Verapamiili: käyttötarkoitukset ja sivuvaikutukset

Mitkä ovat verapamiilin eri käyttötarkoitukset ja sivuvaikutukset? Vaikka verapamiilia pidetään yleisesti sydänlääkkeenä, sillä on myös muita käytön aiheita, mukaan lukien manian hoito ja migreenien ehkäisy.
Verapamiili: käyttötarkoitukset ja sivuvaikutukset

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Verapamiili on lääke, jota voidaan antaa sekä suun kautta että suonensisäisesti, potilaan tarpeista riippuen. Tätä lääkettä voidaan käyttää rasitusrintakivun, korkean verenpaineen ja sydämen rytmihäiriöiden hoidossa. Lue alta lisää verapamiilin käyttötarkoituksista ja sen sivuvaikutuksista.

Millainen lääke verapamiili on?

Verapamiili kuuluu IV-luokan rytmihäiriölääkkeisiin. Se on tehokkaampi lääke eteisvärinän hallinnassa kuin digoksiini, joka on erinomainen sydämen pumppaustehoa lisäävä lääke.

Vaikka verapamiilia pidetään laajalti sydänlääkkeenä, sillä on myös muita käyttötarkoituksia. Sitä voidaan käyttää esimerkiksi manian hoidossa ja migreenien ehkäisyyn.

Tätä lääkettä myydään eri muodoissa, jotka on tarkoitettu eri vaivoihin. Rasitusrintakipuun lääkärit voivat esimerkiksi määrätä hitaasti vapautuvia tabletteja, kun taas silmätipat ovat hyödyksi silmäpaineen ja/tai glaukooman hoidossa.

Mitä ovat rytmihäiriöt?

Rytmihäiriö on epänormaalia sydämensykettä, toisin sanoen syke saattaa laskea tai nousta. Tätä ensimmäistä rytmihäiriötä kutsutaan bradykardiaksi ja toista takykardiaksi.

Rytmihäiriö voi vaikuttaa sydämen sähköimpulssin muodostumiseen. Tämän seurauksena sydämen johtumisessa voi tapahtua muutoksia, joita kutsutaan kiertoaktivaatioksi. Nämä ovat yksi yleisimmistä rytmihäiriöistä yleisväestössä.

Huomionarvoista on myös se, että rytmihäiriöt ovat tavallisesti vaarattomia. Jotkut niistä voivat kuitenkin vaarantaa potilaan hengen, mistä syystä ne on erittäin tärkeä pitää kontrollissa.

On olemassa neljä pääasiallista rytmihäiriötä:

1. Lisälyönnit
2. Supraventrikulaariset arytmiat
3. Ventrikulaariset arytmiat
4. Bradyarytmiat

Entä rasitusrintakipu?

Tämä sairaus, kuten sydäninfarkti (sydänkohtaus), on yhdenlainen iskeeminen sydänsairaus. Se on peräisin sydämen valtimoiden tukkeutumisesta ja heikkenemisestä.

Tämä tilanne tunnetaan ateroskleroosina, ja se johtuu kolesteroliplakin, lipidien ja tulehdussolujen kertymisestä valtimoiden seinämiin. Tämän seurauksena sydän ei saa riittävästi verta toimiakseen kunnolla.

Rasitusrintakipu ilmaantuu asteittain ajan myötä sydämen valtimoiden heikentymisen seurauksena. Tämä vaiva voidaan luokitella kahdella eri tavalla:

 • Vakaa rasitusrintakipu: kipua ilmenee liikkuessa ja se voi säteillä muille kehon alueille.
 • Epävakaa rasitusrintakipu: kipua ilmenee levossa ja se kestää pidempään kuin vakaa rasitusrintakipu.

Saatat pitää myös: 5 syytä korkeaan verenpaineeseen

Kuinka verapamiili tehoaa?

Verapamiili on lääke sydämen rytmihäiriöihin

Tämän lääkkeen teho edellä mainituissa sairauksissa johtuu sen kyvystä salvata jännitteen säätelemiä kalsiumkanavia. Se vaikuttaa solunulkoisen kalsiumin kulkeutumiseen sydänlihaksen solukalvojen kautta. Se ei vaikuta plasman kalsiumtasoihin.

Tämän verapamiili tekee kiinnittymällä hitaisiin kalsiumkanaviin muokaten niiden rakennetta. Tällä tavoin ne eivät voi siirtää kalsiumia plasmasta sydänlihassolujen sisälle.

Verapamiili vaikuttaa myös solunsisäisen kalsiumin vapautumiseen, jota on varastoituneena sarkoplasmakalvostossa, eräänlaisessa solurakenteessa. Kun kalsiumin määrä solun sisällä vähenee, sydänlihas laajenee, mikä vaikuttaa sen supistumismekanismiin. Sama koskee verisuonten sileää lihaskudosta.

Tällä tavoin tämä prosessi vähentää perifeeristä vastusta ja näin ollen jälkikuormaa. Nämä mekanismit selittävät verapamiilin tehon rasitusrintakivusta ja korkeasta verenpaineesta kärsivillä potilailla.

Verapamiili: sivuvaikutukset

Verapamiili on rasitusrintakivun hoidossa käytetty lääke

Vakavimpia verapamiilin sivuvaikutuksia ovat:

 • Sinusbradykardia
 • Refleksitakykardia
 • Eriasteinen atrioventrikulaarinen blokki; saatetaan tarvita hoitoa toisella lääkkeellä
 • Matala verenpaine

On hyvä tietää, että verapamiilin sivuvaikutukset ovat yleisempiä suonensisäisessä lääkityksessä kuin suun kautta otettaessa. Näiden vakavien haittavaikutusten lisäksi, jotka johtuvat lääkkeen verisuonia laajentavista vaikutuksista, potilaalla saattaa ilmetä myös muita haittavaikutuksia, kuten:

 • Huimausta
 • Kuumia aaltoja
 • Väsymystä
 • Päänsärkyä
 • Oksentelua
 • Vatsakipua

Joillekin potilaille on lisäksi erittäin harvoissa tapauksissa kehittynyt yliherkkyysreaktioita.

Yhteenveto

Verapamiili on lääke, josta on hyötyä pääosin rasitusrintakivun, korkean verenpaineen ja erityyppisten rytmihäiriöiden hoidossa.

Sillä on kuitenkin melko vaarallisia sivuvaikutuksia, joten lääkehoidon aikana on oltava erityisen varovainen. Lisäksi tulee aina noudattaa lääkärin suosituksia ja kysyä mahdollisesta oudosta oireesta tai epäilyksistä lääkäriltä.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Dr. J. Manuel Guía Torrent, D. F. E. C. (2006). Tratamiento Médico De Las Taquicardias Supraventriculares. Protocolos Diagnósticos y Terapéuticos En Cardiología Pediátrica. https://doi.org/10.1157/13097525
 • Machado-Alba, J. E., Giraldo-Giraldo, C., & Machado-Duque, M. E. (2015). Calidad de la prescripción de verapamilo de liberación convencional en pacientes con hipertensión arterial. Revista de Calidad Asistencial. https://doi.org/10.1016/j.cali.2015.01.009
 • Morales, M. G., Guerrero, S. G., García, G. R., Villalobos, S. J., Camarena, A. G., Aguirre, S. J., & Martínez, S. J. (2005). Intoxicación grave con verapamilo. Archivos de Cardiologia de Mexico.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.