Logo image
Logo image

Mikä on kystoskopia ja mitkä ovat sen riskit?

4 minuuttia
Kystoskopia on toimenpide, joka kestää 15–60 minuuttia ja jonka avulla saadaan paljon tietoa virtsarakosta ja virtsaputkesta. Selitämme, mistä se koostuu.
Mikä on kystoskopia ja mitkä ovat sen riskit?
Diego Pereira

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Diego Pereira

Kirjoittanut Carmen Martín
Viimeisin päivitys: 02 heinäkuuta, 2023

Kystoskopia on hyvin usein käytetty toimenpide urologiassa. Sitä käytetään tiettyjen virtsarakon ja virtsaputken patologioiden diagnosointiin ja hoitoon.

Siinä virtsaputken läpi työnnetään putki, jonka kärjessä on pieni kamera, jonka avulla voidaan tarkastella virtsarakon sisäpuolta. Lisäksi voidaan asettaa muita välineitä kudosbiopsian ottamiseksi tai tukoksen aiheuttavan aineen poistamiseksi.

Ongelmana on, kuten monissa muissakin vastaavissa toimenpiteissä, että se ei ole riskitön. Siksi selitämme tässä kaiken, mitä sinun on tiedettävä tästä toimenpiteestä, miksi se tehdään ja sen mahdollisista komplikaatioista.

Mistä kystoskopia koostuu?

Kystoskopia on yksi yleisimmistä urologien käyttämistä toimenpiteistä tiettyjen virtsarakon ja virtsaputken sairauksien diagnosoimiseksi ja hoitamiseksi. Se koostuu pienikaliiberisen putken viemisestä virtsaputken kautta virtsarakkoon.

Putken kärjessä on pieni kamera, jonka avulla virtsaputken, virtsarakon, eturauhasen ja virtsanjohtimen aukkojen seinämät voidaan kuvata suoraan. Mayo Clinicin asiantuntijoiden mukaan se on yksi hyödyllisimmistä tekniikoista virtsarakon sairauksien diagnosoinnissa.

Sen avulla voidaan esimerkiksi diagnosoida syöpä, kystiitti tai kivien esiintyminen. Se voi myös auttaa määrittämään usein esiintyvien virtsatieinfektioiden syyn.

Miehillä se voi jopa osoittaa eturauhasen liikakasvun. Tämä on tila, jossa eturauhanen suurenee merkittävästi. Tämä aiheuttaa painetta virtsaputkeen ja aiheuttaa sen ahtautumisen, jolloin kystoskooppi ei pääse kulkemaan sen läpi.

Lisäksi toimenpidettä voidaan käyttää lukuisten patologioiden hoitoon, sillä putken läpi voidaan työntää muita välineitä. Esimerkiksi pihtejä voidaan käyttää pienen kasvaimen poistamiseen tai pienen kudosnäytteen ottamiseen koepalaa varten.

Kystoskopiaputkien tyypit

Kystoskopia suoritetaan asettamalla sisään noin 40 senttimetriä pitkä ja halkaisijaltaan noin puoli senttimetriä oleva putki. Tätä putkea kutsutaan kystoskoopiksi.

Alun perin se oli paljon yksinkertaisempi ontto putki. Tieteen kehityksen ansiosta sillä on kuitenkin nykyään paljon enemmän välineitä ja käyttötarkoituksia. Siten on olemassa kaksi päälajia: taipuisa ja jäykkä.

  • Taipuisa kystoskooppi aiheuttaa potilaalle vähemmän epämukavuutta. Se mahdollistaa myös virtsarakon nopeamman analysoinnin.
  • Jäykkä putki on epämukavampi, mutta sen avulla saadaan selkeämpiä kuvia virtsarakon sisältä.

Joustava putki ei kuitenkaan mahdollista muiden välineiden asettamista. Jos siis halutaan hoitaa tai tehdä monimutkaisempia mittauksia kystoskopian aikana, on käytettävä jäykkää putkea.

Lue tämäkin: Urea- ja kreatiniinivirtsatesti

Miten tämä toimenpide suoritetaan?

Jotta kystoskopia voidaan suorittaa, on tärkeää, että lääkäri on ensin suorittanut potilaan fyysisen tutkimuksen. Tämä testi voidaan tehdä päivystyksessä tai leikkaussalissa.

Paikan valinta riippuu pääasiassa siitä, käytetäänkö yleisanestesiaa vai ei. Potilas makaa selällään jalat levällään ja polvet koukussa. Jos käytetään joustavaa kystoskooppia, jalat voidaan ojentaa.

Usein yleisanestesian sijasta käytetään kevyempää rauhoitusta tai paikallispuudutusta. Kun kystoskooppi on asetettu paikalleen, kystoskoopin läpi johdetaan suolaliuosta virtsarakon täyttämiseksi.

Toimenpide on yleensä lyhyt, 15-60 minuuttia. Aika voi kuitenkin vaihdella sen mukaan, mitä haluat tehdä toimenpiteen aikana. Jos käytetään jäykkää kystoskooppia, se kestää yleensä pidempään.

Mahdolliset riskit

Kystoskopia on invasiivinen toimenpide, koska siinä viedään vierasesine kehoon. Tämän vuoksi voi esiintyä useita komplikaatioita.

Yksi yleisimmistä on kipu tai epämukavuus toimenpiteen jälkeen. Samoin voi esiintyä lievää verenvuotoa tai polttavaa tunnetta virtsatessa.

Vaikka se on harvinaisempaa, virtsatieinfektio on mahdollinen, varsinkin jos potilaalla on riskitekijöitä, kuten muita liitännäissairauksia tai korkea ikä. Siksi on tärkeää ottaa yhteyttä lääkäriin, jos ilmenee kuumetta tai jos kipu kestää yli kaksi päivää.

Sama pätee, jos esiintyy voimakasta verenvuotoa tai jos et pysty virtsaamaan toimenpiteen jälkeen.

Kystoskopiaan valmistautuminen

Kystoskopia on suhteellisen yksinkertainen toimenpide. Ennen kystoskopiaa on kuitenkin syytä olla tietoinen joistakin asioista ja ottaa huomioon joitakin näkökohtia.

Alla selitämme perusasioita.

Ennen toimenpidettä

Ennen kystoskopiaan menoa lääkäri saattaa muuttaa tai lisätä tiettyjä sinulle tarkoitettuja hoitoja. Saattaa esimerkiksi olla tarpeen ottaa antibiootteja etukäteen. Tämä vähentää infektioriskiä toimenpiteen yhteydessä.

Usein suositellaan, että veren hyytymistä estävien lääkkeiden käyttö lopetetaan toimenpidettä edeltävinä päivinä. Toisaalta on suositeltavaa tulla vastaanotolle täydellä virtsarakolla, sillä virtsanäytteiden ottaminen laboratorioanalyysejä varten voi olla tarpeen.

Toimenpiteen aikana

Toimenpide tehdään joskus nukutuksessa tai rauhoituksessa, mutta joissakin tapauksissa käytetään vain paikallispuudutusta. Tällöin henkilö on tajuissaan toimenpiteen aikana ja saattaa tuntea, kun kystoskooppi työnnetään sisään. Paikallispuudutuksen ansiosta alue on kuitenkin tunnoton.

Tutkimuksen aikana tarkkaillaan sekä virtsaputken että virtsarakon sisäpuolta. Virtsarakko täytetään suolaliuoksella, jotta virtsarakon sisäpuoli saadaan paremmin näkyviin. Lääkäri näkee näytölle heijastetut kuvat reaaliajassa.

Lue lisää: Virtsaviljely: mikä se on ja mihin sitä käytetään?

Mitä on odotettavissa kystoskopian jälkeen

Tutkimuksen jälkeen potilaan on oltava heräämössä muutaman tunnin, erityisesti jos on käytetty rauhoittavaa lääkitystä tai yleisanestesiaa. On tärkeää odottaa, että anestesian vaikutus lakkaa.

Koska virtsarakkoon johdetaan suolaliuosta, on lisäksi yleensä suositeltavaa virtsata heti toimenpiteen jälkeen. Näin voidaan tarkkailla, ilmeneekö epämukavuutta tai komplikaatioita.

Jälkeenpäin on suositeltavaa juoda vettä ja ottaa kipulääkkeitä mahdollisten vaivojen lievittämiseksi. Alueelle laitetaan myös lämpimiä, kosteita liinoja tulehduksen ja kivun vähentämiseksi.

Mitä tulokset voivat osoittaa?

Kystoskopia voi antaa ohjeita erilaisten patologioiden esiintymisestä. Toimenpiteen aikana voidaan havaita esimerkiksi polyyppeja, ahtauma-alueita, epämuodostumia tai epätyypillisiä vaurioita.

Niiden joidenkin kohdalla pelkkä havaitseminen voi olla diagnoosi sairaudesta. Koska tällä tekniikalla voidaan lisäksi ottaa koepaloja, sen avulla voidaan analysoida, onko kyseessä kasvain vai ei. Näissä tapauksissa tulokset viivästyvät hieman; vain niin kauan, että laboratorio ehtii analysoida näytteet.

Kystoskopia on hyödyllinen toimenpide

Kystoskopian suuri etu on, että diagnosoinnin lisäksi sillä voidaan hoitaa tiettyjä patologioita välittömästi. Se on myös melko turvallinen toimenpide, jossa komplikaatioiden riski on pieni.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Abu Nasra, W., Abu Ahmed, M., Visoky, A., Huckim, M., Elias, I., & Katz, R. (2020). The Importance of Cystoscopy in Diagnosis and Treatment of Urethral Stricture Following Transurethral Prostatectomy. The Israel Medical Association journal : IMAJ22(4), 241–243. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32286028/
  • Cistoscopia – Mayo Clinic. (2022, 17 diciembre). https://www.mayoclinic.org/es-es/tests-procedures/cystoscopy/about/pac-20393694
  • Engelsgjerd, J. S., & Deibert, C. M. (2022). Cystoscopy. In StatPearls. StatPearls Publishing. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493180/
  • Gee, J. R., Waterman, B. J., Jarrard, D. F., Hedican, S. P., Bruskewitz, R. C., & Nakada, S. Y. (2009). Flexible and rigid cystoscopy in women. JSLS : Journal of the Society of Laparoendoscopic Surgeons13(2), 135–138. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3015938/
  • Información sobre su cistoscopia en el quirófano | Memorial Sloan Kettering Cancer Center. (n.d.). Retrieved March 23, 2021, from https://www.mskcc.org/es/cancer-care/patient-education/about-your-cystoscopy.
  • Safiullah, S., Lama, D. J., Patel, R., & Clayman, R. V. (2018). Procedural Module: Flexible Cystoscopy. Journal of endourology32(S1), S2–S6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29774810/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.