Logo image
Logo image

Vauvan hiusten hoito: viisi vinkkiä

3 minuuttia
Vauvan hiukset ovat melko hauraat ja ohuet, mutta niiden hoidon ei tarvitse olla turhan monimutkaista. Pesu neutraalilla shampoolla ja kuivaaminen sen jälkeen riittää hiusten kasvun edistämiseen vähä vähältä.
Vauvan hiusten hoito: viisi vinkkiä
Kirjoittanut Thady Carabaño
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Vauvan hiusten hoito kuuluu päivittäisenä osana vauvan puhtaudesta huolehtimiseen heti siitä päivästä lähtien, kun saat hänet ensimmäistä kertaa syliisi. Vauvan hiukset tarvitsevat hellävaraista hoitoa ja siistimistä riippumatta siitä, onko hänellä syntyessään runsaasti tukkaa vai vain vähän untuvaista haiventa.

Vauvan hiusten hoidon ei tarvitse olla turhan monimutkaista tai aikaavievää. Tässä artikkelissa annamme viisi hyvää vinkkiä pienokaisesi hiusten hoitoon.

Vauvan hiusten hoito

Some figure

Vauvan hiukset ovat pehmeät ja hauraat, aivan kuten hänen koko kehonsakin. Alla annamme joitakin tärkeitä perusvinkkejä vauvan hiusten hoitoon.

Käy lukemassa tämäkin artikkeli: Vastasyntyneen vauvan hoito ensimmäisinä kuukausina

1. Käytä mietoja saippuoita

Heti siitä hetkestä lähtien kun tuot vauvan kotiin, vauvan pesurutiiniin tulisi kuulua myös hiusten ja päänahan pesu. Voit tehdä tämän kahden tai kolmen päivän välein.

Allergioiden, punoituksen ja kutinan välttämiseksi vastasyntyneen pehmeällä iholla, älä käytä kaupasta ostettuja hiustenhoitotuotteita. Suurin osa niistä sisältää haitallisia kemikaaleja, kuten parabeeneja ja synteettisiä tuoksuja, jotka ärsyttävät suurella varmuudella vauvan ihoa. (Kyllä, jopa ne vauvoille tarkoitetut tuotteet.)

Käytä niiden sijaan korkealaatuisia luomupalasaippuoita tai nestemäistä Kastilian saippuaa (oliiviöljysaippuaa). Turvallisimmat palasaippuat on valmistettu kasviöljyseoksista (ei mineraaliöljyistä) ja glyseriinistä, ja ne puhdistavat herkän ihon sitä kuivattamatta.

Älä missään nimessä käytä antibakteerisia saippuoita.

2. Maitoruven hoito

Some figure

Maitorupi on yleinen vastasyntyneillä vauvoilla, ja se voi kestää jopa kolmevuotiaaksi asti. Se on eräänlainen atooppisen ihottuman muoto, joka aiheuttaa rupisia, hilseileviä läikkiä vauvan päänahkaan.

Vaiva ei ole kivulias eikä aiheuta kutinaa, mutta siinä voi muodostua iholle paksuja valkoisia tai keltaisia rupia, joita on vaikea saada pois. Yleensä ne kuitenkin irtoavat itsestään. Maitorupi ei tartu.

Maitoruven kotihoitoon kuuluu vauvan päänahan pesu päivittäin miedolla shampoolla. Tämä voi auttaa irrottamaan rupia.

Harjaa aluetta hellästi pehmeäharjaksisella harjalla kylvyn jälkeen. Kun ruvet putoavat, niissä on joskus kiinnittyneenä hiuksia. Tämän ehkäisemiseksi voit hieroa päänahkaa manteli- tai oliiviöljyllä.

3. Avaa takut ja kuivaa vauvan hiukset huolellisesti

Takkujen avaaminen vauvan hiuksista on myös tärkeää. Kuivaa vauvan hiukset huolellisesti jokaisen kylvyn jälkeen, erityisesti jos vauva käy heti nukkumaan.

Suorista takut hellävaraisesti harjan avulla. Voit käyttää apuna hieman kasviöljyä.

4. Älä käytä kumilenkkejä, hiuspidikkeitä tai hattuja

Moni äiti haaveilee tyttövauvan hiusten koristelusta kauniilla hiussoljilla ja muilla hiustarvikkeilla. Jos välttämättä haluat koristella vauvan tukan, odota ainakin siihen asti, kunnes vauvan hiukset ja päänahka ovat kestävät ja terveet.

Tuona aikana vältä sitomasta vauvan hiuksia märkinä, äläkä laita vauvan päähän hattuja ennen kuin hiukset ovat kokonaan kuivuneet.

Vauvan hiukset ovat yleensä hyvin ohuet, ja mikä tahansa kosteuden haihtumista estävä asuste tai hiustarvike päässä voi vaurioittaa niitä. Sama koskee kumilenkkejä, jotka tämän lisäksi yleensä katkovat hiuksia.

Tutustu: Näin vastasyntynyt kylvetetään oikein

5. Ensimmäinen hiustenleikkuu

Some figure

Jossain vaiheessa haluat varmasti leikata vauvasi hiukset. Pyri tekemään tätä mahdollisimman vähän, sillä tarkoituksena on olla stressaamatta vauvaa.

Tämä mielessä pitäen valitse sellainen ajankohta, jolloin vauva on rento, esimerkiksi kylvyn jälkeen. Älä säikähdä jos hiuksia putoilee itsestään hieman, se on täysin normaalia.

Jos yhtään epäröit, älä jatka. Sakset ja ärhäkkäät lapset ovat vaarallinen yhdistelmä. Joka tapauksessa älä aja vauvasi päätä kaljuksi uskoen tukan kasvavan takaisin runsaampana tai paksumpana; tämä on myytti.

Vauvan hiusten hoito lyhyesti

Pese, kuivaa ja harjaa vauvan hiukset, ja tee sitä hauskaa ja miellyttävää vauvallesi. Älä koskaan pakota minkään ikäistä lasta tilanteeseen, joka aiheuttaa hänelle kipua tai epämukavuutta.

Yllä olevien vinkkien kärsivällisellä noudattamisella vauvasi hiukset kasvavat terveinä ja vahvoina.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.