Vaali terveyttäsi jäädytetyllä sitruunalla
Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Karla Henríquez
Jos olet lukenut artikkeleitamme jo jonkin aikaa, ei sitruuna ole varmasti jäänyt sinulle tuntemattomaksi ainekseksi. Esimerkiksi sitruunaveden juomisen hyötyjä on käsitelty artikkeleissamme moneen kertaan. Tiesitkö, että jäädytetyllä sitruunalla on omat terveyshyötynsä?
Jäädytetty sitruuna nautitaan sisäisesti ja se vahvistaa mm. vastustuskyvyn toimintaa. Jatka lukemista ja selvitä muut hyödyt mitä jäädytetyllä sitruunalla on!
Jäädytetty sitruuna on helppo ja herkullinen tapa nauttia suuri määrä sitruunan kuoren sisältämiä terveydelle hyödyllisiä ravintoaineita.
Mitä terveyshyötyjä jäädytetyllä sitruunalla on?
Monet syöpää sairastavat käyttävät jäädytettyä sitruunaa kemoterapian lisäksi vahvistamaan elimistön heikentynyttä puolustuskykyä. Sitruuna sisältää runsaasti tauteja ja syöpäsoluja tappavia antioksidantteja, jotka myös vahvistavat kehon kykyä puolustautua taudinaiheuttajia vastaan.
Syöpää hoidetaan aggressiivisilla menetelmillä, jotka hyökkäävät elimistön immuniteettia vastaan – syöpää karkoitettaessa tapetaan siis väistämättä myös paljon hyviä soluja, mikä on ikävää, mutta välttämätöntä.
Jäädytetty sitruuna sopiikin antioksidanttisen vaikutuksensa takia syöpäsairaiden ruokavalioon. Sitruuna yksinään ei tietenkään tapa syöpää, vaan sitä tulee nauttia vain osana kokonaisvaltaista lääkehoitoa ja lääkärin kanssa sovittua suunnitelmaa. Sitruuna helpottaa kemoterapian rajuja oireita ja ehkäisee kasvainten leviämistä.
1. Luonnollinen vitamiinipommi
Sitruunan kuori sisältää jopa kymmenkertaisen määrän vitamiineja sitruunan mehuun verrattuna. Usein sitruunasta käytetään vain sitruunan mehu ja kuoret heitetään pois. Nyt voit alkaa hyödyntämään sekä kuoret että mehun – näin vähennät samalla jätteen määrää ja tehostat sitruunan hoitavia vaikutuksia.
Mitä keholle hyödyllisiä aineita jäädytetyllä sitruunalla on
- Pektiiniä
- C-vitamiinia
- Tärkeitä flavonoideja
- Yli 22 erilaista yhdistettä, jotka hidastavat solujen hapettumista
2. Suojele ja vahvista elimistön immuunijärjestelmää
Sitruunaa nauttimalla voi ehkäistä ja hoitaa monia tavallisia tartuntatauteja, kuten flunssaa, tulehduksia ja viruksia. Ihminen altistuu yhden vuoden aikana tuhansille bakteereille ja viruksille, mutta tukemalla kehon puolustusmekanismeja voi välttää inhottavan sairastelun.
Monet valmistavat sitruunan kuoresta tehokkaan lämpimän uutteen, mutta ikävä kyllä lämmittämällä sitruunan kuorta siitä haihtuu jopa 40 % tärkeistä ravintoaineista. Jäädyttämismenetelmä säilöö kaikki sitruunan ainesosat, jolloin saat siitä kaiken irti.
Jäädytetyllä sitruunalla on helppo lisätä makua erilaisiin juomiin, se virkistää ja raikastaa juoman kuin juoman.
3. Jäädytettyä sitruunaa laihdutukseen
Olet varmasti tietoinen siitä, miten hyödyllinen apulainen sitruuna on elimistön puhdistamisessa. Sitruuna estää ylimääräisten lipidien kertymisen vereen, ja ehkäisee näin pahalaatuista kolesterolia ja elimistöön rasvakudoksena varastoituvaa energiaa.
Ravitsemusalan asiantuntijoiden mukaan kannattaa nauttia 75 grammaa sitruunaa joka päivä laihduttamisen tehostamiseen. Muista nauttia sitruunaa osana terveellistä, tasapainoista ruokavaliota.
Herkuttele jäädytetyllä sitruunalla
Jäädytetyn sitruunan valmistaminen on todella helppoa ja sitä voi käyttää joka päivä. Sitruuna on täynnä makua ja raikkautta, joka sopii moniin eri ruokiin ja juomiin.
Tarvitset
- 2 sitruunaa
- Raastin
Valmistus
Aseta kaksi hyvin pestyä sitruunaa muoviastiaan tai muovipussiin pakastimeen 24 tunnin ajaksi. Sitruuna jäätyy kauttaaltaan ja se on helppo raastaa. Voit paloitella tai halkaista sitruunan, mikäli se tekee raastamisesta helpompaa, mutta suosittelemme pakastamaan ne kokonaisena.
Miten nautin jäädytetyt sitruunat?
Suositusten mukaan sitruunaa kannattaa syödä noin 75 grammaa päivässä. Tämä onnistuu raastamalla jäädytetyt sitruunat kokonaisuudessaan ja lisäämällä raastetta ruokiin tai juomiin. Muista käyttää luomusitruunoita ja pese ne huolellisesti ennen jäädyttämistä.
Luomusitruunan kuori on turvallinen syötäväksi, sillä se ei sisällä haitallisia hyönteismyrkkyjä tai säilöntäaineita.
Kokeile nauttia jäädytettyä sitruunaa esimerkiksi näin:
- Lisää 25 grammaa raastetta maustamattomaan jogurttiin. Makeuta hunajalla, lisää pähkinöitä, kaurahiutaleita tai kuivattuja hedelmiä. Sopii hyvin välipalaksi tai aamupalaksi.
- Lisää 25 grammaa sitruunaraastetta salaattiin lounaalla. Kokeile pinaattia, pähkinöitä, tuoretta juustoa, lohta ja tomaattia. Sitruuna antaa salaattiin raikkaan säväyksen ja sulava sitruuna toimii myös salaatinkastikkeena.
- Lisää raastettua sitruunaa mihin tahansa tuoreeltaan valmistettuun teeuutteeseen, kuten jäähdytettyyn vihreään teehen tai muihin kylmiin teejuomiin. Nauti juoma iltapäivällä.
- Jäädytetty sitruuna sopii loistavasti hedelmäsalaatteihin ja kylmiin jälkiruokiin, kuten jäätelöön tai kermavaahtoon. Sitruuna maistuu etenkin kesällä vaikka boolissa tai muissa kylmissä juomissa. Kokeile tätä hedelmäsalaattia: pilko ananasta, mansikkaa ja kiivi suureen kulhoon. Sekoita joukkoon pähkinöitä ja 25 grammaa raastettua sitruunaa. Herkullista ja raikasta!
Jäädytetyn sitruunan käyttäminen on todella helppoa. Voit raastaa pari sitruunaa pakkaseen sopivaan muovipussiin ja napata sieltä aina muutaman lusikallisen kylmiin juomiin tai ruokiin. Kesällä jäädytetyllä sitruunalla raikastat vaikkapa juomaveden.
Jäädytetyllä sitruunalla voit lisätä makua myös lasten ruokiin. Kokeile sitruunoiden jäädyttämistä jo tänään ja nauti raasteen sisältämistä ravintoaineista!
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Limón. Federación Española de Nutrición. Recuperado de: http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/limon.pdf
- Crispín, P. L. M., Caro, R. R., & Ochoa, M. D. V. (2012, March). Pectina: Usos Farmacéuticos y Aplicaciones Terapéuticas. In Anales de la Real Academia Nacional de Farmacia (Vol. 78, No. 1). http://www.analesranf.com/index.php/aranf/article/view/1165
- Martínez-Flórez, S., González-Gallego, J., Culebras, J. M., & Tuñón, M. (2002). Los flavonoides: propiedades y acciones antioxidantes. Nutr Hosp, 17(6), 271-278. https://www.researchgate.net/profile/Javier_Gonzalez-Gallego/publication/10961859_Flavonoids_Properties_and_antioxidizing_action/links/0deec52a6b0057f327000000/Flavonoids-Properties-and-antioxidizing-action.pdf
- Sir Elkhatim, K. A., Elagib, R. A., & Hassan, A. B. (2018). Content of phenolic compounds and vitamin C and antioxidant activity in wasted parts of Sudanese citrus fruits. Food science & nutrition, 6(5), 1214-1219. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6060895/
- Fukuchi, Y., Hiramitsu, M., Okada, M., Hayashi, S., Nabeno, Y., Osawa, T., & Naito, M. (2008). Lemon polyphenols suppress diet-induced obesity by up-regulation of mRNA levels of the enzymes involved in β-oxidation in mouse white adipose tissue. Journal of clinical biochemistry and nutrition, 43(3), 201-209. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2581754/
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.