Umpilisäkkeen tulehdus – mitä tulee tietää?

Umpilisäkkeen tulehdus on melko tavallinen terveysongelma, ja se voi ilmetä missä tahansa iässä. Useimmissa tapauksissa kirurginen operaatio on tarpeen, jotta kyseinen pieni osa voidaan poistaa ja ongelma häviää siten helposti. Tässä artikkelissa kerromme lisää tämän ruuminosan tulehtumisesta sekä ongelman hoidosta.

Mikä on umpilisäkkeen tehtävä, ja miksi se tulehtuu?

Pitkään on oltu yksimielisiä siitä, että umpilisäkkeellä ei ole mitään tarkoitusta elimistössä, ja siten lääkärit poistavat sen hyvin helposti, mikäli sen kanssa ilmenee ongelmia. Mutta itse asiassa kyseisellä elimellä näyttäisikin olevan tehtäviä liittyen vastustuskykyyn, ja asiaa tutkitaan edelleen. Umpilisäke voisikin siis olla osa kehon kokonaisvaltaista harmoniaa, minkä vuoksi sitä ei kannattaisi poistaa ainakaan kovin heppoisin perustein. Kuten pätee monessa muussakin tilanteessa, voidaan umpilisäkkeestä sanoa seuraavaa: ”kaikella on tarkoituksensa”.

Mutta miksi lisäke tulehtuu niin usein? Tämä tulehdus on syiltään tuntematon, mutta jotkut liittävät sen huonoon ruokavaliooon tai jännittyneisyyteen ja stressiinMitään näistä syistä ei kuitenkaan ole todistettu tieteellisesti, etenkään pienten lasten ollessa kyseessä.

Kyseinen terveysongelma on vaarallinen siksi, että jos sitä ei hoideta ajoissa, umpilisäke saattaa puhjeta ja aiheuttaa suoliston sisällön vuotamista kehoon. Haitalliset aineet, myrkyt ja pahat bakteerit pääsevät silloin vapaiksi ympäri vatsaa, ja tätä tilaa kutsutaan nimellä peritonitis. Se on hyvin vakava ongelma, sillä tuloksena voi olla vaikea tulehdus ja jopa kuolema.

Umpilisäkkeen tulehdus tuntuu kyljessä

Jos tästä tilasta kärsii nainen, vaaravyöhykkeessä ovat myös hänen munasarjansa ja munanjohtimensa – tuloksena voi siten olla jopa hedelmättömyyttä, joten asian kanssa ei ole leikkimistä.

Kuinka umpilisäkkeen tulehtumisen voi havaita?

On olemassa oireita, jotka ovat hyvin tunnusomaisia, ja sellaisia, jotka voivat kertoa muistakin terveysongelmista. On siis aina tärkeää kiinnittää asiaan kunnollista huomiota, jotta diagnoosi ei olisi väärä ja aiheuttaisi umpilisäkkeen puhkeamista. Kaikki potilaat eivät koe samoja oireita, eikä kaikkia oireita ilmene yhdellä kertaa. Eräät kaikkein yleisimmistä oireista ovat seuraavat:

  • Pahoinvointi ja oksentelu
  • Voimakkaat ja yhtäkkiset kivut alavatsan oikealla puolella
  • Voimakas ja äkillinen kipu navan ympäristössä
  • Kipua painettaessa kyseistä aluetta, ja kivun lisääntyminen käsien tai sormien liikuttelun myötä
  • 37.5-43.5 °C -asteen kuume

Vakavampia oireita ovat seuraavat: kuume voimistuu, kipu alkaa tuntua laajemmalla alueella ja myös shokkia voi ilmetä.

Ei ole aina helppoa huomata umpilisäkkeen tulehtumisen oireita, sillä ne voidaan hyvin sekoittaa flunssan ensimerkkeihin tai maksakohtaukseen. Myös päinvastaisesti voi käydä, eli voidaan luulla umpilisäkkeen olevan tulehtunut, ja sitä poistettaessa huomataankin, ettei tarvetta operaatioon ollutkaan.

Umpilisäkkeen tulehdus tuntuu kehon oikealla puolella

Suosituksia umpilisäkkeeseen liittyvien ongelmien torjumiseksi

Jos niin on, että umpilisäkkeen tulehtuminen aiheutuu huonosta ruokavaliosta tai tunne-elämän ongelmista, voidaan tilannetta parantaa keskittymällä elämäntapoihin. Tämä ei kuitenkaan ole mikään tae siitä, että umpilisäkkeen puhkeaminen voitaisiin varmasti välttää, mutta ainakin näin voidaan pienentää sen todennäköisyyttä.

Rentoudu!

Tunne-elämän lepo on hyvin tärkeää, ja sitä täytyy saada aina ajoittain. Ahdistus, stressi ja hermostuneisuus aiheuttavat huonoja seurauksia terveydelle. Yritä siis olla elämättä paineen alaisena, vihaisena, huolestuneena, tyytymättömänä tai ahdistuneena tulevaisuudesta. Anna itsellesi aikaa tehdä niitä asioita joista pidät, ja jotka tuovat sinulle ”sielua täyttävän” tunteen. Lue vaikka kirjaa, ota nokoset, leiki lastesi kanssa tai mene kävelylle puistoon.

Ruokavalio

Umpilisäkkeen tulehdus ja terveellinen ruokavalio

Tasapainoinen ruokavalio on hyvin tärkeä tekijä, jotta voisit tuntea olosi hyväksi sekä varmistaa suolistosi terveyden. Saat siitä myös apua umpilisäkkeen tulehtumisen välttämiseen. Yritä syödä useammin päivän aikana mutta vähemmän kerrallaan (sen sijaan että söisit paljon kahdesti päivässä). Vältä eläinkunnan rasvoja, teollisia lihoja, maitotuotteita, sokeria ja jalostettuja jauhoja. Kaikki nämä tuotteet aiheuttavat myrkkyjen kerääntymistä kehoon, mikä voi saada aikaan suoliston ongelmia. Valitse sen sijaan täysjyväviljoja, hedelmiä ja vihanneksia, ja ota mukaan myös papuja, palkokasveja, kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä.

Suosi liikuntaa

Harrasta liikuntaa ainakin kaksi tai kolme kertaa viikossa, jotta voisit poistaa jännittyneisyyttä sekä nauttia elämästäsi – jätät tällöin kaikki velvollisuudet ja ongelmat hetkeksi taaksesi. Pidät myös helpommin yllä terveellistä painoa sekä pystyt pakenemaan sitä rutiinia, jonka tietokoneen edessä istuminen päivästä toiseen aiheuttaa. Kävele, pyöräile, juokse, ui, tanssi tai hypi. Mikä tahansa muoto on hyvä, kunhan pidät kehosi liikkeessä!

Mitä leikkauksen jälkeen?

Umpilisäkkeen poiston jälkeen on tärkeää muistaa tämä: tietyn ajan leikkauksen jälkeen tulee noudattaa erityistä ruokavaliota sekä pitää hyvää huolta itsestä. Sairaalassa ollaan 2-6 päivää tulehtumisen ollessa kyseessä, ja jos ongelma on pahempi, sairaalareissu voi olla muutamankin viikon mittainen, mutta kaikki riippuu tapauksesta.

On tärkeää muistaa syödä erittäin terveellisesti ja hyvälaatuista ruokaa leikkauksen jälkeen. Tällä tavalla pystyt pitämään suolistosi puhtaana sekä välttämään myrkyllisten aineiden kerääntymistä. Leikkauksen jälkeisinä kolmena kuukautena ei tulisi syödä seuraavassa luettelemiamme tuotteita:

Sokeri ja valkoinen jauho

Teollisesti jalostetut ruoat ovat huonoja terveyden kannalta, ja ne ovat erityisen huonoja leikkauksen jälkeen. Ne luovat paljon myrkkyjä, jotka kerääntyvät paksusuoleen sekä edistävät bakteerien toimintaa.

Roskaruoka

Umpilisäkkeen tulehdus ei roskaruokaa

Tähän ryhmään voidaan sisällyttää kaikki paistettu ja teollisesti prosessoitu ruoka, mukaan lukien makkarat. Nämä rasvat ”liimautuvat” suoliston seinämiin ja ne pääsevat myös verenkiertoon.

Eläinperäiset ruoat

On hyväksi noudattaa kasvis- tai vegaaniruokavaliota leikkauksen jälkeen. Tähän kuuluu esimerkiksi maitotuotteiden, kananmunan ja punaisen lihan jättäminen pois – näissä tuotteissa on ensinnäkin hormoneja ja muuta vaarallista, mutta esimerkiksi maito aiheuttaa myös suoliston seinämien peittymistä.

Muita haitallisia ruokia

  • alkoholi
  • kahvi
  • tee
  • suklaa
  • mausteiset ja vahvat ruoat

Muista, että elimistösi tulee olemaan hyvin herkässä tilassa, ja monet ruoat ovat tällöin liian voimakkaita ja vahingollisia. Vältä rankkaa työtä, lepää niin paljon kuin mahdollista, käy hitailla ja lyhyillä kävelyillä, ja vältä stressiä – kaikki tämä edistää toipumistasi umpilisäkkeen poistosta.