Logo image
Logo image

Millaisia oireita välilevypullistuma aiheuttaa?

4 minuuttia
Millaisia oireita välilevypullistuma aiheuttaa?
Alejandro Duarte

Kirjoittanut ja tarkastanut bioteknikko Alejandro Duarte

Kirjoittanut Valeria Sabater
Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Monet ihmiset kärsivät selän ongelmasta nimeltään välilevypullistuma eli tyrä. Tämä on erittäin kivulias ja elämää haittaava ongelma, ja jos saat diagnoosin välilevyn pullistumasta, tulee asia aina ottaa vakavasti. Tämän tyyppisen sairauden oireisiin kannattaa perehtyä, jotta voit tunnistaa sen omalla kohdallasi pikimmiten ja säästyä paljolta ikävyydeltä. Ihmisen selkäranka on monimutkainen anatomisten osien palapeli – se sisältää sekä luita, lihaksia että nivelsiteitä, ja ne voivat millä tahansa hetkellä aiheuttaa sinulle suuria ongelmia. Tässä artikkelissa selitämme, miksi selkäranka on niin monimutkainen rakennelma ja miksi sen hyvinvointi on erittäin tärkeää huomioida.

Mistä voit tietää, että kyseessä on juuri välilevypullistuma?

1. Mikä se on?

Some figure

Jos sinulla on kipua ja epämukavaa tunnetta selkärangassasi, mutta et ole varma tämän syystä, kannattaa ottaa huomioon välilevypullistuman mahdollisuus. Mitkä sitten ovat tämän sairauden tuntomerkit?

Ensiksi on hyvä ymmärtää välilevypullistuma ilmiönä. Selkärankasi luiden välissä on kudosta, jolla on sisäosassa pehmeä koostumus ja kova ulkokuori. Tämänlainen kudos toimii iskunvaimentajana selkärangassa ja se mukautuu kaikkiin tekemiisi liikkeisiin. Kudoksia kutsutaan välilevyiksi, ja ne aiheuttavat kyseessä olevia tyriä eli pullistumia. Joskus nämä kudokset repeytyvät, mikä aiheuttaa valkoisen kudoksen pääsemistä irralleen. Tämä kudos voi synnyttää painetta hermoihin sekä tuottaa kipua, ja seurauksena voi olla myös kudosten iskunvaimennuskyvyn heikkeneminen.

2. Mikä aiheuttaa tallaisen välilevyn luiskahduksen?

Some figure

Yksinkertaisesti esitettynä välilevyn luiskahdus on ilmiö, jonka todennäköisyys kasvaa ihmisen ikääntyessä. Kun vanhenet, muuttuu selkärankasi vähemmän notkeaksi, eli siitä tulee hieman jäykempi, ja siten välilevyjä ympäröivät nivelsiteet saattavat joskus repeytyä.

Nämä levyt saattavat myös tulla ajan kuluessa jäykemmiksi, sillä ne menettävät kosteutta ja niiden kunto heikkenee. Jos koet siis kipua selässäsi, etkä tiedä mistä se voisi johtua, on hyvä olla tietoinen välilevyn luiskahduksen oireista, jotta voit suhtautua asiaan tarvittavalla vakavuudella.

3. Välilevypullistuman oireet

Some figure

Ensinnäkin olisi tarpeellista selvittää, missä kipua tarkemmin ottaen ilmenee. Tällä tavalla pystyt paikallistamaan tyrän sijainnin. Tämä on erittäin tärkeää tilanteen lievittämiseksi.

  • Jos sinulla on kipua tai kihelmöintiä jaloissasi, tai jos ne puutuvat usein tai tuntuvat erittäin painavilta, on mahdollista, että sinulla on välilevypullistuma jossakin lantiosi alueella. Jos sinulla on epämukava tunne selkäsi keskivaiheilla, saattaa kyseessä olla sen sijaan selän välilevyn pullistumaJos sinulla puolestaan on jännittyneisyyttä ja kipua niskassasi tai jopa käsivarsissasi, on mahdollista, että kyseessä on kaulan välilevyn pullistuma.
  • Kaulan välilevyn pullistuman oireet ovat seuraavat: niskakipu, niskan jäykkyys, kykenemättömyys liikuttaa niskaa puolelta toiselle sekä niskan krampit, jotka ulottuvat hartioihin ja käsivarsiin asti. Sinulla voi tällöin olla myös pahoinvointia tai pyörrytystä. Näiden kaikkien oireiden lisäksi on hyvin yleistä, että käsivarret ja kädet puutuvat öisin. Sinulla voi olla vaikeuksia nostaa painavia esineitä: yhtäkkiä tunnet voimiesi katoavan ja joudut pudottamaan nostamasi esineen. Tämä on tietenkin hyvin häiritsevää ja haittaa jokapäiväistä elämää.
  • Lantion seudun välilevyn tyrän oireet: tässä tapauksessa kipu sijaitsee selkäsi alaosassa. Tunnet kummallista polttavaa tunnetta tai voimakasta kuumuutta, joka saa sinut pitämään selkäsi erittäin suorassa asennossa – lähes jäykistyneessä tilassa. Lihasten jäykkyys, johon kuuluu myös niiden kramppaamista, voi ulottua jopa jalkoihin asti. Tämä tuntuu säteilevänä tai iskias-tyyppisenä kipuna. Monet ihmiset sanovat havainneensa ajoittain kipua, kihelmöintiä tai heikkoutta jaloissaan, ja tämä voi johtaa jopa virtsanpidätyskyvyttömyyteen. Tällainen tilanne on äärimmäinen, mutta joskus näinkin saattaa tapahtua. Jos koet edellä mainittuja oireita, tulisi sinun käydä lääkärissä pikimmiten, jotta saat oikeanlaista hoitoa.
  • Lääkäreillä on tapana puhua myös säteilevästä kivusta – mitä se itse asiassa tarkoittaa? Tällainen kipu on kyseessä silloin, kun sinulla on särkyä jollakin elimistösi alueella, mutta itse tyrä sijaitsee kuitenkin jossakin muualla kehossasi. Yksi esimerkki tällaisesta tilanteesta on se, kun tyrä on selässä, mutta kipu tuntuu alaraajoissa. Silloin ongelma liittyy selkänikamien välilevyyn. On myös erittäin tavallista, että kipua tuntuu pakaroissa, ja tämä voi ilmetä polttavana tunteena, joka ulottuu takapuolestasi reiden sisäpuolelle asti. Jos havaitset tällaista omalla kohdallasi, tulee sinun ottaa huomioon, että kyse voi olla hermojuurisairaudesta. Diagnoosin tulee kuitenkin aina olla lääkärin tekemä, eli ei kannata tehdä tämän suhteen mitään oletuksia ennen kuin olet käynyt asiantuntijan vastaanotolla.

4. Milloin olisi tarpeen käydä lääkärissä?

Some figure

Mikä tahansa kipu, joka johtuu välilevyn pullistumasta, estää sinua viettämästä normaalia elämää. Et tällöin pysty kävelemään kunnolla, etkä voi työskennellä tai esimerkiksi käydä punttisalilla tavalliseen tapaan. Sinulla on myös vaikeuksia nukkua, etkä pysty edes istuutumaan tuolille kuten ennen.

Jos tällaiset oireet kestävät enemmän kuin kaksi peräkkäistä viikkoa, tulisi sinun käydä lääkärissä, jotta voidaan tehdä oikeanlaiset kokeet ongelman diagnosoimiseksi.

Lääkärien mukaan ensiapuun tulisi mennä vain silloin, jos tunnet virtsanpidätyskykysi heikentyneen tai jos sinulla on vaikeuksia hallita sulkijalihastasi. Tällaisessa tilanteessa tyrä saa aikaan sen, että normaalit elintoimintosi eivät toimi kunnolla, ja siten on selvää, että välilevypullistuma on laadultaan vakava ja se tulee ehdottomasti hoitaa.

Välilevyn luiskahdukset vaativat yleisesti ottaen kirurgisia toimenpiteitä. Älä kuitenkaan huolestu, sillä ne voidaan hoitaa onnistuneesti ja pystyt toimenpiteen jälkeen palaamaan takaisin normaaliin elämääsi. Kuten jo tiedätkin, on hyvin tärkeää kiinnittää huomiota kokemiisi oireisiin ja kipuun. Älä epäröi ottaa yhteyttä lääkäriin, jos huomaat minkäänlaisia tyrään viittaavia merkkejä elimistössäsi. Jos haluat varmistaa hyvän elämänlaadun, on tärkeää ymmärtää, että tulisi hakea apua sellaisiin ongelmiin, jotka ovat mahdollinen uhka terveydellesi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Herniated Disk in the lower back.  American Academy of Orthopaedic Surgeons. (2014)
    https://orthoinfo.aaos.org/es/diseases–conditions/hernia-de-disco-en-la-columna-lumbar-herniated-disk-in-the-lower-back/
  • Herniated disk in the lower back. (2012). Retrieved from
    orthoinfo.aaos.org/topic.cfm?topic=a00534
  • Herniated disk. Mayo Clinic Staff. (2010).
    mayoclinic.com/health/herniated-disk/DS00893/METHOD=print
  • What is a herniated disk? (2014)
    familydoctor.org/familydoctor/en/diseases-conditions/herniated-disk.html
  • Rivero Torres, R., & Álvarez Fiallo, R. (2004). Hernia discal lumbar: algunos aspectos del diagnóstico. Revista Cubana de Medicina Militar, 33(2), 0-0. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0138-65572004000200003
  • Allut, A. G., Zabala, A. B., Rumbo, R. M., González, A. P., & González, M. G. (1995). Hernia discal cervical intradural. Revisión de la literatura y aportación de un nuevo caso. Neurocirugía, 6(1), 60-64. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1130147395708089

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.