Viisi lihottavaa dieettiruokaa ja -juomaa

Monet laihdutukseen liittyvät vinkit, konstit ja reseptit eivät aina toimi. On olemassa joitakin dieettiruokia ja -juomia, jotka voivat todellisuudessa lihottaa.
Viisi lihottavaa dieettiruokaa ja -juomaa
Eliana Delgado Villanueva

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Eliana Delgado Villanueva.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Ihmiset kokeilevat jatkuvasti erilaisia dieettejä, ja laihdutukseen ja painonhallintaan liittyen onkin olemassa paljon erilaisia kikkoja, vinkkejä ja reseptejä. Ne eivät kuitenkaan aina toimi. Jotkut dieettiruoat voivat todellisuudessa lihottaa. Tässä artikkelissa jaamme viisi lihottavaa dieettiruokaa tai -juomaa.

Yleissääntönä laihduttajan tulisi välttää muun muassa keksejä, karkkia, rasvaa ja suklaata. Näiden tuotteiden päivittäinen syöminen johtaa lihomiseen. Mutta on olemassa myös muun tyyppisiä ruokia, joita pidetään terveellisinä ja hyvinä laihduttajille, mutta jotka todellisuudessa voivat saada painon nousemaan.

Alla on listattu viisi lihottavaa dieettiruokaa tai -juomaa.

Terveelliset laihdutusruokavaliot

Mitä painonpudotukseen tulee, ensimmäiseksi ruokavaliosta tulisi poistaa epäterveellinen ja liiallinen rasva, jälkiruoat, limpparit ja makeiset. Näiden sijaan tulisi valita terveellisiä elintarvikkeita.

Monet terveellisinä pitämämme ruoat eivät kuitenkaan todellisuudessa ole sitä, sillä niiden aiheuttama haitta vastaa lähes jauhojen ja sokerin vaikutusta.

Ravitsemusasiantuntija ja kokki Amelia Winslow kertoo, että jotkut laihduttajan liittolaisena pidetyt tuotteet ovat itse asiassa kaikkea muuta. Ne ovat ruokia, jotka voivat saada painon nousemaan.

Viisi lihottavaa dieettiruokaa tai -juomaa

1. Dieettijuomat

Monet dieettijuomat voivat todellisuudessa lihottaa

Tutkijat uskovat, että kun syömme tai juomme jotain makeaa, kehomme odottavat saavansa kaloreita. Mutta kun juomat eivät sisälläkään kaloreita, elimistö reagoi hidastamalla aineenvaihduntaa, mikä sitten laskee insuliinitasoa ja saa lihomaan.

Mitä tällaisten juomien sijaan tulisi juoda?

Suositeltavin juoma on vesi. Voit koittaa myös sokeritonta jääteetä, sitruunavettä tai erilaisia haudukkeita.

Käy tutustumassa myös tähän artikkeliin: Auttaako vihreä tee pudottamaan painoa?

2. Vähärasvaiset dieettiruoat

Kun ihmiset ostavat vähärasvaisia tuotteita, he yleensä syövät 30 % enemmän kyseistä ruokaa. Tästä ei ole hyötyä, koska ihminen päätyy lopulta syömään enemmän.

On tärkeää tarkkailla annoskokoja myös terveellisen ruoan kohdalla ja pysytellä erossa vähärasvaisista tuotteista. Tärkeintä ovat annoskoot.

3. Maustetut jogurtit

Maustetut jogurtit ovat lihottavaa dieettiruokaa

Moni pitää jogurttia hyvänä tuotteena ruoansulatukselle, koska se sisältää terveellisiä bakteereja. Vaikka tämä onkin totta, paras vaihtoehto on vain ja ainoastaan luonnonjogurtti, eli sellainen joka ei sisällä lisättyä sokeria eikä sitä ole maustettu millään muullakaan.

Maustetut jogurtit on tavallisesti makeutettu liialla sokerilla ja maissisiirapilla. Hyvä vaihtoehto on lisätä itse maustamattomaan jogurttiin tuoretta hedelmää makeutta antamaan.

4. Pakatut hedelmät

Valmistajat tietävät hedelmiä pakatessaan, että ne eivät säily pitkään hyvänä kauppojen hyllyillä. Säilyvyyden ja myös maun vuoksi niihin usein lisätäänkin runsaasti fruktoosia sisältävää maissisiirappia.

Tuoreet sesonkihedelmät ovat aina paras vaihtoehto.

5. Urheilujuomat

Urheilujuomat on tarkoitettu liikkujille

Huippu-urheilijat juovat tällaisia juomia, mistä syystä ihmiset pitävät niitä terveellisinä. Tällaiset juomat ovat kuitenkin käytännössä katsoen pelkkää sokerivettä, mikä vain lisää nautittujen kaloreiden määrää.

Näitä juomia suositellaan ainoastaan treenaaville ihmisille, koska ne korvaavat liikunnan aikana huvenneet sokerit. Muussa yhteydessä niitä ei suositella juotavan.

Tässä oli viisi selkeää esimerkkiä lihottavasta dieettiruoasta. Jotta saavuttaisit painonpudotustavoitteesi, annamme seuraavaksi joitakin perusvinkkejä laihduttajan ruokavaliota koskien.

Vinkkejä laihduttajan ruokavalioon

  • Yksittäisiä, ihmeparantavia “rasvanpolttajia” ei ole olemassa. Kaikki tuotteet, ruoat ja lisäravinteet vain täydentävät vähäkalorista ruokavaliota. Toisin sanoen ne eivät pysty ihmeisiin yksin; ne tehoavat vain, kunhan ruokavalio on kokonaisuudessaan hyvin suunniteltu omiin tarpeisiin.
  • Syö myös hiilihydraatteja. Hiilihydraatit ovat keholle tärkeitä ravintoaineita, jopa dieetillä ollessa. Paras hiilihydraattien lähde on täysjyvä, josta saa enemmän kuitua ja ravintoaineita.
  • Entä rasva? Kyllä, kunhan se on korkealaatuista. Rasva on välttämätön ravintoaine, kohtuudella. Kokeile hyvänlaatuista oliiviöljyä salaatinkastikkeena ja aterioiden valmistuksessa. Dieetillä oleminen ei vaadi mausta tinkimistä. Oliiviöljystä saa myös Omega-3:a ja Omega-6:ta, sekä A-, D- ja E-vitamiineja.
  • Iltapala ei ole vihollinen. Aivan kuten päivä tulisi aloittaa tukevasti aamiaisella, se olisi hyvä myös lopettaa ateriaan. Iltaruoka on tärkeä, sillä unen aikana keho joutuu olemaan keskimäärin kahdeksan tuntia ravinnotta. Myös nukkuessa tarvitaan riittävästi energiaa kehon toimintoihin.

Yhteenveto

Muista, että laihduttamisessa ei ole kyse vain kaloreiden vähentämisestä, vaan on tärkeää myös polttaa syödyt kalorit. Tämä ei vaadi kuntosalilla rehkimistä tai ammattimaista treenaamista. Ala esimerkiksi käydä kävelemässä, valitse portaat hissin sijaan, patikoi luonnossa tai käyskentele rannalla.

On selvä, että sohvalla istuminen ei ainakaan auta painonpudotuksessa. Kehomme on luotu liikkumaan, ja liikuntaa harrastamalla saat syödä hieman enemmän dieetilläkin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.