Logo image
Logo image

Teratooman tyypit, oireet ja hoidot

5 minuuttia
Vaikka teratooma on useimmissa tapauksissa hyvänlaatuinen kasvain, se voi aiheuttaa vakavia oireita, kuten virtsankarkailua tai ummetusta. Mistä kasvain koostuu? Selitämme sen täällä.
Teratooman tyypit, oireet ja hoidot
Diego Pereira

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Diego Pereira

Kirjoittanut Carmen Martín
Viimeisin päivitys: 25 heinäkuuta, 2023

Teratooma on kasvaintyyppi, joka kehittyy pluripotenteista kantasoluista. Termi tulee kreikan kielestä, jossa teratos tarkoittaa “hirviötä” ja -ooma “kasvainta”. Toisin sanoen, se tarkoittaa kirjaimellisesti hirviömäistä kasvainta.

Tämä nimi johtuu siitä, että teratoomat näyttävät oudoilta. Ne voivat sisältää muun muassa hiuksia, hampaita, lihaksia ja luita. Pluripotentit kantasolut voivat synnyttää kaikenlaisia soluja ja kudoksia, joten näitä rakenteita voi kehittyä.

Useimmat tämäntyyppiset kasvaimet ovat hyvänlaatuisia. Ne voivat kuitenkin joskus aiheuttaa komplikaatioita kokonsa tai sijaintinsa vuoksi. Harvoissa tapauksissa ne muuttuvat pahanlaatuisiksi. Seuraavassa kerromme yksityiskohtaisesti, mitkä ovat niiden tärkeimmät ominaisuudet ja miten niitä hoidetaan.

Mikä on teratooma?

Teratooma on siis eräänlainen kasvain. Ne ovat synnynnäisiä, eli ne ovat olemassa syntymästä lähtien. National Cancer Instituten julkaisun mukaan se on kasvain, joka muodostuu sukusoluista, erityisesti pluripotenteista kantasoluista.

Tämä tarkoittaa, että kasvaimen sisällä voi kehittyä soluja kaikista alkion sukukerroksista. Siksi ne koostuvat usein erityyppisistä kudoksista, kuten hiuksista, hampaista, luusta tai rustosta.

Teratoomat sijaitsevat yleensä naisten munasarjoissa ja miesten kiveksissä. Niitä voi kuitenkin esiintyä myös keskushermostossa, rintakehässä, vatsassa tai häntäluussa.

Kuten Reproducción Asistida ORG -lehdessä julkaistussa artikkelissa todetaan, useimmat niistä ovat hyvänlaatuisia. Siksi ne eivät aiheuta etäpesäkkeitä. Ne voivat kuitenkin olla pahanlaatuisia, vaikkakin harvemmin, ja levitä tai kasvaa aggressiivisesti vahingoittaen ympäröiviä kudoksia.

Lue tämäkin: Pan-cancer -genomitutkimus: kasvainten havaitseminen ennen niiden ilmestymistä

Teratooman tyypit

Teratoomat voidaan luokitella eri tyyppeihin. Useimmiten ne erotetaan sen mukaan, ovatko ne hyvän- vai pahanlaatuisia. Ne voidaan luokitella myös niiden sijainnin mukaan. Tämä selitetään alla.

Kypsä eli hyvänlaatuinen teratooma

Kypsä eli hyvänlaatuinen teratooma on nimensä mukaisesti kypsistä soluista koostuva teratooma. Ne kasvavat hitaasti, vaikka ne voivat lopulta saavuttaa suuren koon. Niiden koko vaihtelee yleensä 5 ja 15 senttimetrin välillä, mutta ne voivat olla jopa 45 senttimetriä.

Useimmiten ne sijaitsevat munasarjoissa, tarkemmin sanottuna oikeassa munasarjassa. Ne voivat kuitenkin sijaita myös muun muassa kallossa, välikarsinassa ja häntäluun alueella.

Kun teratooma on munasarjassa, sitä kutsutaan “dermoidikystaksi”. Se diagnosoidaan yleensä hedelmällisessä iässä olevilla naisilla, ja se on yksi yleisimmistä munasarjakasvaimista. Hyvänlaatuisuudestaan huolimatta se voi aiheuttaa komplikaatioita, jos nainen tulee raskaaksi.

Epäkypsä tai pahanlaatuinen teratooma

Epäkypsä tai pahanlaatuinen teratooma on edellisestä poiketen potentiaalisesti syöpää aiheuttava. Onneksi sen esiintyvyys on paljon pienempi. Sitä esiintyy yleensä nuorilla ihmisillä; miehillä se havaitaan 20-40 vuoden iässä.

Naisilla se kehittyy yleensä ennen 20 vuoden ikää. Se koostuu epäkypsistä ja epätyypillisistä soluista. Atypian asteen ja kasvaimen laajuuden mukaan se voidaan luokitella eri vaikeusasteisiin.

Muita ominaisuuksia ovat seuraavat:

 • Se on kiinteä.
 • Kasvaimen sisällä on yleensä nekroosia (eli kuolleita soluja).
 • Siinä on kypsymättömiä kudoksia, kuten sidekudosta tai jopa aivokudosta.

Tämän tyyppisen kasvaimen ennuste on hyvin vaihteleva. Se voi vaatia aggressiivista hoitoa, kuten munasarjan tai kiveksen poiston.

Teratoomat sijainnin mukaan

Riippuen siitä, missä teratooma kehittyy, sitä kutsutaan eri nimellä. Yleisimpiä ovat sakrokokokki– ja munasarjateratoomat. Ristiluun alueen teratoomat voivat esiintyä kahdella eri tavalla.

Useimmiten ne ovat suuria, hyvänlaatuisia kasvaimia. Niillä on taipumus työntyä esiin ristiluun alueelta. Tästä syystä ne havaitaan usein raskauden aikana ultraäänitutkimuksella. Jos näin ei tapahdu, ne on helppo havaita synnytyksen jälkeen.

Toinen ristiluun alueen tyyppi on pieni kasvain, joka sijaitsee ristiluun etuosassa. Tämä tyyppi aiheuttaa sen, että vauvan pakarat näyttävät hieman epäsymmetrisiltä. Hoitamattomana se voi kasvaessaan aiheuttaa vaurioita lapsen virtsarakkoon tai suolistoon.

Kuten jo mainitsimme, munasarjojen teratoomat ovat yleensä hyvänlaatuisia. Useimmat havaitaan tutkimuksissa muusta syystä, sillä ne ovat yleensä oireettomia.

Teratooman oireet

Teratooman oireet ovat hyvin vaihtelevia. Ne riippuvat pääasiassa kasvaimen sijainnista ja koosta. Lisäksi lapsilla oireiden tulkinta tai niiden ilmenemistapa on jokaisella erilainen.

Joissakin tapauksissa on mahdollista, että kasvain voidaan tuntea tai jopa aistia ihon läpi. Kun kasvain sijaitsee lähellä ristiluuta, on tavallista, että kasvain painaa suolta tai virtsarakkoa.

Ummetus, virtsankarkailu tai raajojen voiman muutokset ovat siksi yleisiä. On kuitenkin huomattava, että monet tapaukset ovat oireettomia.

On huomattava, että nämä kasvaimet aiheuttavat tiettyjä analyyttisiä muutoksia. Sukusolukasvaimina kypsymättömille kudoksille tyypilliset hormonit voivat olla koholla. Esimerkiksi alfa-fetoproteiinin tai ihmisen koriongonadotropiinin pitoisuudet ovat usein korkeita.

Mistä ne voivat johtua?

Teratooma on kasvain, joka kehittyy sukusoluista. Näistä soluista syntyy kudoksia, joista sukuelimet koostuvat. Ne sijaitsevat yleensä sukurauhasissa eli naisilla munasarjoissa ja miehillä kiveksissä.

Pieni osa niistä esiintyy kuitenkin näiden elinten ulkopuolella. On siis mahdollista, että ne sijaitsevat ekstragonadaalisesti. Tarkkaa mekanismia, jolla ne kehittyvät, ei tunneta. Jotkut tutkijat uskovat, että tietyt sukusolut siirtyvät vahingossa muihin kehonosiin.

Yleensä nämä solut kuolevat, mutta teratomien tapauksessa tämä mekanismi ei toimi, kuten selitetään artikkelissa, jonka on julkaissut National Organization for Rare Disorders. Nämä solut jatkavat jakautumistaan ja synnyttävät kasvaimen.

Ristiluun ja takaraivon teratoomien tapauksessa ne näyttävät syntyvän tietystä alueesta, joka sijaitsee takaraivon alapuolella. Kyseessä on niin sanottu Hensonin solmu, alue, jossa sukusoluja on paljon.

Vaikka teratoomien tarkkaa syytä ei tiedetä, ne liittyvät usein muihin perinnöllisiin vikoihin. Esimerkiksi virtsateiden, alaselkärangan tai keskushermoston poikkeavuuksiin.

Miten teratoomat diagnosoidaan ja hoidetaan?

Teratoomat voidaan diagnosoida eri tavoin. Kuten edellä mainittiin, joskus massaa havainnoidaan tai tunnustellaan epäilyn herättämiseksi. Joissakin tapauksissa myös synnytystä edeltävä ultraäänitutkimus riittää. Usein tarvitaan kuitenkin muita täydentäviä testejä diagnoosin varmistamiseksi.

Yksi yleisimmin käytetyistä on verikoe. Kuvantamistutkimukset, kuten magneettikuvaus ja tietokonetomografia, ovat erityisen hyödyllisiä. Myös röntgenkuvista voi olla apua. Varmistus tehdään kuitenkin biopsialla.

Myös teratooman hoito vaihtelee oireiden ja kasvaintyypin mukaan. Jos kasvain on hyvänlaatuinen, mutta vaikuttaa viereisiin elimiin, se vaatii yleensä kirurgista poistoa.

Jos kyseessä on pahanlaatuinen teratooma, tarvitaan leikkauksen lisäksi aggressiivisempia hoitoja. Esimerkiksi kemoterapia ja sädehoito. Myös verenkiertohoitoa, joka häiritsee syöpäsolujen kykyä kasvaa, voidaan käyttää.

Lue lisää: Mikä on kystoskopia ja mitkä ovat sen riskit?

Hoito ja suositukset

Teratoomat vaativat tietynlaista hoitoa, kun ne havaitaan lapsella. Seurantakäynnit kuuden kuukauden välein tai vuosittain ovat tavallisia. Tavoitteena on havaita kasvaimen uusiutuminen tai komplikaatio varhaisessa vaiheessa.

Näillä käynneillä lapselle tehdään todennäköisesti perusteellinen lääkärintarkastus. Usein tilataan myös kuvantamistutkimuksia ja verikokeita mahdollisten poikkeavuuksien havaitsemiseksi.

Muistettavaa

Teratooma on sukusoluista koostuva kasvain. Nämä ovat soluja, jotka voivat synnyttää mitä tahansa kudosta. Useimmat ovat hyvänlaatuisia, mutta ne eivät ole vapaita aiheuttamasta komplikaatioita. Siksi varhainen diagnoosi ja jokaisen tapauksen tarkka seuranta on tärkeää.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Alwazzan, A. B., Popowich, S., Dean, E., Robinson, C., Lotocki, R., & Altman, A. D. (2015). Pure Immature Teratoma of the Ovary in Adults: Thirty-Year Experience of a Single Tertiary Care Center. International journal of gynecological cancer : official journal of the International Gynecological Cancer Society, 25(9), 1616–1622. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4623850/
 • Diccionario de cáncer del NCI. (s. f.). Instituto Nacional del Cáncer. https://www.cancer.gov/espanol/publicaciones/diccionarios/diccionario-cancer/def/teratoma
 • Fayez, I., Khreisat, B., Athamneh, T., Omoosh, R., & Daibes, M. A. (2018). Multiple Bilateral Ovarian Mature Cystic Teratomas with Ovarian Torsion: A Case Report. Oman medical journal, 33(2), 163–166. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5889834/
 • Farci, F. (2023, 2 enero). Testicular Teratoma. StatPearls – NCBI Bookshelf. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK567728/
 • National Organization for Rare Disorders. (2023, 12 enero). Sacrococcygeal Teratoma – Symptoms, Causes, Treatment | NORD. https://rarediseases.org/rare-diseases/sacrococcygeal-teratoma/
 • Romito, A., & Cobellis, G. (2016). Pluripotent Stem Cells: Current Understanding and Future Directions. Stem cells international, 2016, 9451492. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4699068/
 • Sinchitullo Rosales, A. O. ., & Salvador, Z. (2019). ¿Qué es un teratoma? – Definición, tipos, causas y síntomas. Reproducción Asistida ORG. https://www.reproduccionasistida.org/teratoma/
 • Yadav, D. K., Acharya, S. K., Bagga, D., Jain, V., Dhua, A., & Goel, P. (2020). Sacrococcygeal Teratoma: Clinical Characteristics, Management, and Long-term Outcomes in a Prospective Study from a Tertiary Care Center. Journal of Indian Association of Pediatric Surgeons25(1), 15–21. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6910050/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.