Voidaanko trikomoniaasia hoitaa naisilla luonnonmukaisin keinoin?
Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Leonardo Biolatto
Jotkut miettivät, voidaanko trikomoniaasia hoitaa naisilla luonnonmukaisin keinoin. Koska kyseessä on monimutkainen sukupuoliteitse tarttuva infektio, moni etsii erilaisia ratkaisuja sen oireiden taltuttamiseksi ja vakavampien ongelmien ehkäisemiseksi.
On syytä huomata, että tautiin tarvitaan lääkehoitoa. Vaikka kotikonstit voivat lievittää oireita jossain määrin, sitä aiheuttavan loisen häätöön tarvitaan usein reseptilääkkeitä. Kerromme trikomoniaasista lisää alla.
Trikomoniaasin hoito naisilla
Trikomoniaasi on sukupuoliteitse tarttuva infektio (STI), jonka aiheuttaa Trichomonas vaginalis -loinen. Sen voivat saada sekä miehet että naiset, mutta naisilla se on yleisempi. Tartunta tapahtuu sukupuolielinten välityksellä joko emätin-, anaali- tai suuseksissä.
Yhdysvaltain tautienehkäisy- ja valvontakeskusten (CDC) arvioiden mukaan oireita esiintyy vain 30 %:ssa tapauksia. Naisilla niitä ovat yleensä emättimen paha haju, ärsytys, kutina ja kirvely virtsatessa. Lisäksi valkovuoto muuttuu yleensä kellertäväksi tai vihertäväksi.
Ilman pikaista hoitoa infektio aiheuttaa sukupuolielinten tulehduksen ja kasvattaa riskiä saada muita sukupuolitauteja. Raskaana olevien naisten kohdalla se voi johtaa erilaisiin komplikaatioihin, kuten vauvan alhaiseen syntymäpainoon tai ennenaikaiseen syntymään.
Tautia epäiltäessä on otettava yhteys lääkäriin diagnoosin varmistamiseksi. Se vahvistetaan yleensä fyysisellä tutkimuksella ja verikokeilla.
Hoidoksi suositellaan suun kautta otettavia lääkkeitä. Vaihtoehtoja ovat:
- Metronidatsoli
- Tinidatsoli
- Seknidatsoli
Lääkkeet voidaan ottaa yhtenä annoksena (mega-annoksena) tai pieninä, useille päiville jaettuina annoksina. Koko kuuri tulee syödä loppuun loisen hävittämiseksi kokonaan. Myös seksikumppanin tulee saada lääkitys uuden tartunnan ehkäisemiseksi.
Lue myös: Emättimen hiivatulehdusten ehkäisy: 5 tärkeää neuvoa
Voidaanko trikomoniaasia hoitaa naisilla luonnonmukaisin keinoin?
Trikomoniaasiin on jo pitkään jaettu lukuisia kotihoitoja, jotka lupaavat lievittää vaivaa naisilla. Toistaiseksi niiden turvallisuudesta ja tehosta ei kuitenkaan ole tieteellistä näyttöä. Ainoa tehokas hoito onkin lääkärin määräämien reseptilääkkeiden ottaminen.
Eräät luontaishoidot voivat kuitenkin toimia lisäapuna infektion aiheuttamien oireiden lievittämisessä. Ne eivät korvaa lääkehoitoa, mutta anekdoottiset todisteet viittaavat siihen, että ne voivat tuoda tilapäistä helpotusta kutinaan, kirvelyyn ja tulehdukseen. Katsotaanpa tarkemmin.
Granaattiomenamehu tai -uute
Kansanlääkinnässä granaattiomenamehu tai -uute on ollut yksi eniten käytetyistä lisäravinteista erilaisiin infektioihin, erityisesti naisten trikomoniaasiin. Sillä on antibioottisia, loisia tappavia ja tulehduksenvastaisia ominaisuuksia.
Journal of the Egyptian Society of Parasitology -lehdessä julkaistussa in vitro- ja in vivo -tutkimuksessa raportoidaan, että puhdistetulla granaattiomenauutteella on potentiaalia estää Trichomonas vaginalis -loisen kasvua. Nämä vaikutukset liittyvät sen runsaaseen polyfenolien, rasvahappojen, sterolien, terpenoidien ja aminohappojen pitoisuuteen.
Tämän vahvistamiseksi tarvitaan kuitenkin laajempia ja kattavampia tutkimuksia. Se on silti turvallinen ja ravitseva lääke useimmille ihmisille.
Suosituksena on juoda 2-3 lasillista granaattiomenamehua päivässä yhden viikon ajan.
Musta tee
Musta tee on yksi suosituimmista kotihoidoista trikomoniaasiin naisilla. Sitä arvostetaan sen korkean antioksidanttipitoisuuden ja tulehduksen vastaisten yhdisteiden ansiosta, jotka auttavat hillitsemään infektiota. Ja vaikka se ei olekaan parantava hoito, se on potentiaalinen oheishoito loisen kasvun pysäyttämiseen.
BMC Complementary Medicine and Therapies -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa mustan teen uute auttoi torjumaan metronidatsoli-resistenttejä Trichomonas vaginalis -kantoja. Ja mikä parasta, se ei vaikuttanut emättimen bakteerikannan tasapainoon.
Uutteen vaikutus selittyy suurelta osin sen aflaviinipitoisuudella, joka on antioksidanttivaikutteinen polyfenoli. Lisää tutkimuksia kuitenkin tarvitaan.
Valkosipuli
Valkosipulia on käytetty jo muinaisajoista asti apuna erilaisten infektioiden hoidossa. Sillä on erityisesti bakteereja, sieniä ja alkueläimiä tappavia ominaisuuksia. Eräässä vertailevassa tutkimuksessa todettiin, että se voi auttaa estämään Trichomonas vaginaliksen kasvua.
Tutkijat havaitsivat kaupan valkosipulipohjaisen tuotteen pysäyttävän kyseisen mikro-organismin liikkuvuuden. Tästä syystä sillä on terapeuttista potentiaalia trikomoniaasia vastaan. Näistä havainnoista huolimatta lisätutkimuksia tarvitaan kuitenkin vielä.
Yleensä valkosipulipohjaiset tuotteet ovat tabletteja tai pillereitä. Niitä otetaan tavallisesti 2-3 kertaa päivässä, 40 minuuttia ennen jokaista pääateriaa.
Trikomoniaasi naisilla: kotikonstit, joita ei suositella
Vaikka yllä olevat kotihoidot ovat yleensä hyvin siedettyjä ja turvallisia käyttää, joitakin kotikonsteja ei riskiensä vuoksi suositella. Ne on tärkeää mainita, sillä niiden käyttö voi johtaa komplikaatioihin tai epätoivottuihin sivuvaikutuksiin.
Emätinhuuhtelu
Tässä hoidossa veteen lisätään yleensä muitakin nesteitä tai aineita, kuten etikkaa, sinkkisulfaattia ja jotakin eteerisiä öljyjä. Vaikka se voikin joskus hetkellisesti rauhoittaa kutinaa ja kirvelyä, sen käyttö aiheuttaa myös huomattavia sivuvaikutuksia.
Epidemiologic Reviews -lehden tutkimuksessa kerrotaan, että emätinhuuhtelut on yhdistetty kohonneeseen sisäsynnytintulehduksen, bakteerivaginoosin, sukupuolitautien, kandidiaasin ja kohtuongelmien riskiin. Tästä syystä gynekologit eivät suosittele niitä.
Eläviä bakteeriviljelmiä sisältävä jogurtti
Vaikka eläviä bakteereja sisältävän jogurtin syönti saattaa hyödyttää terveyttä edistämällä bakteerikasvuston tasapainoa, sen käyttö emättimessä voi aiheuttaa ongelmia. Jotkut väittävät, että sen sisältämät probiootit auttavat tasapainottamaan emättimen bakteeriflooraa, mutta tästä ei ole todisteita.
Sitä vastoin on todettu, että jogurtin laittaminen emättimeen voi olla haitallista. Tämä ei johdu ainoastaan siitä, että se voi muuttaa emättimessä olevien bakteerien tasapainoa, vaan myös siitä, että se altistaa tulehduksille ja pahoille hajuille.
Lue lisää: Emättimen hiivatulehdusten ehkäisy: 5 tärkeää neuvoa
Mitä trikomoniaasin hoidosta naisten kohdalla tulisi muistaa?
Toistaiseksi ei ole riittävästi tieteellisiä todisteita siitä, että luontaishoidot torjuisivat tehokkaasti trikomoniaasia naisilla. Vaikka esimerkiksi granaattiomenauute, musta tee ja valkosipuli ovat osoittaneet lupaavia vaikutuksia, lisää näyttöä tarvitaan. Toistaiseksi niitä voidaan käyttää täydentävänä hoitona.
Tärkeintä on pitää mielessä, että mikään luonnollinen valmiste ei korvaa lääkehoitoa. Tämän infektion tehokas hoito ja komplikaatioiden ehkäisy edellyttää asianmukaista lääkeannosta. Jos epäilet itselläsi trikomoniaasia, ota yhteyttä gynekologiin mahdollisimman nopeasti.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Bouchemal K, Bories C, Loiseau PM. Strategies for Prevention and Treatment of Trichomonas vaginalis Infections. Clin Microbiol Rev. 2017 Jul;30(3):811-825. doi: 10.1128/CMR.00109-16. PMID: 28539504; PMCID: PMC5475227.
- Centers for Disease Control and Prevention. STD facts – trichomoniasis.
- Schumann JA, Plasner S. Trichomoniasis. [Updated 2022 Jun 21]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534826/
- El-Sherbini, Gehad & Ibrahim, Khadra & Sherbiny, Eman & abdel hady, Nevein & Morsy, Tosson. (2010). Efficacy of Punica granatum extract on in vitro and in vivo control of Trichomonas vaginalis. Journal of the Egyptian Society of Parasitology. 40. 229-44.
- Noritake SM, Liu J, Kanetake S, Levin CE, Tam C, Cheng LW, Land KM, Friedman M. Phytochemical-rich foods inhibit the growth of pathogenic trichomonads. BMC Complement Altern Med. 2017 Sep 13;17(1):461. doi: 10.1186/s12906-017-1967-x. PMID: 28903731; PMCID: PMC5598040.
- Ibrahim AN. Comparison of in vitro activity of metronidazole and garlic-based product (Tomex®) on Trichomonas vaginalis. Parasitol Res. 2013 May;112(5):2063-7. doi: 10.1007/s00436-013-3367-6. Epub 2013 Mar 2. PMID: 23455944.
- Martino JL, Vermund SH. Vaginal douching: evidence for risks or benefits to women’s health. Epidemiol Rev. 2002;24(2):109-24. doi: 10.1093/epirev/mxf004. PMID: 12762087; PMCID: PMC2567125.
- Mei Z, Li D. The role of probiotics in vaginal health. Front Cell Infect Microbiol. 2022 Jul 28;12:963868. doi: 10.3389/fcimb.2022.963868. PMID: 35967876; PMCID: PMC9366906.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.