Vihan kontrollointi on hyväksi terveydelle
Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López
On tietysti hyvin luonnollista, että ihminen vihastuu aina välillä. Ongelmat tätä tunnetta koskien alkavatkin silloin, kun vihaisuus toistuu liian usein. Jos olet sitä mieltä, että olet viime aikoina ollut liian äkäinen, saattaisi olla hyväksi harkita joidenkin menetelmien ja helpotusta tuovien niksien omaksumista. Näin voit oppia hillitsemään vihaasi luonnollisella tavalla. Tässä artikkelissa kerromme, miksi vihan kontrollointi on tärkeää terveyden kannalta.
Raivo ja viha voivat tietysti aiheuttaa tuhoa ihmisen ympäristössä, mutta myös kyseisen henkilön omassa elimistössä. Monet tutkimukset osoittavatkin, että viha lisää eräiden sydänsairauksien todennäköisyyttä, ja tämä koskee erityisesti miehiä. Se aiheuttaa myös monia sivuvaikutuksia: stressiä, huonoa ruoansulatusta, unettomuutta, päänsärkyjä, mahakatarria ja muita vastaavia ilmiöitä. Onkin siis hyvin tärkeää opetella kontrolloimaan omaa oloaan tällaisina hetkinä, jolloin muun muassa kehon lämpötila nousee ja kasvojen punaisuus lisääntyy.
Mitä viha on?
Viha on tunne, joka vaihtelee intensiivisyydeltään riippuen siitä, minkälainen ihminen on kyseessä ja mikä tämän tunteen aiheuttaa. Mieto vihan muoto on voimakas epämiellyttävyyden tunne, ja huomattavin vihan muoto on kiihkeä raivo. Vihaan voi liittyä sekä henkisiä että biologisia piirteitä, sillä se lisää verenpainetta, tiettyjen hormonien tuotantoa (kuten adrenaliinin ja kortisolin) sekä hengityksen intensiivisyytä.
Vaistonomainen ja luonnollinen tapa, jolla ihminen yleisesti ottaen ilmaisee raivoaan, on aggressio. Tämä voi olla joko huutamista, tavaroiden heittämistä tai jonkun tai jonkin lyömistä. The American Psychological Association -yhdistyksen mukaan viha on vastaus ulkoiseen uhkaan, jolloin ihmisen täytyy taistella puolustaakseen itseään vahingoittavan tilanteen edessä. On kuitenkin hyvä olla tietoinen myös siitä, että pieni määrä vihaa on tarpeen ihmisen eloonjäämiselle, vaikka äärimmäinen viha onkin aina haitallista.
Vihan kontrollointi erilaisten menetelmien avulla
Rentoutuminen
Rentoutumiseen pohjautuvat hoitomuodot voivat auttaa radikaalisti stressin ja vihan vähentämisessä, kuten myös niiden tunteiden ja ajatusten kontrolloinnissa, jotka saivat olosi tuntumaan vihaiselta. Miten rentoutuminen sitten onnistuu? Hyödyllisiä liikuntamuotoja ovat jooga ja tai chi. Sulje silmäsi, hengitä syvään nenän kautta ja yritä olla ajattelematta mitään. Tuntuuko tämä liian vaikealta? Älä huolestu – anna tälle kokeilulle aikansa, jotta voit nähdä, miten rentoutuminen muuttaa oloasi.
Puhdistavat aktiviteetit
Vihan kontrollointi liikunnan avulla on tehokas tapa laannuttaa vihan tunteita. Fyysinen aktiivisuus auttaa ihmistä poistamaan vihaa luonnollisella tavalla. Ole kuitenkin varoivainen sen kanssa, minkä tyyppisen liikuntamuodon valitset, sillä kaikki vaihtoehdot eivät ole hyödyllisiä vihanhillinnän kannalta.
Jos et ole urheilullinen tyypiltäsi, ei sinun tarvitse turhautua – aina on olemassa jokin liikuntamuoto, joka auttaa sinua vähentämään jännittyneisyyttä sekä samalla tuomaan sinulle mielihyvää. Voit esimerkiksi kokeilla nyrkkeilyä tai itsepuolustuslajeja, kuten judoa, tae kwan doa tai potkunyrkkeilyä. Tai ehkäpä sinulle sopii paremmin pyöräily tai kävely, jotta voisit vaikuttaa itsessäsi nouseviin vihantunteisiin.
Kun huomaat, että viha alkaa herätä sisälläsi, mene kävelylle ja hengitä syvään raitista ilmaa. Kun olet kuntosalilla, keskitä energiasi kaiken sellaisen poistamiseen itsestäsi, joka saa sinut suuttumaan (voit ajatella tässä myös jotain henkilöä, kuten pomoasi tai sitä ihmistä, joka kolaroi autoasi).
Ole tietoinen ongelmastasi
Vihan kontrollointi tehokkaasti on kohdata ja käsitellä itse asia. Tämä tarkoittaa sitä, että katsot itseesi syvälle, ja näet sen, mikä vihan tai muut reaktiosi aiheuttaa. Et välttämättä ole tietoinen siitä, mikä sinua oikeasti häiritsee, ja saattaakin olla avuksi puhua tästä joko terapeutin kanssa tai suoraan sen henkilön kanssa, joka kyseiset tunteet saa aikaan. Sinun täytyy keskittyä ja ajatella, että kaikkeen on olemassa ratkaisu.
Jos tilanne on jo päässyt lähtemään käsistäsi, ei sitä kannata jäädä murehtimaan. Jos pystyt tekemään jotain asiaa parantaaksesi, tartu mahdollisuuteen ja rupea tekemään töitä ongelmasi eteen. Varaa aika psykologille, jos epäilet, ettet pysty hallitsemaan vihaasi omin avuin. Psykologi osaa kertoa sinulle mllaisin menetelmin vihan kontrollointi onnistuu, tai sitten hän voi yksinkertaisesti kuunnella kun kerrot ongelmistasi – myös ajatusten tuuletus on mahtava tapa poistaa jännittyneisyyttä.
Ajattele tilannetta järjen kautta
Kun viha alkaa saamaan kontrollia ihmisestä, ei ole enää mahdollista ajatella selkeästi. Vihantunne on kuitenkin asia, johon on olemassa ratkaisu, kuten kaikkeen muuhunkin.
Ensin sinun täytyy välttää näiden kahden asian sanomista: “ei koskaan” ja “aina”. Niillä tulet ainoastaan oikeuttamaan oman raivosi, etkä siten etsi ratkaisuja sinua vaivaavaan tilanteeseen. Vaihda siis “olen aina vihainen, kun olen myöhässä” tai “liikenneruuhkassa ei koskaan voi pysyä rauhallisena” näihin lauseisiin: “teen parhaani pysyäkseni rauhallisena seuraavalla kerralla, kun olen myöhässä tai joudun liikenneruuhkaan”.
Paranna viestintätaitojasi
Joskus ihminen suuttuu siksi, että hän turhautuu voimakkaasti. Jos puhut jollekin henkilölle useamman kerran, eivätkä asiat näytä pystyvän menemään kuten haluaisit, ei tämä aina ole välttämättä sen toisen osapuolen syy. Ehkä syy onkin sinussa, jos et ole selittänyt tarpeeksi hyvin mitä haluat. Kuuntele siis tarkkaavaisesti sitä, mitä itse sanot, ja kysy toiselta mitä hän on käsittänyt sinun sanovan. Vastaa sitten hänen kysymyksiinsä, kunnes kaikki on tarpeeksi selvää. Näin vältät uusien ongelmien synnyn.
Mene lomalle!
Jos et voi ottaa varsinaista lomaviikkoa, lähde ainakin lyhyelle viikonloppumatkalle, jotta pääset pois kotoasi ja jonnekin sellaiseen paikkaan, joka on sinulle uusi. Irrottaudu hetkeksi omista rutiineistasi, kävele puiston läpi tai rannalla – lopeta hetkeksi omien ongelmiesi ajatteleminen, ja niiden sijaan ajattele sitä, mitä haluat ja kuinka pystyt rauhoittamaan itsesi. Yritä olla tämän loman ajan poissa yhteyksistä sellaisten asioiden kanssa, jotka sinua ärsyttävät (kuten esimerkiksi kaupungin liikenne tai liiallinen työnteko).
Lopuksi vielä nämä hyvin tehokkaat neuvot: ajattele aina myönteisesti, käytä mahdollisuudet olla luonnon keskellä, hengitä syvään, nauti kukkien tuoksusta ja naura enemmän!
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Chida, Y., & Steptoe, A. (2009). The Association of Anger and Hostility With Future Coronary Heart Disease. A Meta-Analytic Review of Prospective Evidence. Journal of the American College of Cardiology. https://doi.org/10.1016/j.jacc.2008.11.044
- Suls, J., & Bunde, J. (2005). Anger, anxiety, and depression as risk factors for cardiovascular disease: The problems and implications of overlapping affective dispositions. Psychological Bulletin. https://doi.org/10.1037/0033-2909.131.2.260
- American Psychological Association. Cómo controlar el enojo antes de que lo controle a usted. https://www.apa.org/centrodeapoyo/enojo
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.