Vältä näitä ruokia
Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante
Ravinto on tärkeä osa tervettä elämää ja hyvinvoivaa kehoa. Panostamalla siihen, pidät huolta vatsasta, sisäelimistä ja ihosta, kun taas mässäilemällä roskaruokaa aiheutat negatiivisia vaikutuksia koko elimistölle.
Vältä syömästä näitä ruokia
Jotkin ruuat voivat aiheuttaa vakavia terveysongelmia, etenkin pitkällä aikavälillä ja säännöllisesti nautittuna. Tässä artikkelissa keskitymme tarkemmin aiheeseen, vältä syömästä näitä ruokia aina kun mahdollista!
Makkarat
Suomalaiset rakastavat makkaraa ja leikkeleitä, mutta pysähdytkö koskaan ajattelemaan, mitä kaikkea makkara sisältää ja mitä se tekee terveydellesi? Grillimakkarat, salami, chorizo ja muut samantyyliset lihatuotteet sisältävät suuren määrän kovaa rasvaa, jopa 10 % 100 gramman makkarasta on pelkkää rasvaa.
Tämä ylittää päivittäiset suositukset, joiden mukaan ei tulisi syödä mitään sellaista, joka sisältää enemmän kuin 2 % kovaa rasvaa sataa grammaa kohti.
Jos mussutat makkaraa säännöllisesti, se voi johtaa ylipainoon, korkeaan verenpaineeseen ja verenkiertoelimistön sairauksiin, kuten sydänkohtauksiin ja veritulppiin.
Satunnainen grillimakkara ei vielä vie turmion tielle, mutta jos kesäaikaan grilli on kuumana lähes joka ilta, suosittelemme vaihtamaan rasvaiset makkarat kevyempiin vaihtoehtoihin, kuten kanaan tai kalkkunaan.
Grillauksen ei tarvitse tarkoittaa pelkkää makkaraa, sillä grillillä valmistuvat helposti myös vaikka lohi, kasvikset ja vaalea liha.
Ranskalaiset perunat
Ranskikset ovat monen suuri herkku, ja ikävä kyllä ne ovat myös yksi epäterveellisimmistä ruuista koko maailmassa. Ranskalaisten rapea pinta ja pehmeä sisus miellyttää monia herkuttelijoita, mutta liiallinen ranskalaisten syöminen voi aiheuttaa vakavia seuraamuksia terveydelle.
Ranskalaiset perunat sisältävät suuren määrän kovia rasvoja, kuten transrasvaa ja kolesterolia. 100 grammaa ranskalaisia sisältää noin 500 kaloria, josta 36 grammaa on pelkkää rasvaa. Sn lisäksi ranskalaiset perunat ovat todellinen suolapommi, joka voi aiheuttaa nesteen kertymistä ja turvotusta.
Jäätelö
Herkullisesta mausta ja koostumuksesta huolimatta jäätelöä ei tulisi syödä suuria määriä, sillä se sisältää paljon kovia rasvoja (mm. transrasvaa), sokeria ja kolesterolia. Liiallinen jäätelön nauttiminen voi johtaa ylipainoon ja diabetekseen.
On olemassa jäätelöitä, jotka sisältävät vähemmän rasvaa ja sokeria, mutta suosittelemme näiden sijaan luonnollista hedelmäsorbettia, johon ei ole lisätty sokeria. Hedelmäsorbetti viilentää ja raikastaa samaan tapaan kuin jäätelö, mutta ei sisällä sokeria tai rasvaa.
Mehut, limsat ja muut sokeriset juomat
Sokeriset juomat ovat erittäin haitallisia terveydelle, etenkin lapsien kohdalla. Mehut ja limsat sisältävät suuren määrän sokeria. Sokeri aiheuttaa reikiä hampaisiin, nostaa verenpainetta, voi johtaa riippuvuuteen ja pahimmillaan aiheuttaa diabetesta ja ylipainoa.
Lasten ei tulisi juoda limsoja ja sokerisia mehuja. Muistathan, että sokerittomat limsat eivät myöskään ole hyvä vaihtoehto, sillä ne sisältävät suuren määrän keinotekoisia makeutusaineita ja lisäaineita, jotka ovat aivan yhtä haitallisia kuin sokeri.
Hampurilaiset
Hamppariateria on ehkä syntisin herkku, joka maan päältä löytyy. Hampurilaisravintoloita on nykyään lähes kaikkialla maailmassa ja monelle nopeasti valmistuva hampurilainen kuulostaa loistavalta ateriavaihtoehdolta kiireisen päivän jälkeen.
Hampurilaiset sisältävät kuitenkin paljon kovaa rasvaa ja suolaa, joiden tiedetään aiheuttavan verisuonten kalkkeutumista ja siitä aiheutuvia verenkierron sairauksia, ylipainoa ja painonnousua.
Jos et kestä ajatusta hampurilaisten poistamisesta ruokavaliostasi, tee oma hamppari kotona. Käytä luomulihaa tai kanaa ja jätä pois juusto sekä rasvainen majoneesikastike. Hampurilaiset voivat olla terveellisiä, jos ne tekee itse, mutta vältä hampurilaisravintoloita.
Pizza
Aivan kuten hampurilaisissa, myös pizzassa on paljon kovaa rasvaa, suolaa ja jopa sokeria. Etenkin pizzat, jotka sisältävät paljon juustoa ja lihaa, kuten salamia, ovat todellinen terveysriski.
Pizzastakin saa terveellisen version, kun käyttää pizzapohjaan täysjyväjauhoja ja tekee täytteet itse kasviksista ja pienestä määrästä juustoa.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Organización Mundial de la Salud, O. (2015). Carcinogenicidad del consumo de carne roja y de la carne procesada. Web Page, 1. Retrieved from http://www.who.int/features/qa/cancer-red-meat/es/
- Moss, M. (2013). The Extraordinary Science of Addictive Junk Food. The New York Times, online. https://doi.org/10.1109/TAP.2018.2869256
- Payab, M., Kelishadi, R., Qorbani, M., Motlagh, M. E., Ranjbar, S. H., Ardalan, G., … Heshmat, R. (2015). Association of junk food consumption with high blood pressure and obesity in Iranian children and adolescents: The CASPIAN-IV Study. Jornal de Pediatria, 91(2), 196–205. https://doi.org/10.1016/j.jped.2014.07.006
- French, S. A., Story, M., Neumark-Sztainer, D., Fulkerson, J. A., & Hannan, P. (2001). Fast food restaurant use among adolescents: Associations with nutrient intake, food choices and behavioral and psychosocial variables. International Journal of Obesity, 25(12), 1823–1833. https://doi.org/10.1038/sj.ijo.0801820
- Powell, L. M., Nguyen, B. T., & Dietz, W. H. (2015). Energy and Nutrient Intake From Pizza in the United States. PEDIATRICS, 135(2), 322–330. https://doi.org/10.1542/peds.2014-1844
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.