5 vinkkiä terveen talouden ylläpitämiseen ja taloudellisen stressin välttämiseen

Voit välttää taloudellista stressiä, saada mukavan budjetin ja elää ilman taloudellisia huolia oikeanlaisilla rahanhallintamenetelmillä.
5 vinkkiä terveen talouden ylläpitämiseen ja taloudellisen stressin välttämiseen

Viimeisin päivitys: 12 toukokuuta, 2023

Asumiskulujen, elintarvikkeiden ja kaikentyyppisten palvelujen hinnat nousevat jatkuvasti, ja siksi monet kotitaloudet ovat joutuneet taloudellisen stressin kynsiin ja alkaneet etsimään keinoja tulla toimeen. Tällä tilanteella voi olla vakavia vaikutuksia ihmisen mielenterveyteen, joten terveen talouden ylläpitäminen on avainasemassa, kun halutaan päästä elämässä eteenpäin.

Henkilökohtaisten ongelmien ja työtaakan lisäksi kodin huono talous on yksi nykyajan suurimmista stressitekijöistä. Ja koska on niin tavallista, että ihmiset tuntevat olevansa taloudellisten huolien hukuttamia, on hyvä ottaa huomioon joitakin toimenpiteitä, jotka voivat auttaa välttämään tällaisia tilanteita tai nousemaan niistä.

Suositukset taloudellisen stressin välttämiseksi

Se, että voit herätä joka aamu tietäen, että sinulla ja perheelläsi on kaikki mitä tarvitsette elääksenne terveinä ja mukavasti, ei ole itsestään selvää. Kun tulot ovat pienet ja rahaa on niukasti, sinun on osattava sijoittaa se viisaasti tai oltava selvillä siitä, milloin lainan ottaminen kannattaa, jotta vältät taloudellisen stressin ja sen kielteiset seuraukset.

Alla on muutamia vinkkejä terveen talouden ylläpitämiseksi.

Taloudellisen stressin välttäminen budjetin avulla.
Etukäteen tietyn rahasumman asettaminen sekalaisiin kuluihin auttaa olemaan tietoisempi tarpeettomista menoista.

1. Tee viikko- tai kuukausibudjetti

Ensimmäinen suositus henkilökohtaisen ja perheen talouden hoidon parantamiseksi on realistisen budjetin laatiminen. Tämä työkalu auttaa sinua hallitsemaan menojasi ja varmistamaan, että elät mahdollisuuksiesi rajoissa. Voit tehdä sen taulukkolaskentaohjelmalla, mobiilisovelluksella tai paperilla, ja sinun tarvitsee vain seurata tulojasi ja menojasi.

Kirjoita ensin ylös kuukausittaiset tulosi, mukaan lukien palkkatulot, yritystulot ja muut mahdolliset tulolähteet. Kirjoita sitten ylös kaikki kuukausittaiset tai viikottaiset menosi, kuten vuokra, palvelut, ruoka, kuljetus, viihde ja muut. Jos huomaat, että kulutat vähemmän kuin ansaitset, olet oikealla tiellä, mutta jos tilanne on päinvastainen, sinun on etsittävä keinoja nipistää sieltä, mistä pystyt.

2. Vältä liiallista velkaantumista

Federal Reserve Bank of San Franciscon julkaisussa, jossa keskityttiin taloudellisen stressin fyysisiin vaikutuksiin, todettiin, että kun ihmisillä on suuria velkoja, heidän kehonsa reagoi siihen vapauttamalla kortisolia ja adrenaliinia, jotka ovat tärkeimmät stressiin liittyvät hormonit. Kun tämä tilanne on jatkuva, näiden kemikaalien korkeat tasot voivat vaikuttaa kaikkeen muistista ja mielialasta aina verenpaineeseen ja sydämen sykkeeseen.

On huomattava, että velka voi olla hyödyllinen resurssi joissakin tilanteissa, esimerkiksi silloin, kun sillä rahoitetaan pitkäaikainen investointi, kuten talo tai koulutus. Se voi kuitenkin myös johtaa kestämättömään taloudelliseen taakkaan ja lisätä taloudellista stressiä. Tällaisen skenaarion välttämiseksi asiantuntijat suosittelevat, että velan lyhennykset eivät saisi ylittää 36 prosenttia kuukausittaisista bruttotuloista.

Kun asutte pariskuntana ja molemmilla on tuloja, voitte perustaa yhteisen säästötilin.

3. Yritä säästää rahaa terveen talouden puolesta

Juuri nipin napin selviytyminen rahallisesti on todellisuutta miljoonille ihmisille. Mutta kun sinulla on jonkin verran paremmat tulot ja tienaat enemmän kuin kulutat, hätärahaston perustaminen kuukausittaisista tuloistasi auttaa sinua kattamaan odottamattomat menot, kuten auton korjauksen tai lääkärilaskun, ilman että sinun tarvitsee turvautua ottamaan velkaa sitä varten.

Yksi parhaista tavoista säästää on asettaa tavoite ja tehdä säännöllisiä siirtoja säästötilille. Sinulla voi olla mielessäsi lyhyen aikavälin tavoite, kuten rahan kerääminen matkaa tai lahjaa varten, tai pidemmän tähtäimen tavoite, kuten säästäminen eläkettä tai taloa varten.

4. Älä unohda itsehoitoa jokapäiväisessä elämässäsi

Kun opitaan selviytymään taloudellisista ongelmista, itsehoito saattaa olla avainasemassa kun estetään ahdistusta ja stressiä pääsemästä valloilleen. PLOS ONE -tiedelehdessä julkaistun tuoreen tutkimuksen mukaan taloudellinen stressi on suoraan yhteydessä masennukseen erityisesti alemmissa sosioekonomisissa väestöryhmissä.

Edellä mainittujen seikkojen vuoksi ja matkan varrella sattuneista vastoinkäymisistä huolimatta on tärkeää pitää aina huolta itsestään. Varaa siis viikottain aikaa harrastuksiin, joista nautit ja jotka eivät liity raha-asioihin. Tämä auttaa sinua rentoutumaan ja tyhjentämään mielesi. Älä unohda syödä hyvin, nukkua riittävästi, harrastaa liikuntaa ja opetella rentoutumistekniikoita.

5. Hae tarvittaessa ammattiapua

Joskus voi olla vaikeaa hallita raha-asioita yksin, vaikka olisi hyvä budjetti ja vankka säästösuunnitelma. Tällaisissa tapauksissa ammattimainen neuvonta on erinomainen valinta, sillä se voi auttaa asettamaan taloudellisia tavoitteita, laatimaan säästösuunnitelman ja antamaan puolueettomia lausuntoja lainoista, sijoituksista ja verostrategioista.

Toisaalta, jos olet haavoittuvassa tilanteessa, todella kamppailet taloudellisen stressin kanssa ja tunnet sen vaikuttavan jokapäiväiseen elämääsi, harkitse puhumista mielenterveysalan ammattilaisen kanssa. Kun taloudelliset ongelmat ovat juurtuneet, niillä voi olla kielteinen vaikutus yleiseen hyvinvointiin, joten avun hakemisesta voi olla hyötyä.

Taistele taloudellista stressiä vastaan ja saa taloutesi kuntoon

Lyhyesti sanottuna taloudelliset ongelmat voivat vaikuttaa terveyteen ja hyvinvointiin, mutta on olemassa keinoja niiden torjumiseksi ja terveen talouden ylläpitämiseksi. Muista, että viime kädessä kyse on siitä, että tulot ja menot ovat oikeassa suhteessa, velat ovat hallinnassa ja taloudelliset päätökset ovat järkeviä. Pienellä vaivalla ja omistautumisella voit siis nauttia rauhallisemmasta ja stressittömämmästä talouselämästä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.