuodossa.

6. Käytät vain yhtä rättiä koko kylpyhuoneessa

Et varmastikaan halua saastuttaa kaikkea WC-pöntön mikrobeilla! Yksi yleinen virhe on puhdistaa pytty ja muu kylpyhuone samalla rätillä.

Tämän välttämiseksi käytä kolmea rättiä: kahta WC-istuimeen, sisä- ja ulkopuolelle omat, ja kolmas muualle kylpyhuoneeseen. Niiden olisi hyvä olla erivärisiä, jotta voit erottaa ne toisistaan.

7. Et puhdista tai vaihda WC-harjaa

Aivan kuten hammasharjatkin vaihdetaan säännöllisesti, sinun tulee vaihtaa WC-harja uuteen 6 kuukauden välein.

Lisäksi, joka kerta kun olet käyttänyt harjaa, kaada WC-pönttöön vähän klooria ja aseta harja hetkeksi sisään. Toinen hyvä vaihtoehto on ruokasooda ja etikka.

8. Yhdistelet tuotteita, joita ei pidä sekoittaa keskenään

Ole varovainen! Jotkut tuotteet voivat muodostaa vaarallisia myrkyllisiä kaasuja kun ne yhdistetään toisiin tuotteisiin. Esimerkiksi kloorin tai valkaisuaineen sekoittaminen joihinkin astianpuhdistusaineisiin, etikkaan, alkoholiin tai ammoniakkiin aiheuttaa kemiallisen reaktion, joka voi polttaa silmiä tai hengityselimiä.

Saatat olla kiinnostunut: Näin käytät ruokasoodaa vessanpöntön puhdistukseen

Vinkkejä WC-pöntön oikeanlaiseen puhdistukseen

Nyt tiedät mitä ei saa tehdä. Katsotaanpa seuraavaksi joitakin vinkkejä, joista on hyötyä WC:n siivoustekniikan parantamisessa.

Pidä käsillä kaikki, mitä tarvitset

Organisaatio on kotitöissä avainasemassa. Kylpyhuoneessa siitä tulee entistä tarpeellisempi, koska se estää sinua koskemasta mihinkään saastuneilla käsillä.

Kerää kaikki kemikaalit, työkalut ja henkilönsuojaimet ennen aloittamista terveytesi ja ajan säästämiseksi. Vesi, puhdistusaine, saippua, desinfiointiaine, WC-harja, hankaava sieni, vanha hammasharja, imukykyinen liina tai paperi, kumihanskat ja muoviesiliina.

Poista kaikki pöntöstä ja sen ympäriltä

WC-paperi, kertakäyttöpyyhkeet, pyyhkeet, saippua, ilmanraikastimet, koristeet… poista kaikki pöntön päältä ja sen läheltä, jotta siivoaminen on helpompaa ja persuteellisempaa.

Kokeile luonnontuotteita pytyn puhdistamiseen

Jos sinulla ei aina ole WC-puhdistusainetta käsillä, mutta sinulla saattaa olla sitruuna, kaksi teelusikallista ruokasoodaa ja desilitra etikkaa. Sekoita ne yhteen tehokkaaksi desinfiointiaineeksi.

Toinen käytännöllinen vaihtoehto on valmistaa etikan, veden ja suolan seos. On myös niitä, jotka valitsevat tumman virvoitusjuoman, joilla on hyvin nopea vaikutus. Menettely on sama kaikissa tapauksissa.

Jatka lukemista: Näin poistat WC-pöntön pinttymät luonnollisesti

Anna puhdistusaineen vaikuttaa ennen hankaamista

Yksi kylpyhuoneen asianmukaisen siivouksen arvokkaimmista salaisuuksista on antaa puhdistusaineen vaikuttaa jonkin aikaa vaikuttaakseen (mitä tahansa vaihtoehtoa käytätkään). Jos siihen on mahdollisuus, anna aineen olla pytyssä tunnin tai kaksi. Näin lika lähtee pienemmällä vaivalla.

Tuuleta kylpyhuonetta WC-pönttöä puhdistaessasi

Jos kylpyhuoneessasi on ikkuna, avaa se siivouksen aikana. Tämä päästää ulos myös kaikki kaasut tai höyryt, jotka voivat olla peräisin kemikaaleista.

Jos kylpyhuoneessasi ei ole ikkunaa, kytke poistotuuletin päälle tai pidä ainakin ovi auki.

Puhdista kaikki kylpyhuonekalusteet

Kaikki kylpyhuoneen kalusteet ja huonekalut on siivottava, samoin kuin lattiat ja seinät. Kiinnitä erityistä huomiota kohtiin, jotka ovat lähellä WC-istuinta, koska ne ovat alttiimpia vesipisaroille huuhtelun yhteydessä.

Sama tapahtuu lähellä olevien pyyhkeiden kanssa. Muista, että roiskeet voivat ulottua jopa kahden metrin päähän. Kiinnitä huomiota hammasharjojen sijaintiin!

Vedä vessa

Viimeiseksi, kun puhdistusaine on vaikuttanut WC-pöntössä jonkin aikaa, muista huuhdella pönttö. Laske kansi aina alas ennen huuhtelua, jotta suurin osa roiskeista pysyy pytyn sisällä.

Monet käyttävät viimeisenä jotain miellyttävän tuoksuista desinfiointiainetta, joka parantaa kylpyhuoneen aromia.

Some figure
Joillakin luonnollisilla ainesosilla on puhdistavaa voimaa. Ruokasooda, etikka ja sitruuna ovat erittäin hyödyllisiä.

Pese puhdistusvälineet huolellisesti WC-pöntön puhdistuksen jälkeen

Harjan, rättien, sienien ja kaikkien käyttämiesi välineiden hygienia on ensiarvoisen tärkeää. Käytä valkaisuainetta tai saippuaa ja desinfiointiainetta bakteerien poistamiseen. Anna niiden liota mahdollisimman pitkään ja kaada kuumaa vettä niiden päälle. Mitä tulee rätteihin ja liinoihin, kuivata ne ulkona myös ennen pesua.

Kuivaa kaikki hyvin

Kun olet tehnyt työn erittäin hyvin, kuivaa kaikki paikat imukykyisellä paperilla tai kuivalla liinalla. Tällä tavalla saat enemmän kiiltoa etkä jätä vesitahroja.

Puhdista säännöllisesti

Monet pohtivat sitä, kuinka usein WC-pönttö siivotaan. Se riippuu pitkälti siitä, kuinka sitä käytetään.

Pönttö tulisi puhdistaa ainakin kerran viikossa. Mitä useampi ihminen käyttää samaa WC:tä, sitä useammin se tulee siivota.

Muista puhdistaa kaikki WC:t

Jos kodissa on WC tai kylpyhuone, jota ei juurikaan käytetä, kuten vierashuoneen WC, on tärkeää puhdistaa sekin säännöllisesti. Tämä tulisi tehdä vähintään kahden viikon välein, koska seisova vesi ja kosteus tekevät tehtävänsä.

Oletko koskaan käyttänyt WC:tä, joka ei ole ollut käytössä vähään aikaan, ja nähnyt pöntössä mustia tahroja? Se on hometta.

Muista vielä, että kun lopetat WC:n siivouksen, muista pestä kätesi huolellisesti, vaikka olisit käyttänyt käsineitä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Santos N. Limpieza del mobiliario interior. Edición 2019. Logroño: Editorial Formación Tutor; 2019.
  • Abregu J, Matta G, Ríos D, Toribio J. Desinfectante, limpiador y aromatizante Eco Limpia. Lima: Universidad San Ignacio de Loyola; 2020.
  • Muñúzuri L, Giles J, Medina Y, Armenta A, Martínez S, Trejo T, Romero N. El gran peligro que representa los cepillos dentales cerca del inodoro. Rev Imp Odont. 2019; 4 (8): 37-41.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.