Logo image
Logo image

Vaalenna hampaiden sävyä kotikonstein

3 minuuttia
Vaalenna hampaiden sävyä kotikonstein
Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Nykyään markkinoilla jyllää useita tuotteita hampaiden valkaisuun. Tuotteet ovat kuitenkin valmistettu hampaisiin tunkeutuvista ainesosista, jotka vahingoittavat kiillettä peruuttamattomasti. Vaalenna hampaiden sävyä luonnollisesti, kotikonstein, tässä artikkelissa esitettyjen keinojen avulla – näitä kannattaa kokeilla äärimmäisten keinojen sijasta!

Mikä aiheuttaa hampaiden värjäytymistä?

Hammaskiille hampaiden pinnassa on hieman huokoista, joka “täyttyy” syömällämme ruoalla. Tämän takia esimerkiksi punaviinilasillisen juonnin tai mustikoiden syönnin jälkeen hampaat näyttävät violeteilta. Yleensä tämä ei ole mikään ongelma, sillä heti hampaiden harjauksen jälkeen väri katoaa.

Jotkin ruoat kuitenkin värjäävät hampaita pysyvästikin, mikä aiheuttaa hampaiden värjäytymisen keltaiseksi tai rusehtavaksi – se ei ole kovinkaan viehättävää.

Värilliset juomat, kuten kahvi, tee tai limsat menevät suoraan värjäytymien aiheuttajien listalle. Tupakointi ja huono suuhygienia ovat myös valkoisen hymyn vihollisia, sillä ne lisäävät kiilteen huokoisuutta.

Some figure

Tiettyjen ruokien happoisuus vahingoittaa hampaita omalla tapaa. Lihan, maitotuotteiden, kananmunien, sitruksien, sokerien, makeutusaineiden, hapollisten juomien ja kasviöljyjen käyttö vain pahentaa tilannetta. Listalle kuuluu myös makeiset ja niiden jatkuva syöminen. 

Tyypillinen virhe on pestä hampaat heti syönnin jälkeen

Tämä voi estää tietynlaisten reikien synnyn, mutta se ei myöskään anna kiilteelle aikaa toipua. Toisaalta on olemassa ruokia, jotka valkaisevat hampaita luonnollisesti. Näitä ovat muun muassa vihannekset ja hedelmät, kuten päärynä, omena, porkkana, paprika, kukkakaali, salaatti, parsakaali sekä pinaatti. Jotkin ruuat sisältävät hyviä kuituja ja joidenkin ravinteet muodostavat suojaavan kalvon kiilteen pinnalle, joka estää värjäytymien muodostumista.

Some figure

Myös juustot ovat hyväksi, sillä ne sisältävät proteiineja ja rasvoja, jotka neutraloivat muiden ruokien happoisuutta. Ne myös edistävät syljentuotantoa. Sylki sisältää fosforia sekä kalsiumia, jotka taas auttavat mineraalien palauttamista kiilteen pintaan.

Vaalenna hampaiden sävyä luonnollisesti kotikonstein

 • Hiero appelsiininkuoren valkoista sisäpintaa 45 sekunnin ajan hampaisiisi. Appelsiininkuoren valkoista osaa sanotaan ytimeksi, joka sisältää ainesta, joka jättää hampaat valkoisemmiksi. Harjaa hampaat puolen tunnin kuluttua.
 • Tee mansikasta ja leivinjauheesta tahna. Mansikat ovat luonnollinen valkaisija. Sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin murskata mansikat ja sekoittaa ne leivinjauheeseen. Levitä tahna hampaisiin, anna vaikuttaa 20 minuuttia ja huuhtele. Odota jälleen puoli tuntia ennen harjaamista. Älä käytä tätä keinoa liian usein (jos mahdollista, käytä vain kerran viikossa tai kahdessa).
Some figure

 

 • Syö päivittäin viipale papaijaa ja yksi omena. Nämä hedelmät ovat mainioita ikenien vahvistajia, ja samalla ne jättävät hampaat valkoisemmiksi.
 • Laita pieni määrä puutuhkaa hammasharjaasi ja pese normaalisti. Huuhtele lämpimällä vedellä ja harjaa hampaat sitten normaalisti.
 • Laita kaksi ruokalusikallista salvian lehtiä kiehuvaan veteen. Anna veden viiletä ja käytä suuvetenä jokaisen ruokailun jälkeen. Voit myös pureskella yhden salvian lehden ruokailun jälkeen.
 • Sekoita kaksi ruokalusikallista hapetettua vettä normaaliin veteen. Kostuta pumpulipallo veteen ja hiero sitä hampaisiisi. Huuhtele runsaalla vedellä.
 • Tee sileä tahna ruokalusikallisesta oluthiivaa, kahdesta teelusikallisesta suolaa ja pienestä määrästä vettä. Harjaa hampaasi tällä tahnalla, kuten tekisit hammastahnan kanssa.
 • Hiero banaaninkuoren sisäpintaa hampaisiisi kahden minuutin ajan. Voit tehdä tämän niin monta kertaa kuin haluat päivittäin. Banaaninkuori sisältää salisyylihappoa, joka auttaa valkaisemaan kiillettä erinomaisesti.

Vaalenna hampaiden sävyä luonnollisesti ruokasoodan avulla

Yllä mainittiin monia tehokkaita kotikonsteja hampaiden valkaisuun. Mutta me kaikki olemme sitä mieltä, että mikään ei ole tehokkaampaa kuin ruokasooda. Tämä on kaikista luonnollisin ja terveellisin vaihtoehto hampaillesi, eikä sinun tarvitse käyttää jauheen kanssa hammastahnaa, mikäli et halua.

Vaalenna hampaiden sävyä ruokasoodalla seuraavasti: kaada teelusikallisen verran ruokasoodaa kuppiin ja kostuta hammasharjasi vedellä. Kasta sitten hammasharja jauheeseen ja harjaa hampaat, kuten tekisit hammastahnankin kanssa. Älä huoli, mikäli jauhetta tulee liikaa, voit huuhdella sen runsaalla vedellä harjauksen jälkeen.

Älä kuitenkaan käytä ruokasoodaa montaa kertaa kuussa, sillä liiallinen käyttö voi vahingoittaa hammaskiillettä. Muista kohtuus kaikessa ja ole huolellinen käytön kanssa. Suosittelemme käyttöä kerran kahdessa viikossa, ja vähennä sitten käyttöä yhteen kertaan kuukaudessa.

Neuvoja valkoistakin valkoisempiin hampaisiin

 • Pidä aina suusi puhtaana
 • Älä harjaa liian kovaa
 • Käytä hammaslankaa
 • Älä tupakoi
 • Vähennä kahvin, teen ja virvoitusjuomien nauttimista
 • Juo pillillä aina kun mahdollista

Kuten huomaat, hampaiden valkaisu luonnollisesti on mahdollista toteuttaa helposti myös kotioloissa. Seuraavan kerran kun haluat valkaista hampaitasi, kokeile jotakin edellä mainituista keinoista!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Zheng L.W.; Li Di-ze; Lu JZ; Hu W; Chen D; Zhou XD. 2014. [Effects of vinegar on tooth bleaching and dental hard tissues in vitro]. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25571718
 • Ghassemi A; Hooper W; Vorwerk L; Domke T; DeSciscio P; Nathoo S. 2012. Effectiveness of a new dentifrice with baking soda and peroxide in removing extrinsic stain and whitening teeth. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23210419

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.