Umpilisäkkeen tulehduksen syyt ja hoito

Umpilisäkkeen tulehduksen syyt ja hoito

Viimeisin päivitys: 07 marraskuuta, 2018

Umpilisäkkeen tulehdus on melko tavallinen terveysongelma, ja se voi ilmetä missä iässä tahansa. Useimmissa tapauksissa kirurginen operaatio on tarpeen, jotta kyseinen pieni osa voidaan poistaa, jonka myötä ongelma häviää.  Tässä artikkelissa kerromme lisää, mitkä ovat umpilisäkkeen tulehduksen syyt ja miten tätä vaivaa tulisi hoitaa.

Mikä on umpilisäkkeen tehtävä?

Pitkään on oltu yksimielisiä siitä, että umpilisäkkeellä ei ole mitään tarkoitusta elimistössä, ja siten lääkärit poistavat sen hyvin helposti, mikäli sen kanssa ilmenee ongelmia. Mutta itse asiassa kyseisellä elimellä näyttäisikin olevan tehtäviä liittyen vastustuskykyyn –  asiaa tutkitaan kuitenkin edelleen. Umpilisäke voisikin siis olla osa kehon kokonaisvaltaista harmoniaa, minkä vuoksi sitä ei kannattaisi poistaa ainakaan kovin heppoisin perustein. Kuten pätee monessa muussakin tilanteessa, voidaan umpilisäkkeestä sanoa seuraavaa: “kaikella on tarkoituksensa”.

Umpilisäkkeen tulehduksen syyt

Umpilisäkkeen tulehduksen syyt ovat vielä melko tuntemattomia, mutta jotkut liittävät tulehduksen huonoon ruokavalioon tai jännittyneisyyteen ja stressiinMitään näistä syistä ei kuitenkaan ole todistettu tieteellisesti, etenkään pienten lasten umpilisäketulehdustapauksissa.

Kyseinen terveysongelma on vaarallinen siksi, että jos sitä ei hoideta ajoissa, umpilisäke saattaa puhjeta ja aiheuttaa suoliston sisällön vuotamista kehoon. Haitalliset aineet, myrkyt ja pahat bakteerit pääsevät silloin vapaiksi ympäri vatsaa – tätä tilaa kutsutaan nimellä peritonitis. Se on hyvin vakava ongelma, sillä tuloksena voi olla vaikea tulehdus ja jopa kuolema.

Umpilisäkkeen tulehduksen syyt voi olla peräisin esim. stressistä.

 

Jos tästä tilasta kärsii nainen, vaaravyöhykkeessä ovat myös hänen munasarjansa ja munanjohtimensa – tuloksena voi siten olla jopa hedelmättömyyttä, joten asian kanssa ei ole leikkimistä.

Umpilisäkkeen tulehduksen oireet

On olemassa oireita, jotka ovat hyvin tunnusomaisia umpilisäkkeen tulehdukselle, ja sellaisia, jotka voivat kertoa muistakin terveysongelmista. On siis aina tärkeää kiinnittää asiaan tarkkaa huomiota, jotta diagnoosi olisi oikea, eikä aiheuttuisi umpilisäkkeen puhkeamista. Kaikki potilaat eivät koe samoja oireita, eikä kaikkia oireita ilmene yhdellä kertaa. Eräät kaikkein yleisimmistä oireista ovat seuraavat:

  • Pahoinvointi ja oksentelu
  • Voimakkaat ja yhtäkkiset kivut alavatsan oikealla puolella
  • Voimakas ja äkillinen kipu navan ympäristössä
  • Kipua painettaessa kyseistä aluetta, ja kivun lisääntyminen käsien tai sormien liikuttelun myötä
  • 37.5 – 43.5 °C – astetta kuumetta

Vakavampia oireita ovat seuraavat: kuume voimistuu, kipu alkaa tuntua laajemmalla alueella ja myös shokkia voi ilmetä.

Ei ole aina helppoa huomata umpilisäkkeen tulehduksen oireita, sillä ne voidaan hyvin sekoittaa flunssan ensimerkkeihin tai maksakohtaukseen. Myös päinvastaisesti voi käydä, eli voidaan luulla umpilisäkkeen olevan tulehtunut, ja sitä poistettaessa huomataankin, ettei tarvetta operaatioon olisi ollutkaan.

Umpilisäkkeen tulehdus voi puhjeta monesta syystä.

 

Suosituksia umpilisäkkeeseen liittyvien ongelmien torjumiseksi

Jos umpilisäkkeen tulehduksen syyt liittyvät huonoihin ruokailutapoihin tai tunne-elämän ongelmiin, voidaan tilannetta parantaa keskittymällä elämäntapoihin. Tämä ei kuitenkaan ole mikään tae siitä, että umpilisäkkeen puhkeaminen voitaisiin varmasti välttää, mutta ainakin näin voidaan pienentää sen todennäköisyyttä.

Rentoudu!

Henkinen lepo on hyvin tärkeää, ja sitä täytyy saada aina ajoittain. Ahdistus, stressi ja hermostuneisuus aiheuttavat huonoja seurauksia terveydelle. Yritä siis olla elämättä paineen alaisena, vihaisena, huolestuneena, tyytymättömänä tai ahdistuneena tulevaisuudesta. Anna itsellesi aikaa tehdä niitä asioita, joista pidät, ja jotka tuovat sinulle mielihyvää. Lue vaikka kirjaa, ota nokoset, leiki lastesi kanssa tai mene kävelylle puistoon.

Ruokavalio

Tasapainoinen ruokavalio voi auttaa ehkäisemään umpilisäkkeen tulehduksen syntyä.

 

Tasapainoinen ruokavalio on hyvin tärkeä tekijä, jotta voisit tuntea olosi hyväksi sekä varmistaa suolistosi terveyden. Saat siitä myös apua umpilisäkkeen tulehtumisen välttämiseen. Yritä syödä useammin päivän aikana, mutta vähemmän kerrallaan, sen sijaan että söisit paljon kahdesti päivässä. Vältä eläinkunnan rasvoja, teollisia lihoja, maitotuotteita, sokeria ja prosessoituja jauhoja. Kaikki nämä tuotteet aiheuttavat myrkkyjen kerääntymistä kehoon, mikä voi saada aikaan suoliston ongelmia. Valitse sen sijaan täysjyväviljoja, hedelmiä ja vihanneksia, ja ota ruokavalioon mukaan myös papuja, palkokasveja, kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä.

Suosi liikuntaa

Harrasta liikuntaa ainakin kaksi tai kolme kertaa viikossa, jotta voisit poistaa jännittyneisyyttä sekä nauttia elämästäsi – jätät tällöin kaikki velvollisuudet ja ongelmat hetkeksi taaksesi. Pidät myös helpommin yllä terveellistä painoa sekä pystyt pakenemaan sitä rutiinia, jonka tietokoneen edessä istuminen päivästä toiseen aiheuttaa. Kävele, pyöräile, juokse, ui, tanssi tai hypi. Mikä tahansa muoto on hyvä, kunhan pidät kehosi liikkeessä!

Mitä leikkauksen jälkeen?

Umpilisäkkeen poiston jälkeen on tärkeää muistaa tämä: tietyn ajan leikkauksen jälkeen tulee noudattaa erityistä ruokavaliota sekä pitää hyvää huolta itsestä. Sairaalassa vietetään 2-6 päivää umpilisäkkeen tulehduksen ollessa kyseessä, ja jos ongelma on pahempi, sairaalareissu voi olla muutamankin viikon mittainen, mutta kaikki riippuu tapauksesta.

On tärkeää muistaa syödä erittäin terveellisesti ja hyvälaatuista ruokaa leikkauksen jälkeen. Tällä tavalla pystyt pitämään suolistosi puhtaana sekä välttämään myrkyllisten aineiden kerääntymistä. Leikkauksen jälkeisinä kolmena kuukautena ei tulisi syödä seuraavassa luettelemiamme ruokia:

Sokeri ja valkoinen jauho

Teollisesti jalostetut ruoat ovat huonoja terveyden kannalta, ja ne ovat erityisen huonoja leikkauksen jälkeen. Ne luovat paljon myrkkyjä, jotka kerääntyvät paksusuoleen sekä edistävät bakteerien toimintaa.

Roskaruoka

Umpilisäkkeen tulehduksen syyt - roskaruoka.

 

Tähän ryhmään voidaan sisällyttää kaikki paistettu ja teollisesti prosessoitu ruoka, mukaan lukien makkarat. Nämä rasvat “liimautuvat” suoliston seinämiin ja pääsevat myös verenkiertoon.

Eläinperäiset ruoat

On hyväksi noudattaa kasvis- tai vegaaniruokavaliota leikkauksen jälkeen. Tähän kuuluu esimerkiksi maitotuotteiden, kananmunan ja punaisen lihan poisjättäminen  – näissä tuotteissa on ensinnäkin hormoneja ja muita haitallisia aineita, mutta esimerkiksi maito aiheuttaa myös suoliston seinämien peittymistä.

Muita haitallisia ruokia ja juomia

  • alkoholi
  • kahvi
  • tee
  • suklaa
  • mausteiset ja vahvat ruoat

Muista, että leikkauksen jälkeen elimistösi on hyvin herkkä, joten monet ruuat voivat tällöin olla liian voimakkaita ja vahingollisia sille. Vältä fyysisesti rankkaa työtä, lepää niin paljon kuin mahdollista, käy hidastempoisilla ja lyhyillä kävelylenkeillä, sekä vältä stressiä – kaikki tämä edistää toipumistasi umpilisäkkeen poistosta.

Kuten huomaat, on hyvin tärkeää tunnistaa umpilisäkkeen tulehduksen oireet, tiedostaa umpilisäkkeen tulehduksen syyt sekä hakea siihen oikeanlaista hoitoa.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.