Miten opettaa lapsille vastuullista kulutusta

Vastuullinen kulutus opettaa lapsia huolehtimaan ympäristöstä, arvostamaan ihmisiä ja hallitsemaan impulssejaan. Lue täältä, miten siihen voi kannustaa.
Miten opettaa lapsille vastuullista kulutusta
Elena Sanz

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Elena Sanz.

Viimeisin päivitys: 17 huhtikuuta, 2023

Aikuisten on kannustettava lapsia vastuulliseen kulutukseen. On yhä yleisempää hukuttaa heidät lahjoihin, varsinkin juhlapäivinä, kuten syntymäpäivänä tai jouluna. Ja missä tahansa kaupassa tai supermarketissa voimme havaita pikkulasten kiukuttelevan saadakseen vanhempansa ostamaan heille päivän päähänpiston. Totuus on, ettemme voi syyttää heitä: elämme kulutusyhteiskunnassa.

On luonnollista, että lapset pyytävät ja haluavat vaatteita, leluja, pelejä ja vaikka mitä muuta. Vielä enemmän, jos otamme huomioon, että olemme kaikki alttiina jatkuvalle mainospommitukselle ja että heidän aivonsa, jotka ovat vielä epäkypsät, eivät kykene suodattamaan näitä ärsykkeitä ja hallitsemaan impulsseja.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että meidän pitäisi antaa heille kaikki, mitä he pyytävät, tai evätä heiltä haluja. Ihanteellisinta on löytää tasapaino ja opettaa heille vastuullista kulutusta. Näytämme sinulle, kuinka se tehdään.

Mitä on vastuullinen kulutus?

Vastuullinen kulutus on kulutusta, jota ei tehdä mielihaluista, vaan tietoisesti ja etukäteen harkiten. Toisin sanoen ennen tuotteen tai palvelun hankintaa harkitsemme sen sopivuutta tarpeen, laadun, toiminnan, eettisyyden ja muiden muuttujien suhteen.

Yleisesti ottaen vastuullinen kulutus liittyy seuraaviin alueisiin:

  • Henkilökohtainen: Hankitaan vain sellaisia tuotteita tai palveluita, jotka täyttävät tehtävän, joista on hyötyä tai jotka todella tarjoavat jotain arvokasta. Tämä välttää liiallisen ja impulsiivisen kulutuksen.
  • Eettinen: Liittyy arvoihin, jotka liikuttavat meitä, kun ostamme jotain tai jätämme ostamatta.
  • Ympäristö: Vastuullinen kulutus on sellaista, joka edistää ympäristöstä huolehtimista ja luonnonvarojen kestävyyttä.
  • Solidaarisuus: Se ottaa huomioon tuotteen valmistukseen tai palvelun tarjoamiseen osallistuvien työolot.

Miksi rohkaista vastuullista kulutusta lapsissa?

Vaikka se saattaa joskus tuntua aikuisten jutulta, vastuullista kulutusta tulee harjoitella lapsuudesta asti. Ei vain siksi, että lapset ovat tulevaisuuden sukupolvia ja heidän on jo pienestä pitäen opittava pitämään huolta planeetastaan ja lähimmäisistään, vaan myös siksi, että kulutus aiheuttaa suurta haittaa lapsille.

Jos lapset noudattavat kulutuskeskeistä elämäntapaa, heillä voi olla taipumus verrata itseään aina muihin, tuntea itsensä alemmaksi ja riittämättömäksi, antaa enemmän arvoa omistamiselle kuin olemiselle ja peittää tunteensa ostoksilla.

Heidän on myös hyvin vaikea oppia sietämään turhautumista ja hankkia sellaisia arvoja kuin ponnistelu ja kärsivällisyys. Kaikista näistä syistä on tärkeää kasvattaa vastuulliseen kuluttamiseen jo varhaisista vuosista lähtien.

Raivokohtauksia on odotettavissa, kun lapset eivät saa mitä he haluavat. Mutta vanhemmat ovat vastuussa lasten kouluttamisesta tässäkin suhteessa.

Kuinka opettaa lapsille vastuullista kulutusta?

Tässä on joitakin ideoita, jotka auttavat sinua saavuttamaan tämän tavoitteen.

1. Vähennä kaikenlaista turhaa kulutusta kotona

Valojen sammuttaminen huoneesta poistuttaessa, hanan sulkeminen hampaidenpesun ajaksi tai suihkussa käyminen kylvyn sijaan ovat yksinkertaisia tapoja, jotka lapset voivat oppia. Näillä rohkaistaan kodin resurssien vastuullista käyttöä.

2. Opeta kierrätystä

Lasten opettaminen kierrättämään on välttämätöntä. Tämä on tehtävä, jota tehdään myös kouluissa, mutta sitä pitäisi kannustaa ja vahvistaa kotonakin.

Jotta puuha olisi hauskempaa, voidaan suunnitella pelejä, joissa lasten on asetettava jokainen jäte ja kontti vastaavalle paikalleen ja siten he ansaitsevat pisteitä tai palkintoja.

3. Edistä restaurointia ja uudelleenkäyttöä

Uuden elämän antaminen vanhoille, hieman huonokuntoisille tai käyttämättömille esineille on myös hyvä opetus. Tätä varten voitte askarrella jotain vanhoista esineistä.

Se on hauskaa toimintaa. Lisäksi se juurruttaa resurssien uudelleenkäytön tärkeyden.

4. Askareiden antaminen on hyvä tapa juurruttaa lapsiin vastuullista kulutusta

On tärkeää opettaa lapsille rahan arvo ja hallinta. Tältä osin voit määrittää pienen viikko- tai kuukausitaskurahan, ja heidän on harkittava tarkkaan, kuinka he sen käyttävät. Tämä on tapa oppia sijoittamaan rahaa viisaasti ja tunnollisesti.

5. Totuta heidät ajattelemaan ennen ostamista

Aina kun lapsi haluaa ostaa tuotteen tai on ihastunut leluun, rohkaistaan häntä ajattelemaan asiaa. “Mihin haluat esineen, kuinka hyödyllinen se on, missä aiot sen säilyttää, milloin aiot käyttää sitä, onko sinulla jo jotain vastaavaa?”. Kaikki nämä kysymykset voivat auttaa lapsia tulemaan tietoisiksi eivätkä he silloin osta mielijohteesta.

Lapsille kannattaa opettaa vastuullista kulutusta ja säästämistä.
Lapset voivat jo pienestä pitäen oppia hallitsemaan rahaa ja perehtymään vastuulliseen kulutukseen.

6. Älä anna periksi lasten mielijohteille

Vanhempien tulee olla esimerkkinä ja oppaana vastuulliseen kulutukseen. Tätä varten on tärkeää, että he tietävät selkeästi arvot, joita he haluavat juurruttaa, ja pysyvät niissä lujasti.

On erittäin houkuttelevaa antaa periksi lapsen mielijohteille, kun hänellä on julkinen raivokohtaus, mutta jos olemme sitä mieltä, että ostos ei ole positiivinen tai tarpeellinen, on pysyttävä tiukkana ja asetettava rajat.

7. Erottele tunteet kulutuksesta

Lopuksi on tärkeää, että lapset osaavat erottaa tunteet kulutuksesta jo pienestä pitäen. Vanhempien tulee välttää ostosten tarjoamista palkkiona hyvästä käytöksestä tai lohdutuksena negatiivisista tunteista.

Meidän tulee myös välttää tekemästä sitä virhettä, että peitämme omaa syyllisyyden tuntoamme lahjoilla. Usein meistä saattaa tuntua, että emme omista tarpeeksi aikaa lapsillemme ja yritämme kompensoida tätä puutetta esineillä, mutta se ei ole positiivista eikä tervettä.

Vastuullinen kulutus opettaa lapset arvostamaan sitä, mitä heillä on

Lyhyesti sanottuna, emme vain halua lasten oppivan hallitsemaan kulutusimpulssejaan, vaan haluamme heidän myös oppivan, että elämän arvokkaimmat asiat ovat ilmaisia. Luonto ja kaikki sen olennot, heitä rakastavat ihmiset, arjen onnellisuus… Ne ovat aineettomia hyödykkeitä, joilla on mittaamaton arvo.

Opetetaan lapsia antamaan kaikelle sen ansaitsema merkitys. Älä anna heidän mitata arvoa tai hyvinvointia omaisuudella.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • de Sola, J., Rubio, G., & Rodríguez, F. (2013). La impulsividad:¿Antesala de las adicciones comportamentales?. Salud y drogas , 13 (2), 145-155.
  • Lozano, A., & Ostrosky, F. (2011). Desarrollo de las Funciones Ejecutivas y de la Corteza Prefrontal. Revista Neuropsicología, Neuropsiquiatría y Neurociencias11(1), 159-172.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.