Mistä alaselkäkipu johtuu?

Alaselkäkipu on ärsyttävä vaiva, joka voi vakavimmissa tapauksissa olla lähes halvaannuttavaa. Huono ryhti työnteon tai liikunnan aikana on usein yksi syy selkäkipuun, mutta ei suinkaan ainoa. Tässä artikkelissa kerromme alaselkäkivun mahdollisista syistä.
Mistä alaselkäkipu johtuu?

Viimeisin päivitys: 19 helmikuuta, 2022

Alaselkäkivun syyt ovat moninaiset, mutta tämä vaiva liittyy aina jollakin tavalla lihaksiin ja selkärangan rakenteisiin. Selkäkipu on yleinen työkyvyttömyyden ja lääkäriin hakeutumisen syy. Tässä artikkelissa perehdymme siihen, mistä alaselkäkipu johtuu.

Lähes jokainen kärsii alaselkäkivusta jossain vaiheessa elämäänsä. Valtaosassa tapauksia ennuste on hyvä ja ongelma on helppo ratkaista. 15 prosentissa tapauksia alaselkäkipu sen sijaan muuttuu krooniseksi.

Tässä artikkelissa kerromme yleisimmistä syistä alaselkäkipuun. Jotkut näistä syistä ovat ehkäistävissä, joten keskustelemme myös muutamista yksinkertaisista toimenpiteistä, joiden avulla ongelman voi välttää.

Mistä alaselkäkipu johtuu?

Kuten jo mainittiin, alaselkäkipu on kipua selän alaosassa. Vaiva voi ulottua jopa raajoihin asti. Se on hyvin yleinen riesa, joka voi koskettaa kaikenikäisiä ihmisiä.

Alaselkäkipu on niinkin suuri ongelma, että Centro de Investigaciones Medicoquirúrgicas -keskuksen tutkimuksen mukaan siitä kärsii jopa 60-90 % yleisväestöstä. Näistä tapauksista 80 % on akuutteja ja loput kroonisia.

Tällaisella kivulla on omat erityispiirteensä. Sillä on tapana esimerkiksi voimistua silloin, kun siitä kärsivä henkilö kumartuu tai yrittää nostaa jotakin. Se voi lisäksi säteillä muuallekin kehoon; se ei välttämättä ulotu jalkoihin asti, mutta voi yltää pakaroihin.

Joissakin tapauksissa alaselkäkipu liittyy iskiakseen – sairauteen, jonka aiheuttaa iskiashermon puristus. Tässä tapauksessa kipu ulottuu yleensä alaraajoihin asti.

Alaselkäkivun syyt liittyvät hyvin tavallisesti selkärangan toiminnan ongelmaan. Costa Rican ja Keski-Amerikan lääketieteellisessä lehdessä julkaistussa artikkelissa vahvistetaan, että vaivan syntyyn voivat vaikuttaa esimerkiksi ikä, sukupuoli, perintötekijät, urheilu ja työ.

Alaselkäkivusta voivat kärsiä kaikenikäiset ihmiset
Alaselkäkipu voi koskettaa kaikenikäisiä ihmisiä, sillä se voi johtua monista eri syistä.

Saatat pitää myös tästä artikkelista: 6 selkäkipua aiheuttavaa arjen tottumusta

Fyysinen liikarasitus

Fyysinen liikarasitus on yksi yleisimmistä syistä alaselkäkipuun,  kuten kerrotaan Miguel Hernandez -yliopiston tekemässä tutkimuksessa. Tarkoitamme tällä kaikenlaista liikuntaa, joka rasittaa selkää äkillisesti.

Yksi esimerkki tästä voisi olla painonnosto, jos ihminen ei ole tottunut siihen, tai jos henkilö on hyväkuntoinen mutta liikahtaa äkillisesti sellaisella tavalla, joka vahingoittaa selän nivelsiteitä.

Liikunta ei kuitenkaan ole ainoa syy alaselkäkipuun. On tärkeää korostaa, että fyysisen ylirasituksen aiheuttama alaselkäkipu on yleistä työpaikoilla, kuten Autonomous Metropolitan University -yliopiston tekemä tutkimus pyrkii osoittamaan.

Mistä alaselkäkipu johtuu: välilevyvauriot

Välilevyt ovat eräänlaisia pehmusteita nikamien välillä; ne auttavat pehmentämään mahdollisia iskuja. Ne ovat muodostuneet rustokudoksesta ja ovat muiden kehonosien tavoin alttiita ikääntymiselle.

Tällä tarkoitamme sitä, että vanhetessamme nämä välilevyt yhä herkemmin repeävät. Revetessään niistä vapautuu kemiallisia aineita, jotka ärsyttävät hermoja aiheuttaen tulehdusta ja kipua.

Välilevyn pullistuma on toinen alaselkäkipuun ja iskiakseen liittyvä vaiva. Välilevypullistuma tarkoittaa sitä, että välilevyn sisäosa pullistuu ulos välilevyn ulkokuoren läpi. Kun näin tapahtuu, se painaa läpi kulkevia hermoja.

Välilevyrappeuma

Yllä mainitsimme, että iän myötä välilevyjen rustokudos alkaa kulua, mikä heikentää sen kykyä pehmittää iskuja. Kun näin käy, nikamat voivat hankautua toisiaan vasten aiheuttaen jäykkyyttä ja alaselkäkipua.

Ongelma tässä on se, että välilevyrappeuma voi pahentaa muita selkärangan sairauksia, kuten selkäydinkanavan ahtaumaa ja selkärangan nivelrikkoa.

Mistä alaselkäkipu johtuu: degeneratiivinen spondylolisteesi

Spondylolisteesi eli nikamansiirtymä on tila, jossa yksi nikama on poikkeavalla tavalla siirtynyt eteenpäin suhteessa alapuolella olevaan nikamaan. Aina kun nikamat liikkuvat, ne painavat hermoja, mikä aiheuttaa kipua ja liikuntakyvyttömyyttä.

Kuten Navarran yliopiston lääketieteen keskus kertoodegeneratiivinen spondylolisteesi ilmenee silloin, kun nikamia vakaana pitävä kudos hajoaa; kyseessä voivat olla joko nivelsiteet tai välilevyt.

Tämä ei kuitenkaan ole ainoa syy. Spondylolisteesi voi ilmaantua myös fyysisen trauman, kasvaimen tai jonkinlaisen synnynnäisen epämuodostuman seurauksena.

Selkäydinkanavan ahtauma eli spinaalistenoosi

Selkäydinkanavan ahtauma eli spinaalistenoosi on sairaus, jossa selkäydinkanava ahtautuu. Tämän kanavan kautta kulkee paljon ääreishermoja. Tämän kanavan ahtautuessa nämä hermot joutuvat puristuksiin ja tämän seurauksena vaurioituvat.

Suosituksia alaselkäkivun ehkäisemiseksi

Jotkut alaselkäkivun syistä ovat ehkäistävissä, vaikkakin osaan tekijöistä ei voida vaikuttaa. Joillakin yksinkertaisilla toimenpiteillä selkärangan terveyttä voidaan kuitenkin kohentaa.

Ensiksikin on tärkeää korostaa sitä, että liikunta on tässä mielessä yksi hyödyllisimmistä aktiviteeteista – erityisesti sellainen kohtuurasittava liikunta, joka auttaa vahvistamaan selän lihaksia. Rajuja liikkeitä tai liian raskaiden painojen nostelua tulisi kuitenkin välttää, sillä tämä voi vahingoittaa nivelsiteitä.

Myös istuma-asentoon painottuvan elämäntyylin välttäminen kannattaa, sillä näin vältetään samassa asennossa pysyminen liian pitkiä aikoja. Mitä alaselkäkivun ehkäisyyn työpaikalla tulee, asiantuntijat suosittelevat venyttelemään taukojen aikana ja välttämään kehon vääntämistä tai yliojentamista, erityisesti jos töissä joutuu käsittelemään painavia asioita.

Myös lihavuus on yksi sellainen tekijä, joka voi lisätä alaselkäkivun riskiä. Painon pudottaminen voi näin ollen vähentää selkärankaan kohdistuvaa painetta.

Alaselkäkipu johtuu joskus ylipainosta, mistä syystä painonhallinta on tärkeää
Painonhallinta on avainasia lihavuuden aiheuttaman alaselkäkivun ehkäisemisessä.

Käy lukemassa myös tämä artikkeli: Kärsitkö alaselkäkivusta? Kolme hyvää liikuntamuotoa

Jos kärsit alaselkäkivusta, ryhdy tuumasta toimeen

Alaselkäkipua voivat aiheuttaa monet eri asiat, ja tällainen kipu onkin melko yleistä. Jos kärsit kivusta alaselässä, pidä mielessäsi eräs asia: kannattaa aina kääntyä lääkärin puoleen.

Lääkärit eivät yleensä suosittele alaselkäkipuiselle pitkiä vuodelepoja; tehokkaampaa on pysyä liikkeessä, tekemättä mitään kuitenkaan väkisin (eli liikkuen kivun sallimissa rajoissa).

Jotkut ihmiset saavat jonkin verran helpotusta kipuun lämpö- tai kylmähauteilla kipeällä alueella. Lämmin vesi yleensä lievittää kipua, kun haudetta pidetään paikallaan jonkin aikaa, siinä missä kylmähauteet taas auttavat vähentämään tulehdusta vamma-alueella.

Yksi tärkeimpiä seikkoja muistaa on se, että valtaosassa tapauksia selkäkipu liittyy huonoon asentoon. Tässä mielessä huomion kiinnittäminen asentoon ja ryhdin parantaminen on hyvä lähtökohta.

Pyri siis pitämään selkä suorana työskennellessäsi, opiskellessasi ja jopa rentoutuessasi. Kun ponnistelet, esimerkiksi tartut esineeseen tai nostat sellaista, liikkeeseen kannattaa ottaa mukaan muutkin kehonosat, kuten jalat. Näin selkään ei kohdistu kuormituksen pahimpia haittavaikutuksia.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Espondilolistesis: Síntomas, diagnóstico y tratamiento. Clínica Universidad de Navarra. (n.d.). Retrieved October 22, 2020, from https://www.cun.es/enfermedades-tratamientos/enfermedades/espondilolistesis
  • Noriega-Elío, M., Barrón Soto, A., Sierra Martínez, O., Méndez Ramírez, I., Pulido Navarro, M., & Cruz Flores, C. (2005). The debate on lower back pain and its relationship to work: a retrospective study of workers on sick leave. Cadernos de Saúde Pública / Ministério Da Saúde, Fundação Oswaldo Cruz, Escola Nacional de Saúde Pública, 21(3), 887–897. https://doi.org/10.1590/s0102-311×2005000300023
  • Hernández, Gabriel A., and Juan D. Zamora Salas. “Ejercicio físico como tratamiento en el manejo de lumbalgia.” Revista de Salud Pública 19 (2017): 123-128.
  • Lumbalgia: Causas, diagnóstico y manejo. (n.d.). Retrieved October 22, 2020, from https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=51255
  • Ibarra, Javier Ernesto Matta, et al. “Relación entre lumbalgia y sobrepeso/obesidad: dos problemas de salud pública.” Revista Med 27.1 (2019): 53-60.
  • Delgado, J. G., Delgado, J. Á. G., Lara, G. V., Torres, J. del C. M., & Morales, I. P. (2014). Epidemiología del dolor de espalda bajo. Investigaciones Medicoquirúrgicas, 6(1), 112–125. Retrieved from http://www.revcimeq.sld.cu/index.php/imq/article/view/275
  • Ocaña Jiménez, Úrsula. “Lumbalgia ocupacional y discapacidad laboral.” Revista de fisioterapia 6.2 (2007).
  • Gil Huayanay, Delia, Vicente Benites Zapata, and Carlos Alberto Ramirez La Torre. “No toda hernia lumbar causa lumbalgia.” Horizonte Médico (Lima) 17.4 (2017): 58-62.
  • Vega, John Chancasanampa, and Anibal Diaz Lazo. “Patologías de columna lumbar diagnosticadas por radiografía convencional.” revista desafios 8 (2017): 21-26.
  • Pérez, Alberto Aceves. “Diagnóstico diferencial en la estenosis espinal lumbar.” Ortho-tips 14.1 (2019): 17-21.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.