Logo image
Logo image

Vältä näitä ruokia jos kärsit kihdistä

3 minuuttia
Jos kärsit kihdistä, on tärkeää kiinnittää erittäin hyvää huomiota ruokavalioon. Vältä näitä seitsemää tuotetta, jotta voisit estää oireitasi muuttumasta pahemmiksi.
Vältä näitä ruokia jos kärsit kihdistä
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Kihti on yksi kaikkein kivuliaimmista niveltulehduksen muodoista, ja se syntyy kun kehossa kehittyy mikroskooppisia virtsahappokiteitä.

Kihti tuppaa usein ilmenemään polvissa, nilkoissa ja muissa sellaisissa kehon paikoissa, jotka ovat alttiina virtsahappokiteiden kerääntymiselle. Se aiheuttaa haittaa useimmiten nivelissä, mutta lisäksi sillä on negatiivisia vaikutuksia kehon pehmeisiin kudoksiin ja munuaisten terveydelle.

Tämä sairaus tuntuu yleensä öisin, ja tällöin potilaalla on kovaa kipua ja isovarvas muuttuu punaiseksi.

Arvioidaan, että 20 % kihdistä kärsivistä henkilöistä saa ongelmia munuaisiinsa, kuten myös munuaiskiviä.

Koska tämä häiriö tuottaa kehossa tulehdusta, on tavallista kokea lisäksi jatkuvaa kipua, liikkumisvaikeuksia ja kyseessä olevien alueiden kunnon huononemista.

Asiantuntijat eivät ole pystyneet selvittämään kihdin tarkempaa syytä, mutta sen on kuitenkin todettu liittyvän seuraaviin ilmiöihin:

  • perinnölliset tekijät
  • alkoholin runsas kulutus
  • vaihdevuosien jälkeiset oireet naisilla

Lisäksi huonot ruokailutottumukset ja ylipaino ovat myös syitä kihdin yltymiseen.

Tämän vuoksi onkin erittäin tärkeää olla tietoinen siitä, mitkä ruoat voivat saada oireet pahenemaan sekä välttää niitä niin paljon kuin vain mahdollista.

Jatka lukemista, jos kihti on ongelmanasi, sillä seuraavassa kerromme, mitä nämä hoitoa haittaavat ruoat ovat!

1. Punainen liha

Some figure

lisää riskiä kihdin kehittymisestä, vaan lisäksi se aiheuttaa muita ongelmia niillä, joilla jo ilmenee tätä sairautta. lisäävät kolesterolin määrää sekä riskiä saada ylipainoa.

Punaisen lihan syönti voi aiheuttaa ongelmia kehon tulehtuneisuutta koskevissa prosesseissa sekä lisätä virtsahapon kertymistä ja kipua.

2. Äyriäiset

Äyriäiset ovat yksi ruokaryhmä, joka tulisi poistaa ruokalistaltasi, mikäli sinulla on kihtiä.

Ikävä kyllä, ja vaikka moni näistä tuotteista onkin terveellinen, äyriäisissä on suuri määrä puriineja. Tämä on sen tyypin aine, joka hajoaa virtsahapoksi kehoon päästyään.

Tämä tarkoittaa siis sitä, että äyriäiset voivat lisätä kyseisen aineen määrää kehossa sekä pahentaa tulehtuneisuutta ja kipua.

3. Olut

Some figure

moni oluen sisältämistä aineksista on hyväksi kehon terveydelle, tämä tuote voi kuitenkin olla ongelma niille, joilla on kihtiä.

Olut nimittäin lisää virtsahapon määrää kehossa, ja mikä vielä pahempaa, se keskeyttää ne prosessit, jotka poistavat virtsahappoa.

Lisäksi sen sisältämät tekijät vaikuttavat niveliä koskeviin tulehtuneisuuden prosesseihin, mikä lisää jäykkyyttä ja vaikeuksia liikuttaessa.

4. Paljon sokeria sisältävät juomat

Virvoitusjuomat ja muut sokeria sisältävä juomat sisältävät maissisiirappia ja fruktooosia, kuten myös teollisia makeutusaineita, jotka lisäävät kehossa virtsahapon tuotantoa.

Jos juot näitä juomia päivässä suuret määrät, lisäät riskiäsi saada aineenvaihdunnan häiriöitä, ja samalla lisäät todennäköisyyttä tulehtuneisuutta koskevista sairauksista, kuten koskee esimerkiksi niveltulehdusta ja kihtiä.

Itse asiassa hiilihapollisten juomien nauttiminen nuoruudessa onkin yhteydessä lisääntyneeseen riskiin saada luita koskevia ongelmia aikuisena.

5. Valkoinen kala

Some figure

valkoinen kala on haitallista niille, joilla on kehossaan virtsahapon kertymiä.

Tämän tyypin kala sisältää nimittäin runsaasti puriineja, mikä on ongelma kihdin hoidon kannalta.

Kyseiseen ryhmään sisältyvät seuraavat kalalajit:

  • turska
  • kalliomeriahven
  • mustakitaturska
  • kummeliturska

6. Sienet

Some figure

Jos kuitenkin kärsit kihdistä, kannattaisi rajoittaa sienten syöntiä, sillä ne lisäävät virtsahapon kerääntymistä, kuten myös virtsahappokiteiden muodostumista nivelissä.

7. Maksa

Tämä tuote on kyllä suositeltua ravintoa niille joilla on anemiaa, sillä kyseinen sairaus on puutteellisen raudansaannin aiheuttama ongelma. Tulisi kuitenkin huomioida, että maksa ei ole parasta ruokaa niille, joilla on jatkuvia kihdin oireita.

Kuten koskee muitakin eläinperäisiä ruokia, maksa sisältää runsaasti puriineja, mikä on haitaksi kihdistä kärsivien terveydelle.

Pidä nämä suositukset mielessäsi, jos itse kärsit kihdistä, sillä jos vältät näitä tuotteita yrittäessäsi hoitaa sairauttasi, pystyt minimoimaan oireesi ja pääsemään niistä ylitse paremmin.

Sen sijaan suosittelemmekin sellaisten ruokien syöntiä, jotka toimivat kehossa tulehtuneisuutta torjuen ja jotka ovat kipua vähentäviä ja myrkkyjä poistavia. Näin virtsahappoa voidaan poistaa elimistöstä tehokkaammin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Li R., Yu K., Li C., Dietary factors and risk of gout and hyperuricemia: a meta analysis and systematic review. Asia Pac J Clin Nutr, 2018. 27 (6): 1344-1356.
  • Mai Nielsen S., Zobbe K., Kristensen LE., Christensen R., Nutritional recommendations for gout: an update from clinical epidemiology. Autoimmun Rev, 2018. 17 (11): 1090-1096.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.