Vältä lihominen kesällä näillä ruokailutottumuksilla

Vältä lihominen kesällä noudattamalla näitä ohjeita, kuten juomalla riittävästi vettä ja syömällä hedelmiä ja kasviksia. Oikeanlaisella ruokavaliolla on merkitystä painon ja myös lomasta nauttimisen kannalta.
Vältä lihominen kesällä näillä ruokailutottumuksilla

Viimeisin päivitys: 27 toukokuuta, 2020

Kesä on se aika vuodesta, jolloin useimmat ihmiset ovat huolissaan ulkonäöstään. Ironisesti se voi olla myös se vaikein ajankohta pitäytyä terveellisessä ruokavaliossa, sillä lämmin sää ja lomailu pitävät ihmiset ulkona, mikä voi vaikuttaa suuresti ruokailutottumuksiin. Lihomisen välttäminen kesällä on kuitenkin helppoa, kunhan tietää mitä syödä. Vältä lihominen kesällä näillä vinkeillä!

Vältä lihominen kesällä

Kesälläkin on täysin mahdollista pidättäytyä niissä hyvissä elämäntavoissa, joita noudatat helposti koko muunkin vuoden. On olemassa terveellisen syömisen “kaava”, joka auttaa ylläpitämään tervettä painoa kesällä. Haluatko tietää, millainen se on? Jatka lukemista!

Syö kasviksia alkuruokana

Kesällä on paljon helpompi syödä tuoreita ruokia, joten aloita ateria salaatilla tai keitolla. Kasvisten syöminen alkuruokana auttaa lisäämään kylläisyydentunnetta, jolloin syöt vähemmän kaloripitoisempaa pääruokaa.

Kasvisten sisältämä kuitu pitää kylläisenä ja vähentää glykeemistä indeksiä, mikä hidastaa ruoansulatusta. Kasvisten syöminen on siis tärkeää lihomisen välttämiseksi kesällä.

Kesällä lihominen on helppo välttää syömällä runsaasti kasviksia

Tuoreiden kasvisten syöminen kesällä auttaa pitämään kylläisenä ja estää ylensyöntiä. Se on näin ollen avain lihomisen välttämiseen.

Syö kauden hedelmiä

Hedelmät ovat houkuttelevia paitsi värikkyytensä ja makeutensa myös virkistävyytensä vuoksi. Ne sisältävät paljon nestettä ja vain vähän kaloreita. Kannattaa harkita näitä hedelmiä:

 • Aprikoosit
 • Persikat
 • Nektariinit
 • Donitsipersikat
 • Keltaiset luumut
 • Cantaloupemeloni

Näiden hedelmien oranssi ja keltainen väri tarkoittaa sitä, että niissä on paljon karoteeneja ja karotenoideja. Nämä ovat A-vitamiinin perusta ja niiden tehtävänä on vahvistaa elimistön vastustuskykyä sekä ylläpitää näkökykyä ja tervettä ihoa.

Punaiset hedelmät kuten vesimelonit, kirsikat ja punaiset luumut puolestaan sisältävät paljon magnesiumia ja lykopeeniä, jotka edistävät sydämen terveyttä.

Kuljeta hedelmiä aina mukanasi ja syö niitä välipaloina aterioiden välillä tai vaihtoehtoisesti jälkiruokana. Toisin kuin moni luulee, hedelmien sisältämä sokeri ei lihota. Se ei ole samaa sokeria kuin mitä löytyy kauppojen jäätelöistä ja muista jälkiruoista, jotka sisältävät pelkkiä kaloreita ilman ravintoaineita.

Vältä lihominen kesällä tekemällä oikeita valintoja ravintolassa

Jos matkustat rannikolle, nauti tuoretta kalaa. Terveellisin keino syödä kalaa on grillata se ja ottaa oheen kevyitä kastikkeita. Voit syödä myös kaikenlaisia mereneläviä, jotka kalan tavoin ovat täynnä korkealaatuista proteiinia ja joista suurin osa on myös vähärasvaisia. Lisäksi niissä on paljon kivennäisaineita ja vitamiineja.

Mereneläviä tulee kuitenkin syödä kohtuudella, sillä niissä on paljon kolesterolia. Sitä on eniten esimerkiksi mustekalan ja katkarapujen päässä.

Kysy muilta suosituksia tuoretta ruokaa tarjoavista ravintoloista, jos matkustat toiseen maahan. Näin pysyt erossa pikaruokapaikoista.

Kuljeta mukanasi omatekoisia välipaloja

Lomaillessa koko päivä tulee yleensä vietettyä nähtävyyksien parissa. Ota siis mukaasi välipaloja, jotta et syö ensimmäisessä vastaantulevassa paikassa. Hyviä vaihtoehtoja ovat pähkinät (suolaamattomat tai paahdetut), pilkotut hedelmäpalat, täysjyväkeksit yms.

Mitä jos mieli tekee jäätelöä? Sitä voi aina valmistaa kotona vähäkalorisesti. Terveellisten välipalojen syöminen on loistava keino välttää lihominen kesällä.

Pähkinät ovat hyvä välipala painontarkkailijalle

Pähkinät ovat ihanteellinen välipala nälän tyydyttämiseksi ja lihomisen välttämiseksi kesällä. Niitäkin tulee silti syödä kohtuudella.

Vältä lihominen kesällä juomalla runsaasti

On erittäin tärkeää muistaa juoda riittävästi etenkin kuumina kesäpäivinä. Keskimäärin ihminen tarvitsee noin kaksi litraa vettä päivässä. Lisää määrää parilla desillä per yhden asteen nousu aina kun lämpötila ylittää 35 celsiusastetta.

Ota tavaksi kuljettaa mukanasi vesipulloa laukussa tai repussa niin juot varmasti riittävästi pitkin päivää. Näin et joudu turvautumaan esimerkiksi sokerisiin juomiin, jotka eivät ole niin terveellisiä.

Juo alkoholia mahdollisimman vähän

Kesällä voi nauttia monenlaisia virkistäviä alkoholittomia juomia. Vaikka alkoholi on yleensä voimakkaasti läsnä kesän juhlissa, sitä kannattaa välttää mahdollisimman paljon lihomisen välttämiseksi.

Millaisia alkoholittomia juomia on sitten olemassa? Vesi on tietysti paras juoma, mutta sen lisäksi hyviä vaihtoehtoja ovat muun muassa kivennäisvesi, kylmät haudukkeet ja teet, smoothiet, sitruunalimonadi ja tomaattimehu.

Vältä lihominen kesällä näiden viimeisten suositusten avulla

 • Lihomisen välttämiseksi on nostettava päivittäistä energiankulutusta. Jos olet lomalla toisessa kaupungissa, kuljeskele siellä kävellen tai vuokraamalla polkupyörä. Jos olet menossa rannalle, yritä löytää siellä mielenkiintoinen aktiviteetti.
 • Varaa majoitus jossa on keittiö; näin pystyt kokkaamaan itse ja päättämään helpommin mitä syöt.

Huolestuttaako lihominen kesällä? Ota käyttöösi nämä vinkit ja pidä huolta linjoistasi helposti.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Hauskimmat ja tehokkaimmat ulkoliikuntalajit
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Hauskimmat ja tehokkaimmat ulkoliikuntalajit

Monenlaiset aktiviteetit sopivat ulkoliikunnaksi. Mutta tänään haluamme esitellä hauskimmat ja tehokkaimmat ulkoliikuntalajit.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Jesús Román Martínez. Carlos Iglesias Rosado. El libro blanco de la hidratación. Sociedad Española de Dietética y Ciencias de la Alimentación. 2006.
 • Martínez Álvarez, J. R., et al. “Recomendaciones de bebida e hidratación para la población española.” Nutr Clin Diet Hosp 28 (2008): 3-19.
 • Ochoa C, Muñoz Muñoz G. Hambre, apetito y saciedad. RCAN Rev Cubana Aliment Nutr 2014;24(2):268-279.
 • CECOPESCA. Gobierno de España. Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente.  “Las cualidades nutricionales de los productos procedentes de la pesca extractiva y de la acuicultura: binomio riesgo-beneficio”.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.