Viisi ruokaa maksan puhdistukseen

Pitkälle prosessoitu ruoka, jokapäiväinen stressi niin töissä kuin kotonakin, ja saasteet ympäristössä aiheuttavat kaikki ongelmia maksan toiminnalle ja kuormittavat sitä. Jos maksa ylikuormittuu, se ei pysty toimimaan normaalisti ja myrkkyjä kertyy elimistöön kasvavalla nopeudella. Tässä artikkelissa otamme selvää siitä, miten ja milloin maksa tulisi puhdistaa, ja miten puhdistus auttaa maksan toimintaa. Esittelemme sinulle viisi maksan kannalta parasta ruoka-ainetta, joita sinun kannattaa syödä säännöllisesti maksan hyvinvoinnin takaamiseksi.

Maksan puhdistaminen kannattaa suorittaa vähintään kaksi kertaa vuodessa ja kaikkina muina aikoina tulisi keskittyä syömään sellaisia ruoka-aineita, jotka tukevat maksan normaalia toimintaa. Maksa tunnetusti puhdistaa elimistöä haitallisista aineista ja pitää kehon terveenä, eli sen sujuva ja esteetön toiminta on koko elimistölle välttämätöntä.

Valkosipuli

Valkosipulissa on suuria määriä allisiinia ja seleeniä. Allisiini on antibakteerinen ja lääkinnällinen aines. vihreä-tee

 

Vihreän teen voima on tunnettu jo vuosisatoja, etenkin aasialaisten kulttuurien keskuudessa. Vihreä tee on virkistävä ja herkullinen juoma, jonka voi nauttia kylmänä tai kuumana. Vihreällä teellä on suotuisa vaikutus maksan toimintaan ja terveyteen. Juo vihreää teetä päivittäin, ei pelkästään maksan toiminnan takia, vaan koko kehon hyvinvoinnin parantamiseksi.

Vihreät kasvikset

Kaikki vihreät kasvikset ovat hyväksi terveydelle ja eritoten maksalle. Kasvikset tekee vihreäksi lehtivihreä, jonka tiedetään olevan todellinen supervoima elimistön terveenä pitämisessä. Vihreät kasvikset eliminoivat myrkkyjä, puhdistavat ja imeyttävät itseensä elimistön myrkyt poistaen ne ulosteen ja virtsan mukana.

Syö paljon pinaattia, salaattia ja muita vihreitä kasviksia joko raakana salaatissa, uunissa paistettuna, pannulla kevyesti kuullotettuna tai kasviskeitoissa.  

Avokado

täysjyväriisi

Täysjyvätuotteet, kuten tumma riisi ja täysjyväviljat, ovat tärkeä osa tasapainoista ja terveellistä ruokavaliota. Täysjyvät vaikuttavat positiivisesti ruuansulatuksen ja suoliston toimintaan, estävät tukosten syntymistä maksassa ja sulattavat ylimääräistä rasvaa kudoksissa ympäri kehoa.

Kukkakaali ja parsakaali

Nämä kaksi herkullista kasvista tukevat luonnollisten entsyymien tuotantoa maksassa ja estävät karsinogeenisten eli syöpää aiheuttavien ainesten syntymistä. Kukkakaalissa ja parsakaalissa on sitruuna

Sitrushedelmissä on tunnetusti suuret määrät C-vitamiinia, etenkin raikkaan makeassa limessä ja hapokkaassa sitruunassa. Kummankin mehu sopii maksan toimintojen tehostamiseen.

Suosittelemme puristamaan mehun sitruunasta ja limestä tuoreeltaan ja nauttimaan sen heti herättyä tyhjään mahaan. Sitruunan mehu sinällään on vaikea juoda, mutta sitä voi lisätä esimerkiksi appelsiinimehun sekaan tai laimentaa jollain muulla mehulla. Sitä voi myös lisätä raikkaaseen smoothieen, samoin limeä.

Kaali

Syö kaalia säännöllisesti, sillä se stimuloi maksan puhdistumista ja tukee sen normaaleja toimintoja.

Muistathan…

Kasvisten ja hedelmien määrän ruokavaliossa tulisi aina olla suuri, sillä ne ovat terveydelle todella hyödyllisiä. Niiden ainesosat tukevat elinten toimintaa ja pitävät sinut terveenä. Syömällä terveellisesti puhdistat kehoa haitallisista aineista kuin huomaamatta.

Pidäthän mielessä, että maksa on yksi tärkeimmistä elimistä, ja sen kunnosta tulisi pitää huolta. Aina maksan oireilua ei huomaa, eikä maksaansa paljoa tule ajateltua, mutta sen hyvinvointi vaikuttaa kaikkialla kehossa.

Vältä liiallista alkoholinkäyttöä, sillä se on yksi maksan suurimmista vihollisista ja voi johtaa pahimmillaan maksan vaurioitumiseen tai maksakirroosiin. Lasillinen viiniä tai saunaolut silloin tällöin on turvallinen tapa nauttia alkoholia, mutta muista pitää alkoholimäärät alhaisena.