Vaihdevuosien alku: näin helpotat siirtymää
“Olen aina masentunut, ärtynyt ja kiukkuinen”, kuuluu monen naisen suusta, kun vaihdevuosien alku osuu omalle kohdalle. Tässä vaiheessa nainen kokee tyypillisesti elimistössään sellaisia muutoksia, joihin on vaikea suhtautua. Onneksi tarjolla on kuitenkin paljon tietoa, jotta vaihdevuosiin voi valmistautua ja jotta kyseinen jakso elämässä sujuisi mahdollisimman mukavasti.
Vaihdevuosien alku tuo mukanaan useita hormonaalisia epätasapainotiloja naisen elimistössä, ja monet fysiologiset muutokset ovat selkeästi havaittavissa.
Nyt kerromme, miten nainen pystyy itse helpottamaan oloaan vaihdevuosien alkaessa. Nämä neuvot ovat hyödyksi kaikille niille, joilla vaihdevuodet ovat vielä edessä tai joilla ne ovat juuri alkaneet.
Mistä tiedät, että vaihdevuodet ovat alkamassa?
Hormonaaliset muutokset naisen elimistössä voivat aiheuttaa muutoksia sekä fyysisellä että psyykkisellä tasolla.Vaihdevuodet eli menopaussi on vaihe, joka alkaa keskimäärin vuoden päästä naisen viimeisestä kuukautiskierrosta. Ennen varsinaisia vaihdevuosia on kuitenkin esivaihdevuosien jakso, eli niin kutsuttu perimenopaussi, jolloin naisen keho alkaa valmistautua tuottamaan vähemmän estrogeenia ja progesteronia, mikä vähentää sitten kykyä tulla raskaaksi. Tämä tapahtuu yleensä naisen ollessa noin 45 – 50-vuotias.
Tässä vaiheessa voidaan huomata vaihdevuosien muutokset, ja usein tämä tarkoittaa kuumia aaltoja ja yöhikoilua. Lisäksi voi ilmetä nukkumisvaikeuksia, normaalia enemmän virtsatietulehduksia, lisääntynyttä inkontinenssia eli virtsankarkailua sekä rasvan kertymistä vyötärölle entistä suuremmissa määrin.
Yksinäinen olo, mielialan vaihtelut sekä surullisuuden ja vihaisuuden jaksot, joille ei tunnu olevan mitään selkeää selitystä, ovat myöskin muutoksia, joita tässä vaiheessa saatetaan huomata. Joissakin tapauksissa nämä kokemukset voivat aiheuttaa naisen itsetunnon heikkenemistä. Ne ovat tunne-elämän muutoksia, jotka liittyvät kehon fyysisiin muutoksiin vaihdevuosista johtuen. Lisäksi naisella saattaa olla ongelmia muistin ja keskittymisen kanssa.
Jos olet muutenkin usein melankolinen, ärtynyt tai surullinen, nämä tunteet tulevat voimistumaan tässä vaiheessa elämääsi. Toisaalta on sanottava, että joillakin naisilla ei ole dramaattisia psyykkisiä muutoksia vaihdevuosien aikana, ja heille koko elämänvaihe on yleisesti ottaen helpompi.
Hormonaaliset muutokset ja sivuvaikutukset
Estrogeenin ja naishormonien määrien muuttumisen vaikutus siihen, miten dopamiinin, serotoniinin ja oksitosiinin yhdistyminen elimistössä toteutuu, tarkoittaa sitä, että vaihdevuosien aikaan naisella voi ilmetä suuria psyykkisiä haasteita. Kyseiset hormonit nimittäin liittyvät tunteiden hallintaan, ja ne ovat yhteydessä eräisiin psykiatrisiin ja psykologisiin ongelmiin.
Niillä on siis selkeä yhteys naisen olon muutoksiin, eli ne selittävät vaihdevuosien tyypillistä ärtynyttä oloa, heikkenevää terveyttä, surullisuutta, stressiä sekä ahdistuneisuutta. 70 % niistä naisista, jotka käyvät läpi vaihdevuosiaan, kokevat näitä tunteita ja tuntemuksia, ja ne voivat kestää puolesta vuodesta kahteen vuoteen.
Lue aiheesta lisää: Vaihdevuosien aikana laihduttavan 5 avainasiaa
Vaihdevuosien alku: neuvot oireiden lievitykseen
On tärkeää pitää kiinni terveellisistä elämäntavoista, kun vaihdevuosien alku koittaa.Auringolta suojautuminen ja hygienia
Jotta nainen voisi vaikuttaa muutoksiin, joita estrogeenin määrän vähentyminen kehossa (tämä kuuluu vaihdevuosien tärkeimpiin ilmiöihin) aiheuttaa iholla, hän voi ryhtyä toimeen. Tarjolla on useita ratkaisuja.
Ensinnäkin on tärkeää käyttää aurinkovoidetta, joka sopii juuri omalle ihotyypille.
Myös hyvä hygienia on avainasia, eli päivittäinen hellä pesu ja tarvittavien kosteusvoiteiden käyttö. Näin pystyt minimoimaan ryppyjen, ihon kuivumisen sekä veltostumisen aiheuttaman harmin.
Ihon ikääntyminen liittyy toisaalta myös naisen perintötekijöihin ja ympäristössä olevien erilaisten tekijöiden vaikutukseen. Siksi on muistettava muun muassa ruokavalion merkitys sekä se, että altistumista saasteille, auringon säteilylle sekä tupakalle tulisi välttää. Näin tämän uuden elämänvaiheen aiheuttamat ei-toivotut muutokset ulkonäössä saadaan paremmin hallintaan.
Miten vartalo muuttuu vaihdevuosien alkaessa?
Tässä vaiheessa nainen voi huomata, että kehon rasva alkaa kerääntyä eri tavalla kuin aiemmin. Lantion muoto muuttuu, ja joillakin naisilla voi alkaa kerääntyä painoa tälle alueelle. Toisaalta joillakin naisilla voi vaihevuosien aikaan ilmetä painonlaskua sen nousun sijasta.
Tasapainoinen ruokavalio, jossa on runsaasti hedelmiä, kasviksia ja palkokasveja, kuten myös päivittäinen liikunta, auttavat estämään liiallista painonnousua vaihdevuosien aikaan.
Yksi vaihdevuosien ongelmista on paljon puhuttu osteoporoosi. Tämä sairaus tarkoittaa sitä, että luut tulevat hauraammiksi, mikä koskee etenkin lantiota, ranteita ja selkärangan nikamia. Näihin voi tulla tällöin entistä helpommin murtumia tai ne saattavat mennä poikki helpommin.
Siksi naisen tulisi pitää hyvää huolta riittävästä kalsiumin saannista vaihdevuosien aikana nauttimalla maitotuotteita (tai korvaavia tuotteita), ja lisäksi joka päivä tulisi kävellä vähintään 20 minuutin ajan.
Lue aiheesta lisää: Kuinka välttää painonnousu vaihdevuosien aikana?
Kiinnitä enemmän huomiota ruokavalioon ja vähennä suolan käyttöä
Jos käyt säännöllisissä tarkastuksissa ja pidät elämäntyylisi terveellisenä, pystyt paremmin ehkäisemään vaihdevuosien “negatiivisia” muutoksia kehossa.Vaihdevuosien tuomien oireiden ehkäisyssä on oleellista etenkin se, että toimeen ryhdytään jo esivaihdevuosien aikana, mikä tekee vaihdevuosien alkamisesta sitten helpompaa. Kolesteroli voi nousta vaihdevuosien alettua ja joillekin kehittyy jopa diabetes, ja näinä vuosina on aiempaa suurempi sydänkohtauksien ja aivojen verenkiertoon liittyvien ongelmien riski.
Suolan käyttöä, alkoholia sekä paistettujen ruokien, epäterveellisten välipalojen ja pikaruoan syöntiä tulee alkaa rajoittamaan jo ennen vaihdevuosien alkua. Jos tupakoit, on tärkeää että lopetat, ja samoin on syytä käydä säännöllisissä tarkastuksissa stressin, kolesterolin sekä verensokerin tason kontrolloimiseksi.
Vedenjuontia kannattaa lisätä.
Pyydä apua, jos tarvitset
Mainitsemamme fyysiset muutokset liittyvät usein myös tunteisiin. Heikentynyt itsetunto, lisääntynyt väsymys, tarve itkeä sekä mielialan vaihtelut ovat kaikki melko tavallisia ilmiöitä tässä vaiheessa elämää. Naisen seksuaalinen halukkuus voi myös näinä aikoina laskea.
Olipa oma tilanteesi mikä tahansa, kannattaa tarvittaessa pyytää neuvoja ammattilaiselta. Gynekologi voi auttaa saamaan vaihdevuosien tuottamat häiriöt kuriin ja hoitamaan kaikenlaisia poikkeamia, mikäli näitä ilmenee.
Lisäksi on hyödyllistä käydä tarvittaessa psykologilla – itse asiassa tämä voi olla avuksi missä elämänvaiheessa tahansa, jotta voisit saada apua toistuviin tunne-elämän esteisiin tai esimerkiksi ahdistukseen ja masennukseen.
Vaihdevuosien muutokset ovat osa naisen elämää – ota ne vastaan avoimesti
Tämänkin elämänvaiheen voi kohdata ilolla ja innostuksella.Lopuksi haluamme vielä todeta, että on erittäin tärkeää nähdä vaihdevuodet täysin luonnollisena ja kauniina osana naisen elämää.
Hyödynnä tätä vaihetta tilaisuutena saada toteutettua vihdoinkin terveellisempi elämäntyyli. Kohtuullinen päivittäinen liikunta, monipuolinen ruokavalio (jossa on runsaasti palkokasveja, hedelmiä ja kasviksia) sekä epäterveellisistä tavoista eroon hankkiutuminen ovat kaikki äärimmäisen tärkeitä asioita, jotta voisit vähentää vaihdevuosien aiheuttamia epämukavia seurauksia.
Lisäksi on aina syytä muistaa, että kannattaa ympäröidä itsensä positiivisilla ihmisillä, viettää aikaa rakkaiden kanssa ja olla muutenkin sosiaalinen. Näin voit pitää yllä positiivista asennetta elämään sekä rakentaa terveemmän itsetunnon ja itsevarmuuden.
Jos hyväksyt sen tosiasian että vaihdevuodet ovat luonnollinen ja normaali osa elämää, ja hyväksyt vaihdevuosien tuomat muutokset, pystyt nauttimaan elämästäsi täysillä ja ongelmitta.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Sociedad Española de Ginecología y Obstetricia. 2004. Guía práctica menopausia. Extraído de: http://www.infodoctor.org/rafabravo/guiamenopausia.pdf
- Jorge Salvador. 2008. Sociedad peruana de obstetricia. CliMatErio Y MENoPaUSia: EPidEMiología Y fiSioPatología. Extraído de: http://www.spog.org.pe/web/revista/index.php/RPGO/article/viewFile/1092/pdf_115
- María José Alonso Osorio. Colegio farmacéuticos de Barcelona. Hábitos saludables menopausia. Extraído de: https://www.mgc.es/downloads/PDF/setmanes/setmana_ca_201004.pdf
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.