Logo image
Logo image

On tuskallista tajuta, ettet ole korvaamaton

3 minuuttia
Kukaan ei ole täysin korvaamaton muille ihmisille, mutta olemme itse korvaamattomia itsellemme. Sinun on opittava arvostamaan itseäsi enemmän ja olemaan onnellinen ilman muiden tukea ja tarpeita.
On tuskallista tajuta, ettet ole korvaamaton
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Yksi tuskallisimmista totuuksista, joka ihmisten täytyy kohdata on se, ettei kukaan meistä ole korvaamaton. Emme välttämättä halua myöntää tätä tosiasiaa, vaan kuvittelemme mieluummin olevamme sankareita. Ihminen rakastaa tietoa siitä, että on tärkeä ja arvokas toiselle ihmiselle, ja että ilman minua toinen ei pystyisi elämään.

Tästä huolimatta todellisuus osoittaa meille kerta kerran jälkeen, että oikeasti emme ole korvaamattomia. On täysin normaalia tuntea olonsa uniikiksi, sillä sitähän jokainen on: jokainen on omalla tavallaan täysin ainutlaatuinen ja erityinen. Maailmaan mahtuu kuitenkin miljoonia muita ihmisiä, ja vaikka tekee kipeää tajuta se, emme ole täysin korvaamattomia kenellekään.

Kukaan ei ole korvaamaton

Some figure

 

Et välttämättä ole tietoinen siitä, miten tärkeä voit toiselle olla, kunnes olet parisuhteessa. Perheissä jokaisella yksilöllä on oma tiensä ja tehtävänsä, ja jopa läheinen ystävä saattaa pettää luottamuksen ja jättää. Mutta mitä tapahtuu intiimeissä rakkaussuhteissa? Mitä tapahtuu kun tulet läheiseksi rakkaasi kanssa?

Romanttisissa suhteissa on edelleen olemassa elementti, joka aiheuttaa syvää tuskaa: omistamisen halu. Kuvittelemme, että kumppani kuuluu meille, että hänen tulisi aina olla kanssamme, ja että vietämme loppuelämämme hänen kanssaan.

Emme ole selvillä siitä, aiheutuuko tämä rakastumisen aiheuttamasta sokeudesta. Rakastunut ihminen unohtaa, ettei ketään voi omistaa. Et myöskään itse kuulu kenellekään muulle kuin itsellesi.

Jokainen ihminen on vapaa. Ongelmana on se, miten olemme oppineet suhtautumaan parisuhteisiin.

Ajattele niitä tilanteita, kun joku on täyttänyt elämäsi onnella ja kuvittelit olevasi heille täysin korvaamaton. Kun suhde päättyy, kulkee päässä monia eri ajatuksia ja koko maailma voi tuntua romahtavan.

Mutta pysähtyikö maailma vain siihen, että erositte? Ei. Maailma jatkaa kulkuaan ja lopulta haavasi paranivat ja pystyit jatkamaan elämääsi, lopulta löysit jonkun uudenkin.

Sillä hetkellä tajuat, ettei entinen kumppanisi ollutkaan korvaamaton, etkä myöskään itse ollut korvaamaton hänelle.

Sinun on tiedettävä, milloin on aika lähteä

Some figure

 

Kun ajattelet, että olet korvaamaton toiselle, saatat vangita itsesi tilanteeseen tai ihmiseen, joka tekee sinut onnettomaksi. On tärkeää ymmärtää, ettet ole korvaamaton ja että voit päästää irti ja lähteä.

Kuvittele mielessäsi tilanne, jossa äiti ja isä kuvittelevat olevansa täysin korvaamattomia lapselle. He eivät osaa päästää lapsesta irti ja antaa hänelle itsenäisyyttä ja vapautta. Tämä ei tee lapselle hyvää, vaan vanhemmat päätyvät satuttamaan lastaan.

Sama ilmiö toistuu lukemattomissa parisuhteissa elämän aikana. Joskus oma tarpeesi olla korvaamaton tekee sinusta itsekkään ja estää sinua näkemästä tilannetta selkeästi. Joskus suhde ei toimi, ja toisesta pitää pystyä päästämään irti, vaikka se tekisi kipeää.

Romanttiset parisuhteet voivat kehittää vaikeita tilanteita, jotka johtavat pahimmillaan koko suhteen myrkyttymiseen. Jos suhde ei toimi, on tajuttava, että maailma ei kaadu yhden ihmisen menettämiseen.

Ajattelet ehkä mielessäsi, että aina tulemaan olemaan joku, joka tarvitsee sinua. Voit antaa tukea sellaiselle ihmiselle, joka sitä todella tarvitsee. On kuitenkin ymmärrettävä, että ihmiset tulevat elämään ja astut itse muiden ihmisten elämään, ja näistä tilanteista myös poistutaan. Mikään ei kestä ikuisesti.

Olet korvaamaton vain itsellesi

Some figure

 

Tiedätkö kenelle olet oikeasti täysin korvaamaton? Tiedätkö, kuka tulee aina tarvitsemaan sinua? Vastaus on sinä itse. Vain sinä itse olet korvaamaton itsellesi. Olet ainoa ihminen maailmassa, joka ei koskaan jätä sinua.

Tulet aina olemaan läsnä, ja olet aina oma paras ystäväsi.

Juuri tästä syystä on todella tärkeää luottaa itseesi ja rakastaa itseäsi. Sinun tulee hyväksyä itsesi juuri sellaisena kuin olet. Kun ymmärrät, että et ole korvaamaton muille, et sure asiaa. Sinulla on oma itsesi ja tehtäväsi on tehdä itsesi onnelliseksi ja oma elämäsi täydeksi.

Joskus olo voi tuntua tärkeämmältä, kun muut ihmiset tarvitsevat ja rakastavat. Mutta tämä johtaa siihen, että et ymmärrä, miten tärkeää on tarvita omaa itseään ja pystyä luottamaan omaan tukeensa. Ensimmäinen ihminen, jota sinun tulisi rakastaa on oma itsesi. Ensimmäinen ihminen, johon sinun tulisi luottaa on oma itsesi.

Some figure

 

Kuinka monta kertaa elämässäsi olet halunnut tuntea olosi korvaamattomaksi? Miltä sinusta tuntui, kun tajusit ettet ollutkaan?

Toivottavasti tämä kirjoitus on avannut silmäsi sille, että sinun on rakastettava ja arvostettava itseäsi. Olet ainutlaatuinen, mutta korvaamaton olet vain itsellesi. Ole itsesi paras ystävä ja kasvata rakkautta itseesi, älä anna onnesi riippua muista ihmisistä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Hyatt, C. S., Sleep, C. E., Lamkin, J., Maples-Keller, J. L., Sedikides, C., Campbell, W. K., & Miller, J. D. (2018). Narcissism and self-esteem: A nomological network analysis. PloS One13(8), e0201088. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0201088
  • Kiviruusu, O., Berg, N., Huurre, T., Aro, H., Marttunen, M., & Haukkala, A. (2016). Interpersonal Conflicts and Development of Self-Esteem from Adolescence to Mid-Adulthood. A 26-Year Follow-Up. PloS One11(10), e0164942. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0164942
  • Showers, C. J., Ditzfeld, C. P., & Zeigler-Hill, V. (2015). Self-Concept Structure and the Quality of Self-Knowledge. Journal of Personality83(5), 535–551. https://doi.org/10.1111/jopy.12130

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.