Vinkkejä hiusharjan puhdistukseen

Hiusharjoissa voi pesiä bakteereja, jotka voivat olla haitaksi päänahan terveydelle. Tästä syystä haluamme jakaa vinkkejä hiusharjan puhdistukseen.
Vinkkejä hiusharjan puhdistukseen

Viimeisin päivitys: 06 helmikuuta, 2021

Hiusharjaan kertyy normaalisti käytön jälkeen hiuksia. Osa niistä katkeaa harjaamisen aikana tai irtoaa tehdäkseen tilaa uusille hiuksille. Joka tapauksessa harjaan kertyy muutakin kuin vain hiuksia, joten se on tärkeää puhdistaa säännöllisesti. Tällä kertaa jaamme vinkkejä hiusharjan puhdistukseen.

Harjan puhdistaminen ja desinfiointi torjuu tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa haitallisesti hiuksiin tai hiuspohjaan. Harjaan kertyy nimittäin pölyhiukkasia, öljyä käyttämistämme tuotteista (tai päänahan erittämää talia), bakteereja ja ympäristön saasteita.

Alla olevat vinkit helpottavat hiusharjan puhdistusta ja estävät likaa kertymästä siihen jokaisella käyttökerralla ja aiheuttamasta haittaa hiuksillesi.

Miksi hiusharja on tärkeää puhdistaa?

Kuten jo mainittiin, hiusharjoissa on likaa, bakteereja ja sieniä. Itse asiassa tutkimukset ovat osoittaneet, että hiuksissa, kulmakarvoissa ja parrassa asustaa useita erilaisia ympäristöstä tulleita mikro-organismeja.

Näin ollen hiusten peseminen ja hiusharjan puhdistaminen ovat oleellisia asioita, joilla estetään näiden mikro-organismien lisääntyminen. Ihanteellisesti molemmat tulisi tehdä yhtä aikaa, sillä puhtaiden hiusten harjaaminen likaisella harjalla vain palauttaa juuri pois pestyt bakteerit takaisin hiuksiin.

Harjaan kertyy joka kerta hiuksia ja likaa
Joka kerta kun harjaat hiuksesi, hiusharjaan kertyy hiuksia sekä mikro-organismeja ja rasva-aineita.

Kuinka usein hiusharja tulisi puhdistaa?

Amerikan ihotautiakatemian mukaan meiltä lähtee 50-100 hiusta päivittäin. Useimmat niistä kietoutuvat hiusharjoihin, eli voit laskea itse kuinka monta hiusta niihin kertyy viikossa tai kuukaudessa. Melko lailla, vai mitä?

Tästä syystä, vaikka hiusharjan puhdistamiseen ei olekaan mitään sääntöjä, suosittelemme tekemään puhdistuksen säännöllisesti. Se voidaan tehdä esimerkiksi seuraavassa aikataulussa:

 • Kerran viikossa, jos käytät hiuksissasi paljon tuotteita, erityisesti suihkeita tai hiuksiin jätettäviä käsittelyjä.
 • Joka toinen viikko, jos hiuksissasi ei yleensä ole mitään tuotteita tai käytät vain muutamia tuotteita, käsittelyjä tai öljyjä.

Kummassakin tapauksessa voit poistaa ylimääräiset harjaan kietoutuneet hiukset joka päivä.

Vinkkejä hiusharjan puhdistukseen

Hiusharjan tai -kamman puhdistus ja desinfiointi on erittäin helppoa, se ei vie pitkään, ja siinä voi käyttää luonnonmukaisia aineksia, kuten ruokasoodaa, joka ei muuta ihon pH-arvoaSe auttaa itse asiassa säätelemään tätä arvoa eikä vahingoita mitenkään harjaasi.

Katsotaan seuraavaksi vaihe vaiheelta, kuinka puhdistat hiusharjasi tehokkaasti.

1. Poista ylimääräiset hiukset

Jos et ole vielä säännöllisesti poistanut irtohiuksia harjastasi, tämä tulee tehdä ihan ensimmäiseksi. Harjasta ja hiusten määrästä riippuen tämä voi olla hankalaa tehdä pelkästään käsin, jolloin voit käyttää apuna jakauskampaa.

Voit myös käyttää jonkinlaista toista jäykkäpiikkistä kampaa, saksia tai muuta terävää esinettä. Tee tämä vaihe varoen, jotta et satuta itseäsi.

2. Liota harjaa poistaaksesi siitä lian

Vaikka jäljellä ei olisi näkyviä irtohiuksia, liota harjaa lämpimässä vedessä jossa on shampoota tai ruokasoodaa poistaaksesi mikro-organismit ja lian sellaisista paikoista, joihin et näe. Tämä tulisi tehdä seuraavalla tavalla:

 • Laita lämmintä vettä muoviastiaan.
 • Lisää sinne shampoota tai ruokasoodaa ja sekoita niin, että se liukenee hyvin veteen.
 • Tehokkaamman vaikutuksen saa käyttämällä shampoota ja ruokasoodaa yhdessä.
 • Jos harja on kokonaan muovia, upota se veteen täysin ja ravista sitä. Jätä se veteen viideksi minuutiksi.
 • Jos harjassa on jonkinlainen pehmike kahvassa tai muussa kohdassa, se ei saa joutua kosketuksiin valmistamasi liuoksen kanssa. Tässä tapauksessa upota harja ylösalaisin ja anna veden korkeuden yltää juuri harjasten liottamiseen.
 • Edellinen kohta pätee myös puisiin harjoihin.

3. Vinkkejä hiusharjan puhdistukseen: poista likatahrat hammasharjalla

Jos liotuksen ja ravistuksen aikana huomaat, että harjassa on edelleen kiinnittyneenä likatahroja, ne tulee poistaa hammasharjalla. Ota hiusharja pois liuoksesta, ravista siitä pois ylimääräinen vesi ja ala harjata harjaksia hammasharjalla.

Jos harjauksessa irtoaa paljon likaa, voit kastaa hiusharjan uudelleen lämpimässä vedessä sen poistamiseksi. Jatka tätä, kunnes olet tyytyväinen lopputulokseen.

4. Desinfioi hiusharja

Desinfiointi on ylimääräinen ja valinnainen vaihe. Tarvitset siihen vain kulhollisen lämmintä vettä ja etikkaa:

 • Sekoita 120 ml etikkaa yhtä suureen määrään lämmintä vettä.
 • Liota harjaa siinä 15-20 minuuttia.
 • Hiusharjan valmistusmateriaalista riippuen pidä mielessä ensimmäisen kohdan suositukset.
 • Jatka seuraavaan vaiheeseen.
Vinkkejä hiusharjan puhdistukseen: käytä ruokasoodaa.
Ruokasooda on ihanteellinen apu hiusharjan puhdistukseen.

5. Vinkkejä hiusharjan puhdistukseen: kuivaa hiusharja

Kun puhdistus on tehty, huuhtele hiusharja kylmällä tai lämpimällä vedellä. Ravista sitä ja laita se ylösalaisin kuivan liinan päälle. Anna sen kuivua, ja sinulla on lopulta täysin puhdas hiusharja!

Nauti puhtaasta hiusharjasta

Nyt osaat puhdistaa ja desinfioida hiusharjasi! Muista tehdä tämä vähintään kaksi kertaa kuukaudessa. Näin poistat siitä ne tekijät, jotka saattaisivat vahingoittaa hiuksiasi ja päänahkaasi.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Suojaa hiukset kloorin aiheuttamalta vahingolta
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Suojaa hiukset kloorin aiheuttamalta vahingolta

UIma-altaissa suositellaan yleensä käyttämään uimalakkia. Se estää vettä likaantumasta sekä suojaa hiuksia kloorin aiheuttamalta vahingolta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.