Vinkkejä pastan keittämiseen

Pastan keittäminen on mukavaa puuhaa, joka onnistuu paremmin näitä kymmentä vinkkiä noudattamalla. Näin valmistat maailman parasta pastaa!
Vinkkejä pastan keittämiseen
Anna Vilarrasa

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Anna Vilarrasa.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Kukapa ei haluaisi oppia loistavia vinkkejä pastan keittämiseen? Mamma mia, lue eteenpäin niin opit!

Pasta on yksi monipuolisimpia tunnettuja raaka-aineita. Se on edullista, ja siitä on lukemattomasti erilaisia reseptejä. Puhumattakaan siitä, miten herkullista se on! Pastasta nauttivat yleensä yhtä lailla sekä lapset että aikuiset.

Mutta pieni varoituksen sana: se on niin yleinen ruokalaji monissa kodeissa, että sitä ei aina valmisteta oikeaoppisesti. Saatat huomaamattasi tehdä monenlaisia virheitä. Jopa kaikkein maineikkaimmat italialaiset kokit noudattavat näitä kymmenentä suositusta pastan keittämiseen.

Vinkkejä pastan keittämiseen

1. Aloita valitsemalla kastike

Vaikka tämä voi tuntua siltä kuin aloittaisit lopusta, kunnon pasta-ateria alkaa aina kastikkeesta.

Kuten tulet myöhemmin huomaamaan, on olemassa eräitä sopivia kastike- ja pastayhdistelmiä. Tästä syystä ennen kattilan laittamista liedelle on tärkeää valita kokattava resepti ja siihen sopiva pastatyyppi.

3. Keitä isossa, korkeassa kattilassa

Pastan keittämiseen tarvitaan iso kattila, jossa on korkeat reunat. Vaikka haluaisit tehdä vain yhden annoksen, sinun ei tarvitse käyttää keittiön pienintä kattilaa.

Pasta tarvitsee paljon vettä ja riittävästi tilaa liikkuakseen vapaasti, jotta se ei tartu kiinni.

3. Vain kaksi ainesta

Pastan keittämiseen tarvitaan vain kaksi ainesta kattilaan: vettä ja suolaa. Vaikuttaa vähäiseltä, mutta tämä riittää!

Vettä on siis oltava runsaasti. Yleissääntö on, että voit laskea yhden litran vettä 100 grammaa pastaa kohden – tämä vastaisi arvioitua annosta henkilöä kohden.

Lisäksi voit lisätä teelusikallisen suolaa noin 500 grammaan pastaa. Jos olet aikeissa valmistaa aterian, johon tulee hyvin suolaisia raaka-aineita, esimerkiksi sardiineja, amatriciana-kastiketta tai pecorino-juustoa, ole varovaisempi suolan määrän kanssa pastaa keittäessäsi.

Hyvän pasta-aterian valmistamiseksi kannattaa tietää vinkkejä pastan keittämiseen

Käy kurkkaamassa tämä resepti: Runsas kastike pastalle ilman juustoa tai kermaa

4. Ei öljyä eikä voita

Vaikka tämä saattaa tuntua toistolta, ei ole haitaksi painottaa tätä kohtaa, sillä se on yksi yleisimmistä virheistä. Pastan keitinveteen ei tarvitse lisätä öljyä eikä voita.

On yleinen uskomus, että tällä tavoin pasta ei tartu kiinni. Sen sijaan pastasta tulee vain liukasta, eikä se sekoitu kunnolla kastikkeen kanssa. Jos käytät riittävän isoa kattilaa ja runsaasti vettä, pasta ei tartu kiinni.

5. Vinkkejä pastan keittämiseen: keittoaika

Hyvän pasta-aterian tulee olla al dente: pehmeää ulkopuolelta ja hieman napakampaa keskeltä.

Kun olet laittanut pastan kattilaan, jätä se korkealle lämpötilalle, kunnes se alkaa kiehua. Sekoita kerran ja laske lämpötila keskilämmölle. Pastan on hyvä päästä liikkumaan kattilassa, mutta sen ei tarvitse ryöpsähdellä sieltä pois.

Suositeltu keittoaika lukee normaalisti pakkauksessa. Se on yleensä 8–12 minuuttia riippuen pastatyypistä ja sen paksuudesta. On tärkeää noudattaa sitä, koska muutoin pastasta tulee ylikypsää. Voisi sanoa, että al dente -piste on aina tuo pienempi aika (eli noin 8 minuuttia).

6. Vinkkejä pastan keittämiseen: siivilöi ja ota keitinvettä talteen

Kun pasta on kypsää, se kannattaa ottaa pois kattilasta pastakauhalla, jossa on reikä. Kaada se suoraan astiaan, jossa olet keittänyt tai lämmittänyt kastikkeen.

Voit myös valuttaa veden pois siivilän avulla ja laittaa sivuun vähän pastan keitinvettä. Sitä kannattaa lisätä hieman myöhemmin kastikkeeseen. Koska se sisältää osan pastan tärkkelyksestä, se tuo ateriaan kiiltoa ja paksuntaa kastiketta hieman.

Pastaa ei tarvitse huuhdella kylmällä vedellä – ei edes silloin, jos haluat valmistaa pastasalaatin. Kun se pidetään lämpimänä, siihen imeytyy kunnolla kastikkeen makua.

7. Kastike ennen pastaa

Vaikka olemme aloittaneet pastan keittämistä koskevilla suosituksilla, hyvä pasta-ateria alkaa aina kastikkeen valmistuksesta. Valitse tätä varten erittäin iso kasari, jonne kastike mahtuu hyvin ja jossa on lopuksi riittävästi tilaa myös pastalle.

Kaikki voidaan näin tarjoilla yhdessä – ei niin, että pasta on kulhossa tai lautasella ja kastike päällä aivan kuin höysteenä.

Pasta on suosittu ruokalaji

Käy lukemassa myös tämä artikkeli: 4 hyvää syytä syödä täysjyväpastaa

8. Vinkkejä pastan keittämiseen: päätä pastan valmistus kastikkeen kanssa

Kun pasta on kypsää, kaada se kastikkeen kanssa samaan kattilaan keskilämmölle tai matalalle lämmölle. Näin ruoanlaiton viimehetkillä kaikki ainekset ovat yhdessä ja ateria lämmitetään. Kaikki maut sulautuvat näin täydellisesti yhteen, ja kastike imeytyy pastaan.

Jos se on kuivaa, voit lisätä siihen vähä vähältä talteen ottamaasi keitinvettä.

9. Täydellinen yhdistelmä: jokaiselle pastalle oma kastike

Vaikka tämä voi tuntua uskomattomalta, kaikki kastikkeet eivät sovi minkä tahansa pastan kanssa. Tiesitkö, että Italiassa spagettia ei käytetä bolognesekastikkeen kanssa?

Tietyn tyyppiset pastat sopivat paremmin tietynlaisten kastikkeiden kanssa. Yleissääntönä voisi pitää seuraavaa:

  • Lyhyen pastan (esim. makaroni, kierremakaroni, rigatoni) kanssa on parempi käyttää koostumukseltaan paksuja kastikkeita, esimerkkinä juusto-, kasvis- tai bolognesekastikkeet. Koska niillä on omanlaisensa koveruus ja muoto, kastike imeytyy niihin erittäin hyvin.
  • Spagetille tai linguinelle (pitkille ja ohuille pastoille) paras kastike on ohut kastike, kuten tomaattikastike, pesto tai öljy ja valkosipuli. Pitkä ja leveä pasta puolestaan sopii hyvin esimerkiksi carbonaran kanssa, jolla on hieman paksumpi koostumus.

10. Loppusilaus: hyvä juusto

Kun pasta on jo lautasella, viimeistele annos raastamalla päälle hieman juustoa. Käytetyimmät juustot ovat kovat juustot, kuten parmesaani ja pecorino romano. Jos raastat juustoa pasta-aterian päälle juuri ennen syömistä, sen täydellinen tekstuuri ja maku säilyvät.

Nyt ei tarvitse enää kuin käydä pöytään ja maistaa tätä italialaisen keittiön herkkua!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Dickie J. Delizia!La historia épica de la comida italiana. Penguin Random House. Julio 2014.
  • McGee  H. La cocina y los alimentos. Ed. Debate. Año 2015.
  • Montanari M. Il cibo come cultura. Laterza & Figli. Año 2004.
  • Tee S. Pasta. Parragon Books. Año 2006.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.