Logo image
Logo image

Terveellinen ja herkullinen chimichurri-kastike

3 minuuttia
Argentiinasta kotoisin oleva, mutta jo ympäri maailmaa levinnyt chimichurri-kastike auttaa tuomaan täysin uusia ulottuvuuksia erityisesti liharuoille.
Terveellinen ja herkullinen chimichurri-kastike
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Klassisen argentiinalainen chimichurri-kastike on makunsa ja monipuolisuutensa ansiosta levinnyt ympäri maailmaa. Chimichurria valmistetaan pääasiallisesti sekä Argentiinassa että Uruguayssa perheiden keskeisiin grillihetkiin tai argentiinalaisen makkaran eli chorizon kylkiäisiksi.

Erittäin mausteinen chimichurri on nestemäinen kastike, joka valmistetaan persiljasta, valkosipulista, oreganosta ja öljystä. Reseptistä löytyy tänä päivänä monia muunnelmia, mutta edellä mainitut pääasialliset ainesosat pysyvät edelleen samoina.

Riippumatta muunnelmasta, chimichurri on sekä vahvasti aromaattinen että samalla terveellinen kastike, joka on hyvin helppo ja nopea valmistaa. Se sopii mainiosti vahvan makunsa puolesta vaihtelevien aterioiden ja erityisesti liharuokien kylkiäiseksi.

Chimichurriin tarvittavat ainesosat ovat kaiken lisäksi niin tyypillisiä, että niitä löytyy helposti lähes jokaisesta kotikeittiöstä. Seuraavaksi esiteltävässä reseptissä käytetään öljyä ja etikkaa, joiden ansiosta tämä chimichurri-kastike säilyy myös jääkaapissa pidettynä pitkiäkin aikoja.

Ruoat, jotka sopivat erinomaisesti chimichurrin kanssa

Some figure

Chimichurri-kastike sopii erinomaisesti esimerkiksi grillatun, paistetun ja barbecue-lihan kanssa, mutta tätä kastiketta voidaan käyttää aivan yhtä hyvin kaikenlaisten liharuokien kanssa. Lisäksi chimichurri käy yhteen niin keitettyjen kuin grillattujenkin vihannesten kanssa. Tätä kastiketta voidaan kokeilla huoletta myös kalaruokien ja salaatinkastikkeiden maustamiseen.

Päivittäisessä ruoanlaitossa chimichurri on herkullinen ja monipuolinen valinta, joka sopii lähes kaikkiin aterioihin, sillä sen moniuloitteinen mausteisuus tarjoaa ruokaan kuin ruokaan ainutlaatuisen ja kevyesti tulisen lisän. Tänä päivänä chimichurrin monipuolisuus näkyy myös alkuperäisestä reseptistä päivitetyistä lukuisista muunnelmista.

Chimichurrin ainesosat vaihtelevat maasta ja alueesta riippuen, siinä missä joillakin alueilla kastikkeeseen lisätään esimerkiksi laakerinlehtiä ja toisissa taas basilikaa. Esittelemme kuitenkin seuraavaksi chimichurri-kastikkeen kaikkein klassisimman reseptin. 

Lue myös: Nopea ja helppo salaatti 6 tavalla

Klassinen chimichurri-kastike

Ainesosat

 • 2-4 valkosipulia (makusi mukaan)
 • 50 g tuoretta persiljaa
 • 2 rkl tuoretta tai kuivattua oreganoa
 • 1 punainen pieni chili
 • 75 g kevätsipulia
 • 1 tl timjamia
 • 1 tl kuminaa
 • 100 ml öljyä
 • 50 ml etikkaa
 • 1 tl paprikajauhetta
 • Suolaa ja pippuria makusi mukaan
 • 15 ml tuorepuristettua sitruunamehua

Sinua voi myös kiinnostaa: Valmista itse maukasta rosmariini-valkosipuliöljyä

Valmistusohjeet

 1. Kuumenna pannulla tilkka öljyä.
 2. Pilko chili hienoksi silpuksi. Lisää sitten pannulle hienonnettu chili, kaksi ruokalusikallista oreganoa ja teelusikallinen timjamia ja kuminaa.
 3. Lämmitä kevyesti ainesosat keskenään. Mausteet eivät saa missään nimessä paistua.
 4. Sillä aikaa, kun mausteet paahtuvat pannulla, pese persilja ja irrota siitä varret.
 5. Poista valkosipuleista kuoret ja hienonna ne hyvin pieneksi silpuksi yhdessä persiljan kanssa. Toista sama käsittely myös kevätsipulille.
 6. Kun mausteet alkavat paahtua kunnolla ja vapauttavat ilmaan aromeja, lisää sekaan hienonnettu valkosipuli ja persilja sekä kevätsipuli.
 7. Lisää sitten pannulle teelusikallinen paprikajauhetta ja etikka.
 8. Sekoita kastike hyvin ja siirrä se sitten sille varattuun kulhoon.
 9. Lisää sekää öljy ja sitruunamehu.
 10. Sekoita ainekset kulhossa huolellisesti ja mausta suolalla ja pippurilla.
 11. Pakkaa lopuksi kastike ilmatiiviiseen lasiastiaan.
 12. Säilytä chimichurria aina jääkaapissa. Vaikka kastike säilyy viileässä pitkään, on suositeltavaa, että käytät sen muutaman päivänä kuluessa valmistuksesta, jotta kaikki ainesosat säilyttävät makunsa ja ominaisuutensa parhaalla mahdollisella tavalla.

Vinkkejä chimichurrin valmistamiseen

Some figure

Vaikka chimichurrin valmistaminen ei ole vaikeaa, kannattaa sen valmistamisessa ottaa huomioon muutamia pikkuseikkoja parhaimman mahdollisen lopputuloksen saavuttamiseksi:

 • Suosi chimichurrin valmistamisessa aina tuoreita ainesosia, aina kun se vain on mahdollista. Tuoreet ainesosat antavat kastikkeelle nimittäin vieläkin ainutlaatuisempaa makua. Sesongin ulkopuolella voit tietysti käyttää taas kuivattuja ainesosia.
 • Reseptissä käytetyn etikan määrä voi vaihdella jokaisen oman maun mukaan. Sama koskee myös suolaa ja pippuria, siinä missä toiset pitävät suolaisemmista kastikkeista, kun taas toiset eivät mielellään käytä ruoanlaitossa ollenkaan suolaa.
 • Vaikka chimichurri on valmis nautittavaksi heti valmistamisen jälkeen, on suositeltavaa, että annat sen levätä muutaman tunnin ajan ennen tarjoilua. Tällä tavoin kastike saa vieläkin enemmän makua ja rakennetta.
 • Voit säilyttää chimichurri-kastiketta täysin huoletta jääkaapissa. Itse asiassa muutama päivä jääkaapissa antaa kastikkeelle vieläkin voimakkaamman ja täyteläisemmän maun. Älä kuitenkaan anna chimichurrin vanhentua jääkaapissa yli kolmea kuukautta, sillä valkosipuli alkaa tässä ajassa pilaantua.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.