Emättimen hiivatulehdusten ehkäisy: 5 tärkeää neuvoa

Emättimen hiivatulehdusten aiheuttajana on hiiva nimeltä Candida. Tätä mikro-organismia on naisen suolistossa ja emättimessä luonnollisestikin eikä se ole sinänsä haitallinen, paitsi jos sen määrä pääsee kasvamaan.
Emättimen hiivatulehdusten ehkäisy: 5 tärkeää neuvoa
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Nyt kerromme miten emättimen hiivatulehdusten ehkäisy onnistuu luonnollisin keinoin. Annamme viisi tärkeintä neuvoa, jotta voisit estää tätä epämukavaa, vaikkakin yleistä vaivaa.

Emättimen hiivatulehdusten oireet

Ärtynyt emättimen alue

Emättimen hiivatulehdusten oireet: ärtyminen.

Yksi yleisimmistä oireista, joita hiivatulehduksesta kärsivä nainen huomaa, on emättimen ärtyminen. Tämä on myös yksi häiritsevimmistä asioista, sillä emättimen ärtyminen aiheuttaa yleensä kipua sekä punoitusta ja kutinaa. Raapiminen ei kuitenkaan ole hyvä idea, sillä saatat näin saada aikaan alueella haavaumia, mikä tekee tilanteesta entistä pahemman.

Emättimen vuoto

Yksi merkki emättimen hiivatulehdusten kohdalla on pahanhajuinen, paksu ja valkoinen vuoto. Joissakin tapauksissa vuoto on itse asiassa oire toisen tyyppisestä tulehduksesta. Jos huomaat tätä oiretta, kannattaa käydä gynekologilla ja kertoa, että sinulla on epänormaalia vuotoa.

Polte virtsaamisen aikana

Alapäätä polttaa.

Emättimen tulehdustila saa aikaan polttavan tuntemuksen tällä alueella, ja se pahenee virtsaamisen aikana. Kyseinen oire on epämukava, kuten muutkin emättimen hiivatulehdusten oireet, ja sen voimakkuus riippuu tulehduksen vakavuudesta.

Emättimen yliherkkyys

Hiivatulehdukset aiheuttavat usein myös kipua yhdynnän aikana.

Oireiden vaihtelevuus

On syytä pitää mielessä, että emättimen hiivatulehdusten oireet vaihtelevat. Joillakin naisilla on vain kevyttä herkkyyttä, kun taas toisilla ilmenee erittäin voimakasta kipua. Joillakin naisilla on vain yhtä oiretta, kun joku toinen voi kärsiä kaikista mahdollisista oireista.

Suositukset emättimen hiivatulehdusten ehkäisemiseksi

1. Pidä hygieniasta hyvää huolta

Jalat ristissä.

Ensimmäinen tapa estää emättimen hiivatulehdusten syntyä on pitää alue puhtaana. Ole siksi hyvin tarkkana hygieniaa koskevien tapojesi kanssa, ja esimerkiksi vessassa käydessä tulisi aina pyyhkiä edestä taakse, jotta et saa aikaan mikrobien kulkeutumista peräaukosta emättimeen.

2. Ole erityisen varovainen kuukautisten aikana

Kolme neljästä naisesta on saanut hiivatulehduksen ainakin kerran aikuisiällä.

  • Hormonaaliset muutokset ja eräiden lääkkeiden käyttö kuukautisten aikana voivat vaikuttaa naisen vastustuskyvyn tehokkuuteen.
  • Vaihda siteitä ja tamponeja usein kuukautisten aikana, sillä tämä auttaa estämään emättimen hiivatulehdusten kehittymistä.

3. Vältä haitallisten tuotteiden käyttöä alueella

Puhtaat pyyhkeet ja saippua.

On olemassa erityisiä saippuoita sekä tuoksuvia, hajuja poistavia tuotteita, jotka on tarkoitettu emättimen alueelle. Näissä kemikaalituotteissa on kuitenkin yleisesti ottaen hapan pH-taso, ja niissä on myös muita ärsyttäviä tekijöitä, jotka vaikuttavat haitallisesti naisen emättimen bakteerien kasvustoon.

Siksi näiden tuotteiden käyttöä tulisi välttää, ja samoin on syytä jättää käyttämättä kylpyvaahtoja ja -öljyjä, jos haluat vähentää hiivatulehduksen riskiä.

4. Vaihda pyyhettä ja alusvaatteita riittävän usein

Märät pyyhkeet ovat ihanteellisia lisääntymispaikkoja mikro-organismeille ja hiivalle. Käytä siis aina puhdasta ja kuivaa pyyhettä, jotta voisit estää mahdollisimman hyvin emättimen hiivatulehdusten kehittymistä.

Lisäksi tulisi muistaa, että hyvin tiukat alusvaatteet, jotka on valmistettu keinotekoisista materiaaleista, voivat saada aikaan bakteerien liikaa kasvua ja sen tuloksena hiivatulehdusta. Valitse mieluummin puuvillaiset alushousut, sillä se auttaa ihoa ja limakalvoa “hengittämään”.

5. Antibioottien käyttö

Antibiootit ovat yksi emättimen hiivatulehdusten aiheuttajista.

Antibioottikuuri saattaa aiheuttaa bakteeritason epätasapainoa ja siten johtaa hiivatulehdukseen. Toisaalta antibioottikuuria saatetaan tarvita hiivatulehduksen voittamiseen. Jos olet altis hiivatulehduksille ja joudut antibioottikuurille, kerro asiasta lääkärillesi.

Jotkut sairaudet tai tilat tekevät naisen kehon alttiimmaksi hiivatulehduksille. Näitä ovat esimerkiksi diabetes ja raskaus. Diabetesta sairastavien naisten on vaikeampi pitää verensokeritasot normaaleina, mikä altistaa hiivatulehduksille. Raskauden aikana taas emättimen happamuus helpottaa sukupuolielinten alueen bakteerien leviämistä.

Noudata näitä helppoja neuvoja päivittäisessä elämässäsi, jotta voisit minimoida emättimen hiivatulehdusten riskiä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.