Valiini ja lihasmassan kasvatus

Välttämättömiä aminohappoja elimistö ei pysty itse muodostamaan. Kerromme yhden tällaisen aminohapon, valiinin, merkityksestä.
Valiini ja lihasmassan kasvatus
Saúl Sánchez Arias

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Valiini on yksi niistä aminohapoista, joita elimistö tarvitsee stimuloidakseen lihasmassan kasvua. Aminohapot ovat proteiinien rakennuspalikoita ja monet niistä ovat välttämättömiä, eli elimistö ei pysty muodostamaan niitä itse.

Proteiinit voidaan jakaa kahteen luokkaan niiden lähteen mukaan. Yhtäältä on olemassa eläinperäisiä proteiineja, joilla on korkea biologinen arvo. Toisaalta on kasviperäisiä proteiineja, joilla on alhainen biologinen arvo. Kasviperäisestä proteiinista puuttuu joitakin välttämättömiä aminohappoja.

Valiini ja lihasmassan kasvatus

Joskus kuulee puhuttavan BCAA:n eli haaraketjuisten aminohappojen tarpeesta lihasten kasvatuksessa. Näitä ovat valiini, leusiini ja isoleusiini.

On totta, että ainoastaan leusiini kykenee stimuloimaan aineenvaihdunnan mTor-reittiä, joka on kaikkein anabolisin reitti. Tämä osoitetaan Nature-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa. Se ei kuitenkaan ole ainoa tärkeä tekijä tässä prosessissa.

Valiini osallistuu suoraan lihasten muodostumiseen, mikä takaa positiivisen typpitasapainon ja kudosten kunnollisen korjautumisen. Tätä prosessia tarvitaan rasvattoman massan muokkautumiseen fyysisen stimulaation jälkeen. Valiinia voidaan käyttää jossain kohtaa myös energiasynteesiin, joskaan tätä ei aina suositella, jos halutaan edistää lihasten kasvua.

Hyvien tulosten saamiseksi pelkästään tämän aminohapon kulutus ei riitä; on turvattava päivittäinen proteiinitarve. Journal of the International Society of Sports Nutrition -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan tarve on yli 1,4 grammaa painokiloa kohden päivässä liikkujilla.

Kun saanti on yli 2 grammaa painokiloa kohden päivässä, saadaan hyötyjä endogeenisessä proteiinisynteesissä. Tätä suurempi määrä ei useimmiten hyödytä, joten annosta ei ole järkevää nostaa.

Puolet proteiinista tässä kaaviossa tulee olla korkean biologisen arvon proteiinia ja on suositeltavaa, että ainakin 25 grammaa siitä on tarjolla pääaterioilla.

Valiini osallistuu lihasmassan rakentumiseen.
Proteiinilisien valiinipitoisuuden tarkistaminen on keino varmistaa, että lihas voi kasvaa.

Strategioita lihasmassan kasvatukseen

Lihasten kasvatuksessa ei tule keskittyä vain valiiniin tai leusiiniin; hyvät tulokset edellyttävät tiettyjen avainasioiden huomioimista. Mainitsimme jo riittävän proteiininsaannin merkityksen, mutta myöskään hiilihydraatteja ei tulisi aliarvioida. Glukoosi on toinen suuri  mTor- reitin aktivoija, kuten kerrotaan International Journal of Molecular Sciences -lehden artikkelissa.

Lisäksi on erittäin tärkeää varmistaa, että energiaa saadaan 250–500 kilokaloria tarvetta enemmän. Tätä ylimääräistä energiaa tarvitaan kudosten rakentumiseen.

Muussa tapauksessa ponnistelu on useimmiten turhaa. Myös riittävää mekaanista ärsykettä tulee tarjota varmistaen, että liikunnan teho kasvaa asteittain.

Ei pidä myöskään unohtaa, että tietyistä ravintolisistä saa tehokasta tukea, esimerkkinä kreatiini. Myös HMB voi auttaa, sillä se saa aikaan positiivisen synergian itse kreatiinin kanssa kehitettäessä voimaa ja stimuloitaessa rasvattoman kudoksen kasvua.

Kaikki tämä tulee yhdistää riittävään lepoon. Lihasten palautuminen ja mukautuminen tapahtuu yöaikaan.

Tämä vähentää myös myrkyllisten aineenvaihduntatuotteiden määrää, joita on syntynyt päivän aikana. Tarvitaankin vähintään 7–8 tunnin laadukkaat yöunet, jotta anabolisten hormonien synteesi aktivoituu maksimaalisesti.

Treenin tulee tarjota oikeanlaista ärsykettä.
Jos treeni ei tarjoa optimaalista mekaanista ärsykettä, lihasmassa ei kasva.

Sinua saattaa kiinnostaa myös tämä artikkeli: Kuinka proteiinit toimivat ja mikä niiden tehtävä on kehossa?

Valiini on välttämätön aminohappo lihasten kasvulle

Valiini on yksi tärkeimmistä aminohapoista ja erityisen tärkeä lihasten kasvulle. Sitä tarvitaan päivittäisessä ruokavaliossa riittävissä määrin.

Tästä syystä tulee syödä eläinperäisiä ruokia ja esimerkiksi täysjyvää ja palkokasveja. Myös BCCA-lisäravinteet ovat varteenotettava vaihtoehto.

Pidä silti mielessä, että lihaskasvu ei ole aina niin yksinkertaista ja vie aikaa. Sinun on pyrittävä kaikin puolin terveellisiin elämäntapoihin saadaksesi hyviä tuloksia viikkojen kuluessa.

Jos esimerkiksi treeni ei ole hyvin ajoitettu, lihasmassan kasvu voi rajoittua. Jopa D-vitamiinin puutos voi haitata tuloksia. Suosittelemme pyytämään neuvoja asiantuntijalta.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Parhaat treenivinkit tehokkaampaan kuntosaliharjoitteluun
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Parhaat treenivinkit tehokkaampaan kuntosaliharjoitteluun

Oletko valmis panostamaan kuntosaliharjoitteluun entistä enemmän? Seuraavien vinkkien avulla onnistut ottamaan seuraavasta kuntosalitreenistä kaike...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Chen, J., Ou, Y., Luo, R., Wang, J., Wang, D., Guan, J., Li, Y., Xia, P., Chen, P. R., & Liu, Y. (2021). SAR1B senses leucine levels to regulate mTORC1 signalling. Nature596(7871), 281–284. https://doi.org/10.1038/s41586-021-03768-w
  • Jäger, R., Kerksick, C. M., Campbell, B. I., Cribb, P. J., Wells, S. D., Skwiat, T. M., Purpura, M., Ziegenfuss, T. N., Ferrando, A. A., Arent, S. M., Smith-Ryan, A. E., Stout, J. R., Arciero, P. J., Ormsbee, M. J., Taylor, L. W., Wilborn, C. D., Kalman, D. S., Kreider, R. B., Willoughby, D. S., Hoffman, J. R., … Antonio, J. (2017). International Society of Sports Nutrition Position Stand: protein and exercise. Journal of the International Society of Sports Nutrition14, 20. https://doi.org/10.1186/s12970-017-0177-8
  • Mao, Z., & Zhang, W. (2018). Role of mTOR in Glucose and Lipid Metabolism. International journal of molecular sciences19(7), 2043. https://doi.org/10.3390/ijms19072043

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.