Logo image
Logo image

Valkosipuliöljy hoitaa elimistöä tehokkaasti

3 minuuttia
Vaikka olisit täysin terve, hyödyt silti valkosipuliöljystä mausteena aterioillasi. Älä pelkää tätä voimakastuoksuista kasvia, vaan lisää sitä ruokaasi säännöllisesti!
Valkosipuliöljy hoitaa elimistöä tehokkaasti
Renata Sylwia Kosierb Fernández

Tarkistanut ja hyväksynyt: ravitsemusterapeutti Renata Sylwia Kosierb Fernández

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Valkosipuliöljy on erittäin lääkinnällistä, ja sitä kannattaisikin nauttia osana arjen ruokavaliota. Tämä öljy edistää hyvää terveyttä yleisesti sekä estää ja hoitaa eräitä häiriöitä. Voit hankkia sitä kapseleissa, mutta voit myös valmistaa valkosipuliöljyä kotona!

Nyt kerromme valkosipulin monista terveysvaikutuksista – tämä superruoka auttaa muun muassa puhdistamaan kehoa sekä lisää vastustuskykyä. Lisäksi se parantaa verenkiertoa sekä antaa suojaa vapaiden radikaalien vahingoilta.

Valkosipuliöljy on kaiken kaikkiaan sellainen lisuke, jota ei kannata jättää pois pöydän antimista!

Valkosipulin monet hyödyt terveydelle

Some figure

Valkosipuli on siis oikea superruoka, joka hoitaa ihmisen terveyttä monella tapaa. Sitä on käytetty jo muinaisista ajoista lähtien erilaisten vaivojen ja sairauksien hoidossa.

Hyödyt perustuvat ennen kaikkea kahteen sulfidiin: allisiiniin ja diallyyliin. Valkosipuli sisältää myös aminohappoja, B- ja C-vitamiinia sekä mineraaleja, kuten magnesiumia, kuparia, kalsiumia, seleeniä, fosforia, rautaa ja kaliumia.

Kasvista on kaikki seuraavat hyödyt terveydelle:

 • Luonnollinen antibioottivaikutus, joka torjuu viruksia, bakteereita, sientä sekä loisia
 • Syövän parempi torjunta
 • Antioksidanttivaikutus
 • Nesteiden kertymisen vähentyminen sekä munuaisten toiminnan tehostuminen
 • Hermoston toiminnan tasapainottuminen
 • Sydän- ja verisuonisairauksien torjunta – verenkierron tehostuminen sekä kolesterolin ja korkean verenpaineen lievittyminen
 • Korkean verensokeritason alentuminen
 • Maksan ja sappirakon parempi suojaus sekä myrkyllisten aineiden tehokkaampi poistuminen
 • Sydämen ja ihon terveyden kohentuminen – aknen, psoriasiksen ja muiden ihon häiriöiden lievittyminen
 • Ruoansulatuksen parempi säätely
 • Sukupuolivietin lisääntyminen

Lue aiheesta lisää: Inkivääri-valkosipuli-hunajahoito korkeaan kolesteroliin

Miten valkosipulia kannattaa nauttia?

Paras keino hyödyntää tätä kasvia sairauksien ennaltaehkäisemiseksi ja terveyden ylläpitämiseksi on yhden raa’an valkosipulinkynnen nauttiminen päivittäin.

Vaikutukset tyhjään vatsaan otettuna ovat erittäin voimakkaat. Siksi kannattaakin nauttia valkosipulia osana aterioita. Jos kypsennät sen, saat hyödynnettyä vaikutukset osittain, mutta et yhtä hyvin kuin raakaa valkosipulia käyttäessäsi.

Tiibetiläisessä kulttuurissa ymmärrettiin jo muinaisina aikoina valkosipulin potentiaali. Munkit loivat reseptin, jossa valkosipulia marinoidaan alkoholissa ja nautitaan vähitellen. Tällä tavalla keho pystyy hyödyntämään kasvin ominaisuuksia vähitellen.

Nykyisin valkosipuliöljyä voidaan hankkia kapseleissa. Näitä suositellaan etenkin niille, jotka eivät voi sietää valkosipulin tuoksua tai joiden ruansulatukselle tämä kasvi ei sovi, kuten myös kaikille niille, jotka eivät vain pidä valkosipulista.

Nyt kerromme sitten vanhasta tiibetiläisestä reseptistä valkosipulin marinoimiseksi oliiviöljyssä. Näin pystyt yhdistämään kahden erittäin terveellisen luontaistuotteen ominaisuudet.

Tiibetiläinen valkosipuliöljy

Some figure

Jos mahdollista, käytä luomuvalkosipulia. Jos käytät tätä seosta lääkintään, on erittäin tärkeää, että valkosipulissa ei ole torjunta-aineita tai muita myrkyllisiä kemikaaleja – muuten hoitavat vaikutukset eivät välttämättä ole riittävän tehokkaat.

Ainekset

 • 1 l ekstra-neitsytoliiviöljyä
 • 30 valkosipulinkynttä

Valmistaaksesi tämän hoitavan öljyn, toimi seuraavasti:

 • Kuori valkosipulinkynnet, puolita ne ja laita sitten kannelliseen lasipurkkiin.
 • Laita mukaan oliiviöljy, peittäen valkosipulinkynnet.
 • Sulje pullo tiukasti ja pidä sitä pimeässä, viileässä ja kuivassa paikassa kuukauden ajan. Älä laita öljyä jääkaappiin.
 • Ravista pulloa hiukan 2-3 päivän välein.
 • Siivilöi öljy kuukauden säilönnän jälkeen poistaaksesi valkosipulinkynnet (voit kuitenkin käyttää nämä!) ja ota öljy talteen.

Lue aiheesta lisää: Näin käytät valkosipulia kynsien vahvistamiseen

Valkosipuliöljyn käyttö terveyden parantamiseksi

Voit hyödyntää tätä öljyä monella tavalla, riippuen hoidon tarkoituksesta:

 1. Ota ruokalusikallinen päivässä ennaltaehkäisevässä tarkoituksessa. Voit ottaa öljyä sellaisenaan tai ruoan ohella. Nauti sitä aina heti purkista otettuasi, jotta saisit hyödynnettyä sen ominaisuudet maksimaalisesti.
 2. Käytä tätä öljyä myös mausteena ruoassa – salaatit, pastat, keitot ja kastikkeet sopivat sen kanssa hyvin yhteen. Jos haluat pehmeämmän maun, lisää oliiviöljyä tai käytä vähemmän valkosipulia öljyn valmistuksessa.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Soto, V., Camargo, A., González, R., & Galmarini, C. (2007). Síntesis y purificación de ajoeno y su cuantificación en aceites comerciales de ajo Synthesis and purification of ajoene and its quantification in commercial garlic oils. Revista de La Facultad de Ciencias Agrarias.
 • Navarro, M. C. (2007). Posibilidades terapéuticas del bulbo de ajo (Allium sativum). Revista de Fitoterapia.
 • Ardila, M., Vargas, A., Pérez, J., & Mejía, L. (2009). ENSAYO PRELIMINAR DE LA ACTIVIDAD ANTIBACTERIANA DE EXTRACTOS DE Allium sativum, Coriandrum sativum Y Eugenia vulgaris FRENTE A Clostridium perfringens. Biosalud.

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.