Logo image
Logo image

8 yleistä virhettä naruhyppelyssä

3 minuuttia
Naruhyppely vaatii monien liikkeiden koordinointia samanaikaisesti, mutta tärkeintä on tunnistaa yleiset virheet, sillä se auttaa sinua parantamaan tekniikkaasi ja välttämään loukkaantumisia.
8 yleistä virhettä naruhyppelyssä
Andrés Felipe Cardona

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikunta- ja urheiluohjaaja Andrés Felipe Cardona

Viimeisin päivitys: 03 elokuuta, 2023

Naruhyppely on nopea ja tehokas harjoitus, jossa tarvitset vain yhden välineen. Mikä tahansa ympäristö soveltuu sen suorittamiseen, ja se vahvistaa koordinaatiota sekä kiinteyttää hartioita, jalkoja ja ennen kaikkea sydänlihasta. Naruhyppelyssä voi kuitenkin tehdä erilaisia virheitä, jos pitää liikettä itsestäänselvyytenä.

Olennaista on, että huolehdit yksityiskohdista, sillä niiden avulla vältät ongelmat. Ensinnäkin sinun on tarkistettava narun pituus. Sen on oltava suhteessa omaan pituuteesi: mitä pidempi olet, sen pidempi narun pitäisi olla.

Sinun pitäisi myös olla tietoinen erilaisista narutyypeistä. Jokaisella tyypillä on omat, tiettyyn tarpeeseen mukautetut ominaisuutensa. Alla käsittelemme aihetta tarkemmin, jotta voit tunnistaa yleiset virheet hyppynarulla hyppäämisessä ja miten ne vaikuttavat harjoitteluun.

Lue tämäkin: Kardio- vai HIIT-treeni painon pudottamiseksi?

8 yleistä virhettä naruhyppelyssä

Some figure
Yksi yleisimmistä virheistä on käsien siirtäminen poispäin vartalosta hyppynarulla hyppäämisen aikana.

Tässä tapauksessa virheellä viitataan toimintoon tai liikkeeseen, jota ei suoriteta oikein. Vaikka naruhyppely on sinänsä helppoa, se edellyttää, että noudatat hyppytekniikkaa hyvin ja vältät siten alla olevien kaltaisia virheitä:

1. Liian korkea hyppy

Paras tapa harjoittaa kestävyyttäsi ja lisätä nopeuttasi on hypätä vain muutaman senttimetrin korkeudelle maasta. Sinun ei tarvitse hypätä niin korkealle kuin vain pystyt. On tärkeää, että teet sen mukavasti ja kehon ominaisuuksiin sopeutuen.

2. Epäsymmetrinen rytmi

Tavoitteena on, että hyppäät oikeaan aikaan luomalla rytmin, jota pystyt ylläpitämään käsillä tekemissäsi käännöksissä ja hypyissä. Voit tunnistaa virheen esimerkiksi siitä, että jalkasi koskettavat hyppiessäsi säännöllisesti narua, jolloin jalkasi ja kätesi eivät lähde liikkeelle yhtä aikaa. Kun hallitset liikkeen, voit vähitellen lisätä nopeutta.

Lue tämäkin:

3. Asento ja ote

Saatat huomata, että köyristät selkääsi ja taivutat päätäsi päästäksesi narun alta, mutta nämä ovat liikkeitä, joita voit välttää ja korjata. Sinun on säilytettävä ryhdikäs asento, jotta vähennät selkävamman riskiä sekä helpotat asianmukaista hengitystä ja voit suorittaa useampia hyppyjä pysähtymättä.

4. Valitset väärän pituisen narun

Oikean pituuden määrittämiseksi seiso toinen jalka keskellä köyttä ja nostaa päät sivulle. Kun ne yltävät olkapäähän asti, olet löytänyt oikean pituuden.

Hyppynarut tulevat eri mittaisina ja siksi sinun on sovitettava se oman pituutesi mukaan. Osta joko jo valmiiksi sopivan pituinen naru, tai jos mahdollista, leikkaa jo olemassa oleva naru sinulle sopivaksi.

5. Käsien levittäminen liikaa

Oleellista on pitää kyynärpäät lukittuna ja keskittää liikkeet ranteisiin. Kädet on pidettävä lähellä vartaloa, muuten naru periaatteessa lyhenee ja hyppyjen suorittaminen vaikeutuu.

6. Löyhä ote hyppynarusta

Hyppynarun kummassakin päässä on kahva tai vastaava, joihin tartut käsilläsi. Otteen pitää olla tiukka ja tarmokas, sillä liian löyhä ote vaikuttaa hyppäämiseen. Kiedo kaikki sormesi kummankin pään ympärille, jotta saisit halutun otteen.

Some figure
Katso suoraan eteenpäin, kun hyppäät narua, ja vältä nousemasta liian korkealle.

7. Maahan katsominen

Jos katsot narua hypätessäsi alaspäin yrittäen tarkkailla jokaista liikettäsi, laiminlyöt todennäköisesti hyppytekniikkasi. Tällöin saatat olla altis tekemään minkä tahansa virheen.

Parasta on pitää katse aina suoraan eteenpäin. Sinun ei tarvitse pitää silmiäsi käsissäsi, käsivarsissasi, jaloissasi tai edes narussa; se lisää tarpeettomia elementtejä keskittymiseesi.

8. Jäykkyys hyppyjen aikana

Rutiini tulisi suorittaa mahdollisimman sujuvasti. Kun olet oppinut liikkeen pääkuvion, alat mitä todennäköisimmin suorittaa sitä sujuvasti ja pehmentäen putoamista lantiosta.

Jos pidät vartalosi jäykkänä hyppiessäsi, eli vastustat sen tekemistä luonnollisesti joko harjoittelun puutteen tai epäonnistumisen pelon vuoksi, asentosi on huono ja se voi johtaa mm. selkäkipuun.

Lue lisää: Minitreenit: helppo tapa pysyä kunnossa

Suosituksia, joiden avulla voit välttää usein toistuvat virheet naruhyppelyssä

Muista, että liike, joka saa narun pyörimään, lähtee ranteista. Kyynärpäiden tulisi pysyä taivutettuina lähellä vartaloa hyppäämisen aikana. Myöskään kyynärvarret ja hartiat eivät ole generaattori, vaan ne vain täydentävät ranteiden päätehtävää.

Maahan ei myöskään pidä laskeutua koko jalkapohjilla, vaan ainoastaan päkiöillä. Muuten voit aiheuttaa vahinkoa polvillesi. Tarkoituksena on pitää polvet hieman koukussa, jotta vältyt jäykkyydeltä ja kaikenlaisilta vammoilta.

Lopuksi kehotamme sinua pitämään hyvän asennon harjoitellessasi ja välttämään siten usein toistuvia virheitä naruhyppelyssä. Harjoituksen edetessä saatat alkaa kyyristyä eteenpäin.

Kyyristyminen on normaali reaktio, mutta on tärkeää, että yrität pitää selkäsi suorana. Kuvittele, että jokaisella hypylläsi työnnät jalkojasi lattiaan samalla kun pääsi nousee kohti kattoa ikään kuin narusta vedettäisiin. Tämä on aksiaalista venytystä ja auttaa sinua.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.