Viisi hyvää syytä syödä kauraa

Tässä artikkelissa kerromme miksi kauraa kannattaa syödä ja mitä mahtavia terveyshyötyjä se tarjoaa. Kauran lisääminen ruokavalioon on helppoa, sillä se on erittäin monipuolinen ruoka. Jatka lukemista!
Viisi hyvää syytä syödä kauraa
Eliana Delgado Villanueva

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Eliana Delgado Villanueva.

Viimeisin päivitys: 27 elokuuta, 2022

Kaura tarjoaa monia hyötyjä terveydelle. Yhä useammat ihmiset ovat ymmärtäneet, että kyseessä on terveellisempi ja jopa halvempi vaihtoehto kuin kaupan murot. Sen kulutus on siis kasvussa. Tämä on mahtava uutinen, sillä on erittäin terveellistä syödä kauraa. Tieto on myös valtaa; monet ihmiset eivät tiedä kuinka paljon heidän ruokavalionsa vaikuttaa heidän hyvinvointiinsa!

Yksi parhaista asioista kaurassa on se, että voit käyttää sitä kaikenlaisissa ruoissa, sillä sen mieto maku sekoittuu hyvin useimpien ainesten kanssa. Sitä syödään tavallisimmin aamiaiseksi. Voit kuitenkin myös valmistaa kaurasta välipaloja nautittavaksi aterioiden välillä.

Tässä artikkelissa kerrommekin sinulle enemmän kauran monista hyödyistä päivittäisessä ruokavaliossa. Annamme sinulle myös vinkkejä siihen, kuinka voit lisätä kauraa päivittäisiin aterioihin.

Kauran hyödyt

Kaura on melko monipuolinen ja todella terveellinen ruoka. Se on ihanteellinen pääainesosa tai muiden ainesosien täydentäjä missä vain reseptissä. Hyödyt suuresti sen ravinto-ominaisuuksista ja se tuo sinulle erilaisen säväyksen ruokiin.

Kaura on täynnä kuitua ja monimutkaisia hiilihydraatteja, jotka muiden hyötyjen lisäksi parantavat glukoosin imeytymistä ja niillä on myös täyttävä vaikutus.

Se koostuu lähinnä monimutkaisista hiilihydraateista, jotka ovat hyviä energianlähteitä. Tämä energia on paljon progressiivisempaa ja kestää pidempään kuin yksinkertaisten hiilihydraattien tuoma energia. Sen lisäksi kaura on myös täynnä terveellisiä rasvoja ja proteiinia.

Kaurassa on myös paljon kuitua (9 g/100 g), joka voi yhdessä muiden ravintoaineiden kanssa auttaa estämään ruoansulatusjärjestelmän vaihteluja, kuten ummetusta, diabetesta ja jopa liikalihavuutta. Se on myös hyvä apu kolesteroliin.

Viisi syytä syödä kauraa

Voit syödä kauraa maidon kanssa.

1. Kaura auttaa hallitsemaan kolesterolia

Beetaglukaanin fysikaalis-kemiallisten ominaisuuksien johdosta ravitsemusasiantuntijat uskovat, että kaura voi osallistua veren kolesterolitason laskemiseen sekä auttaa hallitsemaan postprandiaalista plasmaglukoosia ja insuliinivastetta.

Lukuisat tutkimukset osoittavat, että nauttimalla säännöllisesti 3 g beetaglukaania päivässä, voidaan vähentää sepelvaltimotaudin riskiä. Tämä tulee kuitenkin tehdä aina osana ruokavaliota, jossa on vähän tyydyttyneitä rasvoja ja kolesterolia.

2. Kaurassa on antioksidantteja

Kaurassa on poikkeuksellisia polyfenoleita, jotka tunnetaan avenantramideina. Näiden antioksidanttien ansiosta voit solujen hapettumisen estämisen lisäksi säädellä verenpainetta ja antaa verisuonten laajentua tulehduksen vastaisen vaikutuksen saamiseksi.

3. Se on hyväksi hermoston ja luuston terveydelle

osteoporoosi

Sisältämiensä vitamiinien ja mineraalien, kuten kalsiumin, ansiosta kauran kulutus liittyy suoraan pienempään osteoporoosin esiintyvyyteen.

Koska kaurassa on paljon B-monivitamiineja, auttaa se kehittämään, ylläpitämään ja tasapainottamaan hermoston toimintaa.

Mitä tulee luustoon, kaurassa on suuri määrä kalsiumia, joka auttaa estämään demineralisoitumista. Se siis auttaa ehkäisemään osteoporoosia.

4. Kaura auttaa sairauksien ehkäisemisessä

Kauran nauttiminen ehkäisee kilpirauhasen vajaatoimintaa, sillä se sisältää jodia, kilpirauhasta normalisoivaa mineraalia. Kauran yskänlääkemäiset ja limakalvoja parantavat ominaisuudet auttavat myös hoitamaan yskää ja keuhkoputkentulehdusta.

Jotkut tutkimukset jopa osoittavat, että jos lapsi alkaa syödä kauraa jo varhaisessa iässä, voi se vähentää astman riskiä.

5. Kaura säätelee sokeritasoa

Kuten totesimme yllä, kaura sisältää beetaglukaania ja se on vesiliukoista. Se siis muodostaa geelin ruoansulatuksen aikana, mikä hidastaa ruoansulatusta sekä sokereiden kulkua veressä. Näin kaura auttaa alentamaan verensokeria parantamalla insuliinivastetta.

Kaura on itse asiassa erityisen hyödyllinen 2-tyypin diabeteksesta kärsivien ihmisten ruokavaliossa.

Parhaita tapoja syödä kauraa maksimaalisen hyödyn saamiseksi

 

Kaura on erinomainen ainesosa, jonka voit sisällyttää useisiin eri resepteihin, olivat ne sitten makeita tai suolaisia.

Kaura on monipuolinen vilja, jota voit käyttää makeiden ruokien lisäksi myös suolaisissa aterioissa. Voit esimerkiksi sekoittaa sitä hampurilaisen jauhelihapihviin tai lihapulliin. Voit myös käyttää sitä korppujauhojen sijaan tai jauhaa hienoksi leivittääksesi sillä kanafileitä.

Joitakin parhaita tapoja syödä kauraa ovat:

  • Yleisin tapa on sekoittaa kaura tuoreisiin hedelmiin, kuten myslissä. Tämän menetelmän avulla saat enemmän mineraaleja ja vitamiineja, sillä hedelmän happo edistää niiden imeytymistä kehoon.
  • Voit myös lisätä sitä mihin vain leipä- tai keksiresepteihin ja jopa suklaatryffeleihin tai kaura- ja mantelipatukoihin. Tällaiset leivonnaiset ovat paljon terveellisempiä kuin kaupasta ostetut.

Kaura sopii yleensä myös keliaakikoille sekä gluteeni-intoleranssista kärsiville, mutta heidän tulee tarkistaa tuotteen etiketistä onko se varmasti turvallinen vaihtoehto. Jos epäröit, kysy neuvoa vielä lääkäriltäsi.

Kuinka usein sinä muistat syödä kauraa?


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Baldassano S., Accardi G., Vasto S., Beta glucans and cancer: the influence of inflammation and gut peptide. Eur J Med Chem, 2017. 142: 486-492.
  • Sima P., Vannucci L., Vetvicka V., B glucans and cholesterol. Int J Mol Med, 2018. 41 (4): 1799-1808.
  • Aparicio Vizuete A., Ortega Anta RM., Efectos del consumo de beta glucano de la avena sobre el colesterol sanguíneo: una revisión. Rev Esp Nutr Hum Diet, 2016.
  • Virtanen SM., Kaila M., Pekkanen J., Kenward G., et al., Early introduction of oats associated with decreased risk of persistent asthma and early introduction of fish with decreased risk of allergic rhinitis. Br J Nutr, 2010. 103 (2): 266-73.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.