Logo image
Logo image

Vaniljakeksit: kaksi herkullista reseptiä

3 minuuttia
Vaniljakeksit ovat ihanteellinen jälkiruoka. Esittelemme nyt kaksi herkullista reseptiä!
Vaniljakeksit: kaksi herkullista reseptiä
Viimeisin päivitys: 10 elokuuta, 2022

Vaniljakeksit ovat ehdottomasti suosittu jälkiruoka ja kahvikupillisen kaveri. Tämä ei johdu vain niiden herkullisesta mausta, vaan myös siitä, että niiden valmistaminen on helppoa!

Niiden valmistamiseen on olemassa erilaisia ​​tapoja. Jotta keksit saisivat tiettyä makua, ei reseptistä sovi tietenkään unohtaa itse vaniljaa.

Vaniljakeksit sopivat erinomaisesti jälkiruoaksi, vieraille tarjottavaksi tai muiden jälkiruokien pohjataikinaksi. Joten jos haluat oppia valmistamaan niitä, esittelemme tässä artikkelissa perinteisen reseptin vaniljakekseille sekä vähäkalorisen ja sokerittoman vaihtoehdon.

Vanilja: tärkeä ainesosa leivonnassa

Sen lisäksi, että vaniljaa käytetään mausteena lukemattomissa eri resepteissä, on kyseessä oikeasti kasvi. Se on peräisin orkidea-lajista ja kasvaa trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla.

Useiden tutkimusten mukaan se on ainoa elintarviketeollisuudessa ja kosmetiikassa käytetty aromaattinen orkidea. Atsteekit ovat käyttäneet tätä kasvia muinaisista ajoista lähtien, eikä ainoastaan sen aromin vuoksi, vaan myös erilaisten sairauksien hoidossa.

Revista Mexicana Agrociencia -sivustolla vuonna 2018 julkaistussa tutkimuksessa mainitaan, että sillä on bioaktiivisia ainesosia (kuten alkaloideja, flavonoideja, antosyaaneja, steroleja ja terpenoideja), jotka toimivat antioksidantteina ja tulehdusta ehkäisevinä aineina.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Helppo kanelikeksiresepti kotona kokeiltavaksi

Vaniljakeksit

Tarkastellaan nyt, mitä muita ainesosia näiden herkullisten keksien valmistamiseen tarvitaan. Muistathan seurata ohjeita huolella.

Some figure

Ainesosat

 • Hyppysellinen suolaa
 • 2,5 dl sokeria
 • 2 kananmunaa
 • 7,5 dl vehnäjauhoja
 • 1 tl vaniljaa
 • Hyppysellinen tomusokeria
 • 185 g voita
 • 1 tl leivinjauhetta

Ohjeet vaihe vaiheelta

Lämmitä ensin uuni 160-asteiseksi. Sitten voit aloittaa marengin tekemisen:

 1. Erottele keltuaiset valkuaisistaLaita kananmunan valkuaiset toiseen kulhoon ja keltuaiset toiseen.
 2. Lisää valkuaisten joukkoon 2 rkl sokeria. Vatkaa sähkövatkaimella, kunnes vaahdon määrä kasvaa.
 3. Lisää jälleen 2 rkl sokeria ripotellen ja jatka vatkaamista, kunnes seoksen rakenne muuttuu ja marenki muodostuu.

Nyt voit aloittaa itse taikinan valmistamisen:

 1. Vatkaa 2 kananmunan keltuaista, voi, vanilja ja loput sokerista.
 2. Jatka vatkaamista, kunnes seoksesta tulee kevyempi ja paksumpi.
 3. Sekoita sitten leivinjauhe ja hyppysellinen suolaa jauhoihin. Lisää niitä vähitellen aikaisemmin muodostuneeseen seokseen. Sekoita varovasti kaapimen avulla.
 4. Lisää kulhoon lopuksi marenki ja sekoita, kunnes taikina on pehmeää. Mikäli huomaat sen olevan tahmeaa, lisää jauhoja, jotta voit käsitellä taikinaa helpommin.

Valmista keksit seuraavalla tavalla:

 1. Ripottele jauhoja puhtaalle pöydälle ja levitä taikinaa kaulimen avulla. Tee levystä tasainen. Taikinan tulisi olla enintään 1,5 cm korkea.
 2. Tämän jälkeen voit leikata keksitaikinasta muoteilla haluamiasi muotoja. Nosta ylimääräinen taikinalevy varovasti muotojen ympäriltä, jotta keksit pysyisivät ehjinä.
 3. Irrota keksit varovasti ja laita leivinpaperille.
 4. Toista lopun taikinan kanssa.
 5. Kun olet saanut kaikki keksit leikattua, ripottele pinnalle tomusokeria ja paista uunissa 15 minuutin ajan.

Lue myös: Näin valmistat terveelliset rusina-kaurakeksit

Vähäkaloriset vaniljakeksit

Tämä toinen vaihtoehto on ihanteellinen, jos haluat jakaa sen kaverin kanssa, joka ei terveydellisistä syistä voi käyttää sokeria. Voit myös valita tämän vaihtoehdon, jos haluat vain vähentää perinteisten keksien kalorien määrää. Kirjoita tarvitsemasi ainesosat muistiin ja seuraa alla olevia ​​ohjeita.

Ainesosat

 • 7,5 dl täysjyvävehnäjauhoja
 • 1 kananmuna
 • 3 rkl leivontaan soveltuvaa nestemäistä makeutusainetta
 • 1 tl vaniljaa
 • 3 rkl öljyä
 • 2 tl leivinjauhetta
 • Hyppysellinen suolaa
Some figure

Vähäsokeriset vaniljakeksit vaihe vaiheelta:

 1. Vatkaa kananmuna kulhossa sähkövatkaimella, jotta sen määrä kasvaa. 
 2. Lisää sitten vanilja, makeutusaine ja 3 rkl öljyä. Jatka sekoittamista, mutta tee se tällä kertaa kaapimen avulla. 
 3. Sekoita täysjyvävehnäjauhot, leivinjauhe ja hyppysellinen suolaa keskenään kulhossa.
 4. Lisää sitten kuivat aineet kananmunaseokseen ja sekoita, kunnes siitä muodostuu taikina. Lisää tarpeen vaatiessa jauhoja, jotta taikinaa on helppo venyttää ilman, että se tarttuu kiinni.
 5. Toista yllä olevassa reseptissä annetut vaiheet eli kauli taikina, käytä muotteja ja laita keksit pellille leivinpaperille. Ota keksit pois uunista 15 minuutin kuluttua.

Kokeile näiden herkullisten vaniljakeksien valmistamista kotona

Olipa kyseessä sitten perinteinen tai sokeriton vaihtoehto, on vaniljakeksit helppo valmistaa. Voit tietysti tehdä muunnelmia lisäämällä muita haluamiasi ainesosia. Ethän kuitenkaan missään tapauksessa unohda vatkausprosessia, sillä se auttaa tekemään kekseistä ilmavia ja kuohkeita.

Voit myös valmistaa vaniljakekseistä kermavaahdon kanssa syötäviä jälkiruokia, kuten tiramisun tai hedelmätortun. Nauti kekseistä!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Andrade-Andrade, G., Delgado-Alvarado, A., Herrera-Cabrera, B. E., Arévalo-Galarza, L., & Caso-Barrera, L. (2018). Variación de compuestos fenólicos totales, flavonoides y taninos en Vanilla planifolia jacks. ex Andrews de la Huasteca Hidalguense, México. Agrociencia52(1), 55-66.
 • Rodríguez-López, T., & Martínez-Castillo, J. (2019). Exploración actual sobre el conocimiento y uso de la vainilla (vanilla planifolia Andrews) en las Tierras Bajas Mayas del Norte, Yucatán, México. Polibotánica, (48), 169-184.
 • González Minero, F. J., & Bravo Díaz, L. (2017). Estudio botánico y farmacéutico de productos con aplicación en cosmética y cuidado de la piel. Ars Pharmaceutica (Internet)58(4), 175-191.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.