Logo image
Logo image

Ruokia maksan puhdistukseen

3 minuuttia
Pitkälle prosessoitu ruoka, jokapäiväinen stressi niin töissä kuin kotonakin, sekä saasteet ympäristössä aiheuttavat ongelmia maksan toiminnalle ja kuormittavat sitä. Jos maksa ylikuormittuu, se ei pysty toimimaan normaalisti ja myrkkyjä kertyy elimistöön kasvavalla nopeudella.
Ruokia maksan puhdistukseen
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Tässä artikkelissa otamme selvää siitä, miten ja milloin maksa tulisi puhdistaa, ja miten puhdistus auttaa maksan toimintaa. Esittelemme sinulle viisi maksan kannalta parasta ruoka-ainetta, joita sinun kannattaa syödä säännöllisesti maksan hyvinvoinnin takaamiseksi.

Maksan puhdistaminen kannattaa suorittaa vähintään kaksi kertaa vuodessa ja kaikkina muina aikoina tulisi keskittyä syömään sellaisia ruoka-aineita, jotka tukevat maksan normaalia toimintaa. Maksa tunnetusti puhdistaa elimistöä haitallisista aineista ja pitää kehon terveenä, eli sen sujuva ja esteetön toiminta on koko elimistölle välttämätöntä.

Parhaita ruokia maksan puhdistukseen

Valkosipuli

Valkosipulissa on suuria määriä allisiinia ja seleeniä. Allisiini on antibakteerinen ja lääkinnällinen aines. Seleeni puolestaan ylläpitää maksan normaalia toimintaa ja suojaa kehoa tulehduksilta. Syömällä valkosipulia saat kummatkin aineet käyttöösi ja parannat maksan toimintaa. Jo pienikin määrä valkosipulia stimuloi maksan entsyymien toimintaa ja edesauttaa myrkkyjen poistumista elimistöstä.

Greippi

Some figure

Hapokas greippi sisältää runsaasti C-vitamiinia ja antioksidantteja, jotka kohentavat maksan toimintaa ja sen kykyä eliminoida haitalliset kuona-aineet ja myrkyt.

Juomalla lasillisen tuoretta greippimehua päivittäin nostatat maksan puhdistavien entsyymien määrää. Greipin maku on hapokas, mutta makea, ja voit laimentaa sitä vedellä tai tuorepuristetulla appelsiinilla. Appelsiinin makeus lieventää greipin hapokasta makua, josta kaikki eivät niin välitä.

Greipin antioksidanttien avulla maksa pystyy hankkiutumaan eroon karsionogeenisistä eli syöpää aiheuttavista aineksista helpommin, ja se puhdistuu normaaliin tapaan. Antioksidantit taistelevat tehokkaasti tulehdusta aiheuttavia vapaita radikaaleja vastaan, joita tulee kudoksiin hengitysilman ja normaalin aineenvaihdunnan kautta.

Punajuuri ja porkkana

Nämä kaksi ruokapöydän suosikkia sisältävät runsaasti flavonoideja ja beetakaroteenia, jotka auttavat maksan toimintaa. Sinun kannattaa lisätä kumpikin näistä päivittäiseen ruokavalioosi, sillä ne tukevat maksan puhdistusta ja myrkkyjen poistumista.

Vihreä tee

Some figure

 

Vihreän teen voima on tunnettu jo vuosisatoja, etenkin aasialaisten kulttuurien keskuudessa. Vihreä tee on virkistävä ja herkullinen juoma, jonka voi nauttia kylmänä tai kuumana. Vihreällä teellä on suotuisa vaikutus maksan toimintaan ja terveyteen. Juo vihreää teetä päivittäin, ei pelkästään maksan toiminnan takia, vaan koko kehon hyvinvoinnin parantamiseksi.

Vihreät kasvikset

Kaikki vihreät kasvikset ovat hyväksi terveydelle ja eritoten maksalle. Kasvikset tekee vihreäksi lehtivihreä, jonka tiedetään olevan todellinen supervoima elimistön terveenä pitämisessä. Vihreät kasvikset eliminoivat myrkkyjä, puhdistavat ja imeyttävät itseensä elimistön myrkyt poistaen ne ulosteen ja virtsan mukana.

Syö paljon pinaattia, salaattia ja muita vihreitä kasviksia joko raakana salaatissa, uunissa paistettuna, pannulla kevyesti kuullotettuna tai kasviskeitoissa.  

Avokado

Some figure

Avokadon säännöllinen syöminen pitää maksan terveenä, sillä se sisältää paljon hyvälaatuisia ravintoaineita ja auttaa kehoa tuottamaan glutationi-nimistä ainetta, joka on yksi tärkeimmistä apureista maksan puhdistusprosessissa. Avokadot maistuvat usein sinällään salaateissa tai lisukkeena, leivän päällä viipaloituna, guacamolessa ja jopa kevyesti paistettuina. Avokadossa on paljon hyviä rasvahappoja, jotka ylläpitävät koko kehon toimintaa.

Omenat

Tavalliset omenat sisältävät pektiiniä, joka eliminoi tehokkaasti suolistossa sijaitsevia myrkkyjä. Omenoissa on myös muita koko elimistöä ja erityisesti maksaa puhdistavia aineksia.

Täysjyvät

Some figure

Täysjyvätuotteet, kuten tumma riisi ja täysjyväviljat, ovat tärkeä osa tasapainoista ja terveellistä ruokavaliota. Täysjyvät vaikuttavat positiivisesti ruuansulatuksen ja suoliston toimintaan, estävät tukosten syntymistä maksassa ja sulattavat ylimääräistä rasvaa kudoksissa ympäri kehoa.

Kukkakaali ja parsakaali

Nämä kaksi herkullista kasvista tukevat luonnollisten entsyymien tuotantoa maksassa ja estävät karsinogeenisten eli syöpää aiheuttavien ainesten syntymistä. Kukkakaalissa ja parsakaalissa on glukosinolaatti -nimistä ainetta, joka on yksi sokerin ainesosista, ja se vähentää tietynlaisten syöpien kehittymistä. Suosittelemme kukkakaalin ja parsakaalin nauttimista joka viikko.

Sitruuna ja lime

Some figure

Sitrushedelmissä on tunnetusti suuret määrät C-vitamiinia, etenkin raikkaan makeassa limessä ja hapokkaassa sitruunassa. Kummankin mehu sopii maksan toimintojen tehostamiseen.

Suosittelemme puristamaan mehun sitruunasta ja limestä tuoreeltaan ja nauttimaan sen heti herättyä tyhjään mahaan. Sitruunan mehu sinällään on vaikea juoda, mutta sitä voi lisätä esimerkiksi appelsiinimehun sekaan tai laimentaa jollain muulla mehulla. Sitä voi myös lisätä raikkaaseen smoothieen, samoin limeä.

Kaali

Syö kaalia säännöllisesti, sillä se stimuloi maksan puhdistumista ja tukee sen normaaleja toimintoja.

Muistathan…

Kasvisten ja hedelmien määrän ruokavaliossa tulisi aina olla suuri, sillä ne ovat terveydelle todella hyödyllisiä. Niiden ainesosat tukevat elinten toimintaa ja pitävät sinut terveenä. Syömällä terveellisesti puhdistat kehoa haitallisista aineista kuin huomaamatta.

Pidäthän mielessä, että maksa on yksi tärkeimmistä elimistä, ja sen kunnosta tulisi pitää huolta. Aina maksan oireilua ei huomaa, eikä maksaansa paljoa tule ajateltua, mutta sen hyvinvointi vaikuttaa kaikkialla kehossa.

Vältä liiallista alkoholinkäyttöä, sillä se on yksi maksan suurimmista vihollisista ja voi johtaa pahimmillaan maksan vaurioitumiseen tai maksakirroosiin. Lasillinen viiniä tai saunaolut silloin tällöin on turvallinen tapa nauttia alkoholia, mutta muista pitää alkoholimäärät alhaisena.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ishihara T, Yoshida M, Arita M. Omega-3 fatty acid-derived mediators that control inflammation and tissue homeostasis. Int Immunol. 2019 Aug 23;31(9):559-567. doi: 10.1093/intimm/dxz001. PMID: 30772915.
  • Zhou J, Ho CT, Long P, Meng Q, Zhang L, Wan X. Preventive Efficiency of Green Tea and Its Components on Nonalcoholic Fatty Liver Disease. J Agric Food Chem. 2019 May 15;67(19):5306-5317. doi: 10.1021/acs.jafc.8b05032. Epub 2019 Apr 1. PMID: 30892882.
  • Zhou J, Ho CT, Long P, Meng Q, Zhang L, Wan X. Preventive Efficiency of Green Tea and Its Components on Nonalcoholic Fatty Liver Disease. J Agric Food Chem. 2019 May 15;67(19):5306-5317. doi: 10.1021/acs.jafc.8b05032. Epub 2019 Apr 1. PMID: 30892882.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.