Vinkkejä, miten opit syömään vähemmän

Jos et tunne oloasi kylläiseksi aterian lopussa ja sinulla on musertava halu syödä jotain makeaa, valitse tee tai pala hedelmää, kuten omena tai päärynä.
Vinkkejä, miten opit syömään vähemmän
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante.

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Useiden ihmisten paino nousee tai pysyy suurena, vaikka he söisivätkin terveellisesti. Mistä tämä johtuu? Usein he joko eivät huomaa ateriansa suuruutta tai eivät pysty asettamaan rajoja itselleen. Jos opimme syömään vähemmän ja lopettamaan syöminen kun olemme kylläisiä, voimme ylläpitää terveellistä painoa ja jopa pudottaa kiloja luonnollisemmalla tavalla.

Tässä artikkelissa annamme sinulle joitakin vinkkejä, jotka auttavat sinua syömään vähemmän, etkä syö yli kylläisyyden rajan, sekä kuinka välttää ylensyöntiä muista syistä (ahdistus, häiriö jne).

Opettele syömään pöydän ääressä

On olemassa joitakin yksinkertaisia vinkkejä, jotka auttavat meitä kontrolloimaan ruoan määrää:

 • Olisi paras nauttia useita aterioita päivän mittaan välttääksesi olemasta todella nälkäinen ateria-aikaan. Voit sisällyttää päivään aamiaisen, aamupäivän juoman tai smoothien, lounaan, välipalan ja päivällisen.
 • Istu aina alas ja syö hitaasti, sekä vältä syömästä samaan aikaan kun työskentelet.
 • Älä yritä tehdä monta asiaa samaan aikaan tai ylläpitää häiritsevää keskustelua aterian aikana, ja älä missään nimessä katso televisiota.
 • Jos olet vihainen tai surullinen, on parasta odottaa kunnes ne tunteet haihtuvat ennen kuin alat syömään.
 • Älä laita lautasellesi enempää kuin mitä haluat syödä, ja jos valmistat liian paljon ruokaa ja sinulle jää tähteitä, laita ne jääkaappiin ennen kuin istut alas syömään välttääksesi ylensyönnin houkutuksen.
 • Vältä pikkupurtavia aterioiden sijasta ja aseta etusijalle kokonaisten ruokalajien valmistaminen jotta on helpompi seurata mitä syöt.
opettele syömään ateria pöydän ääressä

Ruoka-aineet, joissa on runsaasti kuitua

Kuitua löytyy monista ruoka-aineista ja se antaa meille helposti täyden olon tunteen. Tämä auttaa meitä tuntemaan itsemme enemmän kylläiseksi vaikka syömme vähemmän ruokaa.

Meidän pitäisi keskittyä ylläpitämään tasapainoinen ruokavalio ja nämä tietyt elintarvikkeet kuuluvat päivittäiseen ruokalistaan:

 • Hedelmät tuoreet hedelmät kuten omenat, luumut, persikat, aprikoosit, melonit jne.
 • Vihannekset ja lehtivihannekset kuten kaali, punajuuri, lehtimangoldi, porkkana jne.
 • Kokojyvät kuten riisi, vehnä, kvinoa, hirssi jne.
 • Kypsät pavut
 • Pähkinät kuten hasselpähkinät ja saksanpähkinät
 • Kuivatut hedelmät kuten luumut ja rusinat
 • Sienet
 • Merilevä
kasviksia pannulla

Merilevä

Yläpuolella listattujen ruokien joukossa on merilevä, koska se on todella kylläiseksi tekevä ja terveellinen ruoka mutta se ei ole kovin hyvin tunnettu.

Merilevä sisältää ns. liimaliuosta joka imee vettä, ja tällä lisääntyneellä tilavuudella se tarjoaa kylläisemmän olon syönnin jälkeen. 

Suosittelemme erityisesti seuraavia merileviä:

Näitä voidaan lisätä keitto-, pata-, riisi- ja pasta-annoksiin tai käyttää luonnollisena ravintolisänä.

agar

Juo vettä ennen aterioita

Hyvä keino aloittaa syöminen pienemmällä ruokahalulla ja välttää ylensyömistä on juoda 1 – 2 lasillista vettä puoli tuntia ennen ateriaa. Suosittelemme aina juomaan vettä aterioiden välillä ja tässä tapauksessa nauti vähän vettä juuri ennen ateriaa, sillä se auttaa täytämään vatsan ja estää syömästä liian nopeasti tai syömästä liian paljon.

Pienen hedelmän syöminen ennen ateriaa on myös hyvä idea, koska kuitu- ja vesisisällöllä on samanlaisia täyttäviä vaikutuksia. Se on myös paljon helpommin sulava ja terveellisempi kuin perinteinen leipä tai leivonnaiset.

Tee aterian jälkeen

Yleensä valitsemme jälkiruuan silloin, kun meillä on vähän vähemmän itsekuria. Joskus olemme jo syöneet tarpeeksi ja tunnemme ehkä olevamme täynnä ruokaa, mutta haluamme silti jotain lisää. Joskus taas me himoitsemme jotakin makeaa tai lihottavaa tunteaksemme olomme kylläiseksi.

Joten jos tunnet että tarvitset vielä jotain varsinaisen aterian jälkeen, kokeile teetä tai vaikkapa kahvia avustamaan ruoansulatuksessa. Jos et itse asiassa ole syönyt tarpeeksi ollaksesi täynnä, syö omena tai päärynä – nämä hedelmät sopivat hyvin yhteen muiden ruokien kanssa, kuten seuraavanlaisissa resepteissä:

 • Omenasoppa ja rusinat
 • Paistetut omenat kanelin ja hunajan kanssa
 • Päärynät viinissä tai viinikastikkeessa
 • Päärynäcarpaccio paahdetuilla manteleilla

Toivomme että tästä artikkelista tulee olemaan sinulle hyötyä!


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.